3/5 - (2 stemmen)

The Humbling

Niveau:
Genre: love
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692812285587", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002847517","familyId":"9200000002847517","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Humbling%2C%20Philip%20Roth","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

He'd lost his magic. The impulse was spent. He'd never failed in the theater, everything he had done had been strong and successful, and then the terrible thing happened: he couldn't act. Going onstage had become agony. Instead of the certainty that he was going to be wonderful, he knew he was going to fail. It happened three times in a row, and by the last time nobody was interested, nobody came. He couldn't get over to the audience. His talent was dead.
Of course, if you've had it, you always have something unlike anyone else's. I'll always be unlike anyone else, Axler told himself, because I am who I am. I carry that with me – that people will always remember. But the aura he'd had, all his mannerisms and eccentricities and personal peculiarities, what had worked for Falstaff and Peer Gynt and Vanya – what had gained Simon Axler his reputation as the last of the best of the classical American stage actors – none of it worked for any role now. All that had worked to make him himself now worked to make him look like a lunatic. He was conscious of every moment he was on the stage in the worst possible way. In the past when he was acting he wasn't thinking about anything. What he did well he did out of instinct. Now he was thinking about everything, and everything spontaneous and vital was killed – he tried to control it with thinking and instead he destroyed it. All right, Axler told himself, he had hit a bad period. Though he was already in his sixties, maybe it would pass while he was still recognizably himself. He wouldn't be the first experienced actor to go through it. A lot of people did. I've done this before, he thought, so I'll find some way. I don't know how I'm going to get it this time, but I'll find it – this will pass.

© Penguin Random House Company / Vintage, 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

Simon Axler was jarenlang een gevierd acteur. Hij speelde in New York en op andere plaatsen in de meest uiteenlopende toneelstukken. Hij was getrouwd met een ex-ballerina, voor wie het haar derde huwelijk was.
Maar dan is alles ineens afgelopen. Simon krijgt een burn-out, hij verknoeit zijn rollen, hij durft het toneel niet meer op en hij sluit zich op in zijn eenzame woonboerderij op het platteland van New York State. Zijn vrouw houdt het niet langer bij hem uit; zij vertrekt naar haar zoon in Californië.
Simon vertrouwt zichzelf niet meer. Hij vraagt of hij vrijwillig behandeld mag worden in een kliniek voor mensen met psychische problemen. En ziedaar: een maand later is hij genoeg genezen om weer naar huis terug te keren. Helaas heeft hij nog altijd geen zin om weer het toneel op te gaan, ondanks het aandringen van zijn impresario.
Op een dag krijgt Simon bezoek van de 40-jarige dochter van goede vrienden uit Michigan, een acteursechtpaar. Pegeen Stapleford had zich vanaf haar 23e alleen met vrouwen bemoeid; dus een logeerpartij bij Simon kan geen kwaad.
Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit: Pegeen zwicht voor de charmes van de rijpe Simon en de twee beginnen een relatie. Het is de vraag hoe lang deze relatie zal standhouden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Philip Roth

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
140

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New York State, het platteland

Bijzonderheden:
Een korte roman in 3 delen:
• Into Thin Air
• The Transformation
• The Last Act

In het Nederlands heet het boek ‘De vernedering’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Humbling’ is lang niet voor elke lezer interessant. Het is een bijzondere liefdesrelatie tussen een oudere man en een 40-jarige vrouw. Thema’s als homoseksualiteit en seks in meerdere verschijningsvormen komen aan de orde, terwijl thema’s als ouder worden en gedeprimeerd raken als zwaarden van Damokles boven de hoofdpersoon hangen. Dit is een roman voor volwassen lezers; en dat met name lezers die van een verhaal in de relationele sfeer houden (met de nodige seks erin verwerkt).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de korte roman ‘The Humbling’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal ontspint zich kalm en zonder al te veel strubbelingen. De psychische gesteldheid van de hoofdpersoon en de liefdesrelatie lijken zich dan ook gestaag te verbeteren respectievelijk te ontwikkelen. Toch is dat alles maar schijn: zowel de relatie als de psychische gesteldheid kennen een turbulente episode.
Er zijn de nodige verwijzingen naar literatuur; met name naar Shakespeare (Macbeth) en naar Russische toneelschrijvers (Tsjechov).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Humbling’ zijn van een pittig niveau, maar zeker passend bij een niveau 5-lezer. Echt moeilijke woorden worden niet veel gebruikt. De alinea’s en zinnen zijn vaak kort en er zijn de nodige dialogen.
De taal is soms onverwacht expliciet; met name wanneer er seksscenes worden beschreven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Humbling’ toegankelijk voor een lezer die het Engels goed beheerst. De zinnen zijn vaak kort en bondig.
Ook het verhaal is heel goed te volgen. De plot is eenduidig en er zitten geen complexe onderliggende thema’s in het verhaal. Dat verhaal – een oudere, eenzame en neerslachtige man op zoek naar genegenheid – zal niet elke (jongere) lezer aanspreken.
Het verhaal heeft een paar expliciete seksscenes.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Humbling’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Humbling’ is kort en bondig geschreven. Het is meer een novelle dan een roman wat de omvang betreft; Philip Roth heeft de laatste jaren meerdere, zeer korte romans geschreven. Ook het thema is eenduidig: een oude, eenzame, neerslachtige man die de liefde probeert te vinden bij een jongere, levenslustige vrouw. Het feit dat zij tot nu toe lesbisch leek te zijn, maakt het verhaal enigszins verrassend.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Humbling’ is een verhaal met vrij weinig actie. Het voortkabbelende verhaal is dan ook zeer verrassend (en wellicht schokkend) wanneer er heel abrupte gebeurtenissen (op emotioneel en seksueel gebied) plaatsvinden.


Tijd:

‘The Humbling’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Simon Axler heeft weinig contact met de buitenwereld. Zelfs telefoons en computers komen nauwelijks voor in het verhaal. Het geheel wordt chronologisch verteld, onderbroken door een aantal flashbacks.


Plaats:

De setting van ‘The Humbling’ is een woonboerderij op het platteland van de staat New York. Simon maakt een paar keer een uitstapje: naar New York City, naar een stadje in de omgeving, naar een bar. Maar het verhaal speelt zich verder vrijwel geheel af in één huis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Humbling’: hoe zal Simon zijn leven inrichten na zijn burn-out en is er nog een bepaalde vorm van geluk voor hem te bereiken?


Verteller:

De roman ‘The Humbling’ heeft een auctoriale verteller. Deze verteller beschrijft de karakters – ook Simon Axler – op een vrij afstandelijke manier.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Humbling’  zijn:
• Simon Axler: een acteur. Hij was zeer succesvol tot zijn zestigste, maar dan krijgt hij een burn-out. We volgen Simon een aantal jaren na die burn-out, van zijn 60e tot zijn 65e;
• Pegeen Mike Stapleford: de dochter van goede vrienden van Simon. Zij is sinds haar 23e openlijk over haar lesbische geaardheid. Ze woonde lang samen met een vriendin, daarna kreeg ze een verhouding met een vrouwelijke decaan van een school in Vermont. Als ze Simon ontmoet is Pegeen 40 jaar oud (Simon is dan 65).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Humbling’  zijn:
• Victoria Powers: de ex-vrouw van Simon. Zij was ooit een beroemde balletdanseres, maar dat werk kan ze al jaren niet meer doen. Als het verhaal begint zijn Victoria en haar derde echtgenoot Simon uit elkaar; ze kan er niet tegen dat Simon zo neerslachtig is geworden. Victoria woont nu in Californië, in de buurt van haar zoon (uit haar eerste huwelijk);
• Dr. Farr: een dokter die Simon regelmatig raadpleegt;
• Sybil Van Buren: een vriendin van Simon in de inrichting waar zij beiden zijn opgenomen. Ondanks een leeftijdsverschil van meer dan dertig jaar zijn zij elkaars maatjes;
• Jerry Oppenheim: de New Yorkse agent van Simon. Hij wil graag dat Simon weer gaat acteren: hij denkt dat acteren het gezondste medicijn voor Simon is;
• Asa Stapleford: de vader van Pegeen. Een toneelregisseur uit Lansing, Michigan, een goede vriend van Simon;
• Carol Stapleford: de moeder van Pegeen. Een actrice, vaak de tegenspeelster van Simon, een goede vriendin van Simon;
• Louise Renner: de decaan van de school waar Pegeen werkt. De twee hebben een tijdlang een verhouding;
• Tracy: een vrouw uit de omgeving van Simons boerderij.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Humbling’ is in 2015 verfilmd door Barry Levinson.


Overig:

De roman ‘The Humbling’ is verraderlijk simpel qua thematiek en volume. Maar het verhaal blijft je als lezer wel een tijdje bij. Het is een verhaal over nederig worden (‘the humbling’), maar ook over ouder worden en sterven.
Het verhaal werd zeer gevarieerd gerecenseerd: van zeer slecht tot uitzonderlijk goed. Het is uiteraard aan de lezer om haar/zijn eigen mening te bepalen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Philip Roth.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Love van Toni Morrison
• Man in the Dark van Paul Auster
• Freedom van Jonathan Franzen


Citaat:
Shouldn’t he have played that line for a laugh instead of delivering it in a fit of anger? Shouldn’t he have been quietly sardonic, as though it were a deliberately needling overstatement rather than his sounding out of his mind? Oh, play it however you like, Axler told himself. Probably you’re playing it for laughs anyway without your even knowing it.
He detested his tears but he was all at once crying again, crying from the shame and the loss and the rage all tangled together, and so he hung up on the call to Asa that he never should have made in the first place. Because it was he, finally, who was responsible for what had happened. (p.136)

Vragen over het boek:

1. Welke redenen zouden er kunnen zijn geweest voor de psychische problemen van Simon?
2. Waarom is de seksuele geaardheid van Pegeen een belangrijk gegeven in dit verhaal?
3. Wat heeft Sybil Van Buren met Simons psychische gesteldheid te maken?
4. Was het einde van de roman te voorspellen? Waaruit concludeer je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.