My Name Is Asher Lev

Niveau:
Genre: art
Thema: godsdienst

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

My name is Asher Lev, the Asher Lev, about whom you have read in newspapers and magazines, about whom you talk so much at your dinner affairs and cocktail parties, the notorious and legendary Lev of the Brooklyn Crucifixion.
I am an observant Jew. Yes, of course, observant Jews do not paint crucifixions. As a matter of fact, observant Jews do not paint at all - in the way that I am painting. So strong words are being written and spoken about me, myths are being generated: I am a traitor, an apostate, a self-hater, an inflicter of shame upon my family, my friends, my people; also, I am a mocker of ideas sacred to Christians, a blasphemous manipulator of modes and forms revered by Gentiles for two thousand years.
Well, I am none of those things. And yet, in all honesty, I confess that my accusers are not altogether wrong: I am indeed, in some way, all of those things.
The fact is that gossip, rumors, mythmaking, and news stories are not appropriate vehicles for the communication of nuances of truth, those subtle tonalities that are often the truly crucial elements in a causal chain. So it is time for the defense, for a long session in demythology. But I will not apologize. It is absurd to apologize for a mystery.

© Ballantine Books / Fawcett Crest, 1983.^ Terug naar boven

Algemeen

Asher Lev tekent en schildert – al vanaf zijn kleutertijd. Asher woont in een orthodox joodse wijk in een zeer orthodox gezin – een milieu waarin niet getekend en geschilderd wordt. De vader van Asher wil dat zijn zoon hard studeert om daarna een werkzaam leven te leiden in dienst van de godsdienst en ter ere van de god die zijn aanbidden. Maar Asher kan het niet: hij tekent en schildert, tot hij er doodmoe van wordt.
Als hij later een mentor krijgt, wordt het schilderen iets gemakkelijker. Maar de band tussen Asher en zijn vader wordt hoe langer hoe moeizamer.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Chaim Potok

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
350

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1965

Plaats van handeling:
USA, New York City (Brooklyn)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 14 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Mijn naam is Asjer Lev’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘My Name Is Asher Lev’ is een verhaal over kunst en over het (joodse) geloof. Maar het is tevens een verhaal over koppige karakters: een vader die alleen maar het ‘juiste’ geloof blijft aanhangen en een zoon die ‘moet’ schilderen wat hij denkt te moeten schilderen. Dus het is tevens een roman over een generatiekloof.


WAT MOET JE WETEN?

‘My Name Is Asher Lev’ speelt zich af in Brooklyn, het New Yorkse stadsdeel waar al heel lang veel joodse mensen wonen. Zij leefden daar in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw in vrede, maar ze maakten zich wel zorgen om hun geloofsgenoten die vervolgd werden in Europa, niet alleen door de fascisten, maar ook door de communisten. De vader van Asher haalt dan ook veel joden uit Oost-Europa.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘My Name Is Asher Lev’ zijn soms lastig, met name wanneer het gaat over joodse gebruiken of over specifieke schilderzaken. De persoonlijke dialogen en de contacten tussen de karakters daarentegen zijn heel goed te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn redelijk veel dialogen (waarbij de ik-verteller zelf overigens weinig aan het woord lijkt te zijn).


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘My Name Is Asher Lev’ begrijpelijk, maar soms ingewikkeld wanneer het specialistische onderwerpen betreft.
Het verhaal wordt traag verteld, maar het is zeer intrigerend: het is een soort coming-of-age van een orthodoxe jood die moet kiezen tussen het geloof van zijn (voor)ouders en zijn artistieke aanleg voor schilderen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘My Name Is Asher Lev’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘My Name Is Asher Lev’ is mooi geschreven. Soms is het tempo traag, maar de ‘echte’ karakters maken veel goed: de ouders en de jongen worden prachtig beschreven, niet aan de hand van hun beschrijvingen, maar vooral aan de hand van hun gedrag.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘My Name Is Asher Lev’ is een verhaal met vrij weinig actie.


Tijd:

‘My Name Is Asher Lev’ speelt zich af in de jaren 1940-1965. Asher wordt geboren in 1943 en als het verhaal eindigt is hij een jaar of twintig.


Plaats:

De setting van ‘My Name Is Asher Lev’ is het New Yorkse stadsdeel Brooklyn, een grote stad waar veel joodse mensen wonen. Enkele scenes spelen in Europa: in Florence, in Rome en in Parijs.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘My Name Is Asher Lev’: waar zal Asher voor kiezen, voor het geloof van zijn ouders of voor zijn schilderkunst?


Verteller:

De roman ‘My Name Is Asher Lev’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘My Name Is Asher Lev’ zijn:
• Asher Lev: een joodse jongen die een talent heeft gekregen: hij kan tekenen en schilderen als geen ander. Dat weet hij al vanaf het moment dat hij de eerste tekening maakte;
• Aryeh Lev: een orthodox joodse (Chassidische) man wiens ouders uit Rusland kwamen. Aryeh woont en werkt in Brooklyn, maar hij reist veel voor zijn werk (als afgevaardigde van de rabbi): eerst naar andere steden in de USA, later naar steden in Europa;
• Rivkev Lev: de moeder van Asher. Een lieve die veel van haar zoon en man houdt. Ze is als orthodoxe vrouw volledig gehoorzaam aan haar man. Tegelijkertijd is ze heel intelligent en ze zou graag een opleiding willen volgen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘My Name Is Asher Lev’ zijn:
• Jakob Kahn: een kunstschilder. Hij groeide op als chassidische jood, maar hij verloor het geloof. Nu is hij een gerenommeerd schilder en beeldhouwer die bereid is Asher onder zijn hoede te nemen. Ondanks zijn ‘afvalligheid’ vertrouwt de joodse leider, The Rebbe, op hem;
• The Rebbe: de rabbi van de chassidische joden in Brooklyn. Hij wordt in de USA en in veel Europese landen als een grote leider gezien. The Rebbe is een vriendelijke, begripvolle man;
• Yosef Cutler, Mendel Dorochoff: godsdienstleraren die The Rebbe assisteren;
• Uncle Yitzchok Lev: de oom van Asher, een juwelier;
• Yudel Krinsky: een joodse vluchteling uit Rusland die na zijn vlucht naar de USA een winkel in Brooklyn begint;
• Anna Schaeffer: een kunsthandelaar die bevriend is met Jakob Kahn;
• Mrs. Scheindl Rackover: een van oorsprong Russische weduwe die het huishouden van de Levs doet;
• Tanya Kahn: de echtgenote van Jabob Kahn.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘My Name Is Asher Lev’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘My Name Is Asher Lev’ zou later gevolgd worden door een tweede deel, ‘The Gift of Asher Lev’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Chaim Potok.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
In My Father’s Court van Isaac Bashevis Singer
The Humbling van Philip Roth
The Moor’s Last Sigh van Salman Rushdie


Citaat:
‘I can’t fight it, Papa.’
‘You will fight it. You will not waste your life with goyische foolishness. No, it isn’t foolishness any more. It’s worse than foolishness. You bring drawings of that man into the house. You bring drawings of girls without clothes into the house. What next? Next you will become a goy. Better you should not have been born.’ (p.169)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de relatie tussen Asher en zijn klasgenoten?
2. Welke invloed heeft Jakob Kahn op Asher Lev?
3. Met wie heeft Asher de beste relatie, met zijn vader of met zijn moeder? Waaruit blijkt dat bijvoorbeeld?
4. Welke beslissing neemt Asher aan het eind van het verhaal? Wat vind je van die beslissing?

^ Terug naar boven

Comments are closed.