The Black Tower

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

It was to be the consultant physician’s last visit and Dalgliesh suspected that neither of them regretted it, arrogance and patronage on one side and weakness, gratitude and dependence on the other being no foundation for a satisfactory adult relationship however transitory. He came into Dalgliesh’s small hospital room preceded by Sister, attended by his acolytes, already dressed for the fashionable wedding which he was to grace as a guest later that morning. He could have been the bridegroom except that he sported a red rose instead of the customary carnation. Both he and the flower looked as if they had been brought and burnished to a peak of artificial perfection, gift-wrapped in visible foil, and immune to the chance winds, frosts and ungentle fingers which could mar more vulnerable perfections. As a final touch, he and the flower had both been lightly sprayed with an expensive scent, presumably and after-shave lotion. Dalgliesh could detect it above the hospital smell of cabbage and ether to which his nose had become so inured during the past weeks that it now hardly registered to the senses. The attendant medical students grouped themselves around the bed. With their long hair and short white coats they looked like a gaggle of slightly disreputable bridesmaids.

© Faber and Faber 1975^ Terug naar boven

Algemeen

Commander Dalgliesh, Adam Dalgliesh van de Londense Scotland Yard, is herstellende van een ziekte. Hij was al opgegeven door de artsen, maar die blijken een beoordelingsfout te hebben gemaakt: hij was niet zo ziek als men eerst dacht. Verzwakt maar opgelucht, besluit Dalgliesh het een tijdje rustig aan te doen en misschien wel ontslag te nemen als speurder. Dan krijgt hij een brief van Father Baddeley, een Rooms-Katholieke geestelijke die vroeger bij de vader van Dalgliesh werkte. Dalgliesh heeft hem al in geen dertig jaar gesproken. Hij werkt in een zorginstelling aan de kust van Dorset als geestelijk verzorger en hij wil Dalgliesh persoonlijk spreken over iets belangrijks. Als Dalgliesh bij Toynton Grange aankomt, blijkt de oude Father Baddeley overleden te zijn: gecremeerd en begraven en wel.
Toynton Grange is een heel kleine, particuliere zorginstelling voor ernstig zieken. Er zijn verzorgers (veelal gekleed in pijen alsof ze monniken zijn): de eigenaar en directeur Wilfred Ansley, zijn assistente Dorothy Moxon, een verpleegkundige Helen Rainer, de dokter Eric Hewson, de ziekenbroeder Dennis Lerner, de manus van alles Albert Philby. Verder wonen er nog de vrouw van Dr Hewson, Maggie, de zuster van Ansley, Millicent Hammitt en de rijke Londenaar Julius Court in cottages op het terrein. De instelling verkeert in zwaar weer: Ansley kan met zo weinig patiënten zijn hospitaaltje niet rendabel houden.
Het lijkt alsof Father Baddeley van ouderdom is gestorven, maar Dalgliesh vertrouwt het niet helemaal. Vooral wanneer hij ontdekt dat er een dagboek van de oude baas verdwenen is. Hij besluit in de cottage van Baddeley te logeren tot hij de boeken heeft uitgezocht die de oude man hem heeft nagelaten. Bovendien kan hij hier aansterken door veel te wandelen in de omgeving.
Op één van die wandelingen komt hij bij een oude zwarte toren, een oud bezit van de familie Ansley. Wilfred Ansley zit daar vaak te mediteren, evenals Father Baddeley dat altijd deed. Dalgliesh ziet ook dat de goede vrienden Lerner en Court fanatieke klimmers zijn, die tegen de rotswand naar beneden afdalen naar de zee. Veel leden van het gezelschap op de Grange zijn lichtelijk verdacht, ontdekt Dalgliesh bij navraag: Court is op een vreemde manier heel rijk geworden, Maggie drinkt veel te veel, de dokter is veroordeeld geweest voor te nauwe contacten met jonge meisjes, Philby is een ex-crimineel. Ook blijkt dat er een andere patiënt, Victor Holroyd, een paar weken eerder zelfmoord heeft gepleegd door zich met zijn invalidenwagen van de rotsen te storten.
Dalgliesh zoekt de zaak uit. Dat lukt hem uiteraard, maar niet nadat er nog een aantal moorden is gepleegd en nadat Dalgliesh bijna zelf het loodje legt.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
P.D. James

Jaar van uitgave:
1975

Aantal pagina's:
371

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1965–1975

Plaats van handeling:
UK, Dorset, het platteland, aan de zuidkust van Engeland

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 8 hoofdstukken, onderverdeeld in subhoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Tehuis met vele vrienden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘The Black Tower’ is een detective met een aantal – expliciet beschreven – moorden. Zeer geschikt voor de liefhebber van dit genre.
De lezer moet zich interesseren voor iets oudere detectiveverhalen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is niet nodig voor het verhaal. Het is ook niet echt een politieverhaal: Dalgliesh zoekt moorden uit, zonder er verder veel collega’s bij te halen (of veel met hen te overleggen).
Het verhaal speelt zich volledig af aan de stille zuidkust van Engeland, in het graafschap Dorset, ver weg van de grote badplaatsen.
Hoewel Dalgliesh een amateurdichter is, valt hij de lezer nergens lastig met zijn literaire overdenkingen; hij lijkt zich zelfs soms te schamen voor zijn artistieke werk. Ook de auteur P.D. James houdt zich nauwelijks bezig met literaire middelen (zoals de flashback of de interior monologue).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is soms lastig. Vooral in het begin, wanneer James de situatie in en rond Toynton Grange beschrijft voordat het echte verhaal losgaat.
De zinnen zijn gemiddeld van lengte. Er zijn veel dialogen en er zit de nodige spanning in het verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Black Tower’ is niet echt moeilijk om te lezen. Het is een spannende detective met in ieder hoofdstuk wel een raadsel wat de lezer wil ontrafelen. Soms is de taal lastig voor een niveau 4-lezer, met name wanneer P.D. James erg beschrijvend is. Daarnaast is het al een ouder boek: dit is de tijd van voor de mobiele telefoon en het Internet (waardoor verschillende ontdekkingen langzamer gaan dan de lezer zou verwachten).
Door de vele dialogen en door het spannende verhaal is dit een boek op literair niveau C 4c en op taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De stijl is helder, maar vaak heel beschrijvend. Lange alinea’s worden veelal afgewisseld door korte dialogen of gesprekken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal komt traag op gang. Lang weet de lezer niet dat er iemand is vermoord. Maar als het duidelijk is dat er gemoord is, wordt het verhaal erg spannend. Met veel verdachten die tot het laatste hoofdstuk verdacht blijven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het speelt zich af ergens in de jaren 1965-1975.


Plaats:

De roman speelt zich voornamelijk af in het graafschap Dorset in Zuid-Engeland, op het platteland, aan de kust.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn, die van het oplossen van de moord(en) op Toynton Grange. Over Dalgliesh persoonlijk komen we heel weinig te weten; hij vertelt zo nu en dan iets over zijn jeugd, waarin hij Father Baddeley leerde kennen.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller.
Dit is een verhaal over goed en kwaad. Maar ook over gezondheidszorg en over mensen die het beste voorhebben met ernstig zieke patiënten.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het verhaal kent één hoofdpersoon: Commander Adam Dalgliesh, detective van de Londense Scotland Yard. Vanwege een lange herstelperiode na een (gedeeltelijk vermeende) ernstige ziekte probeert Dalgliesh te herstellen op het Engelse platteland. Hij denkt er zelf over om ontslag te nemen als speurder en zich volledig te gaan wijden aan zijn andere passie: dichten.


Bijfiguren:

Er zijn twee belangrijke groepen op Toynton Grange: de verplegenden en de verpleegden.
De verplegenden en hun familieleden:
• Wilfred Ansley: de eigenaar en directeur van Toynton Grange;
• Dorothy Moxon: de rechterhand van Ansley;
• Helen Rainer: een verpleegkundige;
• Dr Eric Hewson: de arts van de instelling;
• Dennis Lerner: een ziekenbroeder;
• Albert Philby: een manusje-van-alles;
• Maggie Hewson: de echtgenote van Dr Hewson;
• Millicent Hammitt: de zuster van Ansley;
• Julius Court: een rijke Londenaar die in een cottage op het terrein woont.
De verpleegden:
• De vrienden Lerner en Court: twee goede vrienden (en fanatieke klimmers die graag op de rotswanden bij de zee klimmen en afdalen;
• Victor Holroyd: een patiënt die een paar weken vóór de komst Dalgliesh zelfmoord heeft gepleegd.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detective ‘The Black Tower’ is voor de BBC-TV verfilmd.


Overig:

The Black Tower’ is een Adam Dalgliesh-mysterie. Het is een verhaal dat zich niet in Londen afspeelt – zoals veel van de romans van P.D. James – maar daarentegen op het platteland van het graafschap Dorset.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over P.D. James.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Thirty-nine Steps van John Buchan
• The Woman in Black van Susan Hill
• The Babes in the Wood van Ruth Rendell

 


Citaat:
‘Forgive me if I sound cruel but what does Julius Court get out of it, this interest in Toynton?’
‘Do you know, I’ve sometimes asked myself that. But it seems an ungracious question when it’s so apparent what Toynton Grange gets out of him. He comes back from London like a breath of the outside world. He cheers us all. But I know that you want to talk about your friend. Shall we just collect the eggs and then find somewhere quiet?’ (p.70)

Vragen over het boek:

1. Geef aan – met behulp van een fragment – wanneer Adam Dalgliesh doorkreeg dat Father Baddeley vermoord werd.
2. Analyseer welke aanwijzingen je kreeg als lezer over de identiteit van de moordenaar. Gebruik hiervoor fragmenten uit de roman.
3. Maak een lijst van de voornaamste karakters uit het boek en verdeel deze karakters in ‘goed’, ‘kwaad’ of ‘goed en kwaad’. Maak duidelijk waarom je de indeling op deze manier hebt gemaakt.
4. In hoeverre is ‘The Black Tower’ een ‘traditionele’ detective? In welke opzichten wijkt hij hiervan af?

^ Terug naar boven

Comments are closed.