Nightmare in New York

Niveau:
Genre: crime
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I was happy that summer in Formentera. The old gang had gathered as usual for the August holiday. My father Tim, my stepmother Jennifer, my sister Kate, my uncle Alex and Cousin Norman. And me, Colin. The six of us always managed to enjoy every minute.
The high point of our holiday was always the beach barbecue and that’s where the nightmare began.
It was six o’clock on a drowsy Mediterranean evening – all shimmering white and baking blue. We had clams and mussels and hot dogs, and steaks roasting on the spit that Tim and Alex had rigged up. I’d just come in from wind surfing and Jennifer was pulling beer out of the cold box.
‘Had a good sail?’ Tim asked.
I didn’t think he was looking so well. Normally he was the most energetic person I knew. If he wasn’t cooking he was playing some game or reading or writing or telephoning. But this holiday he’d been quieter, and there were lines of fatigue on his face that I had never seen before. He was a complete contrast to his brother Alex, who always looked cool and confident.

© Octopus Publishing Group / Mandarin Paperbacks, 1990^ Terug naar boven

Algemeen

Colin Wallace is met zijn vader, zijn zusje, zijn stiefmoeder en zijn oom en neef op vakantie op een eiland in de Middellandse Zee. Colins Amerikaanse vader woont al jaren in Londen, van zijn moeder hoort Colin nooit meer iets. Alex, de oom van Colin, is een beroemd en succesvol politicus in New York. De band tussen Colin en zijn jonge stiefmoeder Jennifer is niet al te goed.
Dan op een dag verdwijnt Colins vader Tim ineens. Er ligt een briefje op het strand bij een stapeltje kleren: ‘SORRY. CAN’T HOLD OUT ANY LONGER.’ Vreemd, een vader die altijd zo optimistisch was. Zou die zo maar zelfmoord hebben gepleegd?
Toch lijkt het er wel op. Oom Alex identificeert een lichaam als dat van Tim en de familie keert vol verdriet terug naar huis. Het zwaar toegetakelde lichaam – het is door een scheepsschroef geraakt – wordt in Wimbledon begraven. Colin, zijn zus Kate en zijn stiefmoeder Jennifer proberen hun levens weer op te pakken. Alex keert met zijn zoon Norman terug naar New York.
Maar dan stelt Jennifer voor om met Colin naar New York te gaan voor een paar weken. Misschien is daar iets te weten te komen over de dood van Tim …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Anthony Masters

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Voornamelijk in New York City

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van avonturen in een grote stad met achtervolgingen en verdachtmakingen, dan is ‘Nightmare in New York’ een goede keus. Het is een verhaal dat je niet op het puntje van je stoel zal houden, maar je zult wel willen weten hoe dit avontuur afloopt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Nightmare in New York’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal beschrijft een tijd in New York, waarin de politici vaak niet te vertrouwen waren in een stad waar geld een grote rol speelde. Bovendien waren er delen van de stad waar je in die tijd als (rijkere) blanke beter niet kon komen (zoals het stadsdeel Harlem).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Nightmare in New York’ zijn heel begrijpelijk. Je zult weinig problemen met de jeugdroman hebben als je al een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen. De alinea’s zijn kort en de hoofdstukken zijn van een normale lengte. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Nightmare in New York’ is nergens moeilijk.
Het verhaal is spannend met de nodige cliffhangers. Het is nergens gewelddadig of schokkend – soms is het misschien wel iets te rustig en te kabbelend. Maar denk erom – aan het eind wordt het toch nog behoorlijk lastig met al die intriges en samenzweringen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Nightmare in New York’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Nightmare in New York’ is spannend geschreven; het is een verhaal dat je zeker zult willen uitlezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Nightmare in New York’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit achtervolgingen door de stad New York.


Tijd:

‘Nightmare in New York’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Nightmare in New York’ is vooral de stad New York City. Het verhaal begint op een eiland in de Middellandse Zee, Formentera. Maar al snel verplaatsen de handelingen zich naar het zuiden van Greater London, naar het stadsdeel Wimbledon. Het grootste deel van het avontuur speelt zich echter af in New York: Manhattan, Harlem, Central Park, dat soort wijken van de stad.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Nightmare in New York’: zal Colin alles te weten komen over de plotselinge verdwijning van zijn vader Tim?


Verteller:

De roman ‘Nightmare in New York’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Nightmare in New York’ zijn:
• Colin Wallace: een jongen die met zijn vader, zusje en stiefmoeder in Londen woont;
• Tim Wallace: de vader van Colin. Hij is afkomstig uit New York City, maar hij woont en werkt al jaren als freelance journalist in Londen;
• Jennifer Wallace: de stiefmoeder van Colin. Zij is jong en vriendelijk, ook voor Colin en Kate;
• Kate Wallace: de zus van Colin;
• Uncle Alex Wallace: de oom van Colin, de broer van Tim. Hij is een succesvol politicus (Congressman) die in New York woont en werkt. Alex is twee maal gescheiden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Nightmare in New York’ zijn:
• Cousin Norman Wallace: de zoon van Alex. Hij is een beetje een watje en Colin heeft nogal een hekel aan hem;
• Kelly Wallace: de dochter van Tim uit een eerdere relatie. Kelly woont al heel haar leven in New York;
• Silk: een kennis van Kelly;
• Reverend Bradley: een zwarte dominee uit Harlem. Zijn zoon Laurence is kortgeleden doodgeschoten;
• Joe Deliso: een kennis van Kelly. Hij is een ‘vigilante’, iemand die – vaak op illegale manier – probeert goede dingen te doen (zoals het bestrijden van de misdaad).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Nightmare in New York’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Nightmare in New York’ is een spannend verhaal, maar meer dan dat is het niet. Er zit niet echt een boodschap in het verhaal (dat hoeft uiteraard ook niet) – je leest het verhaal voor de spanning.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Anthony Masters.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Skeleton Man van Jay Bennett
You’ll Never Guess the End van Barbara Wersba
The Pigman’s Legacy van Paul Zindel


Citaat:
‘Will you ever forget it all?’
‘Never. But it’s like a dream – a nightmare, I mean. I can see him jogging up and down the beach, working off all that surplus energy.’ (p.126)

Vragen over het boek:

1. Wat is de rol van Uncle Alex in dit verhaal?
2. Waarom heeft Colin in het begin zo’n hekel aan zijn stiefmoeder Jennifer?
3. Wie is Kelly eigenlijk en welke rol speelt zij in de roman?
4. Wat was uiteindelijk de reden voor Tims verdwijning?

^ Terug naar boven

Comments are closed.