3/5 - (1 stemmen)

Sister

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697390849316", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004010501825","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Sister%20%28ebook%29%2C%20Rosamund%20Lupton","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Sunday evening

Dearest Tess,

I’d do anything to be with you, right now, right this moment, so I could hold your hand, look at your face, listen to your voice. How can touching and seeing and hearing – all those sensory receptors and optic nerves and vibrating eardrums – be substituted by a letter? But we’vemanaged to use words as go-betweens before, haven’t we? When I went off to boarding school and we had to replace games and laughter and low-voiced confidences for letters to each other. I can’t remember what I said in my first letter, just that I used a jigsaw, broken up, to avoid the prying eyes of my house-mistress. (I guessed correctly that her jigsaw-making inner child had left years ago.)But I remember word for word your seven-year-old reply to my fragmented homesickness and that your writing was invisible until I shone a torch onto the paper. Ever since kindness has smelled of lemons.
The journalists would like that little story, marking me out as a kind of lemon-juice detective even as a child and showing how close we have always been as sisters. They’re outside your flat now, actually, with their camera crews and sound technicians (faces sweaty, jackets grimy, cables trailing down the steps and getting tangled up in the railings). Yes, that was a little throwaway, but how else to tell you? I’m not sure what you’ll make of becoming a celebrity, of sorts, but suspect you’ll find it a little funny. Ha-ha funny and weird funny. I can only find it weird funny, but then I’ve never shared your sense of humour, have I?

© Little, Brown, 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

Beatrice schrijft een brief aan haar jongere zus Tess. Beatrice woont en werkt al een tijdje in New York. Haar zus studeert aan de kunstacademie in Londen. Ze maakt prachtig werk. In geld en roem is ze niet geïnteresseerd, wel in vriendschap en liefde (onder andere van haar oudere zus).
Wanneer Beatrice de brief schrijft is Tess al een paar dagen verdwenen. Beatrice vliegt snel naar Londen toe en samen met haar moeder en met de politie wacht ze in bange spanning af of en wanneer Tess weer iets van zich laat horen.
Helaas gebeurt dat niet: Tess wordt gevonden. Dood, in een vervallen toiletgebouw in een park in Londen. Zelfmoord. Beatrice en haar moeder zijn ten einde raad. Hoe kon Tess, zo jong, zo mooi, zo lief, zo talentvol, zo geliefd een einde aan haar leven maken? Voor de politie is de zaak rond: een ‘gewone’ zelfmoord, zoals zo vaak gebeurt.
Maar Beatrice vertrouwt het niet. Ze gaat zelf op onderzoek uit. En ze ontdekt heel veel wat ze nog niet wist. Tess was zwanger. Maar van wie? En wat is er met de baby gebeurd? En wie zijn die studenten aan de kunstacademie precies? En is die docent wel te vertrouwen? En hoe staat het met de artsen, psychiaters en psychologen die Tess raadpleegde?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Rosamund Lupton

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
352

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 23 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Zusje’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van thrillers die meer gaan over relaties dan over de misdaad die gepleegd wordt, dan is ‘Sister’ een prima keus. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die de verdwijning van haar zuster onderzoekt. Langzamerhand kom je – stukje bij beetje – iets meer te weten over die verdwijning en over degene die daar verantwoordelijk voor was.


WAT MOET JE WETEN?

De misdaadroman ‘Sister’ is een typisch Britse roman in de stijl van de romans van Nicci French, Paula Hawkins en S.K. Tremayne: er wordt/is een misdaad gepleegd en de (vaak amateur-)onderzoeker verdiept zich daarin. Het bijzondere aan deze roman is dat het een vrouw betreft die de verdwijning van haar zuster onderzoekt. De band tussen beide vrouwen was/is heel sterk.
Dit is niet een misdaadroman met veel gruwelijke details, zoals je vaak tegenkomt in de verhalen van Karin Slaughter en Tess Gerritsen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Sister’ is niet echt moeilijk, of het zouden de passages moeten zijn die over de genen en de taaislijmziekteverschijnselen gaan. Het verhaal is verder nergens echt specialistisch – zo speelt de politie bijvoorbeeld maar een heel bescheiden rol in dit verhaal (dus ook criminele onderzoeken of juridische zaken kom je niet tegen).
Er worden geen scheld- of schuttingwoorden gebruikt; Ms Lupton is een nette auteur. Zelfs wanneer ze over een moord schrijft wordt het nergens bloederig of al te plastisch.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Sister’ behoorlijk goed te begrijpen.
Het verhaal is spannend. En dat is bijzonder als je bedenkt dat er een moord is gepleegd die 350 pagina’s lang wordt onderzoekt: eigenlijk is dat vrijwel de enige misdaad. Hoewel … de auteur heeft aan het eind nog een verrassing in petto …
Op basis van deze eigenschappen is de roman van ‘Sister’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Sister’ is het eerste boek van Rosamund Lupton. Het is een spannend geschreven verhaal waarin eigenlijk heel weinig gebeurt. Toch blijft je aandacht bij het verhaal. En dat komt door de deskundigheid van Ms Lupton, die met dit debuut al duidelijk een eigen schrijfstijl laat zien.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Sister’ kent eigenlijk heel weinig actie. Er is een verdwijning, er is een moord gepleegd en een persoon zoekt uit wie dat waarom gedaan heeft. Niks nieuws zou je zeggen. Er gebeurt heel weinig in het verhaal: eigenlijk is het één lange brief van een vrouw aan haar overleden zuster. En toch mis je de actie niet – het verhaal blijft spannend tot het eind.


Tijd:

De roman ‘Sister’ speelt zich af in het jaar 2010; de exacte datum wordt ergens in een mail vermeld. Het verhaal wordt als brief in één lange flashback verteld. In zijn totaliteit duurt het verhaal een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘Sister’ is voornamelijk de stad Londen. De verteller, Beatrice, woont in New York, maar wanneer haar zuster vermist is, keert ze terug naar haar geboorteland Engeland om de politie te helpen bij hun onderzoek. Vanaf dat moment vindt alle actie plaats in en om Londen.


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Sister’ is: wie is verantwoordelijk voor de verdwijning van Tess, de jongere zus van Beatrice?


Verteller:

De roman ‘Sister’ heeft een ik-verteller, wat regelmatig zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller vertelt haar verhaal in fragmentarische flashbacks. Ze begint haar verhaal als één lange brief aan haar zusje – van wie op dat moment niets bekend is over haar verblijfplaats.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Sister’ zijn:
• Beatrice Hemming: een 26-jarige vrouw. Zij heeft sinds een tijdje een goedbetaalde baan in New York waar ze samenwoont met haar verloofde, Todd. Toch is ze niet echt gelukkig. En dat realiseert ze zich wanneer ze noodgedwongen moet terugkeren naar Londen;
• Tess Hemming: de 21-jarige zus van Beatrice. Zij volgt een opleiding tot kunstschilder aan de kunstacademie. Ze is talentvol. Maar bovendien is ze heel knap en nog aardig ook, boven-dien. Als het verhaal begint, wordt Tess sinds een paar dagen vermist.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Sister’ zijn:
• Mr Wright: een advocaat van het Openbaar Ministerie die de verklaring van Bea aanhoort over de vermissing van Tess en over wat er daarna door Beatrice ontdekt werd;
• Todd: de verloofde van Beatrice. Hij is een lieve man met een goede baan, maar de relatie tussen hem en Beatrice is nogal koel. Het lijkt een verstandshuwelijk tussen die twee te worden;
• Emilio Codi: de knappe (gehuwde) docent van Tess aan de kunstacademie;
• Amias Thornton: de vriendelijke, oude huisbaas van Tess;
• Kasia Lewski: de beste vriendin van Tess. Zij is Poolse – en ze is hoogzwanger;
• DS Finsborough, DS Vernon: leden van de politie met wie Beatrice regelmatig spreekt;
• Professor Alfred Rosen: een hoogleraar en chirurg die onderzoek doet naar de taaislijmziekte;
• Simon Greenly: een vriend van Tess. Hij is fotograaf en hij is bezeten van Tess. Hij is een rijkeluiskind; zijn vader is een invloedrijke politicus;
• Bettine: de eigenaar van het eethuis waar Tess werkte;
• Dr Hugo Nichols: een psychiater die voor de NHS (National Health Service) werkt in St Anne Hospital;
• Dr William Saunders; een gynaecoloog van St Anne’s;
• Michael Flanaghan: de vriend van Kasia;
• Hattie Sim: een vriendin van Tess. Zij is een Filipijnse die in een Engels gezin voor de kinderen zorgt.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Sister’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘Sister’ is het debuut van Rosamund Lupton. Ze werd in één keer wereldberoemd met dit boek. Het verhaal is in een bijzondere vorm en in mooie taal geschreven en het is exemplarisch voor de romans die daarna zouden volgen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Rosamund Lupton.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de onderstaande romans kunnen lezen:
The Red Room van Nicci French
The Ice Twins van S.K. Tremayne
The Girl on the Train van Paula Hawkins


Citaat:
To start with I was dazed by your disappearance, but then my senses became overly acute; I saw too many details and too many colours, as if the world was animated by Pixar. Other senses were also on heightened alert; I heard the clank of the clock’s hand, a chair leg scraping on linoleum. I could smell a cigarette clinging to a jacket on the door. It was white noise turned up full volume, as if my brain could no longer tune out what didn’t matter. Everything mattered. (p.19-20)

Vragen over het boek:

1. Vind je dat Tess onnodige risico’s heeft genomen? Waarom vind je dat?
2. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Tess en haar ‘vrienden’, Emilio en Simon?
3. In welk opzicht wordt het karakter van Tess door de politie en door medische begeleiders verkeerd beoordeeld?
4. Waarom vertelt Beatrice haar verhaal aan Dr Wright?




^ Terug naar boven

Comments are closed.