3/5 - (1 stemmen)

Soldiers’ Pay

Niveau:
Genre: war
Thema: war (WW I)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694980825867", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"34784294","familyId":"34784294","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Vintage%20Classics%20Soldiers%20Pay%2C%20William%20Faulkner","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Achilles – Did you shave this morning, Cadet?
Mercury – Yes, Sir.
Achilles – What with, Cadet?
Mercury – Issue, Sir.
Achilles – Carry on, Cadet. (Old Play – about 19-?)

Lowe, Julian, number –, late a Flying Cadet, Umptieth Squadron, Air Service, known as ‘One Wing’ by the other embryonic aces of his flight, regarded the world with a yellow and disgruntled eye. He suffered the same jaundice that many a more booted one than he did, from Flight Commanders through Generals to the ambrosial single-barred (not to mention that inexplicable beast of the field which the French so beautifully call an aspiring aviator); they had stopped the war on him.
So he sat in a smouldering of disgusted sorrow, not even enjoying his Pullman prerogatives, spinning on his thumb his hat with its accursed white band.
‘Had your nose in the wind, hey, buddy?’ said Yaphank, going home and smelling to high heaven of bad whisky.
‘Ah, go to hell,’ he returned sourly and Yaphank doffed his tortured hat.
‘Why, sure, General – or should I of said Lootenant? Excuse me, madam, I got gassed doing k.p. and my sight ain't been the same since. On to Berlin! Yeh, sure, we're on to Berlin. I'm on to you, Berlin. I got your number. Number no thousand no hundred and naughty naught Private (very private) Joe Gilligan, late for parade, late for fatigue, late for breakfast when breakfast is late. The statue of liberty ain't never seen me, and if she do, she'll have to 'bout face.’
Cadet Lowe raised a sophisticated eye. ‘Say, whatcher drinking, anyway?’
‘Brother, I dunno. Fellow that makes it was gave a Congressional medal last Chuesday because he has got a plan to stop the war. Enlist all the Dutchmen in our army and make 'em drink so much of his stuff a day for forty days, see? Ruin any war. Get the idea?’
‘I'll say. Won't know whether it's a war or a dance, huh?’

© Macmillan Publishers Ltd / Picador, 1991

^ Terug naar boven

Algemeen

Twee soldaten keren terug naar huis. De één is een ouwe rot in het vak, Private Gilligan; de ander is een jongeman die (tot zijn spijt) helemaal geen actie heeft meegemaakt, Cadet Lowe. Gilligan keert terug naar zijn huis (waar dat dan ook is) en Lowe gaat terug naar zijn moeder, die in San Francisco met smart op hem wacht. Dronken van whiskey maken ze de coupé van de trein onveilig met hun dronkenmanspraatjes en -gedrag.
Dan, onderweg van New York naar Ohio, ontmoeten ze twee mensen die veel indruk op hen zullen maken: de zwaargewonde luitenant Mahon en de jonge oorlogsweduwe Mrs. Powers. Het is al snel duidelijk dat Mahon er zeer slecht aan toe is en terwijl Lowe terugreist naar zijn moeder, besluiten Gilligan en Mrs. Powers samen Mahon naar huis te brengen.
Daar, in Georgia, wordt de relaties gecompliceerd. De vader van Mahon is een dominee die dolblij is dat zijn zoon weer terug is (terwijl hij had gehoord dat deze gesneuveld was); de lichamelijke en geestelijke verwondingen van zijn zoon neemt hij op de koop toe. Maar luitenant Mahon liet ook een verloofde achter – en deze Cecily heeft een nieuwe vriend gevonden nadat ze had gehoord dat haar verloofde gesneuveld was. Dan zijn er nog een jeugdliefde van Mahon, Emmy, de huishoudster van de dominee, en tenslotte is er ook nog de onsympathieke slijmbal Januarius Jones. Het is de vraag hoe zij allemaal omgaan met de gehandicapte Mahon en hoe de relaties tussen de verschillende mensen zich zullen ontwikkelen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Faulkner

Jaar van uitgave:
1926

Aantal pagina's:
266

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1930

Plaats van handeling:
USA, Georgia, een stad

Bijzonderheden:
Een roman in 9 genummerde hoofdstukken, onderverdeeld in veel subhoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Soldiers’ Pay’ is een verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Toch is het niet echt een oorlogsboek. Het gaat met name over de gevolgen van zo’n oorlog: verwondingen, lichamelijke of geestelijke afwijkingen ten gevolge van zo’n oorlog. Het verhaal gaat daarbij vooral om de reacties van de gezonde mensen – zij die zijn thuisgebleven terwijl jonge Amerikanen een gruwelijke oorlog in Europa uitvochten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Soldiers’ Pay’ moet je beseffen dat de Eerste Wereldoorlog voor de meeste Amerikanen heel ver weg was: er waren Amerikanen die vrijwillig in dienst gingen om in de Europese loopgraven te vechten, maar de gemiddelde Amerikaan had geen weet van deze gruwelijke oorlog.
Verder speelt het verhaal in de staat Georgia: een zuidelijke staat waar, net als in de rest van de USA, de slavernij al lang was afgeschaft, maar waar in de praktijk de zwarte Amerikaan nauwelijks rechten had. Nog altijd waren de Afro-Amerikanen de zwaar onderbetaalde ex-slaven, onontwikkeld, arm en ongeschoold.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Soldiers’ Pay’ zijn vrij lastig. Faulkner gebruikt een zeer uitgebreid vocabulaire. Daarnaast laat hij zijn karakters – de onontwikkelde zwarte mensen en de ordinaire ‘white trash’ – een soort slang spreken: woorden worden ingeslikt, grammaticale fouten zijn aan de orde van de dag, andere fouten worden heel consequent gemaakt (zoals het gebruik van het woord ‘of’ in plaats van ‘have’: ‘I would of known him.’).
De alinea’s en de (sub)hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel, maar soms verwarrende, dialogen. Dat verwarrende komt heel vaak doordat je als lezer regelmatig niet weet wie nu weer tegen wie spreekt (namen worden soms niet vermeld).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Soldiers’ Pay’ zal voor een aantal lezers een hindernis zijn. Je leest een boek waarin de dialogen van de karakters worden weergegeven zoals ze in werkelijkheid zullen hebben gesproken.
Het verhaal begint heel raadselachtig: soldaten reizen ergens naar toe. Ze hebben wisselende namen. Iemand is gewond, maar wie en hoe erg gewond is hij? En wat doet die vrouw bij die soldaten? In een volgend hoofdstuk ontmoeten we een dominee en een jonge vriend (volgeling? leerling?). Wat zij met elkaar en met het verhaal te maken hebben is onduidelijk. Pas in het derde hoofdstuk komen de verhaallijnen en de karakters bij elkaar en we krijgen voor het eerst als lezer een idee van de plot van de roman.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Soldiers’ Pay’ een boek met een literair niveau C 5e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Je kunt merken dat ‘Soldiers’ Pay’ de eerste roman van Faulkner is: het verhaal speelt zich niet af in de streek die hij zo goed kende en kon beschrijven (Noord-Mississippi) en het verhaal zwalkt soms een beetje tussen drama en (zwarte) humor. Wel zijn de dialogen typisch Faulkneriaans: mensen spreken elkaar hard en sarcastisch toe en nemen nooit een blad voor de mond.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Soldiers’ Pay’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Daarom is de weinige actie die plaatsvindt vaak heel verrassend.


Tijd:

‘Soldiers’ Pay’ speelt zich af in de jaren 1915-1920. De Eerste Wereldoorlog is zojuist afgelopen (of is misschien nog aan de gang), gewonde Amerikaanse soldaten worden per trein terug naar huis gebracht. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal een aantal weken. Er zijn regelmatig zeer verrassende flashbacks die bepaalde gebeurtenissen uit het verleden duidelijk maken.


Plaats:

De setting van ‘Soldiers’ Pay’ is voornamelijk Charlestown, een denkbeeldig stadje in de staat Georgia. Het is een slaperig stadje waar het leven lijkt te hebben stilgestaan. Van een oorlog in Europa heeft men weinig weet. Ook is het duidelijk dat hier de slavernij nog maar heel kortgeleden is afgeschaft: zwarte Afro-Amerikanen worden als minderwaardige burgers behandeld.
De eerste hoofdstukken van het boek spelen zich af in een trein die van New York naar Buffalo rijdt. De militairen in die trein slapen in de stad Cincinnati, waarna ze naar de zuidelijke staat Georgia verder reizen, terwijl één van hen naar Californië teruggaat.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Soldiers’ Pay’: hoe zal het gaan met de zwaargewonde militair die, nadat hij was doodverklaard, weer thuiskomt?


Verteller:

De roman ‘Soldiers’ Pay’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Soldiers’ Pay’ zijn:
In de trein en daarna:
• Private Joe Gilligan (‘Yaphank’): een ervaren, 32-jarige soldaat, een man die recht op zijn doel afgaat (en die bovendien flink veel drinkt);
• Lieutenant Donald Mahon: een zwaargewonde piloot, die aan het front in Frankrijk gewond is geraakt en daarna in Engeland is verpleegd;
• Mrs. Margaret Powers: een 24-jarige weduwe. Zij geniet een weduwepensioen nadat haar echtgenoot in de oorlog sneuvelde.
In Charlestown, Georgia:
• Januarius Jones: een jongeman, een kennis van de predikant. Hij is onaantrekkelijk (en onaangenaam) en hij probeert de aandacht van de vrouwen te trekken;
• Joe Mahon: de predikant van het stadje, een weduwnaar – en vader van Donald;
• Cecily Saunders: de verloofde van Donald, een aantrekkelijke jonge vrouw;
• George Farr: de vriend van Cecily, nogal een vrouwenversierder;
• Emmy: de huishoudster van dominee Mahon, ooit de (jeugd)vriendin van Donald.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Soldiers’ Pay’ zijn:
In de trein:
• Flying Cadet Julian Lowe: een jonge, 19-jarige militair van de Air Service die alle actie in Europa is misgelopen (en dat zeer betreurt);
• Treinpersoneel: the Conductor, de zwarte porters, Henry en Claude;
• Treinreizigers: zoals Mr. Schluss.
In Charlestown, Georgia:
• Mr. Robert Saunders, Mrs. Minnie Saunders en Robert Saunders Jr.: de ouders en het broertje van Cecily;
• Tobe: de zwarte bediende van de familie Saunders;
• Doctor Baird, Doctor Gary: artsen die Donald behandelen;
• Callie en Loosh: zwarte bedienden (moeder en zoon) van Donald van vroeger;
• First Sergeant Rufus Madden: een militair die is teruggekeerd in Charlestown;
• Stadsgenoten: Mrs. Burney, Mrs. Worthington, Mr. Dough, Mr. Rivers.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Soldiers’ Pay’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Soldiers’ Pay’ is de allereerste roman van William Faulkner. In tegenstelling tot zijn meeste andere verhalen en romans, speelt dit verhaal zich niet af in de staat Mississippi, maar in een stadje in de staat Georgia. Daarnaast zou het verhaal gedeeltelijk op Faulkner zelf betrekking kunnen hebben gehad: Faulkner nam vrijwillig dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog, hij volgde een opleiding in Canada; maar hij vocht nooit in Europa (terwijl hij er overigens wel prat op ging dat hij een oorlogswond had …).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Faulkner.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
A Farewell to Arms van Ernest Hemingway
The Return of the Brute van Liam O’Flaherty
The English Patient van Michael Ondaatje


Citaat:
Sight flickered on again, like a poorly made electrical contact, he watched holes pitting into the fabric near him like a miraculous small-pox and as he hung poised firing into the sky a dial on his instrument board exploded with a small sound. Then he felt his hand, saw his glove burst, saw his bared bones. Then sight flashed off again and he felt himself lurch, falling until his belt caught him sharply across the abdomen, and he heard something gnawing through his frontal bone, like mice. You’ll break your damn teeth, there, he told them, opening his eyes.
His father’s heavy face hung over him in the dusk like a murdered Caesar’s. (pp.244-245)

Vragen over het boek:

1. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Lowe, Gilligan en Mrs. Powers?
2. Wat is de rol van Januarius Jones in het verhaal?
3. Wat is er precies met Donald Mahon aan de hand?
4. Welke ‘geliefden’ vinden het geluk volgens jou? Waaruit kun je dat concluderen?




^ Terug naar boven

Comments are closed.