Paddy Clarke Ha Ha Ha

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

We were coming down our road. Kevin stopped at a gate and bashed it with his stick. It was Missis Quigley's gate; she was always looking out the window but she never did anything.
- Quigley!
- Quigley!
- Quigley Quigley Quigley!
Liam and Aidan turned down their cul-de-sac. We said nothing; they said nothing. Liam and Aidan had a dead mother. Missis O'Connell was her name.
- It'd be brilliant, wouldn't it? I said.
- Yeah, said Kevin. - Cool.
We were talking about having a dead ma. Sinbad, my little brother, started crying. Liam was in my class in school. He dirtied his trousers one day - the smell of it rushed at us like the blast of heat when an oven door was opened - and the master did nothing. He didn't shout or slam his desk with his leather or anything. He told us to fold our arms and go asleep and when we did he carried Liam out of the class. He didn't come back for ages and Liam didn't come back at all.
James O'Keefe whispered, - If I did a gick in me pants he'd kill me!
- Yeah.
- It's not fair, said James O'Keefe. - So it's not.

© Martin Secker & Warburg Ltd, 1993^ Terug naar boven

Algemeen

Paddy Clarke woont met zijn ouders en broertje en zusjes in een stadswijk van Dublin, Barrytown. Hij heeft heel veel vrienden met wie hij voetbalt, hutten bouwt en kattenkwaad uithaalt. In de buurt worden nieuwe huizen gebouwd. Een tamelijk gewone jeugd zo te lezen.
Maar het is wel Ierland. En het is 1968. Wie de gek heeft met de Rooms Katholieke Kerk, heeft een probleem. Wie ongehoorzaam is tegen zijn ouders, tegen de meesters en juffen op school of tegen de priester, kan een flinke aframmeling krijgen. En er zijn meer problemen, zo merkt Paddy. Soms hebben vrienden geen vader of moeder meer, soms sterft er iemand, soms verdwijnt er een ouder. Paddy begrijpt langzamerhand dat het leven niet alleen maar plezier maken is. Ook komt hij erachter dat niet iedereen ontzag heeft voor zijn stoerheid en dat niet iedereen doet wat hij wil.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Roddy Doyle

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
282

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
Ierland, Dublin (Barrytown)

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Paddy Clarke Ha Ha Ha’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Paddy Doyle Ha Ha Ha gaat over een jongen uit Dublin. Hij beschrijft op hilarische wijze een periode uit zijn jeugd. Maar het is een soort hilariteit die telkens onverwacht afgewisseld door trieste gebeurtenissen (zoals in de tweede lange alinea van de eerste pagina van het boek (zie boven): de moeder van de vriendjes van Paddy en Kevin is overleden en zij vinden het maar stom dat daar rekening mee wordt gehouden (zoals op school gebeurt). Ook is de hoofdpersoon een behoorlijke pestkop.


WAT MOET JE WETEN?

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha is een roman over het (denkbeeldige) stadsdeel Barrytown, in Dublin (Ierland). Roddy Doyle schreef drie eerdere romans over Barrytown, boeken die The Barrytown Trilogy werden genoemd (The Commitments, The Van, The Snapper; later volgde er nog een deel over Barrytown). Deze roman hoort daar niet bij (hoewel hij ook over Barrytown gaat): in deze roman wordt een periode uit het leven van een 10-jarige jongen beschreven (als een soort fictionele jeugdherinneringen), terwijl de bovengenoemde boeken over volwassenen gaan.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in Paddy Doyle Ha Ha Ha zijn in zoverre moeilijk dat er regelmatig slang wordt gebruikt: Iers-Engelse woorden, vooral platte woorden (‘gick’, ‘mickey’), worden regelmatig gebruikt. Waarschijnlijk zullen die woorden een goede lezer niet afremmen, maar het is wel nodig om die woorden te herkennen.
Verder zijn de alinea’s over het algemeen heel kort en er zijn heel veel dialogen. Die dialogen zijn dan weer speciaal geschreven: een dialoog begint abrupt – soms binnen in een alinea – en wordt dan gevolgd door een beschrijving, waarna zo’n dialoog even later zo maar weer vervolgd kan worden.
Het is wel heel lastig dat er geen hoofdstukken in het boek zijn (en er zijn maar weinig witregels).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha is goed leesbaar qua taal, maar je moet wel even wennen aan het vele slang dat wordt gebruikt. Ook is het lastig dat boek van Doyle geen hoofdstukken kent: het lijkt op een lange flashback, een stream-of-consciousness verhaal over het leven uit een jaar van een 10-jarig jongetje.
Op zich is het verhaal heel goed te volgen. Eerst zijn er veel namen van vrienden en onderwijzers, maar gaandeweg komen we erachter wie de echte vrienden zijn (en vooral: wie Paddy echt is). En dan is het verhaal ook behoorlijk eenduidig: het gaat over het leven in een gezin in een Ierse familie in Dublin in de jaren zestig van de twintigste eeuw, compleet met ruzies, vriendschappen, liefde en haat.
Op basis van deze eigenschappen is Paddy Doyle Ha Ha Ha een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha is heel boeiend geschreven. Roddy Doyle is helemaal in de huid van Paddy Clarke gekropen: alles wordt bekeken vanuit het perspectief van een 10-jarige jongen. Dat blijkt wanneer Paddy nadenkt en spreekt over zaken als school, vriendjes, geloof, sport, ouders en stoer doen. De schrijfstijl bestaat uit – soms abrupte – gedachtesprongen; dat is waarschijnlijk ook de reden dat Doyle geen hoofdstukken en maar heel weinig witregels gebruikt. Van een partijtje voetbal gaat het in een volgende zin over de kookkunst van de moeder, van de strenge schoolmeester gaan de gedachten van Paddy naadloos over in een discussie met zijn vader over de Vietnamoorlog, waar de Amerikanen vechten tegen de ‘gorillas’.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Paddy Doyle Ha Ha Ha zit vol met actie. Het is de actie van een stelletje jongens die het ene na het andere avontuur beleven. Het zijn vrij onschuldige gebeurtenissen (spelen, voetballen, iemand pesten, stiekem een sigaret roken), maar er zit een venijnige ondertoon in: de ruzies en de spelletjes gaan vaak over macht en pesten speelt een belangrijke rol in het verhaal.


Tijd:

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha speelt zich af in de jaren 1960-1970. Het jaar wordt genoemd: het is 1968. De vader van Paddy kijkt het journaal en hij leest in de krant over de Vietnamoorlog, over Nixon en over politieke zaken. Op TV kijken de Clarkes naar series als ‘The Fugitive’ en ‘The Virginian’, beroemde Amerikaanse Tv-series uit de 1960s.
Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer een jaar en het wordt chronologisch verteld, als één lang verhaal uit het verleden van Paddy.


Plaats:

De gebeurtenissen uit de roman Paddy Doyle Ha Ha Ha spelen zich af in Noord-Dublin, in de hoofdstad van Ierland. En dan ook nog specifiek in het (denkbeeldige) stadsdeel Barrytown, waar Paddy Doyle al meerdere boeken over geschreven heeft. Eigenlijk gaat het hele boek over slechts een paar straten van deze wijk.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in Paddy Doyle Ha Ha Ha: hoe verloopt het (gezins)leven van de 10-jarige Paddy Clarke?


Verteller:

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Paddy is nog maar tien jaar oud en hij heeft eigenlijk weinig weet van belangrijke gebeurtenissen om hem heen. Zoals de dood van een moeder van een vriendje, de relatie tussen zijn ouders, de verhalen uit de Bijbel van de priester, de verhalen bij geschiedenis van de meester op school. Wel is duidelijk uit zijn gedrag dat hij nogal een pestkop is: hij vertelt erover in geuren en kleuren zonder dat hij beseft hoe pesterig hij zich soms gedraagt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in Paddy Doyle Ha Ha Ha zijn:
• Patrick Joseph (‘Paddy’) Clarke: een 10-jarige jongen uit Dublin, de hoofdstad van Ierland;
• Patrick Clarke: de 33-jarige vader van Paddy;
• Mary Clarke: de moeder van Paddy;
• Francis David (‘Sinbad’): het jongere broertje van Paddy;
• Catherina Angela (‘Cathy’) en Deirdre: de zusjes van Paddy;
• Kevin: de beste vriend van Paddy;


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in Paddy Doyle Ha Ha Ha zijn:
• Liam en Aidan O’Connell: twee vrienden van Paddy. Hun moeder is overleden;
• Ian McEvoy en James O’Keefe: klasgenoten en vrienden van Paddy;
• Donelly en Uncle Eddie: een boer uit de buurt en zijn de zwakzinnige broer;
• Father Moloney: de priester van de wijk;
• Edward Swanwick, Terence Long, Alan Baxter: vriendjes uit de buurt;
• Mister Brendan O’Connell: de vader van Liam en Aidan;
• Margaret: de vriendin van Mister O’Connell;
• Seán Whelan en Charles Leavy: twee nieuwe jongens die in de buurt komen wonen;
• Docenten van de school, zoals: The Headmaster Mister Finnucane, Mister Arnold, Miss Watkins.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha is niet verfilmd.


Overig:

De roman Paddy Doyle Ha Ha Ha is de vierde roman van Roddy Doyle, en ook de vierde roman die over de Ierse wijk Barrytown (in Dublin) gaat.
Roddy Doyle won met deze roman de Man Booker Prize in 1993.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roddy Doyle.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Adventures of Tom Sawyer van Mark Twain
• Billy Elliot van Melvin Burgess
• Black Swan Green van David Mitchell


Citaat:
Paddy Clarke –
Paddy Clarke –
Has no da.
Ha ha ha!
I didn’t listen to them. They were only kids.

He came home the day before Christmas Eve, for a visit. I saw him through the glass door again. He was wearing his black coat. I remembered the smell of it when I saw it, when it was wet. I opened the door. Ma stayed in the kitchen; she was busy. (p.281)

Vragen over het boek:

1. Geef een drietal voorbeelden waaruit de historische kennis van Paddy Clarke blijkt.
2. Waaruit blijk dat Paddy behoorlijk geïnteresseerd is in de dingen die hij hoort of leest? Geef hier in ieder geval drie voorbeelden van.
3. Analyseer het karakter van Paddy en geef aan of dit verandert in de loop van het verhaal.
4. Welk beeld krijg je uit het verhaal van dit deel van de Ierse hoofdstad Dublin?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply