Raider

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

‘Get out of the way!’ screamed the mate of the ‘Arctic Raider’ at Laurie. ‘Get out of the way, you useless little sod! You’ll get your head took off!’
Laurie, 16 years old, couldn’t feel his feet. They’d frozen to the deck and he was blinded by ice particles driving in from glaciers.
The other skippers in the fleet had long ago run for shelter. But not the Iceman, skipper of the ‘Arctic Raider’ and a legend in his own time. He was still fishing.
Laurie could see nothing. The jelly in his eyeballs seemed frozen solid. His eyelashes were crystals. The wind sliced through his oilskin as if it were tissue paper.
‘Where’s them needles?’
That was Laurie’s job, to fill the big wooden needles to mend the trawl nets. It was all he was fit for. After only a week at sea and on his first trip out they were already saying he was bad luck. Some were saying that he was the reason that they weren’t finding any fish. He was a liability, a Jonah. And soon, in about two minutes’ time, he would commit the greatest crime of all – a crime almost worse than murder. At least, to the crew of the ‘Raider’…

© Oxford University Press, 1995^ Terug naar boven

Algemeen

Maddy en Flora zitten bij elkaar in de klas. Maddy houdt van mooie kleren en van winkelen, Flora is een beetje een zielenpiet; ze draagt vaak stomme kleren en ze wordt gepest op school. Toch moeten die twee meiden samenwerken aan een schoolproject. Het project gaat over een vissersboot van lang geleden, de ‘Arctic Raider’. Deze trawler voer vroeger vaak naar de Noordelijke IJszee om met heel veel vis terug te komen. De kapitein, ‘The Iceman’, stond bekend om zijn geweldige visvangsten, maar ook om zijn harde leiding: hij deed alles voor een goede visvangst.
Op één van de tochten naar het noorden lang geleden, in december 1952, sloeg de 16-jarige Laurie overboord. Als de meiden dit ongeluk van lang geleden onderzoeken, komen ze erachter dat de bemanning en de kapitein heel weinig deden om de jongen te redden. In feite deden ze niets …
Maddy interviewt de moeder van Laurie en Flora zoekt in allerlei oude kranten in een museum. En al na twee dagen speuren komen ze erachter dat er een drama op de vissersboot heeft plaatsgevonden waarover in de stad nooit wordt gesproken. Maar ook een drama dat door bepaalde personen zeker voorkomen had kunnen worden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Susan Gates

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
104

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-2000

Plaats van handeling:
UK, een stad aan de kust

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 13 hoofdstukken met een proloog van jaren geleden
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het jeugdboek ‘Raider’ gaat over werken op een vissersboot, maar vooral gaat het over twee scholieren die aan een project werken. Daarbij gaat het dan ook over heel andere thema’s, zoals vriendschap en pesten, over bedrog en verdriet, over ouders en kinderen.

 


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de roman ‘Raider’ heb je niet veel speciale kennis nodig. Het verhaal heeft te maken met een ongeluk op een vissersschip van lang geleden, maar als je niets van de visserij op schepen afweet, kun je het boek toch heel goed begrijpen. De roman gaat vooral ook over vriendschap en over pesten.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Raider’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Het verhaal gaat over vissen op zee (met woorden als ‘trawler’, ‘skipper’ en ‘deckie-learner’), maar je kunt de betekenis van de meeste woorden wel afleiden uit het verhaal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn zeker niet lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Raider’ is een spannend verhaal dat dramatisch begint. Al snel lijkt het verhaal een beetje in te zakken,. Maar dat is maar schijn. Als je doorleest merk je dat Maddy en Flora ook hun angsten hebben en dat er veel mensen in het stadje zijn die meer afweten van het ongeluk op het vissersschip van heel lang geleden.
De taal is heel goed te volgen. De hoofdstukken zijn niet al te lang en veel moeilijke woorden worden er niet gebruikt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Raider’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Raider’ is heel spannend geschreven. Het lijkt een beetje een saai verhaaltje te worden: twee schoolmeiden die een ongeluk van jaren geleden onderzoeken. Maar al snel krijg je als lezer in de gaten dat hier in het stadje meer mensen zijn die van dat drama afweten.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Raider’ is een verhaal met redelijk veel actie. Er gebeurt al direct iets heel heftigs in hoofdstuk 1. Maar het is niet zo dat je in de rest van het verhaal nauwelijks meer actie tegenkomt. Maddy en Flora maken spannende dingen mee; en aan het eind vindt er ook nog iets heel bijzonders plaats …


Tijd:

De roman ‘Raider’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Dan onderzoeken de twee meiden in twee dagen wat er jaren geleden (in 1952) gebeurd is en wat dat precies te maken heeft met de mensen die nu nog leven.


Plaats:

De plaats waar ‘Raider’ zich helemaal afspeelt is een – niet nader genoemd – stadje in Engeland. Het plaatsje ligt ergens aan de kust en het heeft een aantal vissersschepen (gehad) die helemaal richting IJsland voeren.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Raider’: wat is er precies gebeurd in december 1952 en wat heeft dat met de mensen van nu te maken?


Verteller:

De jeugdroman ‘Raider’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de twee hoofdpersonen, Flora en Maddy, zonder dat er partij gekozen wordt voor of tegen één van de beide meiden.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Raider’ zijn:
• Maddy (Madeleine): een meisje dat houdt van mode en van moderne dingen;
• Flora: een meisje dat vaak gepest wordt, een serieus kind.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Raider’ zijn:
• Mr Tom Pederson: een visser van vroeger;
• Mrs Pederson: zijn vrouw;
• Laurie: een 16-jarige jongen die in 1952 verdronken is op de trawler Arctic Raider;
• Eddie Walters: een visser van vroeger;
• Een haveloze man die bivakkeert op het oude schip, de Arctic Raider.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Raider’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Raider’ is een spannend verhaal over het heden (van twee schoolmeiden) waarin het verleden een zeer grote rol speelt. Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemde kustplaats waar de visserij vroeger een grote rol speelde.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Susan Gates.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway
• Snowbird Winter van Sue Welford
• Holes van Louis Sachar


Citaat:
‘It was a tragic accident. But not unusual. Hundreds of men were lost overboard off trawlers. Laurie was filling needles and a wave washed the basket overboard. He tried to grab it and went over the rail. I thought he was coming back on the next wave. I was certain of it. His hands were on the rail, the ship was pulling him up ... But then he let go and disappeared. (p.93)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft Mr Pederson met het drama van lang geleden te maken en wanneer kwam je daarachter?
2. Wat kun je zeggen van het karakter van Mrs Pederson?
3. Waarom is de haveloze man die op schip woont zo geworden als hij nu is, denk je?
4. Welke van de twee meiden vind je het sympathiekst en waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply