4/5 - (2 stemmen)

The Giver

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: dystopia

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

It was almost December, and Jonas was beginning to be frightened. No. Wrong word, Jonas thought. Frightened meant that deep, sickening feeling of something terrible about to happen. Frightened was the way he had felt a year ago when an unidentified aircraft had overflown the community twice. He had seen it both times. Squinting toward the sky, he had seen the sleek jet, almost a blur at its high speed, go past, and a second later heard the blast of sound that followed. Then one more time, a moment later, from the opposite direction, the same plane.
At first, he had been only fascinated. He had never seen aircraft so close, for it was against the rules for Pilots to fly over the community. Occasionally, when supplies were delivered by cargo planes to the landing field across the river, the children rode their bicycles to the riverbank and watched, intrigued, the unloading and then the takeoff directed to the west, always away from the community.
But the aircraft a year ago had been different. It was not a squat, fat-bellied cargo plane but a needle-nosed single-pilot jet. Jonas, looking around anxiously, had seen others – adults as well as children – stop what they were doing and wait, confused, for an explanation of the frightening event.
Then all of the citizens had been ordered to go into the nearest building and stay there. IMMEDIATELY, the rasping voice through the speakers had said. LEAVE YOUR BICYCLES WHERE THEY ARE.

© Houghton Mifflin, 1993.^ Terug naar boven

Algemeen

Jonas woont met zijn zus Libby bij zijn vader en moeder. Niet zijn biologische vader en moeder natuurlijk, want niemand weet van wie hij of zij een kind is. Dieren zijn er niet in deze wereld, evenmin als auto's, mobiele telefoons of het Internet. Er is nooit honger, ruzie of oorlog; maar er is ook geen echte vriendschap of liefde. Jonas is wel tevreden met zijn familie: hij gaat naar school, hij krijgt elke dag goed te eten, en hij doet met zijn vrienden en vriendinnen mooi vrijwilligerswerk. Als Libby acht wordt – een Eight – krijgt ze een fiets. Maar die heeft Jonas al lang; hij is immers een Eleven. Pas wanneer hij een Twelve wordt, zal er veel veranderen: dan wordt er voor hem gekozen wie en wat hij later zal worden. Een verzorger, een bereider van het voedsel, een dokter, een schoonmaker, een reparateur van fietsen? Jonas heeft werkelijk geen idee.
Als de dag van de Twelve uiteindelijk is aangebroken, is iedereen verrast: Jonas wordt uitverkoren om de Receiver of Dreams te worden, de belangrijkste functie in de Community. Hij komt in de leer bij The Giver: deze zal hem allerlei dromen geven. Dromen die Jonas veel leren. Maar ook dromen die Jonas aan van alles en nog wat over zijn wereld doen twijfelen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Lois Lowry

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
168

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 23 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Gever’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van verhalen houdt over een (mogelijke of onmogelijke) toekomst, dan is ‘The Giver’ voor jou waarschijnlijk een interessant verhaal. Het is een science fiction-verhaal zonder raketten of marsmannetjes, het is een fantasy-verhaal zonder dwergen of heksen. Bovenal is het een anti-utopia-verhaal, een dystopie over een wereld die je hopelijk nooit zult leren kennen. In deze kille, onveranderlijke wereld is het leven zorgeloos, kleurloos en saai. Mensen zijn wel gelukkig, maar misschien omdat ze geen pijn, geen succes of falen, geen ruzie of liefde kennen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Giver’ heb je geen specifieke kennis nodig. Niemand kent deze wereld: mensen zijn er anders dan jij en ik, maar toch kun je ze heel goed begrijpen. Het is de onbekende wereld die je ook tegenkomt in boeken als The Hunger Games en Noughts & Crosses. Als je die verhalen mooi vond, dan is ‘The Giver’ absoluut een aanrader.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Giver’ zijn niet echt moeilijk. Er zijn heel veel dialogen, er zijn veel hoofdstukken. De woorden zijn niet ingewikkeld, omdat het een verhaal voor jongeren is, verteld vanuit het standpunt van een jongen van elf, bijna twaalf jaar oud.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Giver’ is niet echt een lastig verhaal om te lezen. De woorden, de zinnen en de alinea’s zijn goed te begrijpen voor de meeste lezers.
Het verhaal is wel ingewikkeld zo nu en dan. Het onderwerp is moeilijk, het gaat over een wereld die we niet kennen. Er gebeuren dingen die niet kunnen, er wordt een wereld beschreven die nooit heeft bestaan (en die hopelijk nooit zal bestaan). En toch begrijpen we deze wereld uiteindelijk; en we snappen waarom Jonas aan deze wereld wil ontsnappen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Giver’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Giver’ is heel boeiend beschreven. Het is meestal niet een heel spannend verhaal, maar het is wel een beklemmende wereld waar we hier over horen. Als lezer vragen we ons telkens af wat er aan de hand is. En – misschien nog belangrijker – wat zouden wij hebben gedaan als we in de schoenen van Jonas hadden gestaan?

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Giver’ is een verhaal met weinig actie. Ondanks het ontbreken van veel spanning is het wel een spannend verhaal. Dat komt door de wereld die beschreven wordt: dit is een wereld zonder uitersten, zonder ups-and-downs, zonder ziekten of liefdesverdriet, maar het is ook een ultrasaaie wereld. En langzamerhand wordt duidelijk waarom wij – net als Jonas – niet in deze wereld zouden kunnen leven.


Tijd:

De jeugdroman ‘The Giver’ is een toekomstroman. Het speelt zich af in een vreemde, verre tijd: er zijn wel vliegtuigen en fietsen, maar geen auto’s en geen dieren. De wereld is sinds de eenentwintigste eeuw drastisch veranderd.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal meer dan een jaar.


Plaats:

De plaats die in ‘The Giver’ wordt beschreven, is  een denkbeeldige wereld. Er is geen oorlog, honger, ruzie, liefdesverdriet. Maar er is ook geen emotie, geen kleur, geen echte vriendschap, geen passie of hobby, geen liefde. Dit is een vlakke, grijze, wolkeloze wereld.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Giver’: zal Jonas kunnen leven in deze wereld? Een wereld die hem veel te bieden heeft, maar ook een wereld die hem veel zal onthouden.


Verteller:

De roman ‘The Giver’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het karakter van de 11-jarige Jonas.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Giver’ zijn:
• Jonas: een 11-jarige jongen; één van de ‘Elevens’;
• The Receiver/Giver of Memory: het belangrijkste lid van de Committee of Elders, de belangrijkste leider van de gemeenschap waar Jonas woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Giver’ zijn:
• Lily: het vier jaar jongere zusje van Jonas; zij is een ‘Seven’;
• Father: de vader van Jonas en Lily. Hij is een ‘Nurturer’; hij verzorgt baby’s (oftewel de ‘newchildren’);
• Mother: de moeder van Jonas en Lily. Zij heeft een belangrijke baan op het Department of Justice;
• Gabriel: de baby (‘newchild’) die bij Jonas en zijn familie voorlopig komt wonen;
• Asher: de beste vriend van Jonas;
• Fiona: een vriendin van Jonas. Zij werkt met veel plezier als vrijwilliger in een House of the Old;
• The Committee of Elders: oude en wijze bestuurders;
• Instructors: docenten van de jongeren.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Giver’ is in 2014 verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Giver’ is het eerste deel uit een vierdelige serie, The Giver Quartet. Deze serie bestaat uit de boeken:
– ‘The Giver’ (1993)
– ‘Gathering Blue’ (2000)
– ‘Messenger’ (2004)
– ‘Son’ (2012)
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lois Lowry.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Gathering Blue van Lois Lowry
Noughts & Crosses van Malorie Blackman
The Hunger Games van Suzanne Collins


Citaat:
The Giver shrugged. ‘Our people made that choice, the choice to go to Sameness. Before my time, before the previous time, back and back and back. We relinquished color when we relinquished sunshine and did away with differences.’ He thought for a moment. ‘We gained control of many things. But we had to let go of others.’
‘We shouldn’t have!’ Jonas said fiercely. (p.91)

Vragen over het boek:

1. Wat zegt het verhaal over dieren, kleuren of gevoelens?
2. Wat vind je van het karakter van de vader van Jonas? Waarom vind je dat?
3. Wat moet Jonas leren wanneer hij wordt begeleid door de Giver?
4. Waarom is de ‘newchild’ Gabriel belangrijk voor het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.