RoboDad (a.k.a. Dancing on Dark Water)

Niveau:
Genre: family matters
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

I yelped and hopped across the family room on one foot. Sid and Alex looked up from their model starship.
‘She does that pretty good for a girl,’ Sid said. Alex grinned. I staggered to a chair and dug the plastic laser gun or rocket or whatever the heck it was from between my toes. I threw it at Sid as hard as I could, hoping for an eye or at least an ear. He caught it smoothly.
‘Thanks, Shar. We’ve been looking for that one.’ He handed it to Alex, who fitted it carefully onto a wing.
‘Why don’t you guys keep track of those darn things? God, a person can get maimed just walking around here.’
‘Why don’t you wear shoes?’ Sid said, not looking up from the plans.
I was about to let him really have it, but just then Dad came in from the kitchen with a can of pop and the big silver bowl he has for his snacks. He made for his chair in front of the TV, spilling Cheerios on the carpet and scattering a couple dozen model parts in his way. He didn’t look back. Pepper padded after him, stopping long enough to eat the Cheerios and wag his tail at the boys.
Sid looked after Dad in disgust. ‘There goes RoboDad. Everybody out of the way, this guy don’t give a shit.’

© The Putnam & Grosset Book Group / Scholastic, 1994.^ Terug naar boven

Algemeen

De veertienjarige Shar heeft een moeilijke tijd. Haar vader heeft een hersenbloeding gehad waardoor hij vrijwel niets meer kan: niet werken, niets doen in huis, niet goed praten met zijn kinderen.
Bovendien heeft de hersenbloeding een ander persoon van hem gemaakt: hij is zijn gevoelens kwijt. Mr. Zarada voelt niets meer voor anderen: niet voor zijn vrouw, niet voor zijn drie kinderen. Hij zit alleen maar een beetje TV te kijken terwijl hij cornflakes eet.
Shar doet haar uiterste best om haar vader weer meer bij het leven te betrekken. Maar dat is vrijwel niet te doen. Het leven is zwaar voor Shar (en voor haar broertjes en voor haar moeder).
Gelukkig zijn er interessante vrienden en vriendinnen op school. En Shar ontdekt dat er soms een jongen is die haar wel leuk lijkt te vinden.
Maar zou dat Shar gelukkig kunnen maken?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Alden R. Carter

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
144

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Wisconsin, een stad

Bijzonderheden:
De roman ‘RoboDad’ is een jeugdroman in 9 genummerde hoofdstukken. Het boek kwam later uit onder een andere titel: 'Dancing on Dark Water'.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in hoe een gezin omgaat met een vader die helemaal veranderd is door een hersenbloeding, dan is ‘RoboDad’ een heel goede keus. Je weet van tevoren al dat de vader nooit meer beter zal worden, maar toch wil je weten hoe dit verhaal afloopt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘RoboDad’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in een gewoon stadje in de buurt van een meer bij gewone mensen. Alleen is één van die gewone mensen niet zo gewoon meer: hij mist bepaalde delen uit zijn hersens waardoor hij een ander mens geworden is.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘RoboDad’ is zeker niet moeilijk. Mr. Carter gebruikt heel veel korte zinnen en gemakkelijke woorden en de alinea’s zijn ook nooit lang. Er zijn heel veel dialogen.
Wel worden er zo nu en dan vloek- en scheldwoorden gebruikt (‘damn’, ‘God!’, ‘shit’); niet elke lezer zal dat kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘RoboDad’ heel gemakkelijk te lezen. Iemand met een paar jaar Engels kan dit verhaal heel goed lezen.
Wat het verhaal aangaat is het boek ook heel toegankelijk. Het probleem dat hier beschreven wordt zou in elk gezin kunnen voorkomen: een ouder krijgt een ongeluk waardoor hij een heel ander persoon is geworden. Als lezer vraag je je af wat jij zou hebben gedaan als je Shar was geweest.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘RoboDad’ is heel duidelijk geschreven. Het verhaal is gemakkelijk qua taal en het verhaal is spannend genoeg om het uit te willen lezen. Dus: een aanrader.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘RoboDad’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie bestaat heel vaak uit de onverwachte handelingen van de verder zo apathische vader van het gezin Zarada. Verdere actie zou je kunnen zien in de relaties tussen Shar en haar vrienden en vriendinnen op school – maar verwacht hier geen spectaculaire gebeurtenissen.


Tijd:

‘RoboDad’ speelt zich af in de jaren ’90 van de twintigste eeuw. Er wordt wel gebeld, maar niet met mobiele telefoons – het feit dat er geen mobiele telefoons zijn is een probleem wanneer er iets gebeurt met de gezinsleden bij het meer.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘RoboDad’ is het denkbeeldige stadje New Bremen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Er zijn plaatsen met de naam New Bremen, maar die liggen in andere staten.


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘RoboDad’ is: hoe zal het gezin Zarada hun leven goed kunnen leiden met een vader die zo veranderd is?


Verteller:

De roman ‘RoboDad’ heeft een  ik-verteller, wat zou kunnen zorgen voor een onbetrouwbaar perspectief. Shar ziet sommige zaken – zoals de relatie tussen haar moeder en diens collega – door de ogen van een 14-jarige puber. En misschien is dat perspectief niet helemaal juist.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘RoboDad’ zijn:
• Shar Zarada (eigenlijk: Sharon; door Cindy wordt zij ‘Sharzar’ genoemd): een 14-jarige meid die veel in huis moet doen sinds haar vader niets meer kan. Shar is vrij gewoon en onopvallend – maar zelf vindt ze zich veel te dik;
• Mr. Ken Zarada: de vader van Shar en de tweeling. Hij werkte op een computerbedrijf totdat hij daar een hersenbloeding kreeg. Sindsdien heeft hij weinig emoties: hij kijkt veel TV, hij snoept veel en hij reageert nauwelijks op anderen;
• Mrs. Leslie Zarada: de moeder. Zij heeft een prima baan als makelaar, maar ze heeft ook veel zorgen om haar man;
• Sid en Alex Zarada: een 12-jarige tweeling;
• Pepper: de bejaarde labrador van de familie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘RoboDad’ zijn:
• Bob Marston: een collega van Mrs. Zarada. Hij is een weduwnaar met kinderen en hij is de vertrouwenspersoon van Shar’s moeder;
• Cindy: de beste vriendin van Shar. Zij is knap, slank en gebruind (door de zomervakantie);
• Klasgenoten van Shar: Debbie Bauer, Pam Corvitz, Meg Heywood, Mark Olson, Paul O’Neil, Lori Durrell;
• Docenten van Shar: Mr. Lauerman, Mr. Munrow;
• Jilly: het zusje van Paul O’Neil;
• Phil Simonson en Jim Baxter: vroegere collega’s van Mr. Zarada.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘RoboDad’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘RoboDad’ is een verhaal over hoe om te gaan met een gezinslid dat een handicap heeft – een thema dat Mr. Carter veel vaker aan de orde stelt.
Een paar jaar later (na 1990) kwam het boek uit onder de titel ‘Dancing on Dark Water’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Alden R. Carter.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende romans kunnen lezen:
It’s My Life van Robert Leeson
The Boy in the Bubble van Ian Strachan
Milo’s Wolves van Jenny Nimmo


Citaat:
‘Do you think we’ll be able to stop him?’
‘You just don’t love him anymore!’
She sighed. ‘Yes, I do, Shar. I love him as well as I can. I care for him, I provide for him. And I’ll keep doing it as long as I’m able. But, Shar, your Dad – the Dad we all remember loving – isn’t coming back. He’s gone forever. We’ve got to accept that.’ (p.118)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de relatie tussen Shar en haar broers? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van twee voorbeelden uit de tekst.
2. Geef drie voorbeelden uit het boek waaruit blijkt dat Mr. Zarada niet alleen kan worden gelaten.
3. Hoe denk je dat de relatie tussen Bob Marston en de moeder van Shar zal verlopen? Waarom denk je dat?
4. Verklaar de titel van de roman ‘RoboDad’. Geef twee voorbeelden die je antwoord ondersteunen.

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply