My Uncle Oswald

Niveau:
Genre: diary
Thema: sex

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I am beginning, once again, to have an urge to salute my Uncle Oswald. I mean, of course, Oswald Hendryks Cornelius deceased, the connoisseur, the bon vivant, the collector of spiders, scorpions and walking-sticks, the lover of opera, the expert on Chinese porcelain, the seducer of women, and without much doubt the greatest fornicator of all time. Every other celebrated contender for that title is diminished to a point of ridicule when his record is compared with that of my Uncle Oswald. Especially poor old Casanova. He comes out of the contest looking like a man who was suffering from a severe malfunction of his sexual organ.
Fifteen years have passed since I released for publication in 1964 the first small excerpt from Oswald’s diaries. I took trouble at the time to select something unlikely to give offence, and that particular episode concerned, if you remember, a harmless and rather frivolous description of coitus between my uncle and a certain female leper in the Sinai desert.
So far so good. But I waited a full ten years more (1974) before risking the release of a second piece. And once again I was careful to choose something that was, at any rate by Oswald’s standards, as nearly as possible suitable for reading by the vicar to Sunday school in the village church. That one dealt with the discovery of a perfume so potent that any man who sniffed it upon a woman was unable to prevent himself from ravishing her on the spot.

© Michael Joseph Ltd, 1977^ Terug naar boven

Algemeen

Een man publiceert een deel van het dagboek van zijn oom Oswald. Het gaat om het deel dat de jaren 1912 tot ongeveer 1920 beschrijft. In die jaren was Uncle Oswald een jonge student die op een wel heel speciale manier aan zijn vermogen kwam. Daarover schrijft hij in onverbloemde taal.
Als zeventienjarige hoort Oswald over een wondermiddel, gemaakt van een Soedanese kever: de Sudanese Blister Beetle. Als je deze kever vermaalt tot een poeder en dat toedient aan een man – in een minuscule hoeveelheid – wordt die man ontzettend opgewonden. Zijn lust wordt zodanig dat hij elke vrouw wil bespringen. Uncle Oswald krijgt een idee. Hij besluit een paar pond van dat keverpoeder in Soedan te kopen.
Een jaartje later – Oswald studeert dan aan de universiteit van Cambridge – ontmoet hij een professor die zegt mannelijk sperma te kunnen invriezen.
In datzelfde jaar maakt Oswald kennis met de bloedmooie en zeer gewillige Yasmin Howcomely.
Als Oswald nadenkt over de mogelijkheden – een lustopwekkend middel, een manier om zaad te conserveren, een uitzonderlijk mooie en wulpse vrouw – en hij denkt aan de beroemdheden die er in de wereld rondlopen, is zijn idee geboren …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1979

Aantal pagina's:
205

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1910-1920

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen (waaronder Parijs en Londen)

Bijzonderheden:
Een roman in 23 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Oom Oswald’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘My Uncle Oswald’ is een speciaal werk in het oeuvre van Roald Dahl: het is humoristisch – zoals vaker bij Mr Dahl – maar het is ook erg expliciet, met name op het gebied van seks. Niet elke lezer zal daarvan houden. Voor degenen die zich niet storen aan de vele seksscènes valt er veel te lachen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘My Uncle Oswald’ moet je dit dagboek lezen als een historisch document. Het gaat over onbekende medicijnen, over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van schei- en natuurkunde en over veel beroemde figuren uit de jaren ’20 van de twintigste eeuw.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘My Uncle Oswald’ zijn nergens moeilijk. Roald heeft een zeer lenige pen: hij schrijft spannend en zeer humoristisch. Ook bouwt hij heel veel cliffhangers in: ‘Later I will tell you more about that …’
De taal is zeer expliciet op het gebied van seks. In het begin wordt er nog besmuikt gesproken over ‘member’ en ‘throbbing’, maar later wordt de taal vulgairder.
De alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘My Uncle Oswald’ is heel begrijpelijk.
Het verhaal is absurd, hilarisch, plat en fantasierijk. Het thema is seks, en dan in een heel speciale vorm: een man en een vrouw verzamelen sperma van beroemde tijdgenoten …
Op basis van deze eigenschappen is ‘My Uncle Oswald’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘My Uncle Oswald’ is heel goed geschreven. Het verhaal zit vol humor, met meerdere cliffhangers en tongue-in-cheek situaties. Toch zal de roman veel (ook Roald Dahl-)lezers tegen de borst stuiten, zo’n verhaal over seks en over het uitbuiten van een vrouwenlichaam en het misbruiken van het mannelijke testosteron.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘My Uncle Oswald’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral over de strapatsen van de hoofdpersonen die allerlei beroemde figuren (mannen) bezoeken om van hen sperma te bemachtigen.


Tijd:

‘My Uncle Oswald’ speelt zich af in de jaren 1912-1938. De tweede ik-verteller, Uncle Oswald, vertelt in 1938 over de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw – de jaren waarin hij zijn vermogen vergaarde.
Uncle Oswald schrijft dit deel van zijn memoires in 1938. Het verhaal gaat over jaren ’10 en ’20. Pas in 1979 besluit de eerste ik-verteller (niet Uncle Oswald) het verhaal te publiceren.


Plaats:

De roman ‘My Uncle Oswald’ speelt zich af op meerdere plaatsen op de wereld – in Afrika (Soedan) en in Europa: in Londen en Cambridge, in Parijs, op andere plaatsen in Frankrijk, in Spanje, Oostenrijk en Duitsland, in Noord- en Oost-Europa.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘My Uncle Oswald’: zal het Uncle Oswald lukken om miljonair te worden voor zijn vijfentwintigste?


Verteller:

De roman ‘My Uncle Oswald’ heeft een tweetal ik-vertellers. De eerste is de ‘verteller’ Roald Dahl die aankondigt dat hij een aantal lijvige dagboeken heeft van zijn Uncle Oswald. De tweede (meer belangrijke) verteller is die ik-verteller Uncle Oswald. Hij is zeker een onbetrouwbare verteller die met zijn grote kennis, zijn hoge eigendunk en zeer grote eigenwijsheid vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘My Uncle Oswald’ zijn:
• Oswald Hendryks Cornelius (‘Uncle Oswald’): de oom van de verteller;
• Yasmin Howcomely: een vriendin van Uncle Oswald. Zij studeert biologie wanneer ze Oswald ontmoet aan de universiteit van Cambridge. Yasmin is bijzonder aantrekkelijk en voor niemand bang. Zij wordt de vaste compagnon van Uncle Oswald.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘My Uncle Oswald’ zijn:
• De anonieme ik-verteller: hij begint het verhaal. hij zegt dat hij zijn Uncle Oswald al eerder heeft opgevoerd (in de verhalenbundel Switch Bitch). Behalve aan het begin van het verhaal speelt deze verteller verder geen rol;
• A. R. Woresley: de docent scheikunde van Oswald aan de universiteit van Cambridge;
• Major Grout: een militair die in Soedan het geheim van de afrodisiacum, the Sudanese Blister Beetle, ontdekt;
• Monsieur en Madame Boisvain en hun dochters Jeanette en Nicole: de familie bij wie Oswald in Parijs logeert;
• Sir Charles en Lady Makepiece: de Britse ambassadeur in Parijs en zijn vrouw;
• Diplomaten in Parijs: de ambassadeurs van Duitsland, Italië, Hongarije, Rusland, Peru, Mexico, een Franse minister, een Franse generaal en een Japanse diplomaat;
• Beroemde figuren met wie Yasmin Howcomely kort (lichamelijk) contact heeft: King Alfonso of Spain, de koningen van België, Italië, Joegoslavië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Denemarken, Zweden en Noorwegen; de schrijvers Marcel Proust, Thomas Mann, Joseph Conrad, H.G. Wells, Rudyard Kipling, Sir Arthur Conan Doyle, Sir Bernard Shaw; de schilders Renoir, Monet en Picasso; de componisten Giacomo Puccini, Sergei Rachmaninov, Richard Strauss; de psychiater Sigmund Freud en de wiskundige Albert Einstein.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘My Uncle Oswald’ is niet verfilmd.


Overig:

‘My Uncle Oswald’ is – volgens de verteller – een belangrijk document: één van de vele dagboeken die zijn Oom Oswald naliet na zijn dood. De schrijver – Roald Dahl – had al eerder een tweetal verhalen over zijn oom gepubliceerd (zie de verhalen ‘The Visitor’ en ‘Bitch’ in de verhalenbundel Switch Bitch. Deze verhalen waren een voorbode van het lange hilarische dagboek van Uncle Oswald.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Life & Opinions of Tristram Shandy’ van Laurence Sterne
Portnoy’s Complaint van Philip Roth
• ‘The 158-Pound Marriage’ van John Irving


Citaat:
All I want out of life is to enjoy myself. But before one can achieve this happy end one must obviously get hold of a lot of money. Money is essential to a sybarite. It is the key of the kingdom. To which the carping reader will almost certainly reply, ‘You say you are without ambition, but do you not realize that the desire for wealth is in itself one of the most obnoxious ambitions of them all?’
This is not necessarily true. It is the manner in which one acquires wealth that determines whether or not it is obnoxious. (p.134)

Vragen over het boek:

1. Waarom zou Roald Dahl twee vertellers hebben opgevoerd voor dit verhaal?
2. Waarom had Uncle Oswald zijn docent aan de universiteit van Cambridge nodig voor zijn plannen?
3. Hoe slaagde Uncle Oswald erin om het sperma te verzamelen?
4. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Uncle Oswald en Yasmin Howcomely?

^ Terug naar boven

Comments are closed.