3/5 - (1 stemmen)

Nerve

Niveau:
Genre: crime
Thema: sport (horses)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Art Mathews shot himself, loudly and messily, in the centre of the parade ring at Dunstable races. I was standing only six feet away from him, but he did it so quickly that had it been only six inches I would not have had time to stop him. He had walked out of the changing-room ahead of me, his narrow shoulders hunched inside the khaki jerkin he had put on over his racing colours, and his head down on his chest as if he were deep in thought. I noticed him stumble slightly down the two steps from the weighing-room to the path; and when someone spoke to him on the short walk to the parade ring, he gave absolutely no sign of having heard. But it was just another walk from the weighing-room to the parade ring, just another race like a hundred others. There was nothing to suggest that when he had stood talking for two or three minutes with the owner and trainer of the horse he was due to ride, he would take off his jerkin, produce from under it as he dropped it to the ground a large automatic pistol, place the barrel against his temple and squeeze the trigger. Unhesitating. No pause for a final weighing-up. No goodbyes. The casualness of his movement was as shocking as its effect. He hadn't even shut his eyes, and they were still open as he fell forwards to the ground, his face hitting the grass with an audible thud and his helmet rolling off. The bullet had passed straight through his skull, and the exit wound lay open to the sky, a tangled, bloody mess of skin and hair and brain, with splinters of bone sticking out.

© Michael Joseph Ltd / Pan, 1964.^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge jockey Rob Finn is getuige van een zelfmoord van een collega. Het gebeurt bij een paardenrace. Iedereen is uiteraard ontzet; niemand begrijpt waarom de zelfmoord heeft plaatsgevonden.
Rob heeft in zijn korte loopbaan nog niet zo veel succes als jockey. Hij komt uit een heel muzikaal gezin, maar zelf is hij amuzikaal en hij heeft over de gehele wereld gezworven, voordat hij zijn carrière in de paardensport zocht. En dat gaat met (letterlijk veel) vallen en opstaan.
Als een andere collega van Rob gewond raakt, krijgt Rob een paar interessante wedstrijden aangeboden. En daarna gaat het ineens bergopwaarts met hem: hij wint de ene race na de andere. Hij wordt zelfs uitgenodigd om op TV in een sportprogramma over paardenraces te komen. Rob gaat goed verdienen, hij koopt samen met een vriend een autootje en zelfs zijn ouders lijken hem meer te waarderen. Rob gaat veel om met zijn nicht Joanna – een vriendin op wie hij zijn hele leven al verliefd is. Wie weet: misschien succes in de liefde en permanent succes op de racebaan?
Maar dan gaat het mis. Rob verliest abrupt wedstrijd na wedstrijd en de trainers en eigenaren van renpaarden negeren hem. Het lijkt alsof Rob zijn zenuwen niet meer de baas is – het is alsof hij bang is geworden om risico’s te nemen. Zelf vindt hij van niet: hij merkt dat zijn paarden nauwelijks in beweging te krijgen zijn. Rob Finn staat voor een raadsel.
En wat heeft zijn gebrek aan succes te maken met die zelfmoord van Mathews en met het gedrag van sommige andere jockeys?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dick Francis

Jaar van uitgave:
1964

Aantal pagina's:
219

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
UK, meerdere plaatsen: meestal ergens rondom Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 17 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De hoogste hindernis’ (later getiteld 'Favoriet').
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van misdaadverhalen die zich op een speciale plek afspelen, dan is ‘Nerve’ een prima keus: de misdaadromans van Dick Francis hebben vrijwel allemaal de paardenraces als setting. Het zijn verhalen met meerdere misdaden, met veel suspense, met een flinke dosis humor – maar zonder detectives.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de thriller ‘Nerve’ moet je houden van misdaadromans en van paarden(races). De roman is een geslaagde combinatie van beide. Het is geen detective; misdaden worden gepleegd en ze worden opgelost door een amateur speurder: de jockey Rob Finn. Dat verklaart waarschijnlijk ook de populariteit van de boeken van Dick Francis door de loop der jaren: het zijn misdaadromans zonder speurders of officiële politiemensen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Nerve’ zijn van een pittig niveau, maar dat komt vooral doordat dit een boek uit 1964 is. Sindsdien is er veel veranderd aan de wereld – en daarmee ook aan de taal. Sommige woorden zijn niet echt gebruikelijk meer.
Toch zullen weinig lezers problemen hebben met de taal: Dick Francis is een heel bedreven schrijver, dat is aan deze vroege roman uit zijn oeuvre te merken.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte, maar de hoofdstukken zijn vrij lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Nerve’ is niet altijd even gemakkelijk.
Het verhaal is dat wel. Het duurt even voordat je als lezer precies weet waar het heengaat met Rob Finn en zijn paardenraces, maar als je dat eenmaal begrijpt, volgt er een spannend verhaal waarin Rob hoe langer hoe meer lijkt te worden dwarsgezeten.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Nerve’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Nerve’ is spannend geschreven. Je blijft heel lang in het ongewisse over de oorzaak van de problemen die bij de paardenraces ontstaan zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Nerve’ is een verhaal met veel actie. Het begint al in de eerste zin met de zelfmoord van een jockey. Vanaf dat moment raakt de verteller betrokken bij veel mysterieuze zaken rond de paardenraces: wat hebben sommige jockeys en hun werkgevers te verbergen, waarom voelen sommige jockeys zich bedreigd, waarom winnen sommige jockeys altijd en anderen nooit? Kortom: veel vragen die moeten worden opgelost.


Tijd:

‘Nerve’ speelt zich af in de jaren 1960-1970. Het verhaal speelt over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Nerve’ is de wereld van de paardenraces. Veel scenes zijn op en bij een parcours, andere vinden plaats in en bij de woonplaatsen van de jockeys (in Londen en in omliggende dorpen en stadjes). De plaatsen waar de races worden gehouden zijn onder andere Ascot, Dunstable, Cheltenham, Newbury en Stratford-on-Avon.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Nerve’: wat is de reden dat zoveel jockeys niet meer goed kunnen functioneren tijdens de paardenraces?


Verteller:

De roman ‘Nerve’ heeft een auctoriale verteller. Deze schrijft het verhaal vanuit het perspectief van de jockey Rob Finn.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Nerve’ zijn:
• Rob (Robert) Finn: een 26-jarige jockey. Hij is de enige zoon van twee beroepsmusici. Zelf heeft hij geen enkel gevoel voor muziek. Hij heeft een aantal jaren over de wereld gezworven. Nu is hij beroepsjockey bij steeplechases; omgaan met paarden kan hij goed;
• ‘Tick-Tock’ Ingersoll: een 19-jarige jockey, de beste vriend van Rob;
• James Axminster: een toptrainer die alleen de beste jockeys inhuurt voor rijke eigenaars;
• Joanna Finn: de nicht van Rob. Zij is kunstenares (schilder), maar ze zingt ook geweldig goed – een waar lid van de artistieke familie Finn. Rob is al zijn hele leven verliefd op haar, maar Joanna lijkt alleen maar vriendschap voor haar neef te voelen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Nerve’ zijn:
• Corin Kellar: een paardentrainer voor wie Rob soms werkt;
• Lord Tirrold: een eigenaar van een paardenstal;
• Peter Cloony: een jockey. Hij is pasgetrouwd en hij hoopt op een goed betaalde carrière in de paardensport;
• Grant Oldfield: een jockey, een kortaangebonden type;
• Maurice Kemp-Lore: een geliefde presentator van een TV-programma over paarden en paardensport. Hij komt uit een familie van paardenliefhebbers en jockeys, maar vanwege een zware allergie voor paarden werd hij zelf – tot zijn grote spijt – nooit jockey;
• Brian: de minnaar van Joanna;
• Pip Pankhurst: een jockey die gewond raakte bij een val;
• John Ballerton: een rijke paardeneigenaar, lid van The National Hunt Committee, een belangrijke belangenvereniging in de paardensport;
• Caspar Finn: de vader van Rob, een beroemd musicus;
• Dame Olivia Cottin: de moeder van Rob, een beroemd musicus;
• Sir Trelawney Finn: de oom van Rob, een dirigent;
• Claudius Mellit: een psychiater, een goede vriend van de Finns.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Nerve’ is niet verfilmd. Andere verhalen van Dick Francis werden soms wel verfilmd, meestal voor de BBC-TV.


Overig:

De misdaadroman ‘Nerve’ is één van de eersten uit de serie boeken die Dick Francis met veel succes schreef over een wereld die hij zelf heel goed kende: die van de paardenraces. En dan met name een specifieke soort wedstrijd: de steeplechase. Bij deze race springen paarden met hun jockeys over heggen en over slootjes. Er wordt veel gewed op deze paarden (in Groot-Brittannië). Later schreef Dick Francis ook romans samen met zijn zoon, Felix (deze ging na de dood van zijn vader door met het schrijven van soortgelijke romans).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dick Francis.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
A Judgement in Stone van Ruth Rendell
Thief of Hearts (a.k.a. Stolen) van Tess Gerritsen
Gray Mountain van John Grisham


Citaat:
‘Read it,’ insisted Corin, thrusting the paper in front of my eyes. ‘Everyone else has.’
It needed only half a glance to see the headline. There was no missing it. In bold type it said, ‘Nerve lost.’
Against my will I began to read.
‘Nerve, depending on how it takes you, is either fear overcome by an effort of will, or a total lack of imagination. If you ride steeplechasing it doesn’t matter which sort you have, as long as you have one of them.
Does anyone understand why one man is brave and another is not? Or why a person can be brave at one time and cowardly at another?
Maybe it’s all a matter of hormones. Maybe a bang on the head can destroy the chemical make-up which produces courage. Who knows? Who knows?'
(pp.91-92)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Art Mathews zelfmoord heeft gepleegd?
2. Hoe is de relatie tussen Finn en zijn nicht Joanna? Waarom is Finn daar niet zo gelukkig mee?
3. Verklaar de relatie tussen Finn en zijn ouders.
4. Waarom hebben sommige jockeys zo veel problemen met hun werk de laatste tijd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.