5/5 - (1 stemmen)

The Hound of the Baskervilles

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694596358492", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000016323102","familyId":"9200000016323102","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Hound%20Of%20The%20Baskervilles%2C%20Sir%20Authur%20Conan%20Doyle","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Mr. Sherlock Holmes, who was usually very late in the mornings, save upon those not infrequent occasions when he was up all night, was seated at the breakfast table. I stood upon the hearth-rug and picked up the stick which our visitor had left behind him the night before. It was a fine, thick piece of wood, bulbous-headed, of the sort which is known as a ‘Penang lawyer.’ Just under the head was a broad silver band nearly an inch across. ‘To James Mortimer, M.R.C.S., from his friends of the C.C.H.,’ was engraved upon it, with the date ‘1884.’ It was just such a stick as the old-fashioned family practitioner used to carry - dignified, solid, and reassuring.
‘Well, Watson, what do you make of it?’
Holmes was sitting with his back to me, and I had given him no sign of my occupation.
‘How did you know what I was doing? I believe you have eyes in the back of your head.’
‘I have, at least, a well-polished, silver-plated coffeepot in front of me,’ said he. ‘But, tell me, Watson, what do you make of our visitor's stick? Since we have been so unfortunate as to miss him and have no notion of his errand, this accidental souvenir becomes of importance. Let me hear you reconstruct the man by an examination of it.’
‘I think,’ said I, following as far as I could the methods of my companion, ‘that Dr. Mortimer is a successful, elderly medical man, well-esteemed since those who know him give him this mark of their appreciation.’
‘Good!’ said Holmes. ‘Excellent!’

© Penguin Random House Company, 1965

^ Terug naar boven

Algemeen

Dr Mortimer, een huisarts uit een afgelegen deel van Engeland, Devon, komt bij Sherlock Holmes om raad vragen. Een goede vriend van hem, Sir Charles Baskerville, is aan een hartaanval overleden. Op zich is dat niet zo verwonderlijk – Baskerville had een zwak hart – maar er is een vreemde legende die met deze dood te maken lijkt te hebben. Al eeuwen lang wordt het geslacht Baskerville bedreigd door een enorme hond die het op de mannen van de familie voorzien heeft. Het is een bloeddorstige hond, die Baskervilles de keel openscheurt wanneer hij hen in de heuvels van Dartmoor treft. Dr Mortimer heeft het idee dat Sir Charles Baskerville deze hond heeft gezien en dat hij daarom een hartstilstand heeft gehad.
Sherlock Holmes heeft weinig tijd; hij moet eerst nog een paar andere zaken oplossen. Daarom stuurt hij Dr Watson naar Devon om eens poolshoogte te nemen. Dr Watson is zeer vereerd om dit onderzoek te doen. Hij logeert bij de nazaat van Sir Charles, Sir Henry Baskerville, en hij maakt kennis met de bewoners in de omgeving.
Zo treft hij de opvliegende landeigenaar Mr Frankland, die iedereen een proces aandoet die hem niet aanstaat. Hij maakt kennis met Mr Stapleton, een natuurminnende oud-onderwijzer, en diens zeer aantrekkelijke zuster Ms Stapleton.
En hij ontdekt nog meer. Onder andere dat Sir Charles op de avond van zijn dood naar buiten werd gelokt met een briefje van een anonieme jongedame. En dat er een zware ontsnapte crimineel rondspookt op de heide. En dan schijnt er ook nog een vreemde kerel in een prehistorische woning in de heuvels te wonen.
Was Sherlock Holmes er maar om iets te bedenken …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Sir Arthur Conan Doyle

Jaar van uitgave:
1902

Aantal pagina's:
130

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1890-1900

Plaats van handeling:
UK: Londen & Devon (Dartmoor)

Bijzonderheden:
Een detectiveroman in 15 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De hond van de Baskervilles’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detectiveroman ‘The Hound of the Baskervilles’ is heel spannend. Het is een verhaal van de beroemde detectiveschrijver Sir Arthur Conan Doyle en het gaat over de beroemdste detective ooit: Sherlock Holmes. Bovendien is dit het beroemdste verhaal over Sherlock Holmes. Dus voor de liefhebbers een must read.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Hound of the Baskervilles’ is een verhaal dat zich afspeelt op een afgelegen plek. Conan Doyle schreef zijn andere Sherlock Holmes-verhalen en –romans voornamelijk over Londen, maar in ‘The Hound of the Baskervilles’ worden Holmes en zijn metgezel Watson uitgenodigd een moord te onderzoeken die in het graafschap Devonshire plaatsvond.
Het deel van Devon waar alles zich afspeelt is zeer afgelegen. Het is een heuvellandschap met de nodige verlaten (prehistorische) woningen en levensgevaarlijke moerassen; de wind waait er genadeloos en de nachten zijn er zeer duister. Er zijn weinig – maar wel grote – woningen. En er is een gevangenis in de buurt, Dartmoor Prison: een gevangenis die in werkelijkheid heel lang bestaan heeft.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden van ‘The Hound of the Baskervilles’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. Conan Doyle verzandt niet in ellenlange beschrijvingen of in saaie verhandelingen: de actie staat voorop.
De alinea’s zijn soms lang, maar er zijn de nodige dialogen. De hoofdstukken zijn erg kort en zij zorgen ervoor – ook vanwege de titel van elk hoofdstuk – dat de lezer geïnteresseerd blijft in het vervolg van de roman.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman is heel toegankelijk wat taal en onderwerp betreft. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit verhaal al in 1902 werd geschreven. Sir Arthur Conan Doyle beschrijft zijn karakters zeer getrouw, de omgeving krijgt de nodige aandacht, en de handelingen volgen elkaar in een snel tempo op.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Hound of the Baskervilles’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

The Hound of the Baskervilles’ is heel spannend geschreven. Eigenlijk is het nauwelijks te merken dat dit al zo’n oud verhaal is: de roman kent een hoog tempo.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detectiveroman ‘The Hound of the Baskervilles’ zit boordevol actie. Elk hoofdstuk gebeurt er wel iets: een moord, een achtervolging, een bekentenis.


Tijd:

The Hound of the Baskervilles’ beschrijft een misdaad ergens aan het eind van de negentiende eeuw, tussen in de jaren 1890 en 1900. De misdaad is gebaseerd op een legende van eeuwen geleden: een verhaal waarin werd verteld hoe een enorme hond leden van de familie Baskerville verscheurde. Dat alles vond plaats in de heuvels van Devon waar het huis van de Baskervilles staat.


Plaats:

De plaats waar ‘The Hound of the Baskervilles’ zich voornamelijk afspeelt is het heuvellandschap (de ‘moor’) van het zuidwestelijke Engelse graafschap Devon, in Dartmoor. Het is een verhaal dat zich op het platteland afspeelt, in tegenstelling tot de meeste Sherlock Holmes verhalen die spelen in en rondom Londen.
De omgeving (setting) is belangrijk voor het verhaal: het is een zeer geïsoleerd gebied. Er zijn de nodige heuvels, maar vooral zijn er de verraderlijke moerassen. Bovendien is er een gevangenis voor zware criminelen in de buurt, Dartmoor Prison.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Hound of the Baskervilles’: wie bedreigt Sir Henry Baskerville en wie heeft de daarmee samenhangende moorden gepleegd?


Verteller:

‘The Hound of the Baskervilles’ wordt verteld door een onbetrouwbare verteller, Dr Watson. Hij vertelt soms het verhaal achteraf, soms doet hij dat in de vorm van brieven aan zijn vriend Sherlock Holmes en soms heeft hij zijn aantekeningen achteraf uitgewerkt voor Holmes.
Het geeft het verhaal een authentieke sfeer: de lezer heeft het gevoel dat er een ooggetuigenverslag wordt gegeven. Bovendien is Dr Watson de perfecte verteller: hij is vol bewondering voor zijn held, Sherlock Holmes, terwijl hij tegelijkertijd ook probeert oplossingen aan te dragen voor het probleem. Tenslotte voelt hij zich ook vereerd dat Holmes hem gevraagd heeft de honneurs in Devon waar te nemen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Hound of the Baskervilles’ zijn:
• Dr John Watson MD: een arts zonder praktijk; hij heeft een uitkering als oorlogsveteraan. Hij huurt kamers in het  centrum van Londen (Baker Street 221B) samen met Holmes;
• Mr Sherlock Holmes: een amateur-detective, soms onderzoeker, vaak violist, soms inactief.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Hound of the Baskervilles’ zijn:
• Sir Henry Baskerville: een jonge Amerikaan die het landgoed van Baskerville van zijn kinderloze oom erft;
• Mr & Mrs Barrymore: de bedienden in het landhuis van de Baskervilles. De familie Barrymore is al meer dan honderd jaar in dienst van de Baskervilles;
• Selden: een ontsnapte crimineel;
• Mr Stapleton: een rijke man, vogelaar en natuuronderzoeker;
• Ms Stapleton: de jonge, mooie vrouw die bij Mr Stapleton woont;
• Dr Mortimer: de huisarts van de omgeving die Sherlock Holmes vertelt over de dood van Sir Charles Baskerville;
• Mr Frankland: een landeigenaar, die in onmin leeft met zijn dochter.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detectiveroman ‘The Hound of the Baskervilles’ is talloze malen verfilmd.


Overig:

The Hound of the Baskervilles’ is de derde en waarschijnlijk de beroemdste detectiveroman van Sir Arthur Conan Doyle. Dat is wel bijzonder, in aanmerking genomen dat dit verhaal, in tegenstelling tot de meeste verhalen van Doyle, zich vrijwel geheel op het platteland afspeelt en niet in Londen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sir Arthur Conan Doyle.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Valley of Fear van Sir Arthur Conan Doyle
• The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson
The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon


Citaat:
‘If you seriously desire to deceive me you must change your tobacconist; for when I see the stub of a cigarette marked Bradley, Oxford Street, I know that my friend Watson is in the neighbourhood.’ (p.95)

Vragen over het boek:

1. Waarom roept Dr Mortimer de hulp in van Sherlock Holmes?
2. Waarom is de manier van vertellen in deze roman zo belangrijk?
3. Welke rol speelt Ms Stapleton in het verhaal?
4. Waarom is de brief van ‘L.L.’ een belangrijke aanwijzing?
^ Terug naar boven

Comments are closed.