The House of Rats

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

One damp foggy morning, the man who called himself the master, threw down his napkin and strode out from the big house, never to return.
(Some remembered seeing him thrust a letter into his pocket. But so much was later added to the truth).
Of course the servants went searching for him. Through one of the grimy attic windows we looked down at the dense ragged forest, listening to their shouts. Glimpsing their lanterns through the trees. When they returned, without him, they gathered below us, shaking their heads and discussing the various ways a man could lose his life in the forest.
None of us cried. We were not even sad. We were more puzzled. How could he – the master – break our daily routine? This man who ran the big house to a published timetable? Who was known to dismiss a servant for a minute’s lateness? Who had a clock in every room – sometimes whole banks of them, their pendulums swinging in silent unison?
For a while the timetable became its own master. Zachary, Frankie, Carl and myself went to our lessons, sharing the same dreary schoolroom and teacher, Miss Frost; even though Zachary and I are four years older than Carl, and Frankie, who is simple, played with bricks all day long on the schoolroom floor.
I remember, a few days after the master disappeared, it was geography.
‘Save for its mountains and gulleys,’ said Miss Frost, pointing at an at an ancient map of the world, ‘the Earth is quite flat. At either end lies a thunderous waterfall. T-H-U-N-D-E-R-U-S-S. Thunderous, my dear children. Pity the poor unfortunate mariner on his way to the New World or Cathay, who plunges into the dreadful abyss. A speck in the deluge, dear children. A speck.’

© Oxford University Press, 1993^ Terug naar boven

Algemeen

Esther woont samen met andere weeskinderen – Zachary, Carl en Frankie – in een kasteel. Zij hebben een goed leven bij de master en zijn personeel. Maar op een zekere dag is de master verdwenen en dan neemt een aantal personeelsleden onder leiding van Mr en Mrs Dunn het kasteel over. Hierna beginnen de problemen voor de kinderen: eten is er te weinig, het schooltje waar de kinderen onderwijs krijgen wordt gesloten, de kinderen worden afgesnauwd en verwaarloosd. Tot overmaat van ramp proberen agressieve wolven het kasteel binnen te dringen. Dan hoort Esther ratten krabben achter de muren van het kasteel. En als ze op zoek gaat naar deze ratten – die trouwens mensen blijken te zijn – krijgt ze het idee, dat het mogelijk moet zijn om te ontsnappen aan deze nare situatie. Maar Mr en Mrs Dunn, Blackhead, Moses Mummery en de wolven laten zich niet zo maar uitschakelen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Stephen Elboz

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
135

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een soort Middeleeuwen (maar eigenlijk een fantasietijd)

Plaats van handeling:
Het Engelse platteland (maar eigenlijk een fantasieplaats)

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 21 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Wie van een spannend verhaal voor kinderen houdt, zal ‘The House of Rats’ kunnen waarderen. Het verhaal won de ‘Smarties 9-11 Young Judges Prize’. Toch is het wel meer dan een kinderboek: er gebeuren soms heel vreemde dingen …
Een lezer die van bijzondere sprookjes houdt zal dit verhaal zeker waarderen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het verhaal. ‘The House of Rats’ is een modern sprookje, compleet met de nodige mysterieuze elementen. Een lezer zal zich afvragen wie die ‘master’ eigenlijk is, waarom die kinderen juist in dit kasteel wonen, en in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Deze elementen maken het verhaal alleen maar intrigerender.
Specifieke culturele en literaire kennis is niet nodig voor dit verhaal. Het is een modern sprookje; ‘The House of Rats’ maakt geen gebruik van oude en bekende sprookjesfiguren (zoals heksen en dwergen enzovoort), maar het is wel een duidelijk verhaal over goed en kwaad.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is hier en daar lastig, vooral in aanmerking genomen dat dit een boek voor jongere lezers is.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen en de alinea’s zijn kort; het verhaal heeft veel dialogen. Het verhaal zelf is nogal mysterieus.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The House of Rats’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Stephen Elboz is een goede verteller: zelfs wanneer er weinig actie is weet hij er nog een spannend verhaal van te maken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek kent vrij veel actie. Het eerst gezapige begin van kinderen die onder gelukkige omstandigheden in een kasteel opgroeien zonder zorgen over wat dan ook worden geconfronteerd met honger en anarchie. Daarna ontdekken ze mensen die het nog veel slechter hebben dan zij (de ‘rats’). En tenslotte worden ze bedreigd door de wolven uit het bos, die het kasteel binnenvallen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Na een korte inleiding door Esther, waarin zij vertelt dat de master vertrokken is, gaat het verhaal van start.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af ergens op het Engelse platteland.


Verhaallijn:

Er zijn een paar verhaallijnen (avonturen), die met elkaar verweven zijn: de vier jonge kinderen die zich moeten zien te redden zonder verantwoordelijke volwassene; de bevrijding van de ‘rats’ (de slaven); het afslaan van de aanval van de wolven.


Verteller:

Het perspectief in het verhaal lijkt in eerste instantie lastig. Het boek begint met een proloog, verteld door de hoofdpersoon, Esther. Maar vanaf hoofdstuk 1 is er een alwetende verteller en Esther is één van de hoofdpersonages en niet langer dé hoofdpersoon.
‘The House of Rats’ is een sprookje met een moraal: onschuldige kinderen verzetten zich met succes tegen een systeem van volwassenen. Dat systeem blijkt door en door corrupt te zijn: mensen zijn als slaven behandeld vanwege de inhaligheid van enkelen en er wordt van alles gedaan om die misdaad in de doofpot te stoppen. Pas als jonge, onschuldige kinderen de waarheid achterhalen, kan er redding voor iedereen zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The House of Rats zijn:
• Esther: de ik-verteller van de proloog;
 Zachary, Carl en Frankie: de jonge kinderen die bij elkaar (en bij de verteller)  in een kasteel wonen. Zachary en Esther zijn de oudste kinderen, Carl is vier jaar jonger. De ij-verteller noemt Frankie een beetje ‘simple’.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘The House of Rats zijn:
• Mr en Mrs (Aphid) Dunn: de bedienden van het kasteel die de macht overnemen wanneer de master verdwenen is;
• Miss Frost: de (vrij domme) onderwijzeres;
• Miss Pursglove: een personeelslid in het kasteel;
• Blackhead: een personeelslid in het kasteel;
• ‘Old Man’ Moses Mummery: de echte slechterik van het verhaal;
• De ‘rats’: ze wonen achter de muren en onder het kasteel, maar het blijken volwassenen en kinderen te zijn – zoals Man O’Dea en Jake – die door de bedienden als slaven worden behandeld;
• Oonagh: de dochter van Mr Dunn.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The House of Rats’ is niet verfilmd.


Overig:

The House of Rats’ is een fantasieverhaal. Maar het is een speciaal verhaal in een stijl waar Stephen Elboz patent op lijkt te hebben. Je hebt vaak het gevoel dat je in een soort middeleeuwen terecht bent gekomen, terwijl je aan de andere kant beseft dat zoiets zeker niet het geval is.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen Elboz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Peter Pan van J.M. Barrie
• The Chronicles of Narnia (Book 2) – The Lion, the Witch and the Wardrobe van C.S. Lewis
• Milo’s Wolves van Jenny Nimmo

 


Citaat:
‘You see, Mr Mummery, some of our feelings remained human. Hope was one of them.’

Vragen over het boek:

1. Wie is de echte hoofdpersoon (Of: Wie zijn de echter hoofdpersonen) van het verhaal volgens jou? Waarom vind je dat?
2. Analyseer het karakter van ‘Old Man’ Moses Mummery. Wanneer ontdek je wie hij werkelijk is? Geef met een fragment uit het boek aan waar je hem werkelijk leerde kennen.
3. Analyseer het karakter van Mr Dunn. Wanneer ontdek je wie hij werkelijk is? Geef met een fragment uit het boek aan waar je hem werkelijk leerde kennen.
4. Wie zijn de ‘rats’ eigenlijk? Hoe kwamen ze in het kasteel terecht en wie zou de schrijver met deze ‘rats’ hebben bedoeld?

^ Terug naar boven

Comments are closed.