The Kidnapping of Suzie Q

Niveau:
Genre: thriller
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I blame the Limp Boyle’s old goats.
If it hadn’t been for them we would have been in and out of Semple’s Supermarket before the robbery happened, and safely on our way to pick up Ruth from the Long Route bus. But the goats got in the way and I ended up half-dead on Stonecutters Mountain.
‘Quick in, get the things, and quick out again, Suzie!’ Mum said, as we ran across the car-park behind Semple’s Supermarket, and that is when The Limp’s wife, Mrs Teresa Boyle, penned us in with her trolley.
‘Mrs Quinn! Mrs Quinn!’ panted Mrs Boyle. ‘Just one word, Mrs Quinn, dear. I’ll not hold you up, for I can see you are in a hurry, but The Limp is very upset.’
‘I’m in a terrible hurry, Teresa,’ Mum said. ‘Ruth’s coming off the bus from Belfast and I have to meet her at the Crossroad.’
‘I’ll not hold you a minute!’ Teresa said, grabbing Mum’s arm to keep her anchored, and then she launched into her story.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1995.^ Terug naar boven

Algemeen

De 17-jarige Suzie wordt ontvoerd als ze toevallig getuige is van een overval op een supermarkt. Ze wordt door de drie overvallers meegenomen naar een eenzame plek, een oud huis op een berg, vlak bij een oude mijn. Daar komt nooit iemand.
Uiteraard probeert Suzie te ontsnappen. Eerst door te smeken, daarna door te dreigen en tenslotte door één van haar bewakers neer te slaan. Maar niets lijkt te lukken.
En terwijl de moeder en de zuster van Suzie hoe langer hoe wanhopiger worden, worden de ontvoerders dat ook. Wat moeten ze met zo’n meid die niet wil meewerken? Geld heeft haar familie niet, als de ontvoerders haar wegbrengen ziet de politie dat en één van de ontvoerders denkt dat Suzie hem heeft herkend. Misschien is het daarom maar beter om haar uit de weg te ruimen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Martin Waddell (a.k.a. Catherine Sefton)

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Noord-Ierland (Ulster), op het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is een spannend verhaal over een ontvoering. Het is een verhaal dat vrij spectaculair begint, maar dat hoe langer hoe angstaanjagender wordt.
Behalve een spannend avontuur is deze roman ook een verhaal over het noordelijk deel van het Ierse eiland, het deel dat een onderdeel van Groot-Brittannië vormt.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Kidnapping of Suzie Q’ speelt zich af op het platteland van Noord-Ierland (Ulster). In de jaren negentig van de vorige eeuw was het nog altijd een gevaarlijk gebied – met name door de vele (bom)aanslagen. Politie en (Britse) soldaten waren zwaar bewapend. Ze schoten snel, omdat ze vaak bang waren voor terroristische aanvallen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Kidnapping of Suzie Q’ zijn nergens erg moeilijk. Het is eigenlijk een gemakkelijk te lezen verhaal, vooral wanneer je beseft dat de hoofdpersonen zeventien jaar oud zijn. Jongere lezers kunnen dit verhaal vaak ook wel lezen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn behoorlijk kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is heel gemakkelijk. Dat komt door de korte zinnen en de eenvoudige woorden.
Het is een thriller en deze wordt in de loop van het verhaal hoe langer hoe spannender. Je merkt al lezend ook dat de ontvoerders telkens zenuwachtiger en (daardoor) gewelddadiger worden. Dus je bent gewaarschuwd: het verhaal wordt nogal heftig.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Kidnapping of Suzie Q’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is knap geschreven. Het lijkt in het begin een beetje een verhaal voor jongere lezers (terwijl de hoofdpersonen 17 jaar oud zijn), maar gaandeweg het verhaal wordt de sfeer grimmiger.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is een verhaal met veel actie. Het begint met een ontvoering, die gevolgd wordt door een periode van gevangenschap voor de hoofdpersoon. Deze Suzie probeert vaak te ontsnappen – met alle risico’s van dien.


Tijd:

‘The Kidnapping of Suzie Q’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal speelt over een periode van een paar dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is het platteland van Noord-Ierland (Ulster). Suzie woont buiten een dorpje en ze wordt ontvoerd naar een oud huis, ergens in de bergen van het Ierse eiland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Kidnapping of Suzie Q’: zal het Suzie lukken om tijdig te ontsnappen?


Verteller:

De roman ‘The Kidnapping of Suzie Q’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Kidnapping of Suzie Q’ zijn:
• Suzie Quinn (door haar moeder en zuster vaak ‘Suzie Q’ genoemd): een meid van 17-jaar. Zij vertelt het verhaal;
• Leo Seymour: ontvoerder 1. Een 19-jarige agressieve knaap, de leider van de groep;
• Gerard Rice: ontvoerder 2. Een 17-jarige ex-metselaar. Een aardige jongen, maar hij durft niet veel te zeggen tegen zijn beste vriend Leo;
• Dorothy (‘Dodie’) Rice: ontvoerder 3. De 17-jarige vrouw van Gerard.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Kidnapping of Suzie Q’ zijn:
• Mrs Quinn: een weduwe die drie kinderen heeft. Zij is actief in de gemeente waar ze woont en ze geeft les aan een basisschool;
• Ruth Quinn: de oudere zus van Suzie. Zij studeert aan de universiteit van Belfast;
• Davie Quinn: het broertje van Suzie;
• Margaret Campbell: een politie-agente. Zij wordt toegewezen aan het gezin Quinn om iedereen een beetje te helpen waar mogelijk;
• Alan Flyn: een 26-jarige buurjongen, een boerenzoon;
• Danny Semple: de eigenaar van de supermarkt;
• May Semple: de kassière in de supermarkt, de dochter van de eigenaar.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Kidnapping of Suzie Q’ is niet verfilmd.


Overig:

Het verhaal van ‘The Kidnapping of Suzie Q’ begint vrij rustig, maar het verhaal wordt in de loop van de tijd iets grimmiger.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken


Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Guilty Party van Joan Lingard
• Put a Saddle on the Pig (a.k.a. You Just Don’t Listen) van Sam McBratney
• Lies of Silence van Brian Moore


Citaat:
By that stage the story was out on the radio and TV and I was on my way to being KIDNAP GIRL SUZIE Q, 17 and all that stuff, plastered over the tabloids next morning, but my nearest and dearest were condemned to sitting in the house and waiting. (p.47)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt Suzie Q ontvoerd?
2. Wat wil Dodie eigenlijk het allerliefst?
3. Waarom lukt het Suzie niet om te ontsnappen uit het oude huis?
4. Voor wie loopt de ontvoering zeer slecht af? Hoe komt dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.