Somewhere in the Darkness

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: road novel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Jimmy Little sat on the edge of the bed, eyes closed, listening to the rain that beat against the window. In the street below cars hissed by. From somewhere a radio blared. It had been on for most of the night. He leaned back his head and opened his eyes halfway. He looked into the mirror. The mahogany framing the oval glass was nearly the same color as his face. Jimmy smiled; he liked the way he looked in the morning.
‘Jimmy?’ the voice came gently through the door.
‘I’m up, Mama Jean,’ he called.
‘You don’t want to be late for school today,’ she said. ‘You understand?’
‘Yeah.’
The door opened and Mama Jean stuck her head in the door. Jimmy smiled.
‘I do hope you don’t intend going to school just in your underpants,’ Mama Jean said.
‘No, ma’am.’
‘There are some eggs in the refrigerator and some of that ham I bought yesterday,’ she said. ‘Don’t you fool around and be late, now. You know what that teacher said.’
‘Yes, ma’am.’

© Scholastic Inc., 1992.^ Terug naar boven

Algemeen

Jimmy leidt een redelijk goed, maar een beetje een lui leventje bij Mama Jean, een al iets oudere vrouw die goed voor hem zorgt. De moeder van Jimmy is jong overleden en zijn vader zit al jaren in de gevangenis. Jimmy zit op school, maar hij spijbelt ook heel vaak. Eigenlijk weet hij niet zo goed wat hij met zijn leven aan moet.
En dan staat op een dag zijn vader voor de deur. Hij zegt dat hij op borgtocht is vrijgelaten en dat hij een baan in Chicago heeft aangeboden gekregen. Daarom haalt hij nu Jimmy op – samen zullen ze een nieuw leven beginnen.
Jimmy moet wel mee en hij neemt afscheid van een verdrietige Mama Jean. Met zijn vader gaat hij in een oude auto op weg naar Chicago.
Eenmaal onderweg komt hij van alles en nog wat over zijn vader te weten. Vooral minder mooie dingen. En hij begrijpt uiteindelijk ook waarom zijn vader haast heeft om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen in zijn leven.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Walter Dean Myers

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
168

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen (New York City, Cleveland, Chicago, de staat Arkansas)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in ongetitelde (en ongenummerde) hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Somewhere in the Darkness’ gaat over een Afro-Amerikaanse jongen van veertien jaar oud die voor het eerst in zijn leven zijn vader goed leert kennen, een vader die het grootste deel van Jimmy’s leven in de gevangenis heeft gezeten. Als je houdt van een ontroerend en niet-sentimenteel verhaal over een jongere, dan is dit zeker een geweldig boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

‘Somewhere in the Darkness’ is een verhaal over een zwarte Amerikaan. Uit de roman blijkt al direct dat het leven van deze mensen zwaar was (en helaas vaak nog steeds is): ze hebben te maken met slechte woonomstandigheden, lagere lonen, weinig scholing en (vaak daardoor) veel misdaad. De vader van Jimmy weet bijvoorbeeld ook nog veel over de tijd dat zwarte Amerikanen nog erger werden gediscrimineerd dan op dit moment: in restaurants en cafés, in bussen en bioscopen, eigenlijk overal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Somewhere in the Darkness’ zijn nergens moeilijk. Ondanks het feit dat Jimmy en zijn vader weinig onderwijs hebben genoten, gebruiken ze nergens scheld- of vloekwoorden (en toch leest het verhaal heel authentiek). De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Somewhere in the Darkness’ is heel goed te volgen als je een paar jaar Engelstalige teksten hebt gelezen.
Het verhaal is spannend en ontroerend. Tegelijkertijd wordt het nooit sentimenteel – een prestatie als je bedenkt dat dit verhaal gaat over armoede, pech, ziekte en dood.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Somewhere in the Darkness’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Somewhere in the Darkness’ is heel mooi geschreven. Het is een aandoenlijk verhaal over een jongen die voor het eerst in zijn leven zijn vader goed leert kennen (hij is dan al veertien jaar oud). Daarnaast is het een heftig verhaal over goed en kwaad en over ziekte en dood.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Somewhere in the Darkness’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit een reis door de Verenigde Staten. Door de reis wordt de roman een soort road novel.


Tijd:

‘Somewhere in the Darkness’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt ongeveer een week en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Somewhere in the Darkness’ is verschillende steden in de USA. Het verhaal begint in New York City waar Jimmy woont. Hij reist later met zijn vader van Cleveland naar Chicago (Illinois), en vandaar naar het stadje Marion in de staat Arkansas, de geboorteplaats van de vader.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Somewhere in the Darkness’: hoe zal de relatie tussen Jimmy en zijn vader zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘Somewhere in the Darkness’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de veertienjarige Jimmy.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Somewhere in the Darkness’ zijn:
• Jimmy Little: een 14-jarige jongen uit New York City. Hij woont bij een aardige, oudere dame, Mama Jean. Zijn moeder overleed toen Jimmy nog heel jong was en zijn vader zit al jaren in de gevangenis;
• ‘Crab’ (eigenlijk: Cephus) Little: de vader van Jimmy. Op een dag staat hij zo maar opeens bij Jimmy op  de stoep. Jimmy kent hem niet – hij heeft hem alleen maar op een foto gezien.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Somewhere in the Darkness’ zijn:
In New York City:
• Mama Jean: de vrouw bij wie Jimmy woont. Zij is een soort oma voor Jimmy, hoewel ze waarschijnlijk geen familie is. Mama Jean en Jimmy wonen in een klein appartement in New York. Mama Jean werkt heel hard, maar zoals veel Afro-Amerikanen in de armere wijken hebben ze het niet breed;
• Cookie: een buurvrouw van Jimmy. Zij is een ongehuwde moeder met een kleine baby;
• Personeel van de school van Jimmy: Mr. Haynes: de onderdirecteur (‘vice principal’), Miss Cumberland;
• Klasgenoten van Jimmy: Randy Johnson, Rosalind Epps, Maurice Douglass, Chris Clarke, Shirley, Eddie Grimes, Charles King.
In Chicago:
• Mavis Stokes: een goede vriendin van Crab;
• Frank Stokes: de 16-jarige zoon van Mavis;
• Doreen: de dochter van de hospita van het hotel waar Jimmy en Crab slapen;
• Billy Davis: een trompettist uit Chicago, een kennis van Crab.
In Marion, Arkansas:
• Rydell Depuis: een vroegere vriend van Crab;
• Miss Mackenzie: de vrouw bij wie Jimmy en Crab in Arkansas logeren;
• Jesse: de dochter van Miss Mackenzie;
• High John, ‘the conjure man’: een natuurgenezer, een soort dokter.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Somewhere in the Darkness’ is niet verfilmd.


Overig:

Walter Dean Myers schreef meerdere boeken over Afro-Amerikaanse jongeren en hij won er vaak prijzen mee. Deze young adult novel, ‘Somewhere in the Darkness’, won een belangrijke literaire prijs, ‘The Newbury Honor Award’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Walter Dean Myers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
RoboDad (a.k.a Dancing on Dark Water) van Alden R. Carter
Candle in the Wind van Maureen Wartski
Sing Me a Death Song van Jay Bennett


Citaat:
Jimmy wanted to ask Crab how his father had looked. He tried to imagine Crab as a boy, sitting next to his father. It was a hard thing to do, imagining an adult as a child. Looking at Crab in the car, as the day waned and the neon lights flashed against the sharp angles of his face, it was hard to imagine him as anything but what he was, a strange, dark man hunched over the wheel of a rented car.
After a while he felt himself going to sleep and gave in to it. He thought of Mama Jean, an impossible distance behind him. In front of him, somewhere in the darkness, lay Arkansas. (pp.102-103)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Jimmy met zijn vader mee?
2. Waarom zegt Crab tegen Mama Jean dat hij werk heeft in Chicago?
3. Vind je dat Rydell schuld heeft aan wat er met Crab gebeurt? Waarom vind je dat?
4. Wat heeft Jimmy volgens jou geleerd van de reis die hij met Crab maakt?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply