Neil Gaiman

NEIL GAIMAN

De Britse schrijver Neil Gaiman is een zeer succesvolle comics-, roman- en scriptschrijver. Hij kreeg veel prijzen, met name voor zijn fantasy-, science fiction-, horror-verwante werken.
Neil Gaiman werd in 1960 in Portchester, Hampshire, geboren. Zijn voorouders waren Poolse joden die uit Antwerpen naar Portsmouth emigreerden. De jonge Neil verhuisde met zijn ouders later naar East Grinstead waar zijn ouders zich verdiepten in de Scientology Kerk. Mr Gaiman zelf heeft geen affiniteit met welke kerk of welk geloof dan ook.
Op zijn vierde kon Gaiman al lezen: hij las vanaf dat moment alles wat hij in handen kreeg, met name fantasy en sprookjes hadden al vroeg zijn belangstelling. Hij ging na zijn studie als journalist werken. Tijdens die studie kreeg hij veel belangstelling voor stripverhalen en ging daarvoor zelf teksten schrijven. Ondertussen groeide zijn belangstelling voor fantasy, voor science fiction en horror: Gaiman was in eerste instantie meer een lezer dan een schrijver.
Neil Gaiman woonde in de loop der jaren in de USA, in de Amerikaanse staten Wisconsin, Massachusetts en New York, maar ook in het Verenigd Konikrijk. In de staat New York werkt hij tevens als professor in de literatuur.

Werken:

Romans:
Good Omens (1990) (geschreven met Terry Pratchett)
‘Neverwhere’ (1996)
‘Stardust’ (1999)
American Gods (2001)
Anansi Boys (2005)
‘Interworld’ (2007)
‘The Graveyard Book’ (2008)
‘The Silver Dream’ (2013)
‘The Ocean at the End of the Lane’ (2013)
‘Eternity’s Wheel’ (2015)
Norse Mythology (2017)

Kinderboeken:
Mr Gaiman schreef veel teksten voor prentenboeken voor kinderen.

Comics:
Neil Gaiman schreef (de teksten voor) honderden strips, stripverhalen en andere comics.

Ander werk:
Mr Gaiman schreef veel teksten voor televisie, veel verhalen, gedichten, en bijdragen voor radio, TV en film.

Website:
https://neilgaiman.com/