4/5 - (1 stemmen)

The Car

Niveau:
Genre: odyssey
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

He was alone.
His name was Terry Anders. He was fourteen years old, living in Cleveland, Ohio, and his parents had left him.
Of course it didn’t happen quite that suddenly.
It was true he could not exactly remember a happy time with his parents. He thought there might have been a few moments when he was a baby, but they weren’t memories so much as feelings, or wishes about feelings he would have liked to have had.
But most of it had been a hassle. All he knew was their fighting. His earliest memory was of them fighting. They never hurt him, never yelled at him much; they just ignored him. They were two people who just shouldn’t have been together.
He had been ignored for fourteen years. Completely. They didn’t care how he did, what he wore, what he ate, if he was sick or well or doing all right in school, or flunking. They weren’t bad to him. Nor good to him, nor anything to him. At first it bothered him, but he had become accustomed to it and, finally, had come to prefer it.
He felt that as far as his parents were concerned he simply didn’t exist and he viewed them the same. There were no other children, no contact with relatives except an uncle or something – Terry was never sure of the relationship to his parents – out in Oregon. Terry had met him once – back when he was six or seven – and the uncle, named Loren, seemed like a nice guy. He had given Terry five dollars and told him to buy candy.
Other than that, nothing. Nobody.

© Macmillan & Co Ltd, 1996

^ Terug naar boven

Algemeen

Terry woont bij zijn ouders in de Amerikaanse stad Cleveland in de staat Ohio. Broers en zussen, vrienden en vriendinnen, familie of kennissen heeft hij niet. Wel schijnt er ergens in het westen, in Portland in de staat Oregon, een oom te wonen, maar Terry heeft hem nog maar één keer ontmoet. Meestal doet Terry wat klusjes in de buurt (gras maaien, machines repareren) om aan zakgeld te komen.
Als hij op een dag thuiskomt, is er niemand. Terry warmt een paar maaltijden op en hij gaat naar bed. Een paar dagen later belt zijn moeder op: ze heeft genoeg van het leven met haar man en ze heeft besloten weg te gaan en voorgoed weg te blijven. Terry mag wel bij zijn vader blijven wonen. Een dag later belt zijn vader: hij heeft genoeg van het leven met zijn vrouw en hij heeft besloten weg te gaan en voorgoed weg te blijven. Terry mag wel bij zijn moeder blijven wonen. Geen van beide ouders weet dat Terry nu alleen woont. En als ze het zouden weten, maakte het hen waarschijnlijk niks uit …
Terry vindt het eigenlijk wel prima allemaal: hij kan nu doen en laten wat hij zelf wil en er is geen ruzie meer in huis. Maar de rekeningen van huur, gas en elektriciteit blijven komen en veel geld heeft Terry niet. Hij heeft wel één belangrijk ding: in de garage staat een oude auto. Een zogenaamde Blakely Bearcat. Hij rijdt niet meer, maar Terry kan daar wel eens aan gaan sleutelen. Misschien is het dan mogelijk een paar duizend kilometer door de Verenigde Staten naar zijn oom in Oregon te rijden.
En een paar weken later is hij op reis. Waar hij vreemde figuren ontmoet. Zoals de oud-militair en oude hippie Waylon Jackson. Misschien is dat een geschikte reisgenoot voor Terry.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Gary Paulsen

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
202

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, meerdere staten en plaatsen (in het noorden van het land)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 22 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Car’ is een spannend verhaal over een reis. Een jongen van veertien besluit met zijn oude auto (eigenlijk de auto van zijn vader) duizenden kilometers door de Verenigde Staten te rijden, op zoek naar een oom die hij maar één keer in zijn leven gezien heeft. Onderweg komt hij allerlei vreemde figuren tegen: zwervers, oorlogsveteranen, hippies, prostituees, zwaar gelovige mensen, onbetrouwbare agressievelingen.
Als je van dit soort spannende reisverhalen houdt, dan is ‘The Car’ zeker een goede keuze voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Car’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. In het begin van het verhaal repareert Terry een oude auto en daarvoor gebruikt hij allerlei technische apparaten en auto-onderdelen, maar die woorden hoef je niet allemaal te kennen.
Wel is het handig om te weten dat in de USA altijd veel mensen onderweg zijn. Sommigen zijn onderweg naar nergens: zwervers, hippies, criminelen, vechtersbazen. Eén van de hoofdpersonen in het verhaal is een hippie die als soldaat in Vietnam vocht (een oorlog die in 1965-1975 door de USA in Azië gevoerd werd). Veel soldaten kwamen met een oorlogstrauma uit deze wrede en zinloze oorlog.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Car’ zijn nergens erg moeilijk. Het verhaal is heel spannend geschreven.
Er zijn veel alinea’s en 22 korte hoofdstukken; het verhaal heeft veel dialogen die het lezen gemakkelijk maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal en de woorden van ‘The Car’ zijn nergens moeilijk. De meeste lezers zullen weinig problemen hebben met dit verhaal.
Maar het meest spannende aan de roman is het verhaal. Je volgt de avonturen van Terry en zijn vrienden van hoofdstuk tot hoofdstuk en je hebt geen idee hoe dit verhaal zal aflopen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Car’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Car’ is heel spannend geschreven. Gary Paulsen kent de wereld van de jongeren heel goed, maar ook de wereld van de dak- en thuislozen. Het is duidelijk dat hij de kant kiest van degenen die niet zo veel (materiële) bezittingen hebben: eerlijke mensen, maar mensen die het om allerlei redenen moeilijk hebben in het gewone leven.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Car’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal begint vrij traag, vooral wanneer Terry er lang over doet om de ‘Cat’ (zoals hij de auto noemt) klaar te maken voor de reis. Maar vanaf de eerste kilometers komt er veel spanning in het verhaal. Terry leert hippies en hobo’s kennen; samen met hen ontmoet hij Indianen, leden van een religieuze sekte, een paar prostituees en nogal wat ongure types.


Tijd:

‘The Car’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het is duidelijk dat het ongeveer 25 jaar na de Vietnamoorlog (die eindigde in 1975) moet zijn geweest; de 45-jarige Waylon is een veteraan uit die oorlog.
De roman speelt zich af over een periode van een aantal weken en het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn een paar flashbacks: dat zijn de hoofdstukken getiteld ‘Memories’ waarin Waylon Jackson aan zijn oorlogsjaren in Vietnam terugdenkt.


Plaats:

De setting van ‘The Car’ is het platteland van de Verenigde Staten, en met name dan gebieden in de buurt van doorgaande wegen (‘the highways and the byways’). Terry woont – eerst met zijn ouders, maar later alleen – in de stad Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Als Terry later op reis gaat, trekt hij door de noordelijke staten Ohio, North Dakota, South Dakota en Iowa.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Car’: zal Terry het redden om in een oude krakkemikkige auto naar zijn oom te kunnen rijden, naar een familielid dat duizenden kilometers van Terry af woont?


Verteller:

De roman ‘The Car’ heeft een alwetende verteller, die het verhaal meestal vertelt vanuit het perspectief van de 14-jarige Terry. Een paar tussenhoofdstukjes (‘Memories’) geven de oorlogsherinneringen van Waylon Jackson weer.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Car’ zijn:
• Terry Anders: een 14-jarige Amerikaanse jongen. Hij woont alleen in de stad Cleveland, Ohio, sinds zijn ouders het huis hebben verlaten;
• The Cat: eigenlijk ‘The Bearcat’, of ‘The Blakely Bearcat’: een – ouder model – auto.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Car’ zijn:
• Waylon Jackson: een 45-jarige man. Hij is een Vietnamveteraan en zwerft nu als een oude hippie door de USA;
• Wayne: een vriend van Waylon, ook een oud Vietnamveteraan;
• Suze: een vriendin van Wayne;
• Samuel: een oude Indiaan;
• Wanda en Betty: twee kennissen van Waylon en Wayne;
• Peter en Joseph: twee religieuze mannen die in de eenzaamheid wonen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Car’ is niet verfilmd.


Overig:

Gary Paulsen schrijft veel over jongeren die het in hun leven zonder ouders moeten redden. Dat is in ‘The Car’ ook het geval. Gary Paulsen schreef uit ervaring: hij had zelf een nare jeugd met ouders die er vaak niet waren voor hem, soms geestelijk niet en soms lichamelijk niet.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Gary Paulsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Walk Two Moons van Sharon Creech
• Holes van Louis Sachar
• An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:
Wayne looked out the door. ‘Did he go against someone?’
‘You mean fight?’ Terry nodded. ‘There were some guys in a pickup who threw a bottle at us. He made me stop at a garage and he did something to them. It wasn’t really fighting.’
Wayne turned back, sighed. ‘They went down, right?’
Terry nodded. ‘I was worried. I thought, you know, because he was so old they would hurt him …’
‘Old – who? Waylon?’
‘Well, you know. Kind of.’
Wayne snorted and Terry thought it might have been a laugh but wasn’t sure. ‘Old doesn’t mean bad. It isn’t age, it’s where your head is at. And let me tell you something – where Waylon’s head is at is a very, very hard place. Hard and cold and lonely.’ He shook his head. ‘These guys are lucky he didn’t terminate them.’
‘Terminate? You mean kill?’ (pp.93-94)

Vragen over het boek:

1. Wat leert Terry in de loop van het verhaal van Waylon?
2. Waarom is Samuel een belangrijk karakter in het verhaal?
3. Wie is een ‘normaler’ persoon, Waylon of Wayne? Waarom vind je dat?
4. Wat vind je van het eind van het verhaal? hoe loopt dit verhaal eigenlijk af?




^ Terug naar boven

Comments are closed.