4/5 - (3 stemmen)

The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693048196190", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000026697013","familyId":"9200000026697013","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Absolutely%20True%20Diary%20of%20a%20Part-Time%20Indian%2C%20S...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I was born with water on the brain.
Okay, so that's not exactly true. I was actually born with too much cerebral spinal fluid inside my skull. But cerebral spinal fluid is just the doctors' fancy way of saying brain grease. And brain grease works inside the lobes like car grease works inside an engine. It keeps things running smooth and fast. But weirdo me, I was born with too much grease inside my skull, and it got all thick and muddy and disgusting, and it only mucked up the works. My thinking and breathing and living engine slowed down and flooded.
My brain was drowning in grease.
But that makes the whole thing sound weirdo and funny, like my brain was a giant French fry, so it seems more serious and poetic and accurate to say, ‘I was born with water on the brain.’
Okay, so maybe that's not a very serious way to say it, either. Maybe the whole thing is weird and funny.
But jeez, did my mother and father and big sister and grandma and cousins and aunts and uncles think it was funny when the doctors cut open my little skull and sucked out all that extra water with some tiny vacuum?
I was only six months old and I was supposed to croak during the surgery. And even if I somehow survived the mini-Hoover, I was supposed to suffer serious brain damage during the procedure and live the rest of my life as a vegetable.
Well, I obviously survived the surgery. I wouldn't be writing this if I didn't, but I have all sorts of physical problems that are directly the result of my brain damage.
First of all, I ended up having forty-two teeth. The typical human has thirty-two, right? But I had forty-two.

© Little, Brown and Company, 2007.

^ Terug naar boven

Algemeen

Junior – echte naam Arnold Spirit Jr. – is een veertienjarige Indiaan. Hij woont met zijn ouders en oudere zus en oma in een reservaat in de buurt van de stad Spokane, in de Amerikaanse staat Washington. Veel Indianen – of ‘Native Americans’, zoals ze eigenlijk genoemd moeten worden – zijn arm, drankzuchtig, kansloos …
De vader is al tevreden wanneer hij zijn dagelijkse borrel krijgt, de moeder is blij wanneer haar gezin in leven blijft en de oudere zus wil de wijde wereld in. Alleen de oma van Junior lijkt tevreden te zijn met haar leven in het reservaat.
Ook Junior wil meer uit het leven halen. Hij had bij zijn geboorte een slechte start: allerlei lichamelijke gebreken waardoor het erop leek dat hij het niet zou redden. Hij is nu nog altijd klein en hij heeft slechte ogen. Maar met een grote mond – en een grote vriend – redt hij zich aardig. Hij klaagt nooit; ook niet wanneer hij weer eens in elkaar getimmerd wordt door jongeren of door ouderen uit het reservaat. Het lijkt erop dat Junior zo veel kan incasseren dat hij het wel redden zal in het reservaat.
Maar dat wil Junior niet … Hij wil meer. Hij wil tekenen en sporten en een goede opleiding volgen. Voor een goede opleiding zal hij naar een blanke high school moeten gaan, tweeëntwintig mijl verwijderd van het reservaat. Dat is lastig, vooral wanneer je een vader hebt die vaak dronken is of geen geld heeft voor benzine of voor een reparatie aan de oude auto. Bovendien is het de vraag of je bij een overstap naar een nieuwe school één vriend in je leven overhoudt: je vrienden in het reservaat vinden je een verrader, de nieuwe klasgenoten vinden je een armzalige, armoedige, achterlijke Indiaan …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Sherman Alexie

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
230

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Washington State, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in veel getitelde hoofdstukken met veel illustraties.
In het Nederlands heet het boek ‘Dagboek van een halve Indiaan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een boek wilt lezen over Indianen uit de 21e eeuw, dan moet je ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ zeker lezen: het is een grappig, aandoenlijk, spannend en droevig verhaal over een jonge Indiaan en zijn familie. Het is totaal niet een sentimenteel verhaal, maar ook is het nergens kinderachtig – sommige passages zul je met een brok in de keel lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is het nodig dat je iets weet over de Native Americans (‘Indianen’) uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Niks geen totempalen, verentooien en tomahawks, maar reservaten, armoede en drankmisbruik. Deze Native Americans hebben maar heel weinig kansen in hun leven: er zijn weinig scholen, er zijn vrijwel geen vervolgopleidingen, de Indianen worden gediscrimineerd, ze hebben weinig geld en nauwelijks bezittingen.
Dit verhaal speelt zich af in een reservaat in het noordwesten van de USA, in de staat Washington. Arnold Spirit Jr. behoort tot de Spokane-Indianen (evenals de schrijver van het verhaal, Sherman Alexie).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ zijn niet moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn heel kort en er zijn veel dialogen.
Wel moet je er rekening mee houden dat de taal voor een groep lezers schokkend kan zijn: Mr. Alexie is heel openhartig en confronterend over het geloof, over seks en over geweld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is heel toegankelijk voor jonge lezers. Het verhaal is boeiend voor young adults. Maar je moet je niet storen aan vloek- en scheldwoorden en aan openhartige passages over (bijvoorbeeld) seksuele zaken.
Het verhaal is heel boeiend. Junior beziet het leven met humor. En dat is wonderbaarlijk wanneer je bedenkt dat hij te maken krijgt met discriminatie, met geweld, maar handicaps en vooral – en heel vaak – met de dood …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Mr. Sherman Alexie is een Amerikaanse auteur. Maar hij ziet zichzelf vooral als dichter en als schrijver van romans. ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is zijn eerste young adult novel. En dat is bijzonder: het boek won veel meer prijzen dan Mr. Alexie ooit won, de roman was een enorm succes.
Dat succes is vooral te danken aan de eerlijke manier waarop Sherman Alexie schrijft: hij is openhartig en spitsvondig, ironisch en satirisch tegelijk. Als je dit boek hebt gelezen, zul je zeker je mening over Indianen veranderen – en je zult vooral ook anders gaan denken over de manier waarop andere (blanke) Amerikanen met deze oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika omgaan.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Die actie bestaat uit vecht- en stoeipartijen, maar ook uit sportwedstrijden en schietpartijen. Junior bedenkt dat hij op zijn veertiende jaar al tweeënveertig begrafenissen heeft bijgewoond …


Tijd:

‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het jaar dat Mary noemt in een brief aan haar broer is 2006.
Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer een schooljaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is een Indiaans reservaat en een stadje in de Amerikaanse staat Washington, in het noordwesten van de USA. Junior woont als Spokane Indiaan in het Wellpinit Reservation, op zo’n 22 mijl van het stadje Reardan.  De locatie is geen fictie: de schrijver Sherman Alexie woonde als kind en als jongere hier in dit reservaat.
Andere pekken die genoemd worden zijn het reservaat van de Flathead Indians in de staat Montana.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’: zal Junior erin slagen om zich te ontworstelen aan het vrij kansloze leven in het Indianenreservaat?


Verteller:

De roman ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Junior is wel zo eerlijk mogelijk over alles en iedereen, maar uiteraard is zijn dagboekachtig verhaal wel subjectief zo nu en dan.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ zijn:
• Arnold Spirit Jr. (‘Junior’): een jonge Native Indian uit een reservaat in de buurt van de stad Spokane in de staat Washington. Junior is veertien jaar oud (in 2007 – hij werd geboren in 1992). Hij heeft bij zijn geboorte problemen gehad en daarbij zijn verschillende complicaties opgetreden. Zo heeft hij een waterhoofd (‘water on the brain’), hij is bijziend met één oog en verziend met het andere, hij heeft handen en voeten die te groot voor zijn lichaam zijn en hij stottert en slist. Wel is hij heel slim en hij kan heel goed tekenen;
• Rowdy: de beste vriend van Junior. De twee jongens zijn vrijwel gelijktijdig geboren, maar dat is ongeveer de enige overeenkomst: Rowdy is sterk, gewelddadig en licht ontvlambaar (en Junior is dat allemaal niet);
• Mrs. Agnes Adams Spirit: de moeder van Junior en Mary. Ze was alcoholiste, maar tegenwoordig drinkt ze niet meer – haar gezin komt voor alles;
• Mr. Spirit: de vader van Mary en Junior. Hij is alcoholist, maar hij werkt wel full time. Hij heeft een vrij vervelende dronk, maar zijn kinderen mishandelt hij nooit;
• Mary Spirit: de oudere zus van Junior. Zij heeft grote plannen met haar leven;
• Grandmother Spirit: de oma van Junior en Mary. Een belangrijk persoon in het leven van Junior.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ zijn:
• Mr. P.: de docent van de high school van Junior, Wellpinit High School;
• John, Jim en Joe Andruss: een drieling; zeer agressieve kerels van ongeveer dertig jaar oud;
• Eugene: een motorrijdende hippie (en Indiaan); de beste vriend van Mr. Spirit;
• Bobby en Gerald: andere Indianen uit het reservaat.
Leerlingen van Reardan High School en inwoners van Reardan:
• Penelope: de mooiste meid van de school (volgens Junior);
• Earl: de vader van Penelope – een beetje een racist;
• Gordy: een ‘nerd’, een leerling die alles beter weet;
• Roger ‘the Giant’: een stoere bink die heel goed in sport is.
Personeel van Reardan High School:
• Mr. Grant (klasseleraar);
• Melinda (secretaresse);
• Mr. Dodge: de docent aardrijkskunde en scheikunde;
• Mr. Sheridan: de docent geschiedenis;
• Mrs. Jeremy: de docent maatschappijleer;
• Miss Warren: de decaan;
• Dr. Noble: de docent scheikunde;
• Coach: de docent PE en coach van het basketbalteam.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ is in 2013 verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ won veel prijzen: ‘best book’ en ‘awards’, zoals The National Book Award, The New York Times bestseller, The LA Times Book Award, The Publisher Weekly bestseller, The American Library Association Best Book for Young Adults, The Kirkus Reviews Best Young Adult Book.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sherman Alexie.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tiger Eyes van Judy Blume
• Walk Two Moons van Sharon Creech
• Holes van Louis Sachar


Citaat:
Traveling between Reardan and Wellpinit, between the little white town and the reservation, I always felt like a stranger.
I was half Indian in one place and half white in the other.
It was like being Indian was my job, but it was only a part-time job. And it didn’t pay well at all. (p.118)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van de roman.
2. Welke rol spelen de oma en de zus van Junior in zijn leven?
3. Waarom zijn Eugene en Rowdy zo belangrijk voor Junior?
4. Voor wie heeft het verhaal een happy end? En voor wie juist niet, volgens jou?




^ Terug naar boven

Comments are closed.