Picture Me Gone

Niveau:
Genre: growing up
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The first Mila was a dog. A Bedlington Terrier. It helps if you know these things. I’m not at all resentful at being named after a dog. In fact, I can imagine the scene exactly. Mila, my father would have said, that’s a nice name. Forgetting where he’d heard it. And then my mother would remember the dog and ask if he was absolutely sure, and when he didn’t answer, she would say, OK, then. Mila. And then, looking at me, think, Mila, my Mila.
I don’t believe in reincarnation. It seems unlikely that I’ve inherited the soul of my grandfather’s long-dead dog. But certain traits make me wonder. Was it entirely coincidence that Mila entered my father’s head on the morning of my birth? Observing his daughter, one minute old, he thought first of the dog, Mila? Why?
My father and I are preparing for a journey to New York, to visit his oldest friend. But yesterday things changed. His friend’s wife phoned to say he’d left home.
Left home? Gil asks. What on earth do you mean?
Disappeared, she says. No note. Nothing.
Gil looks confused. Nothing?
You’ll still come? says the wife.
And when Gil is silent for a moment, thinking it through, she says, Please.

© Penguin Random House Company, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

Mila woont met haar vader en moeder in Noord-Londen. Het is een gelukkig gezin: Mila’s vader, Gil, is een zeer slimme, maar nogal verstrooide vertaler van boeken, haar moeder Marieka is een talentvolle violiste in een symfonieorkest. Mila heeft een goede vriendin, Cat. Mila is heel slim en ze heeft snel iets door; soms vermoedt ze iets over een persoon voordat die persoon het zelf weet.
Op een dag wordt Gil uitgenodigd op bezoek te gaan bij zijn beste vriend Matthew die hij al een aantal jaren niet gezien heeft. Marieka moet werken – er zijn concerten in Nederland – maar ze wil graag dat Mila met haar vader meegaat (Mila kan haar vader helpen omdat hij wel eens wat onhandig is). Samen gaan ze op reis naar Matthew en zijn vrouw Suzanne die als docenten aan een universiteit ergens in het noorden van de staat New York werken.
Maar vlak voor hun vertrek krijgen ze een raar telefoontje: Matthew is spoorloos verdwenen … Zijn vrouw Suzanne heeft geen idee waar hij zou kunnen zijn; ze is thuis met haar baby Gabriel en met de hond Honey. Gil en Mila besluiten toch op reis te gaan; misschien kunnen ze helpen om Matthew te vinden (of misschien is hij alweer thuis wanneer ze in New York aankomen).
Helaas is Matthew volkomen onvindbaar. Zijn vrouw mist hem wel, maar ze lijkt niet echt geschokt. Gil en Mila gaan – samen met de hond Honey – nog verder het ruige deel van de staat New York in: misschien woont Matthew een tijdje in hun blokhut ver van de bewoonde wereld.
Maar Matthew lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. In de dagen die volgen ontdekken Gil en (vooral) Mila van alles en nog wat over Matthew. Vooral vreemde dingen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Meg Rosoff

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
195

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, de staat New York (upstate)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 31 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Mij niet gezien’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Picture Me Gone’ is heel geheimzinnig. De talentvolle en intelligente Mila gaat samen met haar slimme (maar ook wel slome) vader op zoek naar de vriend van haar vader. Die is verdwenen uit zijn grote huis in de staat New York waar hij met zijn vrouw en zijn baby woont.


WAT MOET JE WETEN?

‘Picture Me Gone’ is goed te begrijpen. Veel specifieke kennis heb je vooraf niet nodig. Deze roman is een modern verhaal over een gewone meid – die wel heel erg slim is, trouwens, slimmer dan haar vader (tenminste in praktische zaken)  – die op vakantie gaat naar de U.S.A. Maar die vakantie is heel speciaal: ze gaan op zoek naar de verdwenen vriend van Mila’s vader.
Het verhaal speelt zich af in het noorden van de staat New York. Bij New York denk je aan een swingende, drukke en ultramoderne wereldstad met tientallen dichtbevolkte voorsteden eromheen. Maar dit is het noorden van die staat New York: een dunbevolkt gebied met enorme bossen en ongerepte natuur: het jaar voordat Mila er was, werden er 318 beren doodgeschoten. En 189.000 herten …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Picture Me Gone’ zijn goed te lezen. Je moet wel een paar jaar Engels hebben gehad, maar dan is dit een heel begrijpelijk verhaal. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen niet lang. Er zijn veel dialogen; maar die dialogen zijn heel speciaal geschreven: zonder aanhalingstekens, wat in het begin wel eens lastig lijkt.
Het hele verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Als je een paar jaar Engels hebt gehad, kun je ‘Picture Me Gone’ zeker lezen. Ms Rosoff gebruikt moderne taal met een hoog tempo. Haar taal is specifiek voor jongeren geschreven – zonder dat het ergens platvloers of schokkend wordt – en ze gebruikt onderwerpen en thema’s die elke jongere snapt.
Maar het is het verhaal dat het boek zo spannend maakt. Je weet dat er iemand vermist is, maar je hebt geen idee waar hij is en waarom hij verdwenen is. Dit is een verhaal met zeer onverwachte wendingen, veel suspense en de nodige cliffhangers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Picture Me Gone’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Meg Rosoff heeft in korte tijd een aantal zeer spannende en succesvolle jeugdromans geschreven. ‘Picture Me Gone’ is haar zesde roman en opnieuw is het een verhaal dat je lange tijd op het puntje van je stoel houdt. Misschien is het verhaal geschikter voor meiden dan voor jongens – omdat de hoofdpersoon een meisje is – maar dit is in geen enkel opzicht een zoetsappig verhaaltje.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Picture Me Gone’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit rondreizen en zoeken in het dunbevolkte deel van de staat New York. Maar de suspense zit met name in de geheimzinnige scenes: mysterieuze mails en tekstberichten en vreemde huizen aan de rand van het bos.


Tijd:

De jeugdroman ‘Picture Me Gone’ speelt zich af in de jaren 2010-2015. Een precies jaar wordt niet gegeven, maar de mobiele telefoon en andere social media spelen een belangrijke rol.
Het verhaal duurt in totaal een paar weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Picture Me Gone’ is vooral de staat New York. Het verhaal begint in Londen, waar Mila met haar ouders woont. Zij gaat met haar vader naar het huis van Matthew, een universitair docent geschiedenis, die ver ten noorden van de stad New York in een dunbevolkt gebied woont. Een paar dagen later rijden zij nog verder de staat in, via de wintersportplaats Lace Placid, richting de Canadese grens.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Picture Me Gone’: waarom is Matthew verdwenen en zal hij ooit gevonden worden?


Verteller:

De roman ‘Picture Me Gone’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Mila.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Picture Me Gone’ zijn:
• Mila: een 12-jarige meid. Ze is nog jong in jaren, maar ze is heel slim, erg goed in taal en ze voelt vaak van tevoren wat mensen denken of van plan zijn. Haar ouders zijn Gil, een verstrooide vertaler, en Marieka, een talentvolle violiste. Ze wonen in Noord-Londen. Het drietal houdt veel van elkaar;
• Gil: de 58-jarig vader van Mila. Zijn vader kwam uit Lancashire, zijn moeder was Portugees-Frans. Gil is van beroep vertaler. Het is een lieve vader, maar hij is vaak heel erg verstrooid.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Picture Me Gone’  zijn:
• Suzanne Billington: de (ongeveer) 40-jarige vrouw van Matthew. Zij werkt aan een universiteit. Zij en haar man Matthew hebben twee kinderen: Owen (15) en Gabriel (1);
• Honey: de 12-jaar oude hond van Matthew. Zij mist haar baas heel erg en geeft weinig om haar bazin Suzanne. Hoewel Honey niet spreekt, is zij toch een belangrijk karakter in dit verhaal;
• Marieka: de moeder van Mila, van oorsprong Zweedse (maar voor een kwart Soedanees). Zij is violiste; als Mila en haar vader naar de U.S.A. gaan, moet zij voor een week naar Nederland om daar concerten te geven;
• Catlin (‘Cat’): de beste vriendin van Mila. Net als Mila woont zij in Camden, een wijk van Londen;
• Lynda: een oude vriendin van Gil en van Matthew. Zij is Schotse en ze kennen elkaar van hun studietijd in Cambridge. Lynda woont nu in de staat New York en ze geeft Engelse les aan een middelbare school;
• Jake: de 15-jarige zoon van Lynda. Hij is stil en een beetje dwars en lijkt zich alleen maar voor zijn mobiele telefoon en voor muziek te interesseren;
• Joy: een vriendin en collega van Lynda;
• Matthew Billington: de jeugdvriend van Gil. Hij is rond de zestig. Gil en Matthew studeerden vroeger beiden aan de universiteit van Cambridge: Gil studeerde meerdere talen en Matthew studeerde geschiedenis. Als jonge man van tweeëntwintig redde Matthew het leven van Gil; maar sinds ze niet zo dicht meer bij elkaar in de buurt wonen (Matthew woont al jaren in de USA, eerst in New York City, maar nu in New York State), zien ze elkaar heel weinig (hoewel Mila zegt dat Gil en Matthew elkaars beste vrienden zijn). Matthew geeft geschiedenis aan een universiteit in een stad in de staat New York.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Picture Me Gone’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Picture Me Gone’ is een geheimzinnige zoektocht naar een verdwenen persoon, maar het is ook een reis van een meisje naar haar volwassenheid. Dat klinkt misschien wat vreemd als je beseft dat Mila nog maar twaalf jaar oud is. Eigenlijk had Ms Rosoff deze sympathieke Mila iets ouder moeten maken: het is zeker geen kind, maar juist een puber. En wel een puber met een heel grote mensen- en woordkennis.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Meg Rosoff.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• I Am the Cheese van Robert Cormier
• Walk Two Moons van Sharon Creech
• An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:
I can’t imagine living a real life, or how I’ll ever be an adult. It seems like such an unlikely transformation. Someday I may be someone’s partner or someone’s mother or someone’s forensic pathologist. Someday I may drink too much or have a child I never tell anyone about. Someday I might run away from everything, for reasons of my own.
That me is impossible for present-me to imagine.
I cannot picture me grown up. I cannot picture me any different from the me I am now. I cannot picture me old or married or dead. (p.135)

Vragen over het boek:

1. Waarom vind Marieka het nodig dat Mila met Gil naar de U.S.A. gaat?
2. In welke opzichten helpt Mila bij de zoektocht naar Matthew?
3. Welke rol spelen Suzanne en Lynda in het leven van Matthew?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply