Relentless

Niveau:
Genre: thriller
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

This is a thing I’ve learned: Even with a gun to my head, I am capable of being convulsed with laughter. I am not sure what this extreme capacity for mirth says about me. You’ll have to decide for yourself.
Beginning one night when I was six years old and for twenty-seven years thereafter, good luck was my constant companion. The guardian angel watching over me had done a superb job.
As a reward for his excellent stewardship of my life, perhaps my angel - let’s call him Ralph - was granted a sabbatical. Perhaps he was reassigned. Something sure happened to him for a while during my thirty-fourth year, when darkness found us.
In the days when Ralph was diligently on the job, I met and courted Penny Boom. I was twenty-four and she was twenty-three.
Women as beautiful as Penny previously looked through me. Oh, occasionally they looked at me, but as though I reminded them of something they had seen once in a book of exotic fungi, something they had never expected - or wished - to see in real life.

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 2010^ Terug naar boven

Algemeen

Cubby is een gelukkig man. Hij trouwde de vrouw van zijn dromen, Penny; samen hebben ze een geniale zoon, Milo; bovendien heeft Cubby een succesvolle carrière als schrijver. Zijn romans krijgen goede recensies.
Behalve van één persoon.
Deze Shearman Waxx brandt zijn boek af in een gerenommeerd Amerikaans dagblad. Cubby probeert zich er weinig van aan te trekken, maar het raakt hem wel. Toevallig – nou, ja, toevallig … - ziet hij Waxx in een restaurant zitten. De twee mannen merken elkaar op. En vanaf dat moment gaat alles mis.
Shearman Waxx heeft het letterlijk op Cubby en zijn gezin voorzien. Hij laat Cubby’s huis de lucht in vliegen, hij beschiet de leden van het gezin. Cubby heeft geen idee waarom.
Maar als Cubby hoort dat andere slachtoffers van Waxx letterlijk en figuurlijk voor het leven getekend zijn – of niet meer leven – begrijpt hij dat het menens is: Cubby zal met vrouw en kind voor zijn leven moeten vluchten. Tenminste, als hij zichzelf en Penny en Milo in leven wil houden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
428

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Californië

Bijzonderheden:
Een thriller in 3 getitelde delen en in 63 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het oordeel’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Relentless’ is een regelrechte thriller. Het verhaal lijkt kalmpjes te beginnen: een schrijver krijgt een slechte recensie. Maar een paar dagen later wordt het leven van die schrijver bedreigd door diezelfde recensent. En geen mens weet waarom. Vanaf dat moment wordt de thriller een angstaanjagend verhaal met veel geweld en suspense.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Relentless’ heb je nauwelijks specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Californië, in een over het algemeen welvarend deel van het land. De karakters hebben het over het algemeen goed – de handelingen van een psychopaat daargelaten.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Relentless’ zijn zeker niet moeilijk. Dean Koontz vertelt alles helder en hij gebruikt weinig specialistische taal. Soms heeft hij de neiging om enigszins filosofisch te schrijven: dan wil hij zich wel eens laten gaan – bijvoorbeeld bij het analyseren van een karakter of een situatie.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen zeer kort en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Relentless’ is zeer toegankelijk. Ondanks het gewelddadige element in het boek zul je bij Koontz zelden een vloek of een schuttingwoord tegenkomen. Hij beschrijft soms zeer harde gebeurtenissen met veel bloed en geweld, maar dat alles in behoorlijk nette taal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Relentless’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Dean Koontz is een begenadigd schrijver. Dat is ook aan ‘Relentless’ te merken.
Soms schrijft hij iets omslachtig en blijft hij te veel in een filosofisch idee hangen. Ook gebruikt hij zo veel beeldspraak dat je er soms moe van wordt. Maar het tempo blijft zeker altijd in het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Relentless’ is een verhaal met heel veel actie. Het verhaal begint vrij rustig, maar al snel kom je in een roller coaster van suspense en geweld terecht. Niet voor elke lezer geschikt.


Tijd:

‘Relentless’ speelt zich af in de jaren 2000-2009. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.
Halverwege het verhaal zijn er flashbacks die duidelijk maken wat er in het verleden van Cuddy gebeurd is – een verleden dat zijn karakter in hoge mate heeft bepaald.


Plaats:

De setting van ‘Relentless’ is de Amerikaanse staat Californië. Het verhaal begint in Orange County in het zuiden van de staat (waar zich veel verhalen van Koontz afspelen), maar langzamerhand verplaatsen de handelingen zich naar het dunbevolkte noorden van de staat.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Relentless’: zal het Cubby lukken om aan zijn belager(s) te ontsnappen?


Verteller:

De roman ‘Relentless’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Relentless’ zijn:
• Cullen (‘Cubby’) Greenwich: de ik-verteller. Cubby is een vrij succesvol schrijver die heel gelukkig is met zijn gezinnetje;
• Brunhild (‘Penny’) Boom Greenwich: de echtgenote van Cubby. Zij is schrijfster en illustrator van kinderboeken;
• Milo Greenwich: de 6-jarige zoon van Cubby en Penny. Hij is een klein genie dat heel veel begrijpt, niet alleen van volwassen zaken, maar ook van techniek en informatica;
• Lassie: de trouwe hond van Milo. Hij is onafscheidelijk, maar hij doet soms eigenaardige dingen (zoals zich verstoppen in kasten en laden).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Relentless’ zijn:
• Grimbald (‘Grim’) Boom: de vader van Penny. Hij is expert in het laten ontploffen van gebouwen (in opdracht en legaal, uiteraard), een ‘demolition expert’. Hij woont samen met zijn vrouw in een afgelegen villa in het bos, waar hij ook een schuilkelder heeft ingericht;
• Clotilda (‘Clo’) Boom: de moeder van Penny. Zij is een moderne, mooie vrouw die graag gebeurtenissen voorspelt (en nog liever heel veel vlees eet);
• Shearman Waxx: een recensent van een gerenommeerd Amerikaans dagblad. Hij houdt van weinig soorten literatuur – daarnaast vernietigt hij iedereen van wie het werk hem niet aanstaat (soms letterlijk);
• Vivian Norby: de babysitter van Milo. Zij is de weduwe van een politieagent en ze is een dappere, onverschrokken dame die gek is met haar oppaszoon (en diens hond);
• Hudson (‘Hud’) Jacklight: de literair agent van Cubby;
• Olivia Cosima: de redacteur van Cubby;
• Hamal en Roxie Sarkassian: de eigenaar van het favoriete restaurant van Cubby en Penny;
• John Clitherow: een collega-schrijver van Cubby;
• Henry Casas: een blinde en stomme schilder;
• Arabella (‘Bella’) Casas: de moeder van Henry;
• Truman Walbert: de oud-sheriff van het stadje Smokevile;
• Handlangers van Shearman Waxx: Brock, Rink, Shucker, Zazu Waine, een mismaakte, naamloze misdadiger.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Relentless


Film:

De roman ‘Relentless’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Relentless’ is een rap verteld verhaal door een meester in het thriller-genre: Dean Koontz. Wel wil hij zo nu en dan zijn verhaal laten exploderen in een orgie van geweld. Niet elke lezer zal dat kunnen waarderen.
Later krijgt het verhaal een behoorlijk sciencefiction– en fantasy-element.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Dark Half van Stephen King
• Digital Fortress van Dan Brown
• Private Berlin van James Patterson


Citaat:
‘You can’t overestimate his capabilities. He doesn’t give you breathing room. He keeps coming back and back, and back. He’s relentless. (p.114)

Vragen over het boek:

1. Wat is er gebeurd in het verleden van Cubby?
2. Wat zijn de redenen dat Shearman Waxx zo gewelddadig is geworden?
3. Had Cubby meer hulp van zijn schoonouders kunnen krijgen? Waarom denk je dat?
4. In welk opzicht helpt de genialiteit van Milo bij de problemen waarmee de familie Greenwich wordt geconfronteerd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.