4/5 - (1 stemmen)

The Honorary Consul

Niveau:
Genre: thriller
Thema: politiek

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Doctor Eduardo Plarr stood in the small port on the Paraná, among the rails and yellow cranes, watching where a horizontal plume of smoke stretched over the Chaco. It lay between the red bars of sunset like a stripe on a national flag. Doctor Plarr found himself alone at that hour except for the one sailor who was on guard outside the maritime building. It was an evening which, by some mysterious combination of failing light and the smell of an unrecognized plant, brings back to some men the sense of childhood and of future hope and to others the sense of something which has been lost and nearly forgotten.
The rails, the cranes, the maritime building – these had been what Doctor Plarr first saw of his adopted country. The years had changed nothing except by adding the line of smoke which when he arrived here first had not yet been hung out along the horizon on the far side of the Paraná. The factory that produced it had not been built when he came down from the northern republic with his mother more than twenty years before on the weekly service from Paraguay. He remembered his father as he stood on the quay at Asunción beside the short gangway of the small river boat, tall and gray and hollow-chested, and promised with a mechanical optimism that he would join them soon. In a month – or perhaps three – hope creaked in his throat like a piece of rusty machinery.

© Simon & Schuster / Pocket, 1974

^ Terug naar boven

Algemeen

Doctor Eduardo Plarr is een jonge arts die al een aantal jaren in een stadje in Argentinië woont. Hij is één van de drie Britten daar; de andere is een docent Engels, ook een Doctor (zegt hij zelf), en een landeigenaar, Honorary Consul Charley Fortnum, een consul honorair namens Groot-Brittannië die zelf nog nooit in Engeland is geweest. Eduardo is eigenlijk ook ‘slechts’ half-Brits: zijn vader was Brits, zijn moeder kwam uit Paraguay. De vader van Eduardo verdween jaren geleden (hij steunde de rebellen in het land), zijn moeder ging wonen in Argentinië (Buenos Aires) en Eduardo studeerde af als arts en vestigde zich in het stadje in het noorden van Argentinië, in de buurt van de grens met Paraguay.
Eduardo is een goede arts, maar als persoon is hij een loner: hij heeft regelmatig verhoudingen, maar hij wenst zich nooit te binden aan een bepaalde vrouw. Sinds een paar maanden heeft hij een relatie met Clara, de piepjonge echtgenote van de (veel oudere) Charley Fortnum. Clara, een voormalig hoertje, is zwanger van Eduardo. Eduardo heeft haar geadviseerd om abortus te plegen, maar Clara wil dat niet; bovendien is haar echtgenoot dolblij met het kind (waarvan hij aanneemt dat het zijn kind is). De situatie in het stadje is soms verwarrend (relationeel en politiek), maar alles gaat zo’n beetje z’n gangetje.
Dat alles verandert in één klap wanneer de consul honorair ontvoerd wordt. Een groep rebellen ziet hem aan voor de Amerikaanse ambassadeur en zit nu in een lastig parket: ze hebben een gijzelaar die niets zal opleveren en ze kunnen elk moment gearresteerd worden door de politie (zowel door die van Argentinië als die uit Paraguay). Doctor Plarr besluit zijn vriend Charley te helpen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1973

Aantal pagina's:
308

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
Zuid-Amerika, Argentinië

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 5 genummerde delen en uit veel genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De consul honorair’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Honorary Consul’ is een thriller die pas langzaam in suspense toeneemt. Mr Greene ontvouwt langzaam de situatie: karakters en plot krijgen veel aandacht. Daarna neemt de spanning toe en je voelt als lezer dat het verhaal naar een onvermijdelijke climax gaat.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Honorary Consul’ is één van de boeken die Mr Greene in Latijns Amerika situeerde (samen met bijvoorbeeld The Power and the Glory, The Captain and the Enemy en Getting to Know the General). In al deze boeken wordt de nodige aandacht besteed aan corrupte zaken en corrupte mensen en aan dictatoriale staten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Honorary Consul’ zijn heel goed te lezen, ondanks de ouderdom van de roman. Mr Greene schrijft voor alle lezers: hij lijkt totaal niet geïnteresseerd te zijn in literaire trucjes of conventies. Dat maakt het verhaal heel leesbaar.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Honorary Consul’ heel toegankelijk.
Het verhaal is dat ook, hoewel het langzaam op gang lijkt te komen. De setting is een stadje ergens in Argentinië waar alles zo’n beetje in een traag tempo verloopt: mensen leven met elkaar of langs elkaar heen, echtparen leven met elkaar of met hun buitenechtelijke geliefden.
Maar ineens is daar dan een rimpeling in de rustige vijver: een honorair consul wordt ontvoerd. De onbelangrijke diplomaat wordt de inzet van een ontvoering en affaires en vriendschappen worden op de proef gesteld.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Honorary Consul’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Honorary Consul’ is heel mooi geschreven – een echte Graham Greene: langzamerhand komt je veel te weten over de situatie, de setting en de karakters. En wanneer je dat allemaal weet lijkt het (nood)lot onvermijdelijk …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Honorary Consul’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de gebeurtenissen rond Doctor Plarr en zijn bemoeienissen met zijn maîtresse Clara en met leden van een Paraguayaanse ondergrondse beweging.


Tijd:

‘The Honorary Consul’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Er zijn verwijzingen naar de president van Paraguay, General Stroessner, in die jaren de dictator van het land. Verdere karakters zijn fictionele figuren.


Plaats:

De setting van ‘The Honorary Consul’ is een denkbeeldige stad in Argentinië. De mensen van de stad – en de hoofdpersonen – hebben veel contact met het buurland Paraguay, dat aan de andere kant van de brede rivier ligt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Honorary Consul’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen Doctor Plarr en de Honorary Consul Charley Fortnum en diens vrouw Clara?


Verteller:

De roman ‘The Honorary Consul’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van de arts Doctor Plarr.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Honorary Consul’ zijn:
• Doctor Eduardo Plarr: de ongeveer 35-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Zijn vader is Brits, zijn moeder komt uit Paraguay. Als het verhaal begint, woont zijn moeder al jaren in Buenos Aires (Argentinië) en zijn vader is al jaren onvindbaar (vermoord, verdwenen?). Eduardo is arts geworden en hij heeft zijn praktijk in de stad waar het verhaal zich afspeelt. Hij heeft meerdere kortstondige relaties met vrouwen gehad, maar nu heeft hij al een paar jaar een verhouding met Clara Fortnum;
• Charley Fortnum, The Honorary Consul (soms ‘Mason’ genaamd): de ongeveer 68-jarige Britse consul honorair van de stad. Hij scheidde van zijn vrouw en trouwde later met Clara. Charley heeft een huis in de stad en een buitenhuis en hij krijgt (of claimt) een ruime onkostenvergoeding voor zijn diplomatieke bemoeienissen. Charley leeft ongezond: hij drinkt veel te veel;
• Clara Fortnum: de echtgenote van Charley. Ze was net zestien toen ze een paar jaar geleden met Charley trouwde. Daarvóór werkte ze als prostituee in het huis van Señora Sanchez;
• Doctor Humphries: een professor in de Engelse taal, met Eduardo en Charley de enige Brit die in deze stad woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Honorary Consul’ zijn:
• Doctor Jorge Julio Saavedra: een kennis van Eduardo, een schrijver die zijn carrière heel serieus neemt;
• Señora Sanchez: de hoerenmadam, de eigenares van een vrij sjiek bordeel;
• Father León Rivas, Diego Corredo, Pablo, Miguel, Marta: leden van een ondergrondse organisatie uit Paraguay, de ‘Juventud Febrerista’. De leider, Father León, is een jeugdvriend van Eduardo uit Paraguay; hij wilde priester worden, maar koos voor een leven als revolutionair;
• Gruber: een juwelier – en een kennis van Doctor Plarr;
• Colonel Perez: het hoofd van politie;
• El Tigre: de geheimzinnige leider van de verzetsbeweging;
• Ana: de secretaresse van Doctor Plarr;
• Sir Henry Belfrage: de Britse ambassadeur in Argentinië;
• Crichton: de assistent van de ambassadeur;
• Señora Plarr: de moeder van Eduardo, een vrouw die in Buenos Aires woont. Ze lijkt meer geïnteresseerd te zijn in zoetigheden dan in gesteldheid van haar (jaren geleden verdwenen) echtgenoot;
• Señora Escobar, Gustavo Escobar: kennissen van Doctor Plarr;
• José: een blinde buurman van Pablo.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Honorary Consul’ is in 1983 verfilmd met in de hoofdrollen Richard Gere en Michael Caine; de filmmuziek is gecomponeerd door Paul McCartney.


Overig:

Een ‘Honorary Consul’ is een honorair(e) consul, een vertegenwoordiger van een land in een ander land. Hij of zij is zoiets als een officiële consul, maar zij/hij behoort niet tot de uitgezonden ambtenaren en wordt ook niet door die overheid betaald. Het is een soort erebaan – maar vaak wel met ruime onkostenvergoedingen. Een honorair consul woont ook meestal niet in de hoofdstad van een land, maar in een andere (soms belangrijke) stad.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Waiting for the Barbarians van J.M. Coetzee
The Light of Day van Graham Swift
The Innocent van Ian McEwan


Citaat:
‘In this case, to be quite frank … well, an Honorary Consul is not an Ambassador. They feel it would be a bad principle if they interfered. The English are not very popular with the General. Of course if Fortnum were an American he would probably take a different view.’ (p.151)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Doctor Plarr op basis van de informatie die je krijgt in de roman.
2. Analyseer het karakter van Charley Fortnum op basis van de informatie die je krijgt in de roman.
3. Analyseer het karakter van Clara Fortnum op basis van de informatie die je krijgt in de roman.
4. Welke les – if any – valt er te leren uit dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.