4/5 - (1 stemmen)

The Harder They Come

Niveau:
Genre: crime
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1699036111183", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033291237","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Harder%20They%20Come%20%28ebook%29%2C%20Tom%20Coraghessan%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There was no slant to the sun – it was just there, overhead, burning, making him sweat, making his underwear bind and the shirt stick to his back as if it had been glued on, and why he’d ever let Carolee talk him into this he’d never know. The bus lurched. There was a stink of diesel. Gears ratcheted beneath the floorboards, metal on metal, as if they were going to fuse or maybe explode into a thousand pieces at any moment. He looked beyond Carolee, out the window, feeling ever so slightly queasy, though everyone assured him the water was good here – potable, that was the word on everybody’s lips. Plus, the food was held to the highest standards and the glasses out of which they’d sipped their rum punch and rum Cokes and rum tonics had been scrupulously washed in hot sudsing pristine well water, because this wasn’t like Mexico or Guatemala or Belize, this was special, orderly, clean, a kind of tourist paradise. And cheap. Cheap too.
On top of it all, he had a headache. Or the beginnings of one. But that was understandable, because he’d gulped down three rum punches with lunch, so thirsty he could have drained the whole pitcher the waiter had set in the middle of the table, and no, he wasn’t going to drink the water, no matter what anybody said — not unless it came from a bottle with an unbroken seal. He rubbed his eyes. He had aspirin in his kit back on the ship. Cipro too. But that didn’t do him a whole lot of good now, did it? Anonymous streets rolled by, shops, people, dogs, ratty-looking birds infesting the trees and an armed guard outside every store – or tienda, as his guidebook had it – and what did that tell you about the level of orderliness here? Buenos vecinos. Welcome. Mi casa es su casa.

© Bloomsbury Publishing Plc, 2015

^ Terug naar boven

Algemeen

Bij een uitstapje tijdens een cruise langs Midden-Amerikaanse landen wordt de groep toeristen van de gepensioneerde schooldirecteur Sten Stenson aangevallen. Sten aarzelt geen moment en hij vecht terug, gebruikmakend van zijn instinct als oorlogsveteraan.
Terug in Californië ontmoeten we de zoon van Sten en zijn vrouw Carolee. Deze Adam is mislukt op de verschillende scholen waar hij naar toe ging (zoals de school van Sten) en hij heeft lange tijd bij zijn oma gewoond. Nu die oma niet meer leeft woont Adam op zichzelf in haar huisje aan de rand van het bos. Hij heeft ook nog een schuilhut diep in het bos gemaakt. Adam verbouwt marihuana en hij gedraagt zich als een kluizenaar. Hij is het liefst alleen in de uitgestrekte bossen.
Wanneer Adam kennismaakt met de bijna even zonderlinge Sara Jennings, een ex-docente van de school van Sten, heeft hij dan ook weinig zin om zich verder met haar in te laten. Maar Sara doet dat wel met hem: zij voelt wel wat voor een vrij leven met die stoere bink daar in de uitgestrekte bossen.
En terwijl Sara zich zo goed mogelijk over Adam ontfermt en terwijl de vader van Adam probeert zijn zoon in het gareel te houden, maakt deze Adam zijn eigen keuzes. Keuzes die veel mensen in zijn omgeving in het ongeluk zullen storten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
T.C. Boyle

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
384

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, California (platteland), Costa Rica

Bijzonderheden:
Een roman in 13 getitelde delen en in 39 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Wie storm zaait’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van verhalen houdt over het platteland van Californië in het tweede decennium van deze eeuw, dan is ‘The Harder They Come’ absoluut een goede keus. Het verhaal gaat over het ‘nu’ van 2015: over onaangepaste types, over geld en carrière, over Mexicanen en ‘echte’ Amerikanen, over drugsdealers en milieuactivisten. Maar – en dat is heel informatief – het gaat ook over avonturiers en Native Americans (‘Indianen’) uit het begin van de negentiende eeuw.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Harder They Come’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De vader uit het verhaal is een ex-marinier die nog in Vietnam heeft gevochten, een gepensioneerde directeur van een high school. Een keurige man dus. De andere hoofdpersoon is een 40-jarige vrouw die paardenhoeven kapt. Maar dat is een dame die zich niet wil aanpassen aan de samenleving. En de zoon van de ex-marinier tenslotte is een zeer merkwaardige man die hoe langer hoe meer vervreemdt van alles en iedereen.
Soms is het verhaal zeer expliciet, met name op het gebied van seks en geweld.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Harder They Come’ zijn meestal niet moeilijk. T.C. Boyle vertelt veel – in veel pagina’s en in veel woorden – maar toch schrijft hij nooit omslachtig: alle ogenschijnlijk onbelangrijke beschrijvingen komen terug en passen als de stukjes van een legpuzzel uiteindelijk perfect in elkaar. De alinea’s zijn soms lang, maar de hoofdstukken zijn dat niet. Bovendien zijn er 13 overzichtelijke delen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Harder They Come’ zal voor weinig lezers een struikelblok zijn: Mr. Boyle is een begenadigd schrijver.
Het verhaal is ook heel boeiend. Je leest over de wederwaardigheden van een zoon en zijn ouders en zijn ‘vriendin’. Maar al snel krijg je in de gaten dat zowel de zoon als de vader als de vriendin niet echt gezapige aangepaste leden van de Amerikaanse samenleving zijn: elk van de drie heeft bepaalde karaktereigenschappen waardoor hij/zij zo nu en dan lijkt te ontploffen. Dat maakt het verhaal heel spannend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Harder They Come’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Harder They Come’ zit vol suspense. Dat komt vooral door de onvoorspelbaarheid van de hoofdpersonen Sten, Adam en Sara. Zij zijn, alle drie op hun eigen wijze, onaangepast aan de samenleving. En bij de één zorgt dat voor veel grotere problemen dan bij de ander.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Harder They Come’ is een verhaal met veel actie. Die actie ontstaat heel vaak wanneer één van de Stensons – vader Sten of vooral zoon Adam – zich onverwacht agressief gedraagt. Dat zorgt voor een grote spanning in het verhaal: je weet nooit wat iemand in een bepaalde situatie gaat doen.


Tijd:

‘The Harder They Come’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het is de tijd van mobiele telefoons en computers – maar uit het verhaal wordt duidelijk dat verschillende hoofdkarakters, zoals Adam en Sara, totaal niets met deze moderne communicatiemiddelen hebben.
Het verhaal voltrekt zich over een periode van een aantal maanden. Verrassend is dat de actie soms vooruitspringt en soms wordt vertraagd – dit komt door het feit dat er een perspectiefwisseling plaatsvindt (we lezen het verhaal vanuit het perspectief van Sten, Sara of Adam). De tijdssprongen maken het verhaal extra boeiend.


Plaats:

De setting van ‘The Harder They Come’ is het platteland van Californië. De Stensons woonden en werkten in Fort Bragg, een stadje op zo’n 200 kilometer ten noorden van de stad San Francisco. Tegenwoordig hebben Sten en Carolee een mooi huis aan de kust in Mendocino, een dorp aan de Pacific Ocean, niet ver van Fort Bragg. Sara woont daar in de buurt, maar niet aan de kust (in het plaatsje Willits). Adam verblijft wisselend op verschillende plaatsen in de Redwoods tussen die stadjes in (onder andere in hutten in de bossen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Harder They Come’: hoe zal Adam Stenson zich kunnen handhaven – en zal dat alleen zijn, of samen met Sara, of misschien (ook) met zijn ouders?


Verteller:

De roman ‘The Harder They Come’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven – zoals dat van Sten Stenson, Adam Stenson en Sara Jennings. Bijzonder is dat de perspectieven continu wisselen, waardoor je als lezer het verhaal nu weer volgt vanuit de perceptie van Sten en dan weer van die van Adam of Sara.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Harder They Come’ zijn:
• Sten Stenson: een 70-jarige gepensioneerde directeur van een middelbare school. Hij heeft als jongeman in Vietnam gevochten;
• Carolee Stenson: de 64-jarige echtgenote van Sten. Zij werkt als vrijwilligster bij een opvangcentrum voor bedreigde (Afrikaanse) diersoorten;
• Adam Stenson: de zoon van Carolee en Sten. Adam is heel onstabiel en onvoorspelbaar. Hij heeft na een mislukte opleiding een tijdlang bij zijn oma in het bos gewoond. Sinds haar dood woont hij alleen in het huis in het bos; ook heeft hij een hut op een afgelegen plek van het woud. Hij noemt zich tegenwoordig John Colter, naar een door hem bewonderde pelsjager uit de negentiende eeuw;
• Sara Jennings: een 40-jarige gescheiden zelfstandige, nogal eigenzinnige vrouw. Zij houdt zich aan geen enkele wet. Zij heeft een tijdje gewerkt op de school van Sten (en ze kent ook diens zoon, Adam); tegenwoordig kapt ze hoeven van rijpaarden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Harder They Come’ zijn:
In en bij Puerto Limón, Costa Rica:
• Passagiers aan boord van het cruiseschip waarop Sten en Carolee naar Costa Rica reizen: Sheila, Bill, Bill, Oscar Ruiz (een verpleegkundige);
• De begeleidster van de reis (‘the fun director’): Kristi Breerling;
• Een personeelslid van het cruiseschip: Senior Second Officer Potamiamos;
• Leden van de politie van Puerto Limón, Costa Rica: Officer Lieutenant Salas en Officer Sergeant Araya.
In Californië (ten noorden van San Francisco):
• Christabel Walsh: de beste vriendin van Sara Jennings, een lerares aan een basisschool;
• Leden van de Californische politie (in Willits): Officer Switzer, Joanie Jerpbak, Mary Ellis:
• Cindy en Gentian Burnside: klanten van Sara, rijke mensen die paarden en bedreigde diersoorten (antilopen) verzorgen;
• Charles (‘Chip’) Moody: een buurman die net als Adam in de bossen woont (samen met zijn vrouw);
• Carey Bachman: een ex-collega en kennis van Sten; samen zitten zij in de stichting ‘Take Back Our Forests’ (T.B.O.F.);
• Art Tolleson: een kennis van Sten. Ook hij werkte aan de high school van Sten;
• Andere leden van de stichtin T.B.O.F.: Gordon Welch, Susan Burton, John Reilly;
• Rob Rankin: de Sheriff van Mendocino County;
• Jason Ringwald: de deputy Sheriff van Mendocino County;
• Cody Waters: een vriend van Adam. Zij kennen elkaar al jaren; tegenwoordig handelt Cody zo nu en dan in drugs voor Adam.
In de 19e eeuw in het ‘Wilde Westen’ (in staten als Montana):
• John Colter: een 29-jarige ‘mountain man’ en ‘trapper’, een vrijbuiter die in de uitgestrekte wouden van Amerika bevers vangt. Colter is een onverschrokken man, die regelmatig ontmoetingen heeft met vijandige Indianen (zoals Crow en Blackfoot Indianen);
• John Potts: een bevervanger die vaak samenwerkt met Colter.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Harder They Come’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The Harder They Come’ is één in een serie romans over personen en regio’s van de USA. T.C. Boyle is een belangrijke chroniqueur van een tijd en een plaats. In dit geval van een regio ten noorden van de stad San Francisco in Californië.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over T.C. Boyle.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Mosquito Coast van Paul Theroux
Into the Wild van Jon Krakauer
• Heroes of the Frontier van Dave Eggers


Citaat:
Secluded, that was for sure, and you had to be secluded or they’d find you with their car doors slamming and their barking worked-up irate old man’s voices crowing, ‘What do you think you’re doing in there?’ He never did get a chance to answer that day, whenever it was, a long time ago or maybe not, but if he’d had the chance he would have said, ‘I think I’m getting away from assholes like you.’ (p.286)

Vragen over het boek:

1. In welke opzichten lijken Sten, Sara en Adam op elkaar en in welke opzichten verschillen zij van elkaar (wat betreft hun karakters)?
2. Wat is de functie van het karakter ‘Colter’ in deze roman?
3. Wat zou Adam kunnen hebben gemaakt tot de persoon die hij nu is?
4. Welke kritiek – if any – heeft de auteur op de Amerikaanse samenleving wanneer je afgaat op deze roman?
^ Terug naar boven

Comments are closed.