Shelter

Niveau:
Genre: crime
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I was walking to school, lost in feeling sorry for myself - my dad was dead, my mom in rehab, my girlfriend missing - when I saw the Bat Lady for the first time.
I had heard the rumors, of course. The Bat Lady supposedly lived alone in the dilapidated house on the corner of Hobart Gap Road and Pine. You know the one. I stood in front of it now. The worn yellow paint was shedding like an old dog. The once-solid concrete walk was cracked into quarter-size fragments. The uncut lawn had dandelions tall enough for the adult rides at Six Flags.
The Bat Lady was said to be a hundred years old and only came out at night, and if some poor child hadn’t made it home from a playdate or practice at the Little League field before nightfall - if he or she risked walking home in the dark instead of getting a ride, or was maybe crazy enough to cut through her yard - the Bat Lady got you.
What she supposedly did with you was never made clear. No child had vanished from this town in years. Teenagers, like my girlfriend, Ashley, sure, they could be here one day, holding your hand, looking deep into your eyes, making your heart go boom-boom-boom - and be gone the next. But little kids? Nope. They were safe, even from the Bat Lady.
So I was just about to cross to the other side of the street - even I, a mature teenager entering my sophomore year at a brand-new high school, wanted to avoid that spooky house - when the door creaked open.
I froze.

© Orion Books, 2011.^ Terug naar boven

Algemeen

De vijftienjarige Mickey Bolitar woont bij zijn oom Myron, een ex-sportman en tegenwoordig advocaat. De moeder van Mickey zit in een afkickcentrum, zijn vader is bij een auto-ongeluk omgekomen. Mickey heeft met zijn ouders zijn hele leven de wereld over gereisd. Toen zijn ouders besloten dat het beter voor hem was wanneer hij de high school in de USA zou bezoeken, kreeg zijn vader het fatale ongeluk in Californië.
Het leven in het kleine stadje zal wel saai worden. Maar dat is zeker niet het geval: een oude dame vertelt Mickey dat zijn vader nog leeft. Daarnaast heeft Mickey sinds een paar weken een vriendin, Ashley, die plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn.
Op school maakt Mickey kennis met de nerds Spoon, de zoon van de conciërge, en Ema, een niet al te slank meisje gekleed in zwarte gothic kleren. Vreemd genoeg wordt zijn derde vriendin de bloed-mooie Rachel, een meid die niet echt bij de nerds lijkt te passen.
En die drie vrienden zal Mickey hard nodig hebben. Want de oude dame, the ‘Bag Lady’, lijkt onvindbaar te zijn. En ’s avonds wordt Mickey in de gaten gehouden door mannen in een geblindeerde auto.
Alle komt tot een uitbarsting wanneer Mickey achter het adres van een louche nachtclub komt. Een nachtclub waar Ashley wel eens scheen te komen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
330

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, een stadje in de staat New Jersey (vlakbij de stad Newark)

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 27 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Schuilplaats’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van young adult literature met een flinke dosis suspense, dan is ‘Shelter’ een goede keus. De misdaadschrijver Harlan Coben schreef na een aantal zeer succesvolle thrillers over de amateur-speurder Myron Bolitar enkele misdaadromans voor young adults, met in de hoofdrol Mickey Bolitar, de neef van Myron. ‘Shelter’ is daarvan de eerste roman.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Shelter’ heb je weinig specialistische kennis nodig. Het verhaal gaat over een jongen in een Amerikaans stadje die met allerlei mysterieuze zaken te maken krijgt.
Als subplot komt daar nog bij dat gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog hun schaduwen nog steeds werpen over mensen in een andere tijd en op een andere plaats. Het is te merken dat Coben zijn joodse afkomst belangrijk vindt voor de plots die hij in zijn romans uitwerkt.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Shelter’ zijn goed te volgen. Mr. Coben maakt het verhaal nooit echt heel moeilijk; dat doet hij in zijn boeken voor volwassenen ook niet. De taal is de taal van jongeren (Amerikanen). Toch wordt de taal nergens platvloers of schokkend.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Shelter’ is heel toegankelijk.
En dat is de roman ook. Je wordt als lezer direct het verhaal ingetrokken: wie is die vreemde vrouw die over Mickey’s vader spreekt en waar is de vriendin van Mickey gebleven? Vanaf dat moment wil je weten wat hier allemaal precies aan de hand is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Shelter’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Harlan Coben is een meesterverteller. Hij schrijft thrillers, maar veel geweld komt er niet in voor. Zijn hoofdstukken zijn vaak kort en hij bouwt heel veel cliffhangers in. De young adult novel ‘Shelter’ past precies in de serie thrillers die Coben voor volwassenen schreef.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Shelter’ is een verhaal met veel actie. Dat begint al direct in het eerste hoofdstuk wanneer Mickey een oude, zonderlinge dame ontmoet. Zij vertelt dat de vader van Mickey nog leeft – en die vader heeft Mickey kortgeleden begraven …
Kort daarna komt Mickey erachter dat zijn vriendin Ashley van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. En vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling.


Tijd:

‘Shelter’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal duurt in totaal een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Shelter’ is een denkbeeldig stadje in de staat New Jersey, Kasselton genaamd. Het stadje ligt vlak bij de grote stad Newark.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Shelter’: wat hebben de verdwijning van Ashley en de dood van Mickey’s vader met elkaar te maken?


Verteller:

De roman ‘Shelter’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Shelter’ zijn:
• Mickey Bolitar: een 15-jarige jongen die in zijn sophomore jaar van de high school zit (het tweede jaar). Mickey heeft een hectische tijd meegemaakt. Hij heeft met zijn ouders over de hele wereld gewoond, maar op het moment dat ze weer even terug waren in de USA (om Mickey een high school te laten uitzoeken), verongelukt zijn vader met een auto. Zijn moeder komt in een afkickcentrum terecht. Sinds kort woont Mickey bij zijn oom Myron. Myron Bolitar is een ex-sportman, een amateur-detective (en advocaat), die een slechte band met zijn broer had. De band tussen Mickey en Myron is ook slecht. Mickey is – net als zijn oom – heel groot en sterk en hij is een geweldige basketballer;
• Ema/Emma: een 14-jarige meid die er als een gothic uitziet. Ze is nogal gezet en ze maakt moeilijk contact met haar medeleerlingen (die haar dan ook veel pesten). Het is onduidelijk waar ze woont en met wie ze omgaat;
• ‘Spoon’: de zoon van de conciërge van de high school. Hij is echt de nerd van de school: hij draagt een a-modieus brilletje, heeft slome kleren aan, is onsportief en weet veel van technologie. De naam ‘Spoon’ wordt hem gegeven door Mickey, een naam waar Spoon erg trots op is;
• Rachel Caldwell: de schoonheid van de school. Ze komt uit een heel rijke familie, maar daar vertelt ze weinig over. Iedere jongen kijkt likkebaardend naar haar, maar zij lijkt alleen maar oog voor Mickey te hebben.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Shelter’ zijn:
• ‘The Bat Lady’: een oude, mysterieuze dame die in een vervallen huis schijnt te wonen. Alle kinderen zijn bang voor haar. Niemand ziet de oude vrouw overigens – maar Mickey wel …
• Myron Bolitar: de oom van Mickey en de broer van de verongelukte Brad Bolitar. Hij was ooit professioneel basketballer, maar na een blessure werd hij advocaat en begon hij een adviesbureau voor sporters. In zijn vrije tijd helpt hij mensen die problemen hebben. De band tussen hem en Mickey is nogal afstandelijk;
• Kitty Hammer: de moeder van Mickey. Zij was ooit een wereldberoemde tennisster. Na de dood van haar man is ze verslaafd geraakt en ze zit tegenwoordig in een afkickkliniek;
• Tyrrell Waters: een zwarte jongen uit Newark met wie Mickey regelmatig basketbal speelt;
• Mr. Joshua Waters: de vader van Tyrrell, een officier van Justitie;
• Christine Shippee: de verzorgster die voor de moeder van Mickey verantwoordelijk is;
• Ellen en Al Bolitar (‘El-Al’): de oma en opa van Mickey. Zij wonen in Florida;
• Chief Eddie Taylor: een politieman in Kasselton. Hij is de vader van Troy;
• Buddy Ray: de eigenaar van de seksclub ‘Plan B Go Go Lounge’;
• Candy: een danseres van de nachtclub;
• ‘Agent’: de eigenaar van een tattoo-shop;
• Antoine LeMaire: een mysterieus figuur die meer afweet van Ashley.
Leerlingen van de high school van Mickey:
• Ashley Kent: net als Mickey een nieuwe leerling op de high school. Ze is een knappe meid en Mickey is dan ook dolblij wanneer ze vriendschap met hem sluit. Helaas is ze plotseling verdwenen (wanneer het verhaal begint). Haar vader is chirurg en haar moeder is advocaat;
• Buck: een pestkop uit een hoger leerjaar;
• Troy Taylor: ook een pestkop, de beste vriend van Buck.
Docenten van de high school van Mickey:
• Mr. Hill: de mentor van Mickey;
• Ms. Owens: de PE teacher (docent LO);
• Mrs. Friedman: de docent geschiedenis;
• Mr. Lampf: de docent Engels;
• Mrs. Cannon: de docenten wiskunde;
• Mr. Berlin: de docent natuurkunde;
• Mr. Grady: de docent sport en de onderdirecteur van de high school.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Shelter’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult misdaadroman ‘Shelter’ is de eerste thriller over de puber Mickey Bolitar, een 15-jarige jongen die sinds kort bij zijn oom woont.
Harlan Coben schreef veel romans over die oom, Myron Bolitar (zie Harlan Coben).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Seconds Away’ van Harlan Coben
The Chocolate War van Robert Cormier
Joyland van Stephen King


Citaat:
The beam from the flashlight hit the top of the tombstone. First observation: the tombstone was old and worn. If it had been for a pet, that animal had died long ago.
I inched the beam down. The second thing I spotted on the tombstone were, well, words. An epitaph, I figured. I read it once, then a second time, and I still wasn’t sure what to make of it:

LET US LABOR TO MAKE THE HEART GROW LARGER,
AS WE BECOME OLDER,
AS SPREADING OAK GIVES MORE SHELTER. (p.175)

Vragen over het boek:

1. Wat kun je vertellen over de gezinnen waarin Spoon en Ema wonen?
2. Waarom is de band tussen Mickey Bolitar en zijn oom niet zo goed?
3. Wat betekent de titel van het verhaal, ‘Shelter’?
4. Wat is de cliffhanger aan het eind van deze thriller?

^ Terug naar boven

Comments are closed.