Room

Niveau:
Genre: crime
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Today I’m five. I was four last night going to sleep in Wardrobe, but when I wake up in Bed in the dark I’m changed to five, abracadabra. Before that I was three, then two, then one, then zero. ‘Was I minus numbers?’
‘Hmm?’ Ma does a big stretch.
‘Up in Heaven. Was I minus one, minus two, minus three –?’
‘Nah, the numbers didn’t start till you zoomed down.’
‘Through Skylight. You were all sad till I happened in your tummy.’
‘You said it.’ Ma leans out of Bed to switch on Lamp, he makes everything light up whoosh.
I shut my eyes just in time, then open one a crack, then both.
‘I cried till I didn’t have any tears left,’ she tells me. ‘I just lay there counting the seconds.’
‘How many seconds?’ I ask her.
‘Millions and millions of them.’
‘No, but how many exactly?’
‘I lost count,’ says Ma.
‘Then you wished and wished on your egg till you got fat.’
She grins. ‘I could feel you kicking.’
‘What was I kicking?’
‘Me, of course.’
I always laugh at that bit.
‘From the inside, boom boom.’ Ma lifts her sleep T-shirt and makes her tummy jump. ‘I thought, Jack’s on his way. First thing in the morning, you slid out onto the rug with your eyes wide open.’
I look down at Rug with her red and brown and black all zigging around each other. There’s the stain I spilled by mistake getting born. ‘You cutted the cord and I was free,’ I tell Ma. ‘Then I turned into a boy.’
‘Actually, you were a boy already.’ She gets out of Bed and goes to Thermostat to hot the air.
I don’t think he came last night after nine, the air’s always different if he came. I don’t ask because she doesn’t like saying about him.

© Macmillan Publishers Ltd / Picador, 2010^ Terug naar boven

Algemeen

Jack woont samen met zijn moeder op een kleine kamer van ongeveer vier bij vier meter: Room. In de kamer bevinden zich dingen zoals Bed, Table en Wardrobe, de belangrijkste voorwerpen in zijn leven. Ondanks zijn leeftijd – hij wordt vijf – drinkt hij nog steeds elke dag aan de borst van zijn moeder. Samen zingen ze veel, ze vertellen elkaar verhaaltjes en ze kijken TV.
Ma is Jacks grote liefde en voorbeeld. Ze weet alles en ze is voor niemand bang. Of het zou moeten zijn voor Old Nick, die zo nu en dan langskomt. Als dat gebeurt, vinden er dingen plaats die Jack niet begrijpt. Zijn moeder is dan later meestal overstuur en ze neemt later pillen om weer normaal te worden.
Gelukkig is het leven in Room meestal mooi en spannend. Jack en Ma worden wakker, ze wassen zich en ze ruimen op. Ze doen spelletjes, vertellen elkaar heel veel verhalen en ze kijken TV. Vooral zijn ze altijd dicht bij elkaar en ze hebben het goed met elkaar. Alleen heeft Ma soms wel eens hevige kiespijn.
In de loop van het verhaal begrijpt Jack langzamerhand dat het leven van Ma en hem zeer speciaal is. Ma is zesentwintig en ze blijkt een broer en ouders te hebben. En ze vertelt dat er allemaal mensen – heel, heel veel mensen – zijn die buiten Room leven. Room is de wereld van Jack en Ma en dat komt allemaal door Old Nick, een oude man die hen heeft opgesloten en die regelmatig dingen met Ma doet die ze heel vervelend vindt.
Jack denkt na over hun leven en hoe dat anders zou kunnen zijn. Na een aantal gesprekken met Ma besluiten ze Room te verlaten als ze de kans krijgen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Emma Donoghue

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
401

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
Een kamer in een niet nader genoemde plaats.

Bijzonderheden:
Een roman in vijf delen: 'Presents', 'Unlying', 'Dying', 'After' en 'Living'.
In het Nederlands heet het boek ‘Kamer’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Room’ is een ontroerende roman over een akelig onderwerp: een jonge vrouw wordt ontvoerd door een man die haar opsluit in een kamer waar hij haar regelmatig verkracht. De vrouw krijgt een kind. Het verhaal begint wanneer het kind vijf wordt en iets meer van zijn beperkte – vertrouwde, maar soms ook angstaanjagende – wereld leert begrijpen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis hoef je voor dit verhaal niet te hebben. Helaas zijn er voorbeelden in de echte wereld van meisjes en vrouwen die werden opgesloten en misbruikt. Emma Donoghue beschrijft hun levens van binnen uit: een schrijnend en aangrijpend verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het verhaal kent vrijwel geen moeilijke woorden. Dat komt omdat het verhaal wordt verteld door een jongetje van vijf, dat nog niet een grote woordenschat heeft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman leest gemakkelijk, niet qua onderwerp maar wel qua taal. Dit komt niet alleen door de gemakkelijke woorden, maar ook door de korte zinnen, de alinea’s van een normale lengte, en de vijf overzichtelijke delen van het boek.
Vandaar dat ‘Room’ een roman is met een literair niveau C 3a en met een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Emma Donoghue beschrijft haar karakters met liefde: het naïeve, fantasierijke jongetje en de liefdevolle moeder die alles over heeft voor haar kind.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het lijkt alsof er weinig kan gebeuren in een verhaal dat zich voor de helft in één kamer afspeelt. Maar dat is schijn. Allereerst is er de enorme fantasie van moeder en kind, die hun beperkte wereld tot een mooie (droom)wereld maken. Dan is er de dreiging van de onberekenbare, agressieve verkrachter, die op onverwachte momenten kan binnenkomen. En tenslotte is er de ontsnappingspoging van Jack, die enorme gevolgen heeft voor iedereen.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af ergens in de jaren 2000 – 2010 en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats is een kamer ergens in een Engelstalige (?) stad. Het tweede deel van de roman speelt zich af in deze stad en bij de familie van de moeder, maar de plaats is niet belangrijk voor het verhaal (en deze wordt dan ook niet genoemd).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe overleven Jack en Ma? Eerst in de kamer (Room) en daarna er buiten (Outside).


Verteller:

De ik-verteller is Jack, een jongetje van vijf. Hij beschrijft zijn wereld en wat er met hem en zijn moeder gebeurt vanuit zijn beperkte en eenzijdige visie. Hij begrijpt bijvoorbeeld maar heel moeilijk dat er mensen zijn behalve zijn moeder en Old Nick en dat er andere ruimten in de wereld zijn dan Room.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn:
• Jack, een (letterlijk) wereldvreemd jongetje van vijf jaar;
• Zijn moeder – Ma – een opgesloten jonge vrouw van zesentwintig.


Bijfiguren:

Andere karakters zijn:
• Old Nick: de perverse kidnapper en verkrachter;
• Diverse politiemensen die in het tweede deel van de roman een rol spelen;
• De oma – en andere familieleden – van Jack, familie van Ma.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Room’ is niet verfilmd.


Overig:

Room’ is een ontroerend verhaal over een heel naar onderwerp. Maar het morbide wat sommige van dit soort verhalen hebben (zoals veel romans van Karin Slaughter of de roman ‘The Collector’ van John Fowles) ontbreekt hier: Ms Donoghue schrijft vooral met compassie over de slachtoffers; ze verheerlijkt op geen enkele wijze de handelingen van de dader. Qua stijl lijkt het verhaal een beetje op andere romans waarin een kind het verhaal vertelt (zoals Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer): een naïeve verteller, die niet echt lijkt te beseffen wat er allemaal om hem heen gebeurt.

 
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Emma Donoghue.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘The Collector’ van John Fowles
• Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer
• The Kept Woman van Karin Slaughter


Citaat:
‘You know how Alice wasn’t always in Wonderland?’
That was a trick. I know this one already. ’Yeah, she goes in White Rabbit’s House and grows so big she has to put her arm out the window and her foot up the chimney and she kicks Bill the Lizard out kaboom, that bit’s funny.’
‘No, but before. Remember she was lying in the grass?’
‘Then she fell down the hole four thousand miles but she didn’t hurt herself.’
‘Well, I’m like Alice,’ Ma says. (p.102)

Vragen over het boek:
  1. Analyseer de karakters van Jack, Ma en Old Nick aan de hand van fragmenten uit de tekst.
  2. Wat vind je van deze manier van vertellen: een jongetje van vijf dat zo’n gruwelijk verhaal vertelt? Was het verhaal beter geweest wanneer de moeder of een alwetende verteller het verhaal had verteld? Maak je antwoord duidelijk met behulp van voorbeelden uit de tekst.
  3. Wat vind je van de manier waarop Jack ontsnapt? Had dit anders, beter of eerder georganiseerd kunnen worden? Waarom vind je dat?
  4. Is ‘Room’ een goede manier om zo’n ernstig onderwerp te behandelen? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.