Stupid

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Stupid.
Maybe I am stupid.
Stupid for doing this.
In front of me, a sharp white floodlight throws hard shadows against a grey brick wall. Above me, cobalt-blue twilight fades quickly into the dimness of night. I pull my camera out of its travel bag, check the focus, snap a photo, then switch over to video. The old brewery is silent. Dead silent. Graveyard silent. That’s good. It means I’m still in the clear. I shoot some footage of the chain-link fence. Its entwined metal casts lace-like shadows on the broken concrete. The rusted barbwire, partially collapsed at its top, hums in the warm spring breeze. I can see a tetanus shot in my future if I try to break in that way.
I switch off the camera, snap the lens cap back on, and sneak, crouched and guilty, down a private road parallel to the backside of the brewery. The gate that normally closes this off is open and welcoming. The ‘Private Property’ sign, not so much. There’s no way to claim innocence if I get caught. I mean, it’s not like I could miss that sign. Still, I wasn’t the one who left the gate open. On my right-hand side I look for a break in the fence – some way of squeezing in or under. Twenty feet in I see a spot where the wire is bent up off the ground enough for a small coyote to squeeze under. Or me, if I don’t breathe.

© James Lorimer & Company Ltd., 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

Als Martin op een avond wil fotograferen en filmen in een oude verlaten bierbrouwerij, komt hij (letterlijk) in aanraking met Stick. Stick is een leeftijdgenoot, een sportieve vent die als hobby ‘parkour’ heeft: hij klimt – zonder toestemming van de eigenaars – op hekken, muren en daken, waar hij van het ene dak naar het andere springt. Martin is niet zo’n durfal: hij gaat wel met Stick mee, maar hij is lang zo lenig niet. Gelukkig kan hij iets wat Stick niet kan: geweldige foto’s en films maken.
Maar als hij thuiskomt, merkt hij (voor de zoveelste keer) dat zijn vader niets met die kunstzinnige fratsen heeft: geleerd moet er worden, er moeten goede cijfers worden gehaald. De vader van Martin wil dat deze hoge cijfers haalt zodat hij later naar de universiteit kan gaan. Maar dat gaat vast niks worden. Martin leent en koopt werkstukken van mensen om hem heen; en nog haalt hij onvoldoendes.
Wanneer Martin blijft doorfilmen voor Stick en zijn vrienden, komt hij echt in de problemen. De vader van Martin besluit dat het nu genoeg is geweest. Hij neemt drastische maatregelen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Kim Firmston

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
208

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Canada, de stad Calgary in de staat Alberta

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 23 getitelde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Stupid’ is een heel boeiend verhaal over een jongen die heel veel dingen op school niet goed kan: lezen, schrijven, spellen, opstellen schrijven, toetsen maken. Zijn vader vindt dat hij dat allemaal moet kunnen en dat hij harder moet werken. Maar Martin kan het niet, terwijl hij vindt dat hij echt zijn best doet. Gelukkig zijn er dingen in het leven die hij wel goed kan en het is de vraag of zijn vader daar op tijd achter komt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van het verhaal van ‘Stupid’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over leerproblemen die jij misschien niet hebt, over de sport ‘parkour’ die jij misschien niet kent en over de stad Calgary die jij misschien niet kent. Maar dat maakt allemaal niet uit: alles wordt heel duidelijk uitgelegd in de loop van het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Stupid’ zijn nergens moeilijk. Soms gaat het over fotografie en filmen, soms gaat het over de sport ‘parkour’, soms gaat het over school- en leerproblemen. Maar Ms Firmston legt alles heel goed uit. En dat doet ze zonder schooljuf-achtig te worden: ze houdt de spanning in het verhaal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn heel kort en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Stupid’ echt niet moeilijk te lezen. De woorden zijn goed te begrijpen, de hoofdstukken zijn kort.
Maar het mooiste aan het boek is natuurlijk het verhaal. Als lezer kom je samen met Martin van het ene in het andere probleem terecht en het lijkt alsof Martin er niets aan kan doen. Dit is een verhaal wat je echt moet uitlezen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Stupid’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Stupid’ is heel spannend geschreven. Samen met Martin rollen we van het ene avontuur in het andere. Elke keer als we denken dat er een oplossing komt voor Martins problemen, doemt er weer een ander probleem op.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Stupid’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie heeft vaak te maken met de snelheid waarmee de jongeren zich bewegen langs en over de gebouwen die ze bedwingen met hun sport: ‘parkour’.


Tijd:

‘Stupid’ speelt zich af in ergens in de jaren 2010-2020. Martin en Stick en de zijnen maken veel gebruik van moderne hulpmiddelen en nieuwe media.
Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Stupid’ is de grote Canadese stad Calgary, de belangrijkste plaats van Alberta in West-Centraal Canada.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Stupid’: hoe kan Martin duidelijk maken aan zijn vader dat hij geen luie of stomme jongen is?


Verteller:

De roman ‘Stupid’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Stupid’ zijn:
• Martin: een Canadese 16-jarige jongen. Hij heeft ernstige leerproblemen. Zijn vader denkt vaak dat hij lui, stom, dronken of stoned is. Maar hij heeft een heel groot talent: hij kan geweldig goed fotograferen en filmen;
• ‘Stick’ (echte naam: Alan): een Canadese 16-jarige jongen. Martin ontmoet hem, wanneer hij bezig is met zijn favoriete sport: ‘parkour’. Bij deze sport klimmen en springen de sporters vanaf de straat op hekken, klimmen langs buizen en regenpijpen, klauteren op muurtjes en rennen over daken.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Stupid’ zijn:
• De vader van Martin. Hij is een strenge vader die hoopt dat zijn zoon ooit een goede, ijverige en slimme leerling wordt (zodat hij later een goede baan kan krijgen);
• De moeder van Martin. Zij is een lieve moeder die het beste voor heeft met haar kinderen. Maar vaak merkt ze niet wat er aan de hand is omdat ze heel veel werkt;
• Carly: het jongere zusje van Martin;
• Harry Jefferson: de baas van Martins vader;
• Pierce Jefferson: de 16-jarige zoon van Harry Jefferson. Hij is een geweldige student en een uitstekende sportman volgens zijn vader;
• James, Jovy, Sarah, Vlad: vrienden van Stick;
• Docenten van Martin: Vice Principal Dixon, Mrs. Rogers, the Principal;
• York: een schoolvriend van Martin;
• Gloria: de stiefmoeder van Stick;
• Oliver, Craig en Joseph: stiefbroertjes van Stick;
• Margret: de zus van Stick.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Stupid’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Stupid’ gaat over een Canadese jongen die problemen heeft die een Nederlandse jongere ook zou kunnen hebben: hij heeft leerproblemen, hij kan met heel veel moeite lezen en schrijven. En bovenal neemt zijn vader hem dat kwalijk: die denkt dat hij lui is, stom is (‘Stupid!’) of dat hij drank of drugs heeft gebruikt.
Verder gaat het verhaal over ‘parkour’: een sport van – vooral – jongeren die springend en klimmend van hek naar muur naar dak en weer terug gaan. Ms Firmston draagt het boek dan ook als volgt op: ‘Dedicated to the amazing and awesome parkour community of Calgary’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kim Firmston.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Sam and Jenny van John Rowe Townsend
• Bottle Boy van Stephen Elboz
• Final Takedown van Brent R. Sherrard


Citaat:
I sit down. Carefully lower my feet onto the angled siding. They slip. I’m going to die. ‘I can’t,’ I call.
‘You can,’ Stick calls back. His eyes dart sideways. There’s a bouncing circle of light in the distance.
The security guard.
I push off the roof, land with butt slipping on the metal, rubber-soled shoes making poor brakes. My feet slide over the edge before I can get anywhere near a stop. I roll on my belly to halt my momentum, camera banging. I wince, and not because my thigh scrapes the edge of the metal, and my fingers smash the rusting frame in a panicked attempt to find safety. (pp.29-30)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de manier waarop de vader, de moeder en de zus van Martin omgaan met zijn ‘domheid’?
2. Wat ‘heeft’ Martin eigenlijk? Is het ADHD, PDD-NOS, luiheid, domheid, dyslexie, of iets anders? Hoe weet je dat?
3. Wie helpt/helpen Martin het beste: zijn familieleden, zijn docenten of zijn vrienden? Waarom vind je dat?
4. Hoe wordt Martin gelukkig: met zijn film, met zijn trainingen, met zijn opleiding, of op een andere manier? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply