The Apostle Bird

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

We have come here to scratch for gold. Once we had a house, a business and a Packard sedan, but they are gone now, seized by the bank. We had a workshop, tools and a showroom of painted rowboats, sold to the highest bidder on the final day. Now we are reduced to this: a hut on a lean in the far mallee scrub, a grubby claim on Noltenius Creek, and a life indebted to a man called Bartle Allen as we scratch for the gold that will overturn our rotten luck.
I could make a ballad out of it, a moody lament to match our bewilderment and pain. The melody first, or the words? Perched near the edge of a mine-shaft, upon a mound of silt borne down by ancient floods, I try to find a way into the song. A simple one, two, three, four beat. Perhaps –

© Hodder Children’s Books, 1998^ Terug naar boven

Algemeen

De vader van Neil heeft het een beetje verbruid in de grote stad in Australië waar ze woonden (Adelaide). Hij besluit met zijn vrouw en zoon naar de outback te gaan: een woest, dunbevolkt gebied waar alleen maar enkele avonturiers wonen. Daar schijnt goud in de grond te zitten. Neils vader leent wat gereedschap en hij huurt een simpel huisje voor zijn gezin. En het zoeken kan beginnen.
Maar die keuze was niet zo’n goede. De verhuurder van het huisje is ook de pachtheer van het land waarop Neils vader zoekt. Als hij iets vindt zal hij die grootgrondbezitter veel moeten betalen. Als voorlopige betaling doet hij klusjes voor de rijke (en niet zo aardige) schapenboer. Neil is ondertussen ‘bevriend’ met de zoon van de boer; een sullige pestkop die het wel prettig vindt om een soort slaafje te hebben.
Maar langzamerhand verandert er het een en ander. Neils sluit vrede met een zonderlinge Chinees, hij volgt lessen op de ‘school’ van zijn moeder en er komt een circus langs. En in dat circus werken een Amerikaan en zijn knappe dochter. Neil is erg verbaasd wanneer dat stel bij hen in de buurt komt wonen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Garry Disher

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
122

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Het platteland van Zuid-Australië

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 20 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Apostle Bird’ is een mooi verhaal over een jongen die met zijn ouders moet zien te overleven in de woestijn van het dunbevolkte Australië. Het leven is keihard en het is een plek waar eigenlijk alleen maar mensen wonen die om een bepaalde reden de bewoonde wereld hebben verlaten. Het verhaal is spannend zonder ergens griezelig te worden. Het is een echt verhaal: iets dergelijks zou zich nu nog ergens ter wereld (met name in Australië) kunnen afspelen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Apostle Bird’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over de woestijn van Australië, over overleven en over relaties. De mensen die een rol spelen in het boek hebben eigenlijk niets meer; alleen nog maar hun optimisme. Dat ze eens goud zullen vinden …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Apostle Bird’ zijn niet echt gemakkelijk te noemen. Garry Disher schrijft voor goede lezers en hij gaat ervan uit dat je de nodige woorden in het Engels kent.
De alinea’s zijn echter nooit lang en het boek heeft veel hoofdstukken. Ook zijn er veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Apostle Bird’ is niet zo eenvoudig. Maar korte zinnen en korte alinea’s maken het tot een goed te lezen verhaal.
Het verhaal zelf is heel mooi. Mr Disher wordt nergens sentimenteel; toch heb je de indruk dat dit een keihard leven voor Neil en zijn kennissen en familie moet zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Apostle Bird’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Apostle Bird’ is heel mooi geschreven. De taal past precies bij een hoofdpersoon en bij een lezer van vijftien jaar oud en dat geldt ook voor het onderwerp. Het verhaal gaat over vriendschap, pesten, familierelaties en liefde. Het is een reëel verhaal dat nergens sentimenteel wordt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Apostle Bird’ is een verhaal met veel actie. Neil en zijn ouders moeten veel doen om in leven te blijven. Maar in hun omgeving gebeurt ook van alles: pesterijen, vechtpartijen en er valt zelfs een dode.


Tijd:

‘The Apostle Bird’ speelt zich af ergens in de periode 1990-2000. Er wordt geen bepaald jaar genoemd. Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats die in ‘The Apostle Bird’ vooral wordt beschreven, is de woestijn (de ‘outback’) van Zuid-Australië. Er wordt soms een plaats genoemd en een stadje, maar dit is niet van belang voor het verhaal. Belangrijk is dat je beseft dat het een behoorlijk eind van de bewoonde wereld is. Hier wonen de ‘have-nots’, de ‘down-and-outs’.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Apostle Bird’: zal Neil met zijn familie ooit het geluk vinden?


Verteller:

De roman ‘The Apostle Bird’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de 15-jarige Neil.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Apostle Bird’ zijn:
• Neil Warner: een 15-jarige jongen die met zijn ouders in de woestijn van Australië woont;
• Humphrey Allen: de 15-jarige zoon van de rijke boer. Hij is een beetje een domme figuur. Maar hij is ook een pestkop en iemand die weet dat hij alles voor het zeggen heeft;
• Hooky Chen: een Chinese advocaat. Hij heeft een klein stukje grond in bezit; grond waarop een waterbron ligt en waar (misschien) goud in de grond zit.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Apostle Bird’ zijn:
• Mr. Warner: de vader van Neil. Hij werkt wel hard (als arbeider en als goudzoeker), maar hij is niet zo verstandig als het op geldzaken aankomt;
• Mrs. Warner: de moeder van Neil. Zij werkt soms als onderwijzeres voor de paar kinderen uit de buurt. Zij is optimistisch en ze geeft veel om haar man en zoon;
• Bartle Allen: een rijke schapenboer. Hij heeft zo veel macht omdat hij de bezitter van de grond is waarop zijn schapen grazen en waarop goud te vinden schijn te zijn;
• Hazel: het 7-jarige zusje van Humphrey. Zij is een stil en aardig meisje;
• Lick: de hond van de Allens;
• Spook: een goudzoeker. Hij wordt zo genoemd omdat niemand precies weet waar hij woont en wat hij doet. Hij bemoeit zich met vrijwel niemand;
• Ivan: een Amerikaanse gelukszoeker. Hij zwerft een beetje rond met zijn dochter Kitty;
• Kitty: de 16-jarige dochter van Ivan. Zij bemoeit zich zo weinig mogelijk met anderen;
• Fergus en Willy Gent: twee vrij agressieve kerels uit de omgeving.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Apostle Bird’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Apostle Bird’ is een mooi boek over Australië en over de woestijn daar; een streek waar je (in het groene en vaak natte Nederland) niet zo vaak over kunt lezen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Garry Disher.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tiger Eyes van Judy Blume
• Holes van Louis Sachar
• That Eye, the Sky van Tim Winton


Citaat:
This is a land of tired fences and dropping telephone lines, where ranks of heat-stunned birds perch along the wires. I fire. The stone climbs across the road at a shallow angle. There is nothing I can do to stop it or alter its trajectory. It continues to rise, fast and deadly, and is suddenly lost at a point where the apostle birds are perched like smudges upon Bartle Allen’s telephone line.
Several things happen. A small shape flips upside down on the line, hangs for a moment, then plummets into the dead grass, Humphrey announces sourly that it’s a lucky shot, and Kitty turns away in pain. (p.19)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Neil met zijn familie in de woestijn in Australië woont?
2. Waarom zijn Kitty en haar vader naar deze plek toegekomen?
3. Waarom worden Hooky en als vreemde figuren gezien?
4. Vind Neil het geluk aan het eind van het verhaal? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.