The Client

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Mark was eleven and had been smoking off and on for two years, never trying to quit but being careful not to get hooked. He preferred Kools, his ex-father’s brand, but his mother smoked Virginia Slims at the rate of two packs a day, and he could in an average week pilfer ten or twelve from her. She was a busy woman with many problems, perhaps a little naive when it came to her boys, and she never dreamed her eldest would be smoking at the age of eleven.
Occasionally Kevin, the delinquent two streets over, would sell Mark a pack of stolen Marlboros for a dollar. But for the most part he had to rely on his mother’s skinny cigarettes.
He had four of them in his pocket this afternoon as he led his brother Ricky, age eight, down the path into the woods behind their trailer park. Ricky was nervous about this, his first smoke. He had caught Mark hiding the cigarettes in a shoe box under his bed yesterday, and threatened to tell all if his big brother didn’t show him how to do it. They sneaked along the wooded trail, headed for one of Mark’s secret spots where he’d spent many solitary hours trying to inhale and blow smoke rings.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1993^ Terug naar boven

Algemeen

Als er een senator van de staat Louisiana verdwijnt, denkt men al snel dat de maffia van New Orleans hierachter zit. De maffia heeft er belang bij om de senator – die kritisch was over een projectontwikkeling in de staat Louisiana – te laten verdwijnen. Maar niemand – zelfs de FBI niet – heeft enig bewijs.
Een paar dagen later zijn twee jongetjes er getuige van dat een advocaat van de maffia zichzelf door het hoofd schiet bij een bos in de staat Tennessee. De broertje Mark en Ricky wonen samen met hun moeder in een armoedig trailer park vlak bij de stad Memphis. Na de zelfmoord raakt Ricky in shock. Mark besluit een advocaat in te huren. Maar Mark is nog maar elf jaar oud …
Gelukkig treft hij een advocaat die gespecialiseerd is in kinderzaken: Reggie Love. Zij ziet de ernst van de situatie in. Ze laat zich door Mark ‘inhuren’ (voor 1 dollar) en samen met Mark deelt ze de informatie (ten minste voor zover ze die heeft) met de FBI. Maar de FBI (en later ook de maffia) gelooft Reggie (en daarmee Mark) niet: men vermoedt dat die twee meer weten, omdat de zelfmoordenaar waarschijnlijk het een en ander aan Mark heeft verteld voordat hij zichzelf doodde.
En dan beginnen de achtervolgingen en de bedreigingen. Mark en Reggie worden gewantrouwd en gevolgd door de FBI. Maar ze worden achtervolgd en met de dood bedreigd door de maffia …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
566

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, de staten Tennessee en Louisiana en de steden Memphis en New Orleans

Bijzonderheden:
Een thriller in 42 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De client’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend verhaal over het zuiden van de USA, dan is ‘The Client’ zeker een goede keuze. Het is een verhaal over armoede, maar ook over de misdaad, de maffia en de bestrijding van die beiden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Client’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het verhaal gaat over arme mensen (het vaderloze gezin Sway), over criminele karakters (maffiosi uit New Orleans en uit Memphis) en over bestrijders van het onrecht (zoals Reggie Love en verschillende gezagsdragers). Hun taal is meestal goed te volgen. Het verhaal is nog altijd zeer modern en het gebrek aan nieuwe media(kennis) is nergens storend.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Client’ zijn nergens moeilijk. Er is weinig specialistische taal, ondanks het juridische milieu van het verhaal. We volgen vaak het verhaal vanuit het perspectief van de jonge Mark en een aantal (soms nauwelijks geletterde) criminelen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn vaak kort en er zijn spannende dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Client’ niet echt moeilijk te lezen. Soms zijn er lange alinea’s, maar meestal wordt het verhaal verteld in korte alinea’s met veel flitsende en zeker geen moeilijke dialogen.
De actie houdt het verhaal vooral zeer spannend. Vanaf het moment dat de twee broertjes het gevolg van een misdaad meemaken, gaan de gebeurtenissen van cliffhanger naar cliffhanger. Heel lang worden we als lezers in het ongewisse gelaten over de daders en de motieven en we weten – samen met Mark en Reggie – niet echt wat er te gebeuren staat.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Client’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Client’ is de vierde roman van John Grisham. Opnieuw is het een enorm spannend verhaal dat zich voor een deel rond de rechtbank en rond een rechtszaak afspeelt. Grisham weet door het gebruik van veel cliffhangers de spanning tot het eind in het verhaal te houden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Client’ is een verhaal met heel veel actie. Vanaf het moment dat de twee broertjes Sway getuige zijn van een drama (de zelfmoord van een voor hen onbekende man), moeten ze zich stil houden, zich verstoppen of voor hun leven vrezen. Het oudste broertje, Mark, wordt geholpen door de advocate Reggie Love die vanwege haar betrokkenheid bij Marks moeilijke keuzes ook bedreigd en achtervolgd wordt. Zoals vaker in de romans van Grisham blijken betrouwbare overheidsdienaars soms grote boeven, terwijl louche figuren zo nu en dan alles doen om de goede zaak te dienen.


Tijd:

De roman ‘The Client’ is een verhaal ergens uit de jaren 1990-2000. Een exact jaartal wordt niet genoemd, maar uit alles blijkt dat het verhaal gaat over de periode waarin het geschreven werd (1993).
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘The Client’ is meerdere plaatsen en meerdere staten van de USA. De meeste gebeurtenissen vinden plaats in en om de stad Memphis in Tennessee. Sommige belangrijke karakters komen uit de stad New Orleans in Louisiana.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Client’: zullen Mark en Reggie het er levend vanaf brengen, terwijl de maffia vermoedt dat zij de enigen zijn die weten waar een lijk verborgen ligt?


Verteller:

De roman ‘The Client’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit wisselende perspectieven; soms vanuit het karakter Mark Sway, dan vanuit het perspectief van Reggie Love, soms vanuit verschillende ‘good’ en ‘bad guys’.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Client’ zijn:
• Regina ‘Reggie’ Love: een advocaat die gespecialiseerd is in jeugd- en kinderzaken;
• Mark Sway: een 11-jarige jongen die getuige is van een zelfmoord.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Client’ zijn:
• Ricky Sway: het 8-jarige broertje van Mark;
• Dianne Sway: de moeder van Mark en Ricky, een gescheiden vrouw met weinig geld en een slecht betalende baan. Ze woont met haar zoontjes in een trailer park;
• Barry ‘The Blade’ Muldanno: een misdadiger, verwant aan leden van de maffia;
• Johnny Sulari: het hoofd van de maffia in New Orleans;
• Bono en Pirini: maffiosi uit New Orleans;
• Nance en Sisson: maffiosi uit Memphis;
• Roy ‘Reverend Roy’ Foltrigg: een openbaar aanklager uit New Orleans met politieke ambities;
• Jerome Clifford: een advocaat in dienst van de maffia;
• George Ord: de openbare aanklager in Memphis;
• Harry Roosevelt: een rechter van jeugdzaken;
• ‘Momma’ Love: de moeder van Reggie;
• K.O. Lewis: een leidinggevende bij de FBI.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Client’ is in 1994 verfilmd door Joel Schumacher met in de hoofdrollen Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Mary-Louise Parker en Brad Renfiro.


Overig:

De roman ‘The Client’ werd eerst verfilmd en later bewerkt tot een Tv-serie.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Blue Monday van Nicci French
• The Goldfinch van Donna Tartt
• The Ice Twins van S.K. Tremayne


Citaat:
‘Look, Mark, I assume you don’t have a lot of money to hire me, do you?
‘No.’
‘Technically, you’re supposed to pay me something as a retainer, and once this is done I’m your lawyer and we’ll go from there. Do you have a dollar?’
‘Yes.’
‘Then why don’t you give it to me as a retainer?’
Mark pulled a one-dollar bill from his pocket and handed it to her. ‘This is all I’ve got.’
Reggie didn’t want the kid’s dollar, but she took it because ethics were ethics and because it would probably be his last payment. And he was proud of himself for hiring a lawyer. She would somehow return it to him.
She laid the bill on the table, and said, ‘Okay, now I’m the lawyer and you’re the client. Let’s hear the story.’ (p.113)

Vragen over het boek:

1. Wat motiveert een advocaat als Reggie Love om een klant als Mark (te jong en te arm) als cliënt te nemen?
2. Waarom gaat de maffia achter Mark en Reggie aan? Welk ‘belang’ hebben zij bij het verdwenen lijk?
3. Welk idee krijg je van de maffia in het zuiden van de USA?
4. Welke les zou Grisham hebben willen vertellen met dit verhaal?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply