Pet Sematary

Niveau:
Genre: horror
Thema: death

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Louis Creed, who had lost his father at three and who had never known a grandfather, never expected to find a father as he entered his middle age, but that was exactly what happened ... although he called this man a friend, as a grown man must do when he finds the man who should have been his father relatively late in life. He met this man on the evening he and his wife and his two children moved into the big white frame house in Ludlow. Winston Churchill moved in with them. Church was his daughter Eileen's cat.
The search committee at the university had moved slowly, the hunt for a house within commuting distance of the university had been hair-raising, and by the time they neared the place where he believed the house to be - all the landmarks are right ... like the astrological signs the night before Caesar was assassinated, Louis thought morbidly - they were all tired and tense and on edge. Gage was cutting teeth and fussed almost ceaselessly. He would not sleep, no matter how much Rachel sang to him. She offered him the breast even though it was off his schedule. Gage knew his dining schedule as well as she - better, maybe - and he promptly bit her with his new teeth. Rachel, still not entirely sure about this move to Maine from Chicago, where she had lived her whole life, burst into tears. Eileen promptly joined her. In the back of the station wagon, Church continued to pace restlessly as he had done for the last three days it had taken them to drive here from Chicago. His yowling from the cat kennel had been bad, but his restless pacing after they finally gave up and set him free in the car had been almost as unnerving.

© Penguin Random House Company / Signet, 1983^ Terug naar boven

Algemeen

Louis Creed heeft een baan gekregen als hoofd van de medische dienst bij de universiteit van het stadje Ludlow in de Amerikaanse staat Maine. Daarom verhuist hij met zijn vrouw Rachel en dochter Ellie en zoontje Gage naar een oud huis op het platteland van Maine. Het huis is statig en oud, maar het mooiste is de enorme ruimte om het huis en het uitgestrekte bos daarachter. Tegenover de familie Creed woont al jaren het echtpaar (op leeftijd) Jud en Norma Crandall.
De Creeds en de Crandalls worden al snel goede vrienden. Louis kan het heel goed vinden met de levenswijze en kalme Jud en ze gaan met elkaar om als vader en zoon. Jud vertelt veel over de omgeving. Ook laat hij de Creeds de huisdierenbegraafsplaats zien: kinderen hebben jaren geleden de plek met een houten bord met daarop de woorden ‘Pet Sematary’ aangegeven.
Maanden later laat Jud Louis een andere begraafplaats zien die achter de Pet Sematary gelegen is: een heilige begraafplaats van de Micmac-Indianen, een begraafplaats met bijzondere eigenschappen. Zo schijnen dode dieren die daar begraven worden weer tot leven kunnen komen.
En wanneer de kat van Ellie, Church, op een dag wordt doodgereden door een tankwagen, besluiten Louis en Jud de kat van Ellie op die begraafplaats te ruste te leggen.
En inderdaad, binnen een dag keert Church weer terug naar het huis van Louis. Maar hij is wel veranderd …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1983

Aantal pagina's:
411

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA, Maine, het platteland

Bijzonderheden:
En roman in 3 delen en in 61 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Dodenwake’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Pet Sematary’ is een horrorroman pur sang: grotere horror zul je zelden tegenkomen: een  huisdier dat na zijn dood tot leven gewekt wordt en een kind dat uit de dood opstaat. Dit soort drama zul je maar zelden meemaken: een ouder die zijn dode kind terug wil brengen in het leven. Ten koste van … ja, ten koste van wat eigenlijk? Een duivels dilemma …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Pet Sematary’ is het nodig dat je begrip kunt opbrengen voor het geloof in de eeuwenoude overlevering van de Micmac-Indianen, een indianenstam uit het noodoosten van de USA: zij hebben eeuwenoude heilige plaatsen in het land met zeer speciale eigenschappen – zoals een plek waar doden weer tot leven kunnen worden gewekt. Maar zoiets heeft wel altijd een prijs.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Pet Sematary’ zijn goed te begrijpen. Soms is de taal van Mr. King wel eens plat (afhankelijk van de karakters), maar dat is in deze roman nauwelijks het geval. Wel merk je als lezer dat gaandeweg het verhaal het taalgebruik van de hoofdpersoon Louis Creed ongecontroleerder wordt (met name vanwege zijn geestelijke gesteldheid).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Pet Sematary’ is heel toegankelijk.
Voor wat betreft het verhaal ligt dat gecompliceerder. Het gaat over de dood en over het overwinnen van die dood. Louis Creed en zijn vrouw geloven niet in een leven na de dood, dus wanneer ze daarmee te maken krijgen, kunnen ze zich daar moeilijk bij neerleggen. Zo probeert de hoofdpersoon zijn overleden zoontje weer tot leven te wekken. Dat klinkt allemaal nogal luguber – en dat is het ook.
Voor lezers met een traditioneel geloof is dit boek minder geschikt. Dat geldt ook voor lezers die niet houden van morbide en nogal lugubere verhalen. Overigens is dit zeker niet alleen maar een horrorverhaal: het verlies van een dierbare staat centraal – en dat maakt deze roman zo nu en dan hartverscheurend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Pet Sematary’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Pet Sematary’ is heel confronterend geschreven: als lezer wordt je aan het denken gezet. Wat zou jij hebben gedaan wanneer je een dierbare verloren hebt en wanneer je een mogelijkheid zou krijgen die geliefde weer terug te krijgen?
Stephen King verwijst in zijn boek regelmatig naar andere literatuur (Maurice Sendak, Dr. Seuss, L. Frank Baum, Charles Dickens, Andrew Marvell) en naar pop muziek uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (Lou Reed, The Ramones, Creedence Clearwater Revival, Loudon Wainwright, Tom Rush).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘Pet Sematary’ is een verhaal met veel actie. Die actie vindt plaats rond het huis van de familie Creed (in het bos, bijvoorbeeld), maar ook op de universiteit waar Louis al snel te maken krijgt met een ernstig ongeluk.


Tijd:

‘Pet Sematary’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het verhaal begint in augustus van het jaar 1983 (dus toen de roman uitkwam) en eindigt een aantal maanden later. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Pet Sematary’ is het platteland van de staat Maine in het noordoosten van de USA. De familie Creed heeft een oud huis aan de rand van het bos gekocht. Louis Creed werkt aan een universiteit in het (denkbeeldige) stadje Ludlow, een plaats gelegen tussen Bangor en (de even denkbeeldige) stad Derry (onder andere bekend van de roman It).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Pet Sematary’: hoe moet je omgaan met zoiets onherroepelijks als de dood?


Verteller:

De roman ‘Pet Sematary’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Louis Creed.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Pet Sematary’ zijn:
• Louis Creed: een 35-jarige arts en universitair medewerker: hij is hoofd van de University Medical Services. Louis verhuist met zijn gezin van Chicago naar een dorpje in de staat Maine, Ludlow;
• Rachel Creed: de echtgenote van Louis;
• Ellie (Eileen) Creed: de 5-jarige dochter van Louis en Rachel;
• Gage Creed: het 3-jarige zoontje van Louis en Rachel;
• Jud (Judson) Crandall: de 83–jarige overbuurman van de familie Creed;
• Norma Crandall: de 75–jarige echtgenote van Jud.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Pet Sematary’ zijn:
Medewerkers van de University Medical Services:
• Joan Charlton: de hoofdverpleegster;
• Steve Masterton: de doktersassistent (PA – physician’s assistant);
• Surrendra Hardu: een arts.
Bewoners van Ludlow en omstreken:
• Roger en Missy Dandridge: vrienden van Louis en Rachel;
• Mrs. Buddinger: een buurvrouw van de Creeds, moeder van een tweeling.
Anderen:
• Irwin Goldman: de vader van Rachel. Een rijke en nogal arrogante zakenman uit Chicago’;
• Dory Goldman: de echtgenote van Irwin, de moeder van Rachel.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Pet Sematary’ is meerdere malen verfilmd: in 1988 en in 1997, zowel voor de bioscoop als voor de TV. Sindsdien zijn er nieuwe verfilmingen van de roman gemaakt.


Overig:

Je begrijpt dat ‘Pet Sematary’ verkeerd gespeld is: het is de manier waarop kinderen het woord ‘huisdierenkerkhof’ bij de ingang van de begraafplaats hebben geschreven.
De roman verwijst heel vaak naar – en is zeker geïnspireerd door – het korte verhaal van W.W. Jacobs, The Monkey’s Paw (1902). Lees dat (zeer) korte verhaal maar eens. Het is al heel oud – maar echt nog altijd zeker de moeite van het lezen waard.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Frankenstein van Mary Wollstonecraft
Lost Souls van Dean Koontz
lost boy lost girl van Peter Straub


Citaat:
They topped the second hill, and then the path sloped through a head-high swatch of bushes and tangled underbrush. It narrowed and then, just ahead, Louis saw Ellie and Jud go under an arch made of old weather stained boards. Written on these in faded black paint, only just legible, were the words PET SEMATARY. (p.42)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Louis zo’n hekel aan zijn schoonvader?
2. Wat is de link tussen de Pet Sematary en de daarachter liggende oudere begraafplaats?
3. Wat zouden de redenen kunnen zijn om een dode niet tot leven te willen wekken, als je het verhaal mag geloven?
4. Wat vind je een belangrijker thema van het boek: de horror of de dood (of iets anders)? Leg uit waarom je dat vindt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.