4/5 - (1 stemmen)

The Assistant

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692437674512", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033490411","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"FSG%20Classics%20-%20The%20Assistant%20%28ebook%29%2C%20Bernard%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The early November street was dark though night had ended, but the wind, to the grocer's surprise, already clawed. It flung his apron into his face as he bent for the two milk cases at the curb. Morris Bober dragged the heavy boxes to the door, panting. A large brown bag of hard rolls stood in the doorway along with the sour-faced, gray-haired Poilisheh huddled there, who wanted one.
‘What's the matter so late?’
‘Ten after six,’ said the grocer.
‘Is cold,’ she complained.
Turning the key in the lock he let her in. Usually he lugged in the milk and lit the gas radiators, but the Polish woman was impatient. Morris poured the bag of rolls into a wire basket on the counter and found an unseeded one for her. Slicing it in halves, he wrapped it in white store paper. She tucked the roll into her cord market bag and left three pennies on the counter. He rang up the sale on an old noisy cash register, smoothed and put away the bag the rolls had come in, finished pulling in the milk, and stored the bottles at the bottom of the refrigerator. He lit the gas radiator at the front of the store and went into the back to light the one there.

© Penguin Random House Company, 1967

^ Terug naar boven

Algemeen

De Joodse kruidenier Morris Bober woont en werkt al meer dan dertig jaar in een verarmde buurt in Brooklyn (New York). Zijn vrouw werkt net als hij zeven dagen per week mee in de winkel en zijn dochter Helen draagt met haar salaris ook bij in het gezin. En toch gaat het financieel bergafwaarts met de Bobers.
Het gaat allemaal nog minder wanneer er een kleine supermarkt komt in de straat van Bober. Hij heeft zo veel pech dat hij ook nog eens – per ongeluk – beroofd wordt door twee jonge kruimeldieven.
Toch gloort er op een gegeven moment licht aan de horizon. Een Italiaanse katholieke (en dus niet-Joodse) jongeman biedt tegen een heel geringe vergoeding (kost en inwoning en een paar zakcenten) zijn diensten aan als winkelbediende. Morris zal niet meer zeven dagen per week van ’s morgens zes uur tot ’s avonds tien uur in de winkel hoeven staan. De jonge en energieke Frank is een verademing in de verouderde winkel: oude klanten komen terug en nieuwe verschijnen voor de toonbank.
Wat Morris echter niet doorheeft, is dat Frank misschien niet alles ‘voor niets’ doet. Hij doet regelmatig een greep in de kas en hij kijkt wel erg verlangend naar Helen, de dochter van de Bobers. Bovendien heeft hij ook nog iets te maken gehad met de winkeldiefstal waarbij Morris het ziekenhuis werd ingeslagen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Bernard Malamud

Jaar van uitgave:
1957

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA, New York City (Brooklyn)

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken, maar met regelmatig witregels tussen de verschillende scenes.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Assistant’ is een verhaal over een kruidenier die in zijn bedrijf bedreigd wordt door de ‘nieuwe tijd’: de komst van een supermarkt in de oude, verpauperde wijk in Brooklyn waar hij al jaren woont. In de wijk wonen veel arme Joodse mensen, samen met Italianen, Polen en Duitsers. De bewoners gaan goed met elkaar om, maar ze zijn zich allemaal bewust van hun roots en hun godsdienst.
Het verhaal is tragisch, maar tegelijkertijd romantisch en vaak ontroerend.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Assistant’ moet je beseffen dat de Joodse schrijvers een belangrijke rol hadden in de Amerikaanse literatuur van de tweede helft van de twintigste eeuw (Bernard Malamud, Philip Roth, Chaim Potok en anderen). Het was de tijd na de Tweede Wereldoorlog – een periode van wederopbouw en van toenemende welvaart voor veel Amerikanen (maar niet voor iedereen, uiteraard).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Assistant’ zijn van een pittig niveau. Toch blijft het verhaal heel goed leesbaar. Dit komt door de manier waarop Malamud schrijft: duidelijk en to the point. Zijn alinea’s zijn niet lang en hij is een goede verteller.
Het is lastig dat het boek geen hoofdstukken heeft. Wel zijn er regelmatig witregels om het einde van een scene aan te geven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Assistant’ is soms moeilijk, maar iemand die een aantal jaren Engelstalige teksten heeft gelezen, zal weinig problemen hebben met het verhaal.
Het verhaal is boeiend zonder dat het heel spannend wordt. Er is een soort onderhuidse spanning: waarom blijft Frank in de winkel werken, waarom maakt Helen de keuzes die ze maakt, wanneer zal Bober zijn winkel verkopen?).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Assistant’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Assistant’ is sober geschreven – er staat geen woord te veel in. Mr. Malamud weet met weinig woorden een mooi verhaal te maken.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Assistant’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Toch is dat niet een gemis: het verhaal kent veel (onderhuidse) spanning: hoe zal Frank zich handhaven in een gezin dat hem vijandig gezind lijkt?


Tijd:

‘The Assistant’ speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het is een tijd vol zorg voor de familie Bober die zich staande moet zien te houden in een arme wijk waar de supermarkt het lijkt te gaan winnen van de kleine winkeltjes.


Plaats:

De setting van ‘The Assistant’ is een straat in de New Yorkse conglomeratie Brooklyn – een stad waar al heel lang veel joodse mensen wonen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Assistant’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de winkelier en zijn vrouw en dochter en de winkelbediende, Frank?


Verteller:

De roman ‘The Assistant’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Assistant’ zijn:
• Morris Bober: een 60-jarige Joodse kruidenier. Hij is opgegroeid in Rusland, maar hij woont al jaren boven zijn winkel in Brooklyn. De zaken gaan heel slecht. Daarnaast heeft Morris een slechte gezondheid: hij rookt veel en lijkt een longziekte te hebben. Bober woont in een wijk met veel Joodse inwoners;
• Ida Bober: de 51-jarige vrouw van Morris. Zij voelt zich ongelukkig in de slechtlopende winkel en ze adviseert haar man vaak om de winkel te verkopen. Ida is ook Joods; maar niet zozeer religieus actief, als wel bewust van haar Joodse afkomst;
• Helen Bober: de 23-jarige dochter van de Bobers. Zij werkt als secretaresse in een bedrijfje dat ondergoed verkoopt. Eigenlijk had ze graag willen studeren, maar haar baan is nodig om de winkel van haar ouders open te houden;
• Frank Alpine: een 25-jarige jongeman van Italiaanse afkomst (een ‘goy’, noemt Ida hem neerbuigend, een ongelovige, een ‘gentile’, een niet-jood). Frank groeide op in een weeshuis in Californië; later had hij veel baantjes voordat hij uiteindelijk in Brooklyn terecht kwam.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Assistant’ zijn:
Winkeliers in de straat van de Bobers:
• Sam Pearl: de vader van Nat en Betty, eigenaar van een snoepwinkel;
• Julius Karp: een drankhandelaar en eigenaar van enkele winkelpanden in de straat;
• Heinrich Schmitz: de Duitse eigenaar van de nieuwe supermarkt in de straat;
• Giannola: de kapper uit de straat;
• Taast en Pederson: twee Noorse kruideniers.
Andere buurtbewoners:
• Nat Pearl: de ex-vriend van Helen. Nat studeert tegenwoordig. Hij wil graag opnieuw de vriend van Helen worden, maar zij houdt hem op een afstand;
• Betty Pearl: zus van Nat, de beste vriendin van Helen;
• Goldie Pearl: de moeder van Nat en Betty;
• Louis Karp: de zoon van Julius, een vriend van Helen;
• Nick Fuso: de Italiaanse bovenbuurman van de Bobers;
• Tessie Fuso: de echtgenote van Nick.
Leveranciers van de winkel van Bober:
• Otto Vogel (meat provisions man), Leo (cake man), Breitbart (bulb pedlar), Witzig (baker), Al Marcus (paper salesman).
Anderen:
• Klanten van Bober: the Poilisheh (een zwijgende Poolse dame), Carl Jonsen (the Swedish painter), Mrs. Anderson, Mr. Lawler;
• Mike Papadopoulos: een jongen die boven de winkel van Karp woont;
• Mr. Minogue: een politieman die vroeger in de wijk woonde;
• Ward Minogue: de criminele zoon van Mr. Minogue;
• ‘Pop’: de exploitant van ‘Pop’s Poolroom’;
• Shep Hirsch: de verloofde van Betty Pearl;
• Podolsky, ‘the refugee’: een mogelijke nieuwe winkelier in de straat van de Bobers;
• Charlie Sobeloff: een oude partner van Morris.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Assistant’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Assistant’ is de vierde roman van Bernard Malamud. Het was een onmiddellijk succes en het is altijd zijn populairste roman gebleven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bernard Malamud.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Death of a Salesman van Arthur Miller
Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote
‘Tis van Frank McCourt


Citaat:
Morris dreaded the deadweight of hours, mostly sad memories of his lost years of youth. That business was better gave him some comfort but not enough, for he was convinced from all Ida had told him that business was better only because of their assistant, whom he remembered as a stranger with hungry eyes, a man to be pitied. Yet the why of it was simple enough – the store had improved not because this cellar dweller was a magician, but because he was not Jewish. (p.71)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden (Wat zijn de redenen) dat Frank gaat werken in de winkel van Bober?
2. Wat kun je vertellen over de relatie tussen Frank en Helen?
3. Wat kun je vertellen over de relatie tussen Helen en haar vroegere vrienden?
4. Heeft het verhaal een happy end? Wat vind je van dit einde?
^ Terug naar boven

Comments are closed.