2/5 - (2 stemmen)

The Byzantium Bazaar

Niveau:
Genre: adventure
Thema: poverty

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694889884235", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30129405","familyId":"30129405","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Byzantium%20Bazaar%20P%20Op%2C%20Stephen%20Elboz","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Cities have their own kinds of stars, Bridie decided, a mixture of satellites and winking space junk and slowly moving jets too high up to hear.
Weary of tugging her suitcase, she stopped and perched herself on it, briefly surveying the clear February sky.
Then she blinked and gazed about her.
The narrow, rutted street was deserted and poorly lit. It smelt of oil and unemptied dustbins; and its factories and warehouses leant towards her as if eavesdropping. On a patch of ground on the corner, shadowy lorries congregated like a herd of grazing dinosaurs. And distantly the moon was appearing from behind some high-rise offices, their lights ablaze and honeydew yellow, except for the few that were turned out, leaving gaps like the gaps in a perfect smile.
The girl sighed. ‘Mustn’t sit here wasting any more time,’ she told herself. ‘Especially when I’m still not sure if this is the right way.’
Of course, Aunt Dolly would have been horrified; so horrified in fact that she would have taken a pen and dashed down her reasons in a list which might have gone something like this:
A. Bridie was on her own.
B. Bridie was in that particular part of the city at that particular time.
C. Her careful arrangements to have Bridie met at the bus station had been disregarded.
D. You can’t trust anyone to do anything properly these days.
E. Bridie had, at that very moment, wiped her nose on her scarf (and wasn’t there a perfectly good clean handkerchief in her pocket?).
F. There was so much in the world to disapprove of and be horrified by.
G. … Well, G didn’t matter any more. Suddenly Bridie let out a cry of delight and thoughts of Aunt Dolly vanished like vapour. Ahead, the girl had caught sight of a familiar landmark. It was the Devil.

© Oxford University Press, 1996

^ Terug naar boven

Algemeen

Bridie gaat naar de stad waar Gramps woont. Een eenzame en griezelige onderneming. Maar de grootvader van Bridie is plotseling verdwenen en bij zijn huis hebben de vervelende broers Crickbone zijn huis en tuin ingepikt. Bridie woont bij haar tante Aunt Dolly, maar omdat die ziek is geworden moet ze een tijdje logeren bij haar opa, Samuel Summers, oftewel Gramps. De stad ziet er akelig, kil en gevaarlijk uit. Bridie krijgt na een tijdje rondzwerven een gratis maaltijd en ze ontmoet de zwervers Branwell (en zijn aap Spider), Spout Nose en Selection Box. Gelukkig komt Bridie uiteindelijk uit bij de Byzantium Bazaar, een vreemd warenhuis. Daar voelt ze zich behoorlijk thuis.
Toch blijft er iets knagen: wat zou er met haar opa gebeurd zijn? Bridie zal toch een keer naar hem op zoek moeten gaan ...


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Stephen Elboz

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
136

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1985 – 1995

Plaats van handeling:
Een stad in Engeland

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 23 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet houden van een avontuur van een jong meisje op zoek naar haar verdwenen opa.
Het jeugdboek ‘The Byzantium Bazaar’ gaat over daklozen en zwervers, maar ook over schurken en lieve mensen. Tenslotte speelt het verzorgen van dieren (honden, katten, kippen) een belangrijke rol.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het waarderen van ‘The Byzantium Bazaar’. Het verhaal speelt zich wel af in een niet nader genoemde Engelse stad, maar dat had net zo goed een Nederlandse plaats kunnen zijn.
Specifieke culturele en literaire kennis is ook niet nodig voor het begrijpen van het verhaal. Het verhaal wordt rechttoe rechtaan verteld zonder uitweidingen met literaire foefjes en trucjes.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk. Zo nu en dan wordt er wel in een Engels dialect gesproken, wat misschien soms problemen kan opleveren.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen en de alinea’s zijn kort; het verhaal heeft veel dialogen.
Het onderwerp van dit boek – een jong meisje op zoek naar haar verdwenen opa – is eigenlijk een kinderverhaal. De uitwerking is dat niet helemaal: het verhaal is erg spannend en niet echt kinderachtig te noemen. Vandaar dat de roman ergens zweeft tussen een kinderboek en een jeugdroman. Het literaire niveau is daarmee B2b.
Het taalniveau is niet hoog, maar het is soms misschien lastig voor een jonge lezer, vanwege fragmenten in dialect of vanwege het soms lastige vocabulaire. Veel dialogen en korte alinea’s maken het verhaal overzichtelijk en heel leesbaar. Het taal-(ERK-)niveau is B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal wordt verteld op een spannende manier: Elboz weet precies hoe hij de verschillende verhalen op een intelligente wijze aan elkaar moet koppelen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Byzantium Bazaar’ is een boek met veel actie. Bridie reist van haar tante naar haar opa; onderweg wordt ze gedwongen om onderdak te zoeken bij anderen in de stad, waarbij de Byzantium Bazaar de veiligste plek voor haar blijkt te zijn.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt een aantal weken, weken waarin Bridie op zoek gaat naar haar opa.


Plaats:

De jeugdroman speelt zich af in een niet bij name genoemde stad in Engeland.


Verhaallijn:

Er is een belangrijke verhaallijn: die van Bridie die haar opa wil vinden. Verder is er nog het verhaal van de dakloze stadsbewoners. En tenslotte is er Miss Firbanks, die met haar (illegale) dierenpension ervoor zorgt dat de zwerfkatten en –honden van de stad niet langer worden vervolgd of gedood. Dit laatste verhaal sluit slim aan bij het eerste, maar dat wordt pas duidelijk wanneer je het hele boek hebt gelezen.


Verteller:

‘The Byzantium Bazaar’ heeft een alwetende verteller.
Zo er een les zit in dit avonturenboek, is het dat we beter moeten omgaan met dieren en met de minder bedeelde mensen in onze omgeving.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen in ‘The Byzantium Bazaar’ zijn:
• Bridie: een meisje dat op zoek gaat naar veiligheid (en naar haar opa);
• Gramps Samuel Summers: de opa van Bridie;
• Crickbone, Amos en Deakin: drie vervelende figuren die het huis van opa bezet houden.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘The Byzantium Bazaar’ zijn:
• Snail: een oud vrouwtje met een bagagetas op haar rug (een ‘bag lady’)
• Spout Nose, Bramwell (met Spider de aap) en Selection Box: zwervers die Bridie ontmoet;
• Miss Firbanks: de eigenares van ‘The Byzantium Bazaar’;
• Omar: een Ethiopiër.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Byzantium Bazaar’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Byzantium Bazaar’ is een jeugdboek, maar wel van een speciaal soort. Het niveau van het vocabulaire is lastig en ook het verhaal zelf is nogal mysterieus. In dat opzicht lijkt het erg op de andere boeken van Elboz: vreemde wezens en vreemde mensen in geheimzinnige huizen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen Elboz.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Underdog van Marilyn Sachs
• A Series of Unfortunate Events (Book I) – The Bad Beginning van Lemony Snicket
• Noah Barleywater Runs Away van John Boyne

 


Citaat:
‘You have not been a street person for long, sister,’ he said, his breath warm upon her.
Overcome as usual by curiosity, Bridie looked up and said, ‘How can you be so sure?’
‘Your nails betray you, sister. The city grime has not yet made them black like those of our friends around us.’ (p.63)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Gramps Samuel Summers. Wat vind je van de manier waarop hij het kwaad bestrijdt? Geef voorbeelden uit het verhaal waaruit zijn gedrag blijkt.
2. Welke van de mensen in de grote stad helpen Bridie het meest: Branwell, Spout Nose, Selection Box, Miss Firbanks of Omar? Kies twee karakters en toon hun hulp aan met behulp van fragmenten uit de tekst.
3. Als het boek een les vertellen wil, welke is dat dan volgens jou? En als dat niet zo is, wat vond je dan dat het boek jou persoonlijk geleerd heeft?
4. In hoeverre is Bridie een goed persoon? In hoeverre is ze dat niet? Bewijs je antwoord met behulp van fragmenten uit het boek.
^ Terug naar boven

Comments are closed.