5/5 - (1 stemmen)

Nemesis

Niveau:
Genre: relations
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692812363660", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000007701482","familyId":"9200000007701482","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Nemesis%2C%20Philip%20Roth","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The first case of polio that summer came early in June, right after Memorial Day, in a poor Italian neighborhood crosstown from where we lived. Over in the city’s southwestern corner, in the Jewish Weequahic section, we heard nothing about it, nor did we hear anything about the next dozen cases scattered singly throughout Newark in nearly every neighborhood but ours. Only by the Fourth of July, when there were already forty cases reported in the city, did an article appear on the front page of the evening paper, titled ‘Health Chief Puts Parents on Polio Alert,’ in which Dr. William Kittell, superintendent of the Board of Health, was quoted as cautioning parents to monitor their children closely and to contact a physician if a child exhibited symptoms such as headache, sore throat, nausea, stiff neck, joint pain, or fever. Though Dr. Kittell acknowledged that forty polio cases was more than twice as many as normally reported this early in the polio season, he wanted it clearly understood that the city of 429,000 was by no means suffering from what could be characterized as an epidemic of poliomyelitis. This summer as every summer, there was reason for concern and for the proper hygienic precautions to be taken, but there was as yet no cause for the sort of alarm that had been displayed by parents, ‘justifiably enough’, twenty-eight years earlier, during the largest outbreak of the disease ever reported – the 1916 polio epidemic in the northeastern United States, when there had been more than 27,000 cases, with 6,000 deaths. In Newark there had been 1,360 cases and 363 deaths.

© Penguin Random House Company / Jonathan Cape, 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

Het is 1944. Bucky Cantor is sinds kort een enthousiaste docent gymnastiek aan een joodse middelbare school in de Amerikaanse stad Newark. Op die school ontmoet hij de mooie en lieve Marcia en de twee lijken vanaf dat moment voor elkaar voorbestemd. In de zomer van 1944 gaat Marcia werken in een zomerkamp in de bossen van Pennsylvania; Bucky gaat werken als sportleraar op de sportvelden van de stad Newark met jongeren die niet op vakantie (kunnen) gaan.
Cantor wilde graag het leger in, net als de meeste van zijn vrienden, maar hij werd afgekeurd vanwege zijn zwakke ogen. Gelukkig maakt het werk met de jongeren van de stad veel goed: de jongens dragen hun enthousiaste docent op handen.
Bucky Cantor voelt zich voor het eerst in zijn leven echt gelukkig. Zijn moeder overleed in het kraambed, zijn vader ging de gevangenis in vanwege fraude, zijn grootouders voeden hem streng – maar met veel liefde – op. Hij voelde zich vaak minderwaardig – niet alleen vanwege zijn criminele vader, maar ook vanwege zijn slechte ogen. Alles veranderde toen hij gymleraar werd: hij kreeg een geweldige vriendin (met lieve ouders en zusjes) en zijn leerlingen zijn dol op hem.
Maar dan slaat het noodlot toe in Newark: er breekt polio uit (een ziekte die in die tijd vaak ‘kinderverlamming’ werd genoemd). De in die tijd niet te genezen ziekte maakt (vooral) kinderen ziek of gehandicapt en het verloop van de ziekte is regelmatig dodelijk. Bucky Cantor vecht met alle middelen die hij heeft tegen de uitbraak: hij probeert ‘zijn’ kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de levensbedreigende polio. Maar het aantal poliogevallen blijft maar groeien en sommige jonge mensen – ook leerlingen van Cantor – sterven zelfs. Bucky Cantor vraagt zich af wie die God is die dit soort plagen toestaat (of misschien zelfs wel veroorzaakt) …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Philip Roth

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
280

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, de stad Newark in de staat New Jersey

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen, getiteld:
1 ‘Equatorial Newark’
2 ‘Indian Hill’
3 ‘Reunion’

In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Nemesis’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Nemesis’ is een verhaal over een joodse gemeenschap in de Amerikaanse stad Newark in 1944 die te maken kreeg met een uitbraak van de (toentertijd) levensbedreigende ziekte polio, vroeger vaak ‘kinderverlamming’ genaamd. Het verhaal gaat over de angst voor die ziekte, de mogelijke veroorzakers, maar ook over het belang van sport, het werk in een zomerkamp en het (twijfelen aan het) geloof in God.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Nemesis’ heb je niet zoveel specifieke kennis nodig. Het jaar 1944 was het jaar waarin de Verenigde Staten volledig verwikkeld waren in de Tweede Wereldoorlog – zowel in Europa als in Azië. De roman gaat over de zorgen over (de betrokken militairen in) die oorlog, maar ook over de zorgen rond toentertijd vrij onbekende (en niet te genezen) ziekten als polio.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Nemesis’ zijn van een behoorlijk niveau, maar het verhaal is bijzonder leesbaar qua taal. De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn maar drie hoofdstukken in de roman; sommige episoden worden van elkaar gescheiden door witregels of een sterretje. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat betreft de taal is ‘Nemesis’ behoorlijk pittig, maar Philip Roth gebruikt nergens specialistische of hoog-literaire taal: het verhaal wordt zonder enige opsmuk verteld. Qua taal is het een bijzonder zorgvuldig en mooi geschreven verhaal.
Datzelfde geldt ook voor het verhaal zelf: het verhaal lijkt in eerste instantie maar zo’n beetje door te kabbelen, maar niets is minder waar. De hoofdpersoon lijkt een beetje een saaie, maar perfecte man. Maar ook daarin blijk je als lezer je mening later te moeten bijstellen: Bucky Cantor is een gecompliceerder karakter dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat maakt het verhaal zeer intrigerend en extra ontroerend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Nemesis’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Nemesis’ is heel mooi geschreven. Een op het eerste gezicht weinig spectaculair verhaal krijgt je langzamerhand in zijn greep en je wilt weten wie die Bucky Cantor precies is, hoe de ziekte polio ooit bestreden kan worden en wie er ‘schuldig’ is aan dit alles.
‘Nemesis’ is qua verhaal en qua taal één van de betere romans van Philip Roth.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Nemesis’ is een verhaal met vrij weinig actie. Dat is vooral in het begin het geval. Mr. Cantor lijkt een beetje een saaie (en ook goeiige en bijna perfecte) man, maar in de loop van het verhaal krijgen wij – net als Bucky Cantor zelf – meer inzicht in het karakter van de hoofdpersoon. De vreselijke uitbraak van polio zorgt voor angstaanjagende en hartverscheurende fragmenten.


Tijd:

‘Nemesis’ speelt zich af in de jaren 1940-1950. Het jaar is 1944. De Tweede Wereldoorlog woedt hevig; veel Amerikaanse mannen – eigenlijk vrijwel alle volwassen mannen die lichamelijk en geestelijk fit zijn – vechten in Europa, in Afrika of in Azië. Als er een ernstige ziekte in de Verenigde Staten – zoals polio – uitbreekt, weten artsen en chirurgen zich er geen raad mee en de ‘gewone’ bevolking probeert voor de ziekte schuldigen aan te wijzen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van enkele maanden. Maar in het laatste deel van de roman kom je erachter dat het één grote flashback is – de verteller vertelt dat hij de hoofdpersoon in 1971 opnieuw ontmoette, waarbij hem het complete verhaal uit 1944 verteld werd.


Plaats:

De setting van ‘Nemesis’ is voornamelijk de stad Newark in de noordoostelijke staat New Jersey. En dan gaat het ook nog uitsluitend over de wijk Weequahic, een wijk waar vrijwel alleen maar joodse mensen woonden.
Een klein deel van de roman is gesitueerd in een zomerkamp in de bossen van de staat Pennsylvania, waar Bucky Cantor en zijn vriendin Marcia Steinberg als begeleiders werken.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Nemesis’: hoe zullen Bucky Cantor en de mensen in zijn omgeving de ziekte polio kunnen overwinnen?


Verteller:

De roman ‘Nemesis’ heeft een ik-verteller. Dat zou kunnen resulteren in een onbetrouwbaar perspectief, maar dat is hier helemaal niet het geval. Dat komt omdat de verteller zo’n objectieve verteller is: hij hoort de bijzonderheden van een zomer in 1944 – waar hij zelf gedeeltelijk bij aanwezig was – pas jaren later.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Nemesis’  zijn:
• Eugene (‘Bucky’) Cantor. Hij wordt vaak met Mr. Cantor aangesproken; dit komt omdat de verteller een leerling van Cantor was. Bucky Cantor is een 23-jarige sportleraar. Hij werd door zijn grootouders opgevoed nadat zijn moeder bij zijn geboorte was gestorven en zijn vader in de gevangenis was beland. Ondanks zijn moeilijke start in het leven en ondanks zijn bijzonder slechte ogen – die hem ongeschikt maken voor veel carrières (zoals in de sport of in het leger) – is hij lange tijd een gelukkig man;
• Marcia Steinberg: een 22-jarige docente aan de middelbare school waar Bucky komt te werken. Zij is een mooie en lieve jonge vrouw die heel snel beseft dat Bucky de man in haar leven kan zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Nemesis’  zijn:
• Sam Cantor: de grootvader van Bucky. Hij had een kruidenierswinkel in Newark;
• Dr. Steinberg: de vader van Marcia, een huisarts;
• Mrs. Steinberg: de moeder van Marcia, een vroegere docente;
• Sheila & Phyllis: de 12-jarige tweelingzusjes van Marcia;
• Jongeren in Newark die in de zomer in de stad blijven en die door Cantor worden begeleid bij hun sportactiviteiten: Herbie Steinmark, Alan Michaels, Myron & Danny Kopferman, Joey Rosenfeld, Bernie Lewy, Richie Tulin, Leo Feinswog, Paul Lippman, Bobby Finkelstein, Kenny Blumenfeld, Barry Mittelman;
• Horace: een geestelijk gehandicapte jongen die vaak op de sportvelden te vinden is;
• Rabbi Slavin: de joodse geestelijke leider in Weequahic;
• Mr. Blomback: de eigenaar en directeur van het zomerkamp Indian Hill, een joods jongerenkamp in de bossen van Pennsylvania;
• Arnie Mesnikoff: een jongere die bij zijn sporten wordt begeleid door Bucky, tevens de verteller van het verhaal.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Nemesis’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Nemesis’ won ‘The International Man Booker Prize’ in 2011.
Philip Roth deelt de roman zelf in bij zijn ‘Nemeses – Short Novels’-serie.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Philip Roth.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Call It Sleep’ van Henry Roth
Pictures of Fidelman van Bernard Malamud
The Promise van Chaim Potok


Citaat:
And yet, at twenty-three, he was, to all of us boys, the most exemplary and revered authority we knew, a young man of convictions, easygoing, kind, fair-minded, thoughtful, stable, gentle, vigorous, muscular – a comrade and leader both. (p.275)

Vragen over het boek:

1. Welke personen hebben Bucky Cantor het meest gevormd? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een paar fragmenten uit de tekst.
2. Wat vind je van de manier waarop Marcia met Bucky omgaat?
3. Wat vind je van het besluit dat Bucky Cantor uiteindelijk neemt?
4. Is dit een verhaal over een ernstige epidemie of staat een ander thema centraal? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een aantal fragmenten uit de roman.




^ Terug naar boven

Comments are closed.