My Purple Scented Novel

Niveau:
Genre: crime
Thema: art (literature)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

'You will have heard of my friend the once celebrated novelist Jocelyn Tarbet, but I suspect his memory is beginning to fade ... You'd never heard of me, the once obscure novelist Parker Sparrow, until my name was publicly connected with his. To a knowing few, our names remain rigidly attached, like the two ends of a seesaw. His rise coincided with, though did not cause, my decline ... I don't deny there was wrongdoing. I stole a life, and I don't intend to give it back. You may treat these few pages as a confession.'

© Penguin Random House Company / Vintage, 2018.^ Terug naar boven

Algemeen

De verteller, Parker Sparrow, en de succesvolle schrijver Jocelyn Tarbet, zijn elkaars goede vrienden. Ze hebben samen gestudeerd, ze hebben elkaars spullen, boeken en vriendinnen gedeeld - en later werden ze beiden schrijver.
Maar terwijl Jocelyn hoe langer hoe beroemder werd, bleef het echte succes voor Parker uit. Hij trouwde, hij kreeg een druk gezin, hij nam een baan aan als docent. Zo publiceert Jocelyn veel succesvolle romans, terwijl Parker zijn uitgever kwijtraakt.
En dan verandert alles van de ene op de andere dag. Parker komt iets belangrijks op het spoor …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Ian McEwan

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
64

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2020

Plaats van handeling:
GB, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een lang kort verhaal (64 pagina’s).
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De short story ‘My Purple Scented Novel’ is een heel spannend verhaal. Het past perfect in het oeuvre van Ian McEwan: een ogenschijnlijk kabbelend verhaaltje – met een zeer verrassend einde.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘My Purple Scented Novel’ heb je geen specifieke kennis nodig. McEwan beschrijft de wereld van de literatuur, maar het zijn eigenlijk heel gewone mensen die hij portretteert. Wat hier gebeurt had in principe over een heel ander onderwerp dan literatuur kunnen gaan.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘My Purple Scented Novel’ zijn nergens moeilijk. De alinea’s en de zinnen zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn nauwelijks dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘My Purple Scented Novel’ is heel goed te begrijpen qua taal.
En dat geldt ook voor het verhaal. Het begint allemaal wat gewoontjes. Maar dan komt er ineens een omslag – en het verhaal krijgt een heel andere lading.
Op basis van deze eigenschappen is ‘My Purple Scented Novel’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘My Purple Scented Novel’ is heel mooi geschreven: sober en to the point. Het geeft duidelijk weer hoe bijzonder heel gewone mensen kunnen zijn …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De short story ‘My Purple Scented Novel’ is een verhaal met weinig actie. Toch is dat gebrek aan actie in het geheel geen reden om het verhaal saai te maken.


Tijd:

‘My Purple Scented Novel’ speelt zich af in de jaren 1990-2020. Het verhaal begint een jaar of dertig eerder wanneer de twee vrienden elkaar tijdens hun studie leren kennen. Het eindigt in het heden, wanneer de verteller duidelijk maakt hoe zijn leven en dat van zijn vriend verlopen is.


Plaats:

De setting van ‘My Purple Scented Novel’ is de wereld van de kunst in Engeland. De twee hoofdpersonen ontmoeten elkaar in Londen wanneer ze studeren. Ze leven daar een aantal jaren in elkaars nabijheid. Langzamerhand verhuist de verteller hoe langer hoe verder van Londen af: eerst naar het zuiden, later naar het noorden (naar de stad Durham).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘My Purple Scented Novel’: hoe zal de vriendschap tussen de twee schrijvers zich ontwikkelen?


Verteller:

Het korte verhaal ‘My Purple Scented Novel’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘My Purple Scented Novel’ zijn:
• Parker Sparrow: een schrijver die later docent wordt. Als schrijver is hij niet zo succesvol, in tegenstelling tot zijn vriend;
• Jocelyn Tarbet: een schrijver, de vriend van de verteller Parker Sparrow. Parker en hij zijn al meer dan dertig jaar met elkaar bevriend.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘My Purple Scented Novel’ zijn:
• Arabella: de vrouw van Parker, een verpleegster die parttime werkt;
• Joliet: de tweede vrouw van Jocelyn.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘My Purple Scented Novel’ is niet verfilmd.


Overig:

De short story ‘My Purple Scented Novel’ werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Ian McEwan.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian McEwan.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Foe van J.M Coetzee
The Dark Half van Stephen King
The Book of Illusions van Paul Auster


Citaat:
I carried the pages into the kitchen and tipped them into a plastic bag. I took a taxi across London to an obscure street where I knew there was a photocopying shop. I came back, returned the original to Jocelyn’s desk, locked the study, wiped my prints off the key, returned it to his sock drawer. (p.31)

Vragen over het boek:

1. Wat houdt de vriendschap tussen Parker en Jocelyn in stand?
2. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Jocelyn meer succes heeft dan Parker?
3. In hoeverre is de ‘writer’s block’ van Jocelyn belangrijk voor het verhaal?
4. Wat vind je van het uiteindelijke gedrag van Parker en Jocelyn?

^ Terug naar boven

Comments are closed.