Rebel on a Rock

Niveau:
Genre: war
Thema: war (Civil War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet langer nieuw verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

When I was twelve years old I stopped a war. Not a great war, like World War II, or Vietnam, but a war all the same: a revolution in a foreign country. My stepfather, Albert Sandwich, says I mustn’t tell you the real name of the country, nor the real names of our friends who live there, because if the government should change and a bad one come into power again, they might be thrown into prison and tortured, but the rest of this story is true. It’s important to tell the truth in this sort of book, Albert says.
It’s hard to know where to begin. ‘In the beginning, you dope,’ my brother Charlie says – Clever-Dick-Charlie! – but he can’t tell me when that was. Whether it was when I met my friend Alexis and he told me his secret, or earlier, when I thought Albert was being a spy. Or several months before that, when Albert married our mother and took us four children on as his family: Alice and James and Charlie and me. It was Albert who took us to Ithaka. We would never have gone there without him.
Albert says not to worry too much. Just to pick the point when I first knew, for myself, there was something strange happening. Albert says, ’Write what you remember, Jo, not what I told you.’

© William Heinemann, New Windmill Series, 1979^ Terug naar boven

Algemeen

Jo gaat met haar moeder, haar stiefvader, haar broer en haar zusje en kleine broertje op vakantie naar een warm land in het zuiden van Europa. De ontvangst op het vliegveld is koel: achterdochtige soldaten bekijken de paspoorten van het Britse gezin met veel argwaan. Maar Jo en haar zusje en broers vinden het niet erg: ze gaan immers twee weken zwemmen in de warme Middellandse Zee?
Maar dat valt toch wel een beetje tegen. Jo’s vader doet nogal vreemd en hij heeft ontmoetingen met geheimzinnige mensen. In het hotel logeren een eigenaardige Duitser en twee gekke Amerikaanse dames. En dan ontmoet Jo op een dag die geheimzinnige Alexis. En wat heeft die Alexis met de dictator en zijn soldaten te maken?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Nina Bawden

Jaar van uitgave:
1978

Aantal pagina's:
120

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
Europa, een land in het zuiden (Griekenland?)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 10 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Rebel on a Rock’ is een spannend avontuur over een meisje dat met haar familie op vakantie gaat naar een land waar een dictator aan de macht is. Voordat ze het beseft wordt het meisje meegezogen in een soort burgeroorlog – waarbij ze geen idee heeft wat ze moet doen om de mensen in dat land te helpen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Rebel on a Rock’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het land uit het verhaal, Ithaka, bestaat helemaal niet. Maar wel was er in Griekenland een militaire junta aan de regering – een zogenaamd ‘kolonelsbewind’ – die tussen 1967 en 1974 als een stel dictators het land met harde hand regeerden. En toevallig is Ithaka een eiland in Griekenland dat in het beroemde werk ‘Odyssee’ van de dichter Homerus voorkomt, het eiland waar de held Odysseus vandaan kwam. Bovendien is ‘Polis’ het Griekse woord voor ‘stad’. Het aantal verwijzingen in de tekst maakt dus wel duidelijk dat met het land Ithaka het tegenwoordige Griekenland wordt bedoeld.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Rebel on a Rock’ zijn zeker niet moeilijk. Wel kan de taal soms een beetje ouderwets overkomen – wat niet zo vreemd is wanneer je bedenkt dat dit een jeugdroman uit 1978 is.
De alinea’s zijn van een normale lengte; de hoofdstukken zijn vrij lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Rebel on a Rock’ is goed te begrijpen, maar soms staan er wel eens moeilijke woorden in de tekst.
Het verhaal is heel spannend, ook na zo veel jaar – en bij een verhaal dat gaat over een situatie die al lang niet meer bestaat. Je kunt je als lezer echter heel goed voorstellen hoe het is om in een dictatuur te wonen: iedereen is bang voor de politie en voor het leger en niemand vertrouwt elkaar. Dat komt duidelijk naar voren uit dit verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Rebel on a Rock’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Rebel on a Rock’ is heel spannend geschreven. Heel lang heb je niet in de gaten wie wat waarom doet. Wie zijn niet te vertrouwen en wie wel? En welke rol kunnen Jo en Charlie in deze situatie spelen? En wat heeft hun (stief)vader eigenlijk met de bevolking van Ithaka te maken?

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Rebel on a Rock’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie bestaat uit de gebeurtenissen rond Jo en haar familieleden die in contact komen met bewoners van Ithaka die onder een dictatuur zuchten.


Tijd:

‘Rebel on a Rock’ speelt zich af in de jaren ’60 of ’70 van de vorige eeuw. Het land Ithaka – dat niet echt bestaat – lijkt op het echte Griekenland toen het een aantal jaren een dictatuur was, geregeerd door een militaire macht (een ‘kolonelsbewind’).
Het verhaal speelt zich af over een periode van een paar weken (een zomervakantie) en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Rebel on a Rock’ is het (denkbeeldige) land Ithaka. Ithaka ligt ergens in Zuid-Europa en het doet heel sterk denken aan Griekenland, toen dat land een dictatuur was. De hoofdstad heet Zenith en de Britse familie logeert bij een strand bij de oude hoofdstad, Polis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Rebel on a Rock’: wat kunnen Jo en haar familie doen om de inwoners van Ithaka te helpen tegen de dictator?


Verteller:

De jeugdroman   ‘Rebel on a Rock’ heeft een alwetende verteller. Je weet dat het Jo is, omdat ze dat al in het begin van de roman zegt. (Dus eigenlijk is het een soort ik-verteller – wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.)

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Rebel on a Rock’ zijn:
• Jo: de 12-jarige verteller van het verhaal. Eerst schrijft ze in de ik-vorm, maar na een paar pagina’s schrijft ze in de derde persoon over zichzelf. Jo lijkt op haar (overleden) vader: ze is bleek van huidskleur en ze heeft rood haar;
• Albert Sandwich: de stiefvader van Jo en naar broers en zusje. Hij heeft de moeder van de kinderen weer gelukkig gemaakt;
• Carrie Popper: de moeder van de vier kinderen. Zij is sinds een aantal jaren weduwe. Nu is ze sinds een paar maanden getrouwd met Albert;
• Charlie: de 14-jarige broer van Jo. Charlie is een lange slungel die uiterlijk veel op zijn moeder lijkt. Hij durft zijn zus vaak ongezouten de waarheid te zeggen. Met zijn stiefvader heeft hij niet zo veel op (hoewel deze heel vriendelijk voor hem is);
• Alice: het 7-jarige zusje van Jo. Zij is geadopteerd en ze is een meisje met een donkere huid;
• James: het jongste broertje. Ook hij is geadopteerd en ook hij is donker van huidskleur.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Rebel on a Rock’ zijn:
• Alexis Platonides: de 13-jarige vriend die Jo in Ithaka ontmoet. Alexis is een getalenteerd, maar ook wel een beetje een eigenwijs en vervelend ventje;
• Niki: de zoon van de eigenaar van het hotel waar de familie Sandwich-Popper logeert. Sinds zijn vader gevangen wordt gehouden beheert hij het hotel samen met zijn oude moeder;
• Herr Schmidt: een Duitse toerist die in hetzelfde hotel logeert;
• Miss Emmeline (Emmy) Skinner: een Amerikaanse toeriste, een journalist van een kleine Amerikaanse krant;
• Miss Ottoline (Tilly) Skinner: een Amerikaanse toeriste, een fotografe van dezelfde krant; de nicht van Emmy;
• Phoebe: de huishoudster van de familie Platonides.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Rebel on a Rock’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Rebel on a Rock’ is geen vervolg op een eerder boek van Nina Bawden. Maar wel is het een verhaal dat gaat over Carrie en haar vier kinderen. Carrie was de hoofdpersoon uit een vroegere, zeer succesvolle roman van Ms Bawden: Carrie’s War. Deze Carrie – die tijdens de Tweede Wereldoorlog een meisje was – is later getrouwd en heeft met haar man twee kinderen gekregen en later nog twee kinderen geadopteerd. Toen overleed haar man. Als ‘Rebel on a Rock’ begint, is Carrie sinds een paar maanden getrouwd met Albert Sandwich.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nina Bawden.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Being of Two Minds van Pamela F. Service
The Best Place to Live Is the Ceiling van Barbara Wersba
Dark Journey van David Belbin


Citaat:
He came down at sunset. He had shaved off his beard and as he walked proudly through the streets of the town the people recognized him and fell silent. If he had made one sign, said one word, they would have fought for him, bare hands against bayonets. (p.117)

Vragen over het boek:

1. Wat doet Albert Sandwich voor illegaals wanneer hij in Ithaka is?
2. Wie is die geheimzinnige Herr Schmidt in werkelijkheid?
3. Waarom wil Jo liever alleen met Alexis praten?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.