Seal Secret

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

William stood by the car door and scowled at the cottage.
‘I told you,’ he said. ‘Nothing but a dump in a wilderness miles away from anywhere.’
His father humped three bulging suitcases from the car boot.
‘One thing you’re a world champion at,’ he said, ‘is moaning.’ He piled the cases beside the boxes of food and drink, his own fishing gear and his wife’s sun-lamp. ‘You’ve not stopped bellyaching since we left home this morning.’
‘We should have hired a caravan, like we always do,’ William said. ‘It’ll take forever to reach the sea from here.’
His father slammed the boot lid. ‘Look, Will,’ he said. ‘For the last time: your mother wanted a change. It’s her holiday too, you know.’
‘Okay, okay!’ William heard the tone in his father’s voice that warned of anger on the way.
‘She is fed up of being crammed into a caravan with sand getting everywhere …’
‘All right, all right.’ William turned his head away and pulled a Dracula face.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1980
^ Terug naar boven

Algemeen

William heeft geen broers of zussen. Hij woont samen met zijn ouders in een stad in Engeland. In de zomervakantie gaat het gezin altijd op vakantie naar een stacaravan bij de zee. Maar dit jaar hebben de ouders van William iets heel anders bedacht. Ze hebben een huisje gehuurd op het platteland van Wales. Leuk: Williams vader kan de hele dag vissen en zijn moeder kan de hele dag boeken lezen. En William kan zich de hele dag vervelen …
Als ze bij het huisje aankomen, lijkt dit ook inderdaad te gebeuren. Het huisje is kilometers ver van de bewoonde wereld; de zee is nergens te zien. William verkent de saaie omgeving maar eens een beetje. En daar komt hij een jongen van het platteland tegen: Gwyn, de zoon van een boer uit de omgeving. Gwyn pest hem met zijn gestotter en hij heeft de gek met die stadsjongen die niks kan.
Gelukkig verandert de band tussen William en Gwyn een dag later. Gwyn heeft een groot geheim dat hij wel aan William wil laten zien, als die het maar niet verder vertelt. Hij verzorgt een jonge zeehond in een grot bij het strand. William is behoorlijk onder de indruk als hij het mooie dier in de grot ziet.
Maar wanneer Gwyn vertelt wat hij met die zeehond van plan is, is William niet meer zo enthousiast. Gwyn willen zeehonden houden als vee: voor hun vacht, voor het vlees, voor van alles en nog wat. Net als koeien. William vindt dat zoiets niet kan.
Dus zal hij iets moeten doen. Maar wat …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Aidan Chambers

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
115

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
UK, Wales, het platteland

Bijzonderheden:
Een korte jeugdroman in 17 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het geheim van de grot’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Seal Secret’ is een gemakkelijk te lezen verhaal. De hoofdpersoon is een jongen van een jaar of dertien, een eenzame jongen die alleen bij zijn ouders woont. Hij is niet zo stoer: hij stottert vaak en hij tekent liever dan dat hij voetbalt (en dat tekenen kan hij goed). En dan heeft hij ook niet zo’n goede band met zijn ouders: het lijkt alsof die meer belangstelling hebben voor hun hobby’s, zoals vissen en lezen.
Het verhaal is waarschijnlijk leuker voor jongens dan voor meiden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van het verhaal van ‘Seal Secret’ heb je niet veel speciale kennis nodig. Het gaat over een jongen, over vriendschap en pesten, over het platteland. O ja, en over een jonge zeehond.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Seal Secret’ zijn niet erg moeilijk. Sommige woorden zouden misschien lastig kunnen zijn, maar zelfs zonder woordenboek kom je er wel uit. Het verhaal is op een vlotte manier geschreven.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn meestal kort; er zijn behoorlijk veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘Seal Secret’ is meestal geen probleem voor een lezer die een paar jaar Engels heeft gehad. Er zijn weinig moeilijke woorden. De alinea’s en de hoofdstukken zijn meestal kort.
Het verhaal is ook heel goed te begrijpen. Een jongen moet een aantal problemen overwinnen, zowel met zijn ouders als met zijn nieuwe ‘vriend’. Het is de vraag of hem dat allemaal zal lukken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Seal Secret’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Seal Secret’ is vlot geschreven. Het verhaal is soms nogal eenvoudig en voorspelbaar, maar Aidan Chambers is een geroutineerde schrijver die ook van een beetje gewoon thema een aardig verhaal te maken. Lang lijkt het alsof het thema zoiets is als ‘het milieu’, maar uiteindelijk gaat het toch meer over vriendschap en over de eenzaamheid van William.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Seal Secret’ is een verhaal met tamelijk veel actie. Het lijkt allemaal heel saai te worden: een jongen een week lang alleen op vakantie in een eenzaam vakantiehuis, ver weg van alles en iedereen. Maar dan ontmoet William de plattelandsjongen Gwyn. En die laat hem een aantal interessante dingen van het platteland zien.


Tijd:

De jeugdroman ‘Seal Secret’ speelt zich af ergens in de jaren 1970-1980.


Plaats:

De plaats waar ‘Seal Secret’ zich helemaal afspeelt, is het platteland van Wales. Het is duidelijk dat William een Engelse stadsjongen is. Hij vindt het maar niks om een week lang op het saaie platteland van Wales door te brengen, ver weg van zijn huis en zijn vrienden, en zelfs ver weg van de zee (waar het gezin anders elk jaar naar toe gaat).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Seal Secret’: hoe is de jonge zeehond te redden? Daarbij komt dan ook nog dat William een manier moet zien te vinden om ondanks alles een leuke vakantie te hebben.


Verteller:

De jeugdroman ‘Seal Secret’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van William. Daarom is er veel aandacht voor de manier waarop je het verhaal hoort over de band tussen William en zijn ouders, tussen William en Gwyn en over de manier waarop je met dieren (een jonge zeehond) moet omgaan.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Seal Secret’ zijn:
• William: een jongen van een jaar of 13 die met zijn ouders een week vakantie viert;
• Gwyn Davies: een boerenjongen uit Wales, een leeftijdgenoot van William;
• De vader van William: een tamelijk strenge vader, geïnteresseerd in (rustig) vissen;
• De moeder van William, een tamelijk strenge moeder, geïnteresseerd in (rustig) lezen.

 


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Seal Secret’ zijn:
• Miss James: de dame uit Bristol die het huisje verhuurt;
• Mr Gareth Davies: een boer uit Wales, de vader van Gwyn;
• Een lid van Air Sea Rescue.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Seal Secret’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Seal Secret’ is een leuke en gemakkelijk te lezen jeugdroman over een stadsjongen, over vriendschap en over de natuur. Het lijkt lange tijd op een kinderverhaal, maar gaandeweg het verhaal besef je als lezer dat er toch meer betekenis in het verhaal zit.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Aidan Chambers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Carrie’s War van Nina Bawden
• Hatchet van Gary Paulsen
• Billy Elliot van Melvin Burgess


Citaat:
Another thing he would hate about dying, William thought, was that he would never know now what it was like to be grown up. He had been looking forward to growing up for ages, to having his own house, and being able to go places and do things when he wanted and how he wanted, and not when adults told him he must or how he should. (p.103)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de band tussen William en zijn ouders? Hoe komt het dat de ouders en Will zo’n band hebben, denk je?
2. Wat vind je aardig en juist niet aardig aan Gwyn Davies?
3. Welke fouten maakt William op die ongelukkige ochtend aan zee?
4. Weet Mr Davies wat er precies gebeurd is die ochtend op het strand, denk je? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.