The Good Guy

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Sometimes a mayfly skates across a pond, leaving a brief wake as thin as spider silk, and by staying low avoids those birds and bats that feed in flight.
At six feet three, weighing two hundred ten pounds, with big hands and bigger feet, Timothy Carrier could not maintain a profile as low as that of a skating mayfly, but he tried.
Shod in heavy work boots, with a John Wayne walk that came naturally to him and that he could not change, he nevertheless entered the Lamplighter Tavern and proceeded to the farther end of the room without drawing attention to himself. None of the three men near the door, at the short length of the L-shaped bar, glanced at him. Neither did the couples in two of the booths.
When he sat on the end stool, in shadows beyond the last of the downlights that polished the molasses-colored mahogany bar, he sighed with contentment. From the perspective of the front door, he was the smallest man in the room.
If the forward end of the Lamplighter was the driver’s deck of the locomotive, this was the caboose. Those who chose to sit here on a slow Monday evening would most likely be quiet company.
Liam Rooney – who was the owner and, tonight, the only barkeep – drew a draft beer from the tap and put it in front of Tim.
‘Some night you’ll walk in here with a date,’ Rooney said, ‘and the shock will kill me.’
‘Why would I bring a date to this dump?’
‘What else do you know but this dump?’
‘I’ve also got a favorite doughnut shop.’
‘Yeah. After the two of you scarf down a dozen glazed, you could take her to a big expensive restaurant in Newport Beach, sit on the curb, and watch the valets park all the fancy cars.’
Tim sipped his beer, and Rooney wiped the bar though it was clean, and Tim said, ‘You got lucky, finding Michelle. They don’t make them like her anymore.’
‘Michelle’s twenty-eight, two years younger than us. If they don’t make ‘em like her anymore, where’d she come from?’
‘It’s a mystery.’
‘To be a winner, you gotta be in the game,’ Rooney said.
‘I’m in the game.’
‘Shooting hoops alone isn’t a game.’
‘Don’t worry about me. I’ve got women beating on my door.’
‘Yeah, Rooney said, ‘but they come in pairs and they want to tell you about Jesus.’

© HarperCollins / Harper, 2012^ Terug naar boven

Algemeen

Tim Carrier leidt een rustig leven; hij is metselaar met een eenmansbedrijfje en hij drinkt elke avond twee biertjes bij een bevriende bareigenaar. Maar dan op een avond gebeurt het. Een man komt binnen en deze geeft hem een envelop met $10.000. Om een moord te plegen op een jonge vrouw (haar foto zit ook in de envelop). De andere tienduizend krijgt hij na het plegen van de moord.
Het lijkt op een onsmakelijke grap. Totdat de echte moordenaar binnenkomt. Tim doet alsof hij de opdrachtgever voor de moord is en hij vraagt de moordenaar voor $10.000 de moord niet te plegen. Maar dat vindt deze vreemd. Tim gaat snel weg.
De volgende dag zoekt hij de vrouw, Linda, op. Ze besluiten te vluchten voor de huurmoordenaar. Maar dat is niet zo eenvoudig. Deze man heeft connecties in de hoogste kringen en hij kan Tim en Linda volgen waarheen ze gaan. Tim zal zijn kennis uit het verleden (het mysterieuze verleden van vóór zijn metselaarswerk) moeten inzetten om de moordenaar voor te blijven.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
438

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Zuid-California (bij San Diego)

Bijzonderheden:
Een thriller in 67 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Wie goed doet’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet als lezer van spannende thrillers houden. ‘The Good Guy’ is een boek met veel onderhuidse spanning maar ook met een behoorlijke portie geweld.
Voor iemand die van thrillers en van spionageverhalen houdt is dit een zeer geschikt verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek veronderstelt enige kennis van de Verenigde Staten: het verhaal speelt zich volledig af in Zuid-Californië en er wordt verwezen naar wapens, geheime diensten en andere typisch Amerikaanse zaken.
De cultuur is Amerikaans; de lezer die vaak kijkt naar films uit dit gebied of die boeken leest over dit land, zal geen enkele moeite met het verhaal hebben.
Specifieke literaire kennis wordt nauwelijks verondersteld. Wel citeert de moordenaar zo nu en dan dichters (zoals William Carlos Williams en T.S. Eliot), maar de lezer die deze citaten niet herkent mist weinig.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is nergens erg ingewikkeld. Als er iets wordt uitgelegd over de geheime dienst, over technologie of over wapens, is dit meestal zeer duidelijk.
De zinnen zijn kort, er zijn veel dialogen. En, wat ongetwijfeld nog belangrijker is, er zijn heel veel korte hoofdstukken die het verhaal boeiend houden: de lezer wil verder lezen om te weten hoe het afloopt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Good Guy’ is zeker niet een moeilijk leesbaar boek. Er staan weinig moeilijke woorden in; Koontz gebruikt zelden literaire middelen om er verhalen met meerdere lagen van te maken. Wel is het een thriller met een aantal mysteries erin verweven: wie zijn die Tim en Linda precies, en wie zijn de opdrachtgevers van Krait? Daardoor blijft de lezer geboeid tot het eind van het verhaal om erachter te komen wat hier allemaal speelt. Het literaire niveau van ‘The Good Guy’ is niveau C 4b.
De taal is passend bij het literaire niveau. De lezer die dit soort verhalen aankan qua niveau, kan de taal zeker begrijpen. Vandaar dat het een boek op niveau B2 is.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van Koontz is heel helder. Hij weet het verhaal spannend te houden door zijn informatie maar langzaamaan prijs te geven; er blijven veel mysteries over om over na te denken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Dit is een verhaal met heel veel actie. Vanaf de allereerste bladzijde vraagt de lezer zich af wat hier aan de hand is: waarom een huurmoord, wie is die Tim eigenlijk? Wie zijn Linda en Krait en wat hebben die drie met de geheime dienst of met de politie te maken?


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms wordt er iets uit het verleden van Tim of van Linda verteld, maar dit gebeurt wanneer de hoofdpersoon iets over zichzelf kwijt wil (en dat is bijna nooit).


Plaats:

De roman speelt zich af in Zuid-Californië, bij de stad San Diego.


Verhaallijn:

De hoofdverhaallijn is uiteraard de vlucht van Tim en Linda voor de moordenaar Krait. Maar langzamerhand zijn er meerdere verhaallijnen (of mysteries) die de lezer bezighouden. Wie is Linda in het echt, waarom moet juist zij vermoord worden? En wie zijn die vrienden van Tim (Pete, Liam en Michelle) precies? Waarom zijn ze zo hondstrouw naar hem toe? En, de slotvraag: wie is Tim in het echt?


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal in hoofdstukken over Tim en Linda of in hoofdstukken over de achtervolger, Krait.
Als het verhaal al een diepere betekenis heeft, zou het moeten zijn: blijf trouw aan je vrienden en aan jezelf.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Good Guy’ zijn:
• Tim Carrier: een 30-jarige eigenaar van een eenmansbedrijfje (een metselbedrijf). Tim is groot en onhandig. Daarnaast woont hij alleen en hij heeft een mysterieus verleden;
• Linda Paquette: een schrijfster, een vrouw die door Tim onder zijn hoede genomen wordt. Ook zij draagt geheimen uit het verleden met zich mee;
• Krait: een rücksichtslose huurmoordenaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Good Guy’ zijn:
• Pete Sandro, Liam en Michelle Rooney: goede vrienden van Tim. Pas veel later wordt duidelijk waarom zij zo trouw zijn aan elkaar en aan Tim;
• Mrs. Carrier: de moeder van Tim;
• Liam Rooney: de 30-jarige barkeeper en eigenaar van de ‘LamplighterTavern’;
• Michelle Rooney: de 28-jarige echtgenote van Liam;
• De eigenares van een Taiwanese restaurant;
• Buren en kennissen van Tim;
• Leden van de politie/geheime dienst.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

is niet verfilmd.


Overig:

De roman is een echte thriller met de nodige horror-elementen (zoals wel vaker bij de romans van Dean Koontz). Maar het heeft ook veel elementen van een spionageverhaal. Maar dan van een speciaal soort: het gaat over spionnen die hun gewone leven weer proberen op te pakken.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Marathon Man van William Goldman
• The Dark Half van Stephen King
• Digital Fortress van Dan Brown

 


Citaat:
Krait thrived on the fact that humankind could not bear much reality. When they retreated into wishful thinking, he approached, all but invisible because he was the reality that they refused to see. (pp.173-174)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Krait zo geobsedeerd om de moord (zelfs: moorden) te plegen? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de tekst.
2. Wanneer kom je erachter in het verhaal wie Tim precies is? Beschrijf het fragment uit het verhaal waarin dit duidelijk wordt.
3. Wanneer kom je erachter in het verhaal wie Linda precies is? Beschrijf het fragment uit het verhaal waarin dit duidelijk wordt.
4. De roman is zowel positief als negatief over de politiek van de Verenigde Staten. Geef aan waar dit in het boek duidelijk wordt en geef je mening hierover: ben je het eens met de schrijver?

^ Terug naar boven

Comments are closed.