2.5/5 - (2 stemmen)

The Corrections

Niveau:
Genre: relations
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695057371516", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30152838","familyId":"30152838","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Corrections%2C%20Jonathan%20Franzen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The madness of an autumn prairie cold front coming through. You could feel it: something terrible was going to happen. The sun low in the sky, a minor light, a cooling star. Gust after gust of disorder. Trees restless, temperatures falling, the whole northern religion of things coming to an end. No children in the yards here. Shadows lengthened on yellowing zoysia. Red oaks and pin oaks and swamp white oaks rained acorns on houses with no mortgage. Storm windows shuddered in the empty bedrooms. And the drone and hiccup of a clothes dryer, the nasal contention of a leaf blower, the ripening of local apples in a paper bag, the smell of the gasoline with which Alfred Lambert had cleaned the paintbrush from his morning painting of the wicker love seat.
Three in the afternoon was a time of danger in these gerontocratic suburbs of St. Jude. Alfred had awakened in the great blue chair in which he’d been sleeping since lunch. He’d had his nap and there would be no local news until five o’clock. Two empty hours were a sinus in which infections bred. He struggled to his feet and stood by the Ping-Pong table, listening in vain for Enid.
Ringing throughout the house was an alarm bell that no one but Alfred and Enid could hear directly. It was the alarm bell of anxiety. It was like one of those big cast-iron dishes with an electric clapper that send schoolchildren into the street in fire drills. By now it had been ringing for so many hours that the Lamberts no longer heard the message of ‘bell ringing’ but, as with any sound that continues for so long that you have the leisure to learn its component sounds (as with any word you stare at until it resolves itself into a string of dead letters), instead heard a clapper rapidly striking a metallic resonator, not a pure tone but a granular sequence of percussions with a keening overlay of overtones; ringing for so many days that it simply blended into the background except at certain early-morning hours when one or the other of them awoke in a sweat and realized that a bell had been ringing in their heads for as long as they could remember; ringing for so many months that the sound had given way to a kind of metasound whose rise and fall was not the beating of compression waves but the much, much slower waxing and waning of their consciousness of the sound. Which consciousness was particularly acute when the weather itself was in an anxious mood. Then Enid and Alfred – she on her knees in the dining room opening drawers, he in the basement surveying the disastrous Ping-Pong table – each felt near to exploding with anxiety.

© Penguin Random House Company / Farrar, Straus and Giroux, 2001.

^ Terug naar boven

Algemeen

In het huis waarin ze al jaren wonen, beseffen Alfred en Enid Lambert dat hun oude dag anders wordt dan ze hadden gehoopt: Alfred wordt hoe langer hoe vergeetachtiger en Enid betreurt het dat haar kinderen zo ver weg van hun knusse Mid Westerse stadje wonen, in goddeloze wereldse steden aan de oostkust zoals Philadelphia en New York City.
Met die kinderen gaat het niet altijd even goed, trouwens. Gary lijkt een succesvolle bankier te zijn, maar hij lijdt aan depressies, niet in het minst veroorzaakt door zijn vrouw, zijn kinderen en zijn drukke baan. Chip had een goede baan aan een universiteit in New York City, maar door zijn eigen schuld (te intieme omgang met een studente) werd hij ontslagen en nu doet hij louche zaakjes op het Internet voor een onderwereldfiguur uit Litouwen. En Denise, tenslotte, die als chef werkt in een trendy restaurant, heeft continu problemen met liefdes- en andere relaties.
Terwijl we de ouders en de kinderen Lambert volgen over een periode van een halve eeuw, lopen de relaties van de kinderen hoe langer hoe verder vast. En in het nu van het millenniumjaar probeert Enid haar vergeetachtige en hulpbehoevende man bij te staan.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Jonathan Franzen

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
601

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-2000

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen (maar voornamelijk het – denkbeeldige – stadje St. Jude, ergens in het Mid Westen, en de steden Philadelphia en New York City)

Bijzonderheden:
De roman ‘The Corrections’ bestaat uit zes delen:
• ‘St. Jude’
• ‘The More He Thought about It, the Angrier He Got’
• ‘At Sea’
• ‘The Generator’
• ‘One Last Christmas’
• ‘The Corrections’

In het Nederlands heet het boek ‘De correcties’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Corrections’ van Jonathan Franzen geeft een heel mooi tijdsbeeld van een periode van zo’n vijftig jaar in de Verenigde Staten: van ongeveer 1950 tot het jaar 2000. Het behandelt belangrijke thema’s die in die vijf decennia speelden: relaties tussen ouders en kinderen, geld, geluk en carrière, plaatselijke, nationale en internationale politiek, oorlog en vrede. En dat alles gezien vanuit een op het eerste gezicht vrij normaal, middle class gezin.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Corrections’ geeft heel veel informatie over de Verenigde Staten in de periode 1950-2000. Je zult dus veel lezen over de Vietnamoorlog, verschillende presidenten, Amerikaanse binnen- en buitenlandse politiek en specifiek Amerikaanse zeden en gebruiken. Dat zal niet elke lezer in even grote mate aanspreken. Maar wanneer je houdt van (fictie-)verhalen met een flinke dosis non-fictie, dan is dit een mooie roman voor jou.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Corrections’ zijn goed te lezen. Franzen is heel informatief, vooral wanneer hij contemporaine zaken uitlegt. Wel is de roman echt geschreven voor volwassenen: zowel de thematiek als de zinsbouw als het vocabulaire zijn bedoeld voor oudere lezers.
Het ontbreken van hoofdstukken zal voor een aantal lezers een probleem zijn: het boek bestaat uit zes getitelde delen, maar er zijn geen hoofdstukken die deze delen overzichtelijk maken. Een deel gaat vaak over één of meer hoofdpersonen en over een bepaalde plaats, tijd of periode, maar het vergt wel de nodige ijver van de lezer om zo’n deel uit te kunnen lezen.
De alinea’s zijn nergens lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Corrections’ is toegankelijk. Franzen is een getalenteerde schrijver die goed weet een verhaal over te brengen.
Het verhaal is zeer boeiend: een geschiedenis van een – uiterlijk – gewoon gezin, een man een vrouw en drie kinderen. In het begin wordt er teruggekeken op het verleden en langzamerhand komen we van alles en nog wat te weten over alle gezinsleden.
Het boek bestaat uit een delen die onderling niet in hoofdstukken zijn ingedeeld. Dat kan voor een aantal lezers een probleem zijn: je moet heel lang doorlezen voor je een bepaald gedeelte helemaal hebt afgesloten.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Corrections’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Corrections’ is een moderne Amerikaanse comedy of manners: een verhaal zoals dat vroeger in Groot-Brittannië werd geschreven over de gegoede burgerij (zoals door auteurs als Jane Austen en George Eliot). De landhuizen zijn vervangen door een huis in een Amerikaanse ‘suburb’, mannen van vóór 1980 werken alleen voor hun gezin, daarna werken mannen en vrouwen samen voor de kost, kinderen gaan hun eigen weg op het gebied van relaties, carrière en werk- en woonplaats.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Corrections’ is een verhaal zonder al te veel actie. Er vinden wel schokkende zaken plaats zo nu en dan – vooral in de relationele sfeer – maar de roman is op geen enkele wijze thrillerachtig of spectaculair. Dat hoeft in dit soort comedies of manners ook niet: het gaat voornamelijk om intermenselijke relaties. En die weet Jonathan Franzen haarfijn uit te spitten.


Tijd:

De roman ‘The Corrections’ speelt zich ongeveer af over een periode van vijftig jaar: de jaren 1950 tot 2000. Het verhaal begint in het ‘nu’: de kersttijd aan het eind van het millennium. Gaandeweg het verhaal gaan we terug met het gezin Lambert en lezen we hoe het leven verliep voor Alfred en Enid Lambert en hun kinderen.
Het verhaal wordt nooit chronologisch verteld: van het ‘nu  (zo rond het jaar 2000) krijgen we lange flashbacks die duidelijk maken wat er in de voorgaande vijftig jaar is gebeurd.


Plaats:

De setting van ‘The Corrections’ is vooral een tweetal plaatsen in de USA: het denkbeeldige stadje St. Jude, een plaatje in het Mid Westen van de Verenigde Staten, en Philadelphia, de grote stad aan de oostkust. Het is duidelijk dat Franzen zijn eigen woonplaats Webster Groves, een voorstad van St. Louis, Missouri, voor ogen had toen hij St. Jude beschreef. Net als de Lamberts bleven de ouders van Franzen in hun huis in Webster Groves wonen, terwijl hun kinderen – net als de Franzens – gingen wonen en werken aan de (iets meer opwindende) steden aan de kusten. De tweede zoon, Chip, woont en werkt in New York City, maar hij maakt een zakelijk (louche zakelijk) uitstapje naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Corrections’: hoe verlopen de levens van het echtpaar Lambert en hun twee zoons en hun dochter?


Verteller:

De roman ‘The Corrections’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal wisselend vanuit het perspectief van één van de hoofdkarakters.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Corrections’  zijn:
• Alfred Lambert: een oud-ingenieur bij de spoorwegen. Hij woont met zijn vrouw – en vroeger met vrouw en kinderen – in een buitenwijk van het (denkbeeldige) stadje St. Jude in het Mid Westen van de USA;
• Enid Lambert: de vrouw van Alfred. Haar hele leven stond ten dienste van haar man: eerst omdat hij duidelijk de baas was in huis, en later vanwege zijn voortschrijdende dementie;
• Gary Lambert: de oudste zoon. Hij is bankier bij een investeringsbank in Philadelphia. Ondanks zijn goede baan is hij nogal depressief en kortaangebonden naar zijn vrouw en kinderen;
• Chip Lambert: de tweede zoon. Hij had een academische carrière, maar vanwege een verhouding met een studente raakt hij zijn baan kwijt; hij doet daarna klussen voor louche figuren uit Litouwen. Ook werkt hij in de IT en schrijft hij – met weinig succes overigens – toneelstukken;
• Denise Lambert: de jongste van de Lamberts. Zij is chef in een populair restaurant in Philadelphia. Haar liefdesrelaties – zoals op haar werk – zijn nogal gecompliceerd en ontwrichtend.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Corrections’  zijn:
• Julia Vrais: een vriendin van Chip;
• Zoroaster: de portier van het appartement van Chip;
• Melissa Paquette: een studente van Chip (toen hij nog Professor Lambert was);
• Chad: een student van Chip;
• Eden Procuro: een vriendin van Julia;
• Doug O’Brien: de echtgenoot van Eden;
• Gitanas Micevičius: een rijke Litouwer uit Vilnius die in New York woont;
• Emile Berger: chef in het restaurant waar Denise werkt;
• Caroline Lambert: de echtgenote van de bankier Gary Lambert;
• Caleb, Aaron en Jonah: de kinderen van Caroline en Gary;
• Vakantiegangers aan boord van het cruiseschip: Mr. en Mrs. Söderblad, Mr. en Mrs. Nygren, Ted en Sylvia Roth;
• Robin Passavaro: een vriendin van Denise in Philadelphia;
• Billy Passavaro: de (geadopteerde) broer van Robin;
• Brian Callahan: de echtgenoot van Robin;
• Sinéad en Erin: de kinderen van Robin en Brian;
• Don Armour: een jeugdvriend van Denise in St. Jude.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Corrections’ is niet verfilmd. Er zijn al jaren lang plannen om een film van deze kloeke roman te maken, maar tot nu toe is het er niet van gekomen.
De BBC-radio heeft een hoorspel in 15 afleveringen van “The Corrections’ gemaakt.


Overig:

De roman ‘The Corrections’ was de derde roman van Jonathan Franzen; het was zijn grote internationale doorbraak. De populaire roman kreeg in 2001 de ‘National Book Award’ en in 2002 de ‘James Tait Black Memorial Prize’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jonathan Franzen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
What Maisie Knew van Henry James
The Kitchen God’s Wife van Amy Tan
The Gathering van Anne Enright


Citaat:
The correction, when it came, was not an overnight bursting of a bubble but a much more gentle let-down, a year-long leakage of value from key financial markets, a contraction too gradual to generate headlines and too predictable to seriously hurt anybody but fools and the working poor. (p.595)

Vragen over het boek:

1. Wat betekent de titel van het deel ‘The More He Thought about It, the Angrier He Got’?
2. Wat betekent de titel van het deel ‘The Generator’?
3. Wat betekent de titel van het deel ‘One Last Christmas’?
4. Wat betekent de titel van de roman en van het laatste deel: ‘The Corrections’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.