4.5/5 - (4 stemmen)

The 65-Storey Treehouse

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696152963391", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000053074300","familyId":"9200000053074300","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"65-Storey%20Treehouse%2C%20Andy%20Griffiths","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Hi, my name is Andy.
This is my friend Terry.
We live in a tree.

Well, when I say ‘tree’, I mean
treehouse. And when I say ‘treehouse’,
I don’t mean any old treehouse –
I mean a 65-storey treehouse! (It used to be a 52-storey treehouse, but we’ve added another 13 storeys.)
So what are you waiting for?
Come on up!

We’ve added a pet-grooming salon (run by Jill),
a birthday room (where it’s always your birthday, even when it’s not),
an un-birthday room where the longer you stay, the younger you get (so don’t stay too long or you’ll end up like a little baby),
a cloning machine,
a room full of exploding eyeballs,
TREE-NN (Treehouse News Network): a 24-hour TV news centre, featuring regular updates on all the latest treehouse news, current events and gossip,
a lollipop shop run by a lollipop-serving robot called Mary Lollipoppins (she serves every type of lollipop in the world – past, present and future),
a screeching balloon orchestra,
an owl house with three wise owls (we don’t always know what they mean, but that’s because they’re so wise),
an invisible level,
an ant farm (with 65 chambers),
a quicksand pit
and a bow and arrow level.

As well as being our home, the treehouse is also where we make books together. I write the words and Terry draws the pictures.

As you can see, we’ve been doing this for quite a while now.

© Macmillan & Co Ltd, 2016

^ Terug naar boven

Algemeen

Andy de schrijver en Terry de tekenaar hebben 13 verdiepingen toegevoegd aan hun boomhut. Alleen hebben ze weer eens een paar domme dingen gedaan. Zo hebben ze een mierenboerderij gemaakt vol mieren die hen plotseling aanvallen en ze hebben een uilenhuis gemaakt met drie uilen die zo wijs zijn dat niemand ze begrijpt.
Maar het domste is misschien wel dat Terry geen vergunning meer heeft voor het bouwen aan de boomhut. En daarom komt Inspector Bubblewrap langs, de strenge bouwinspecteur die alle vergunningen controleert. Het lijkt Terry en Andy het handigst wanneer ze een paar jaar terugreizen in hun zelfgemaakte tijdmachine (een omgebouwde vuilnisbak), de ‘wheelie bin time machine’. Helaas reist die lastige inspecteur Bubblewrap met hen mee. En de reis gaat jammer genoeg veel te ver terug: niet 6,5 jaar, maar wel 650 miljoen jaar, 65 miljoen jaar, 65.000 jaar, 650 jaar vóór Christus, 65 jaar vóór Christus en … 650 miljoen jaar na Christus …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Andy Griffiths & Terry Denton

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
256

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een kinderboek met gekke verhalen in 13 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van gekke, ongelofelijke verhalen over twee halfgare vrienden en een hele rare boom – een soort enorme boomhut – dan moet je zeker ‘The 65-Storey Treehouse’ lezen. Je zult je zeker niet vervelend. Dit verhaal gaat vooral over tijdreizen: zowel naar het (verre) verleden als naar de verre toekomst.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The 65-Storey Treehouse’ heb je eigenlijk maar één eigenschap nodig: een enorme fantasie. Als je die niet hebt, doe het boek dan niet open. Als je die wel hebt: bekijk het boek, begin te lezen en te kijken en … genieten maar.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The 65-Storey Treehouse’ zijn soms lastig. Vooral wanneer je nog niet veel Engelse woorden kent. Maar als dat wel zo, dan heb je geen problemen: er wordt veel herhaald, er wordt veel uitgelegd. En er staan heel veel leuke tekeningen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The 65-Storey Treehouse’ is niet moeilijk, maar je moet wel een paar jaar Engels op school hebben gehad om het verhaal een beetje te kunnen volgen.
Het verhaal is geweldig leuk en vaak ook behoorlijk spannend. Natuurlijk is het allemaal flauwekul en onzin, maar altijd grappige flauwekul en onzin … Bovendien kun je van dit boek toch wel iets leren – bijvoorbeeld over de prehistorie, over de Egyptische piramides of over de Romeinse Oudheid.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The 65-Storey Treehouse’ een boek met een literair niveau A 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het kinderboek ‘The 65-Storey Treehouse’ is heel grappig geschreven. Je zult de verhalen in elk geval glimlachend lezen (als je tenminste niet luidkeels in lachen uitbarst).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The 65-Storey Treehouse’ is een verhaal met heel veel actie: het ene avontuur is nog niet afgelopen of het volgende begint alweer.


Tijd:

Het kinderboek ‘The 65-Storey Treehouse’ speelt zich af in een fantasietijd. Maar de tijd is natuurlijk niet belangrijk, want zo’n verhaal kan zich nooit in werkelijkheid afspelen. Geen probleem: je eigen fantasie is net zo belangrijk als die van de schrijvers.
Deze verhalen gaan onder andere ook over tijdperken in het verleden (650 miljoen jaar geleden tot aan 65 jaar voor Christus) en een tijd in de toekomst (650 miljoen jaar na Christus).


Plaats:

De setting van ‘The 65-Storey Treehouse’ is een boom. Een boom met ‘verdiepingen”: dat zijn eigenlijk een soort plekken. Eerst denk je dat het boomhutten zijn, maar al snel heb je door dat dit niet kan: welke boomhut heeft een ‘ant farm’ of een huis voor uilen?
In dit deel is de setting trouwens heel vaak niet een verdieping van de boomhut, maar een plaats van heel lang geleden: bijvoorbeeld een grot uit de prehistorie, een piramide of een renbaan in het oude Rome.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The 65-Storey Treehouse’: zullen Andy en Terry erin slagen weer terug te komen in het ‘nu’ of zullen ze altijd moeten blijven tijdreizen?


Verteller:

De roman ‘The 65-Storey Treehouse’ heeft een ik-verteller. Dat is Andy, de schrijver van het verhaal. Maar eigenlijk is er nog een verteller: Terry. Die vertelt namelijk ook (hetzelfde) verhaal. Maar dan met zijn tekeningen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The 65-Storey Treehouse’  zijn:
• Andy: een schrijver;
• Terry: een tekenaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The 65-Storey Treehouse’  zijn:
• Jill: de buurvrouw van Andy en Terry;
• Inspector Bubblewrap: de bouwinspecteur;
• Mieren, dinosaurussen, prehistorische mensen, mummies, The Great Sfinx of Giza en androïden (‘androids’);
• Figuren uit de Romeinse Oudheid: Andronicus Grillius, Drusilla en Terencius Densus;
• Mr H.G. Wells: een beroemde schrijver van sciencefictionverhalen (van heel lang geleden).
• Mr. Big Nose: de uitgever van de boeken van Andy en Terry.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The 65-Storey Treehouse’ is niet verfilmd.


Overig:

Het kinderboek ‘The 65-Storey Treehouse’ is het vijfde boek in een serie. De serie vervolgt telkens met een boek met bijna dezelfde titel. Alleen komen er telkens 13 verdiepingen bij (‘storey’ betekent ‘verdieping’, maar het woord klinkt hetzelfde als ‘story’)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Andy Griffiths & Terry Denton.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Jungle Book van Rudyard Kipling
• Fox in Socks van Dr. Seuss
Diaper Överlöde, Book 17 of Diary of a Wimpy Kid van Jeff Kinney


Citaat:
‘That was indeed a very courageous act,’ said H.G. Wells. ‘Although, if I may say so, a tiny bit frivolous. I am, however, forever indebted to you, Man-from-the-future, and to you two as well, you with the transparent magic materials. Do you live here, together with the lobstrosities?’
‘Oh no, we’re from the past, too,’ said Terry, ‘Only not as far back as you.’ (pp.309-310)

Vragen over het boek:

1. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Jill to the Rescue’ heet?
2. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Prehistoric Pond Scum’ heet?
3. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Mummy Madness’ heet?
4. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘The Future’s Future’ heet?
^ Terug naar boven

Comments are closed.