3/5 - (1 stemmen)

Pyramids

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Nothing but stars, scattered across the blackness as though the Creator had smashed the windscreen of his car and hadn't bothered to stop to sweep up the pieces.
This is the gulf between universes, the chill deeps of space that contain nothing but the occasional random molecule, a few lost comets and...
...but a circle of blackness shifts slightly, the eye reconsiders perspective, and what was apparently the awesome distance of interstellar wossname becomes a world under darkness, its stars the lights of what will charitably be called civilization.
For, as the world tumbles lazily, it is revealed as the Discworld — flat, circular, and carried through space on the back of four elephants who stand on the back of Great A'tuin, the only turtle ever to feature on the Hertzsprung-Russell Diagram, a turtle ten thousand miles long, dusted with the frost of dead comets, meteor-pocked, albedo-eyed. No one knows the reason for all this, but it is probably quantum.
Much that is weird could happen on a world on the back of a turtle like that.
It's happening already.

© Penguin Random House Company, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge edelman Teppic, zoon van de vorst van het woestijnrijk Djelibeybi, wordt opgeleid in de hoofdstad van Discworld, Ankh-Morpork. Die opleiding is niet zo maar ergens: het is aan de hogeschool van het gerenommeerde Assassin’s Guild, de plek waar heel veel moordenaars (zoals bijvoorbeeld de leider van het hele rijk, The Patrician) hun diploma hebben gehaald.
Het rijk Djelibeybi wordt formeel geregeerd door de vader van Teppic, die farao is. Maar in de praktijk is het de hogepriester Dios die in het rijk aan de touwtjes trekt (aan sommige touwtjes zit zelfs soms nog iemand vast). Als Teppic ter ore komt dat zijn vader binnenkort zal gaan sterven, spoedt hij zich huiswaarts.
Daar aangekomen blijkt dat de farao al overleden is en dat er al begonnen is met de bouw van een enorme piramide waarin het gebalsemde lichaam van de vorst ter ruste gelegd zal worden. Teppic ontdekt dat er van alles is misgegaan in het rijk in de tijd dat hij zijn opleiding volgde ver weg van Djelibeybi. Het lijkt erop dat hij zelf ook voor zijn leven te vrezen heeft. Hij vlucht, samen met de dienstmaagd/slavin Ptraci.
Ondertussen gaat er nog meer helemaal mis in het land. De piramide is zo groot geworden dat er een ‘time-warp’ is ontstaan: tijd en ruimte draaien het rijk volledig uit de koers. De goden van Djelibeybi breken los. Als Teppic en Ptraci het land willen redden, zullen ze niet alleen Dios, maar ook de goden te lijf moeten gaan.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
380

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, de Discworld (het rijk Djelibeybi)

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken, maar wel met witregels. Deze roman bestaat (in tegenstelling tot de meeste Discworld-romans) uit (een viertal) delen:
I The Book of Going Forth
II The Book of the Dead
III The Book of the New Son
IV The Book of 101 Things a Boy Can Do

In het Nederlands heet het boek ‘Pyramides’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de fans van Terry Pratchett is ‘Pyramids’ een geweldig boek. voor andere lezers die niet alleen in fantasy maar ook in mythologie of het oude Egypte geïnteresseerd zijn, is deze roman ook een prima keuze.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Pyramids’ is het handig als je iets weet over het oude Egypte. Er zijn veel verwijzingen naar piramides, mummies, heilige dieren en rivieren, priesters en farao’s.
Kennis van de kwantummechanica is gelukkig niet nodig; Pratchett verwijst er wel naar, maar hij gebruikt dit soort wetenschap alleen maar om zijn gegoochel met de tijd enigszins te kunnen verklaren.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Pyramids’ zijn vaak moeilijk. Pratchett gebruikt altijd in zijn romans een lastig soort Engels: niet alleen moeilijke woorden, maar ook taal doorspekt met ironie en sarcasme. Deze roman is zo nu en dan extra lastig, omdat er veel wordt gesproken over oude, klassieke mythen en verhalen en omdat het verhaal over een ontwrichte tijd en over meerdere dimensies gaat.
De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn geen hoofdstukken, maar wel zo nu en dan witregels. De roman bestaat uit vier – overzichtelijke – delen. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Pyramids’ is regelmatig lastig. Dat komt door het taalgebruik van Pratchett; hij gebruikt een uitgebreid vocabulaire in zijn werken. Maar in deze roman is dat zeker noodzakelijk, omdat het verhaal ook vaak verwijst naar mythologische verhalen en oude godsdiensten.
Het verhaal is spannend. Het gaat over de troonsopvolging in een mysterieus land, maar het gaat ook over gerommel met de tijd; een absurde uitwerking van theorieën gebaseerd op zoiets ingewikkelds als de kwantummechanica. Voor de meeste stervelingen een lastig onderwerp; voor Pratchett een middel om zijn hilarische verhalen kwijt te kunnen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Pyramids’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De zevende roman van Pratchett, ‘Pyramids’, is een spannend verhaal met verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en geloof. Het verhaal is geïnspireerd op het oude Egypte; Pratchett heeft er (zoals gebruikelijk) een heel eigen invulling aan gegeven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Pyramids’ is een verhaal met veel actie. Uiteraard is er het spannende verhaal van de koningszoon Teppic die zijn land probeert te redden. Maar er zijn ook de gebeurtenissen rond de redelijk onbetrouwbare Dios en Chidder.


Tijd:

De fantasyroman ‘Pyramids’ speelt zich af over een periode van een aantal maanden. In die tijd probeert Teppic zijn rijk te redden van het tijdsgewricht, dat zich in een wel zeer vreemde bocht heeft gewrongen.

 


Plaats:

De plaats die in ‘Pyramids’ vooral wordt beschreven, is het rijk Djelibeybi. Djelibeybi is een land met veel woestijnen, maar ook met een rivier, de Djel. Het land staat vol piramides; piramides die ook voor de nodige problemen zorgen.
Behalve over het rijk Djelibeybi gaat deze roman ook over de hoofdstad van de Discworld, Ankh-Morpork. Deze stad is ook de plaats waar het opleidingsinstituut voor moordenaars, the Assassin’s Guild, gevestigd is.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Pyramids’: is het land Djelibeybi te redden van de ondergang? Een ondergang die wordt veroorzaakt door een hogepriester en als gevolg van zijn handelingen ook door een piramide die de tijd heeft ontwricht.


Verteller:

De roman ‘Pyramids’ heeft een auctoriale verteller. Deze bekijkt de handelingen vaak vanuit het perspectief van de koningszoon Teppic.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Pyramids’ zijn:
• Teppic: de kroonprins van het koninkrijk Djelibeybi;
• Dios: de eerste minister en hogepriester van Djelibeybi;
• Ptraci: een dienstmaagd in het paleis van de koning van Djelibeybi.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Pyramids’ zijn:
• Chidder: een medestudent van Teppic, dus ook afgestudeerd bij the Assassin’s Guild;
• King Teppicymon XXVII: de koning van Djelibeybi;
• Death: een gevoelloos – maar bij tijd en wijle zeer innemend – wezen. Men zou hem Reaper Man (de ‘oogster’) of The Grim Reaper (‘Magere Hein’) kunnen noemen, ware het niet dat hij zelf niet zo ‘grim’ is. Hij zou zonder gevoel moeten zijn omdat het zijn taak is om mensen en andere levende wezens te begeleiden uit dit Discworldse bestaan. Maar omdat het een ernstig beroep is, doet hij het met compassie en met de nodige eerbied;
• Ptaclusp, Ptaclusp IIa en Ptaclusp IIb: belangrijke architecten van het rijk;
• You Bastard: een kameel (maar ook onbetwist de grootste wiskundige van de Discworld);
• Vele tientallen goden.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Pyramids’ is niet verfilmd.


Overig:

De fantasyroman ‘Pyramids’ gaat over het rijk Djelibeybi, wat een Discworld-versie van het oude Egypte lijkt te zijn, complete met piramides, farao’s, kamelen, priesters en oude goden.
Maar het is ook verhaal vol verwijzingen naar het (bij)geloof, naar de kwantumtheorie en naar de rechtmatigheid van erfopvolging.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Small Gods van Terry Pratchett
• Le Morte d’Arthur van Sir Thomas Malory
• Artemis Fowl and the Time Paradox van Eoin Colfer


Citaat:
It is now known to science that there are many more dimensions than the traditional four. Scientists say that these don’t normally impinge on the world because the extra dimensions are very small and curve in on themselves, and that since reality is fractal most of it is tucked inside itself. This means either that the universe is more full of wonders than we can hope to understand or, more probably, that scientists make things up as they go along. (p.309)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Pratchett de kwantummechanica nodig voor zijn verhaal?
2. Wie is Ptraci eigenlijk en hoe komt het dat zij als dienstmaagd aan het werk is?
3. Komt boontje om zijn loontje in deze roman? Waarom vind je dat?
4. Hoe zou je inwoners van Djelibeybi willen omschrijven? Met welke wereldbewoners zijn/waren zij te vergelijken?
^ Terug naar boven

Comments are closed.