3/5 - (1 stemmen)

Slow Man

Niveau:
Genre: art
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The blow catches him from the right, sharp and surprising and painful, like a bolt of electricity, lifting him up off the bicycle. Relax! he tells himself as he flies through the air (flies through the air with the greatest of ease!), and indeed he can feel his limbs go obediently slack. Like a cat he tells himself: roll, then spring to your feet, ready for what comes next. The unusual word limber or limbre is on the horizon too.
That is not quite as it turns out, however. Whether because his legs disobey or because he is for a moment stunned (he hears rather than feels the impact of his skull on the bitumen, distant, wooden, like a mallet-blow), he does not spring to his feet at all, but on the contrary slides metre after metre, on and on, until he is quite lulled by the sliding.
He lies stretched out, at peace. It is a glorious morning. The sun's touch is kind. There are worse things than letting oneself go slack, waiting for one's strength to return. In fact there might be worse things than having a quick nap. He closes his eyes; the world tilts beneath him, rotates; he goes absent.

© Penguin Random House Company / Vintage, 2006^ Terug naar boven

Algemeen

Paul Rayment was fotograaf, een beroep waar hij goed mee verdiende. Nu werkt hij niet langer. Maar hij is nog wel zeer actief: hij fietst veel en hij heeft een vriendin/minnares. Familie heeft hij nauwelijks: zijn moeder en zus leven niet meer en zijn gescheiden vrouw spreekt hij nooit. Maar de eenzaamheid bevalt hem prima: hij vindt het leven prima zo.
Totdat hij een ongeluk krijgt. Als hij op de fietst boodschappen doet, wordt hij aangereden door een jongeman in een auto. Als hij bijkomt, hoort hij dat hij zijn onderbeen zal kwijtraken. De wereld van Paul stort in.
Thuisgekomen weken later krijgt hij fysiotherapie. Er komen verzorgsters langs. Paul ondergaat alles mokkend. Het leven heeft voor hem weinig zin meer vindt hij. Zelfs zijn vroegere vriendin laat hem koud. Een al te enthousiaste verzorgster stuurt hij naar huis.
Maar dan komt de nieuwe ziekenverzorgster: Marijana. Ze is een Kroatische vrouw, gehuwd en moeder van drie kinderen. Al snel vertrouwt Paul haar volkomen. Hij raakt op haar gesteld en hij wordt zelfs een beetje verliefd op haar (een onmogelijke situatie natuurlijk, een oudere, gehandicapte man en een actieve, gehuwde vrouw). Paul biedt aan haar zo veel mogelijk te helpen, ook financieel, opdat ze hem vertrouwt en ook op hem gesteld zal raken.
Maar dan komt er een nieuwe vrouw in Pauls leven: Elizabeth Costello. Elizabeth is een succesvolle auteur op leeftijd; ze blijft zo nu en dan bij Paul op de bank slapen. Paul heeft niet veel op met deze mysterieuze vrouw. Elizabeth adviseert hem over Marijana en over andere vrouwen. En het gekke is: het lijkt alsof Elizabeth veel weet over Paul en over zijn leven. Misschien wel meer dan Paul zelf …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
J.M. Coetzee

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
263

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Australië (Adelaide)

Bijzonderheden:
Een roman in 30 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Langzame man’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Slow Man’ is een verhaal over ouder worden en merken dat je lichamelijke beperkingen krijgt. In het geval van de hoofdpersoon gebeurt dat heel abrupt: hij verliest een onderbeen. Mokkend probeert hij zich weer – soms letterlijk – op te richten.
Maar ook is het een verhaal met een magisch-realistisch element: een schrijfster die schrijft over een karakter zoals dat van de hoofdpersoon.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Slow Man’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel is het nodig dat je op een gegeven moment de logica van het fictionele verhaal overboord zet: een maker van verhalen komt het verhaal binnen …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Slow Man’ zijn pittig, maar het verhaal blijft heel goed leesbaar door de korte alinea’s en de korte hoofdstukken.
Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Slow Man’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is dat ook – ondanks het trieste onderwerp: met gebreken ouder worden. De hoofdpersoon leeft weer op na een aantal weken; hij hoopt zelfs op een nieuwe relatie – met zijn ziekenverzorgster nota bene. Maar naast dit schijnbaar hopeloze verlangen is er een interessante ontwikkeling wanneer een wildvreemde vrouw het verhaal instapt: de auteur Costello. Een vrouw die meer weet dan de hoofdpersoon vermoedt …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Slow Man’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Slow Man’ is mooi geschreven. Lange tijd denkt je dat je een verhaal leest over een verbitterde oude man die in het reine moet zien te komen met zijn ouder worden en met zijn handicap. Maar dan kantelt het verhaal: een surrealistische element van de non-fictie in de fictie komt het verhaal in dankzij de komst van de auteur Elizabeth Costello.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Slow Man’ is een verhaal met weinig actie. Toch mis je dat gebrek aan actie als lezer niet zo: er zit een onderhuidse spanning in het verhaal. Een spanning die veroorzaakt wordt door de vrouwen in het leven van Paul: Marijana, Marianna en Elizabeth Costello.


Tijd:

‘Slow Man’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘Slow Man’ is de Australische stad Adelaide. De omgeving en de stad spelen nauwelijks een rol in het verhaal.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Slow Man’: hoe zal het leven van Paul zich verder ontwikkelen, nu hij zo onthand (ontbeend?) is geraakt?


Verteller:

De roman ‘Slow Man’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Slow Man’ zijn:
• Paul Rayment: een 60-jarige fotograaf. Paul groeide op in Lourdes (in Zuid-Frankrijk), maar hij verhuisde al snel met zijn moeder, zus en (Nederlandse) stiefvader naar Adelaide in Australië. Paul ging later terug naar Frankrijk, maar daar beviel het leven hem niet echt. Hij keerde terug naar Australië, trouwde – en scheidde ook weer snel. Van zijn kleine familie leeft alleen zijn stiefvader nog (met wie hij geen contact meer heeft). Paul heeft incidenteel relaties. Als het verhaal begint, wordt Paul aangereden door een auto;
• Marijana Jokić: een van oorsprong Kroatische vrouw die voor de thuiszorg werkt. Zij emigreerde met man en kinderen uit Kroatië waar zij en haar man goede banen hadden. Marijana werkte in Kroatië als restaurateur;
• Elizabeth Costello: een 72-jarige succesvolle auteur. Op een dag verschijnt ze plotsklaps in het leven van Paul. Ze bemoeit zich met zijn leven en met zijn contacten. Het lijkt bovendien alsof ze heel veel over hem en over zijn kennissen weet.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Slow Man’ zijn:
• De echtgenoot en kinderen van Marijana:
• Miroslav (Mel) Jokić: de echtgenoot van Marijana. Hij werkt in een garage;
• Drago Jokić: de 16-jarige zoon van Miroslav en Marijana. Drago wil later graag gaan varen op een onderzeeër;
• Blanka Jokić: de oudste dochter van Miroslav en Marijana. Zij speelt slechts een kleine rol in het verhaal;
• Ljuba (Ljubica) Jokić: het jongste dochtertje van Miroslav en Marijana. Marijana neemt haar meestal mee als ze aan het werk gaat;
• Marianna Popova: een blinde vrouw die Paul in het ziekenhuis ontmoet. Later brengt Elizabeth hem weer in contact met de zwijgzame vrouw;
• Verplegend personeel: Dr Hansen (chirurg), Nurse Elaine, Night Nurse Janet, Mrs Dorianne Putts (social worker), Sheena (een verpleegster uit de thuiszorg), Madeleine Martin (fysiotherapeute);
• Wayne Blight: de jongeman die Paul aanreed;
• Mr Matthews: een winkelier die goedkope sieraden en kleding verkoopt;
• Shaun: een vriend van Drago.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Slow Man’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Slow Man’ speelt zich af in de Australische stad Adelaide, waar J.M. Coetzee al jaren woont (na jaren in zijn thuisland Zuid-Afrika en in de USA te hebben gestudeerd en gewerkt).
Een eerdere roman van Coetzee heet ‘Elizabeth Costello’, genoemd naar de auteur die ook een belangrijke rol speelt in dit verhaal.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.M. Coetzee.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Exit Ghost van Philip Roth
Solar van Ian McEwan
Man in the Dark van Paul Auster


Citaat:
‘It means I can go very fast,’ he says. ‘PR the Rocket Man.’
‘Rocket Man,’ says Ljuba. She gives him a smile, the first she has ever given. ‘You aren’t Rocket Man, you’re Slow Man!’ Then she breaks into giggles, and embraces her mother’s thighs, and hides her face. (p.258)

Vragen over het boek:

1. Waarom lijkt de relatie tussen Paul en Marijana gedoemd te mislukken?
2. Wanneer krijg je als lezer door dat Elizabeth zeer belangrijk zal worden voor Paul en voor zijn leven?
3. Welke rol speelt Marianna in het verhaal?
4. Welk besluit neemt Paul aan het eind van het verhaal? Wat vind je van zijn keuze?

^ Terug naar boven

Comments are closed.