3/5 - (1 stemmen)

The Last Hero

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fable

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The place where the story happened was a world on the back of four elephants perched on the shell of a giant turtle. That's the advantage of space. It's big enough to hold practically anything, and so, eventually, it does.
People think that it is strange to have a turtle ten thousand miles long and an elephant more than, two thousand miles tall, which just shows that the human brain is ill-adapted for thinking and was probably originally designed for cooling the blood. It believes mere size is amazing.
There's nothing amazing about size. Turtles are amazing, and elephants are quite astonishing. But the fact that there's a big turtle is far less amazing than the fact that there is a turtle anywhere.
The reason for the story was a mix of many things. There was humanity's desire to do forbidden deeds merely because they were forbidden. There was its desire to find new horizons and kill the people who live beyond them. There were die mysterious scrolls. There was the cucumber. But mostly there was the knowledge that one day, quite soon, it would be all over.
‘Ah. well, life goes on,’ people say when someone dies. But from the point of view of the person who has just died, it doesn't. It's the universe that goes on. Just as the deceased was getting the hang of everything it's all whisked away, by illness or accident or, in one case, a cucumber. Why this has to be is one of the imponderables of life, in the face of which people either start to pray ... or become really, really angry.

© Penguin Random House Company, 2001

^ Terug naar boven

Algemeen

Cohen the Barbarian is oud en bijna der dagen zat. Hij is keizer geworden van een klein rijkje, maar als held wil hij liever toch nog eens een laatste avontuur beleven. Hij vraagt zijn oude makkers in het kwaad met hem mee te gaan naar de berg waar de goden wonen. Die goden hebben immers de held die het vuur aan de mensen gaf als straf vastgeketend aan een berg. Cohen besluit daarom de goden hiervoor te bestraffen: een dappere daad van de ‘laatste’ held van Discworld.
The Patrician, Lord Vetinari, vindt dat echter niet zo’n slim idee. Als je zo’n idioot plan uitvoert kan er van alles misgaan. Hij laat het allemaal uitzoeken door de geleerden van de Unseen University. Deze professoren voorspellen het eind van de Discworld. Lord Vetinari laat daarop een toestel ontwikkelen door (zijn gevangene) Leonard da Quirm, de briljante uitvinder. Deze maakt een kunstmatige vogel die in staat moet zijn om rondom de Discworld te vliegen en de bejaarde helden te onderscheppen. Lord Vetinari zoekt vrijwilligers om de reis uit te voeren. Als vrijwilliger meldt zich aan Captain Carrot van de Night Watch. Als andere vrijwilligers wijst Vetinari de uitvinder Leonard en de tovenaar-wereldreiziger Rincewind aan. Zij gaan op reis, vergezeld door een onverwachte verstekeling …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
176

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Discworld

Bijzonderheden:
De 27e roman over de Discworld. Een fantasyroman zonder hoofdstukken. 'The Last Hero' is een 'graphic novel'.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van de Discworld-verhalen, is ‘The Last Hero’ zeker een aanrader. Het verhaal kent veel helden uit vorige boeken: Rincewind, Carrot, Lord Vetinari, The Librarian, Death, Conan the Barbarian, en vele anderen.
De overdaad aan tekeningen zal voor veel lezers een openbaring zijn. Andere lezers – bijvoorbeeld zij die de tekeningen van de vorige Pratchett-tekenaar Josh Kirby kennen – zullen zich misschien teleurgesteld voelen nu hun helden heel anders worden afgebeeld.


WAT MOET JE WETEN?

Terry Pratchett noemt dit Discworld-verhaal een fabel. Maar je zou het net zo goed een mythe kunnen noemen: ‘The Last Hero’ kent in ieder geval een aantal mythische figuren. Zo zijn er verwijzingen naar de berg Olympus, goden als Zeus, Griekse en Egyptische goden en mythische figuren zoals Prometheus, de Griekse held die het vuur van de goden stal en dit aan de mensen gaf. Als straf daarvoor werd deze laatste door de Griekse oppergod Zeus aan de bergketen Kaukasus geketend waar een adelaar elke dag zij lever opeet; een lever die iedere dag ook weer aangroeit. De roman van Pratchett refereert ook aan deze mythe.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Last Hero’ zijn vaak lastig. Mr Pratchett heeft een enorme woordenschat en hij gaat uit van zeer ervaren lezers. De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. Wat soms lastig kan zijn is dat Terry Pratchett geen hoofdstukken gebruikt . Wel zijn er witregels.
Het verhaal heeft veel – en meestal hilarische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De fantasyroman ‘The Last Hero’ is qua taal vrij moeilijk te lezen. Je moet echt meerdere jaren Engelstalige teksten hebben gelezen.
Daarnaast is er een grote kennis van de wereld nodig. Mr Pratchett verwijst in dit verhaal naar meerdere mythologieën: Griekse, Romeinse, Egyptische en Germaanse. Ook is er een belangrijke rol voor een karakter – Leonard of Quirm – dat verdacht veel op Leonardo da Vinci lijkt.
Ook de tekeningen verwijzen naar oude en moderne werken en personen: de schilderijen en tekeningen van Da Vinci, Harry Potter met zijn brilletje, enzovoort.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Last Hero’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Last Hero’ is lastig, maar zeer humoristisch geschreven. De humor van Terry Pratchett is soms ironisch, maar ook vaak morbide of zelfs bijtend sarcastisch. Pratchett heeft het niet zo op politici, gezagsdragers, lichtgelovigen, dikdoeners en grootverdieners. Dit maakt het verhaal vaak hilarisch en zeer origineel, maar voor sommige lezers ook confronterend en misschien kwetsend.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Last Hero’ is een verhaal met zeer veel actie. In het verhaal buitelen de vele gebeurtenissen over elkaar heen in een ogenschijnlijk niet te ontwarren kluwen avonturen; avonturen die door Terry Pratchett overigens keurig ontrafeld worden.
De actie bestaat in dit verhaal uit een tocht van een aantal boeven naar de berg waar de goden wonen en de achtervolging door een drietal dapperen (Leonard of Quirm, Carrot Ironfoundersson en de Wizard Rincewind) die hen proberen uit te schakelen.


Tijd:

De fantasyroman ‘The Last Hero’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd …
Het verhaal duurt enkele dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Last Hero’ is de fantasiewereld die Terry Pratchett schiep: Discworld. Discworld is een wereld met meerdere landen en landstreken en grote en kleine steden. Het lijkt een beetje op de aarde: er zijn meren, rivieren, bergen, heuvels en bossen. Maar het land wordt omsloten door een enorme oceaan – en als je die te ver op vaart, kom je bij The Rim (zoals iedereen weet) en als je daar verder zou willen varen, val je van de Discworld af. Want – opnieuw zoals iedereen weet – de Discworld is een platte schijf – disc – die door vier olifanten gedragen wordt die op hun beurt op het schild van de enorme schildpad Great A’Tuin staan. Deze schildpad wandelt door het heelal.
De fantasyroman, ‘The Last Hero’, speelt zich voornamelijk af in de buurt van de Rim: Leonard of Quirm, Carrot en Rincewind gaan in een experimenteel vliegtuig opzoek naar de leden van de Silver Horde (die op hun beurt op zoek zijn naar de goden).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Last Hero’: zal het Leonard, Carrot en Rincewind lukken om Cohen the Barbarian en zijn gespuis uit te schakelen voordat zij met het vuur bij de goden aankomen?


Verteller:

De roman ‘The Last Hero’ heeft een auctoriale verteller. Het perspectief wisselt in snelle en korte scenes: van de professoren van de Unseen University naar de Silver Horde naar andere inwoners van Ankh-Morpork naar de goden (en telkens weer terug).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Last Hero’ zijn:
• Lord Vetinari
• Leonard of Quirm
• Cohen the Barbarian
• Carrot
• Rincewind (meer informatie: zie hieronder)


Bijfiguren:

De karakters die in belangrijke of minder belangrijke mate een rol spelen in ‘The Last Hero’ zijn:
Enkele inwoners van Ankh-Morpork:
• Lord Vetinari, the Patrician of Ankh-Morpork: zonder meer de machtigste man in de stad en omgeving. Hij is meestal rustig en bedaard; hij oefent zijn autoritaire macht in stilte uit. Hij lijkt vriendelijk, maar ondertussen komt hij van de Guild of Assassins (hij heeft zelfs wel eens een moord gepleegd) en in zijn kerkers zuchten veel personen die het niet helemaal met hem eens waren;
• Leonard of Quirm (‘Leonard da Quirm’): een uitvinder. Hij kan alles: schilderen, tekenen, ontwerpen, uitvinden. Hij is nogal onwetend van zijn eigen genialiteit. Uit veiligheidsoverwegingen heeft Lord Vetinari hem heel lang opgesloten, maar door de dreiging van een wereldramp laat hij Leonard voorlopig even vrij;
• Mr Boggis: Head of the Thieves’ Guild;
• Mr Betteridge: Head of the Guild of Historians;
• Lord Downey: Head of the Assassins’ Guild;
• Mrs Palm: Head of the Guild of Seamstresses;
• Captain Carrot Ironfoundersson: een kapitein van de Night Watch.
The Silver Horde:
• Cohen the Barbarian: sinds een paar jaar ook bekend onder de naam ‘The Emperor Ghengiz Cohen’. Hij was tot op hoge leeftijd een grote strijder (een ‘hero’, zeg maar) die het niet zo nauw nam met de wet. Tegenwoordig leeft hij teruggetrokken (als keizer) in Hunghung, de hoofdstad van The Agatean Empire. Omdat hij vindt dat hij als laatste ‘hero’ weinig toekomst meer heeft, heeft hij besloten de goden te bezoeken die de eerste held (Prometheus) straften vanwege de diefstal van het vuur (dat hij aan de mensen gaf);
• Boy Willie: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Truckle the Uncivil: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Caleb the Ripper: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Mad Hamish: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian. Hij is echt oud: doof en zittend in een rolstoel.
Leden van de Unseen University (in Ankh-Morpork):
• Archchancellor Ridcully: de rector magnificus van de universiteit;
• Ponder Simmons, the new Head of Inadvisably Applied Magic: een magiër, jong en ambitieus. Op de tekeningen (van Paul Kidby) lijkt hij verraderlijk veel op Harry Potter;
• Rincewind, Professor of Crue land Unusual Geography: een tovenaar (zegt hij zelf), maar niet afgestudeerd en een wereldreiziger (en dat altijd tegen wil en dank);
• The Dean: de decaan van de universiteit;
• The Luggage: een koffer op honderden kleine pootjes. Een alleseter; vaak in de buurt van Rincewind, maar wel zijn eigen gang gaande.
Anderen:
• Death: altijd één van de belangrijkste karakters in de Discworldverhalen;
• Albert: de knecht van Death;
• De bende van Evil Harry Dread: Evil Harry, Slime, Slime, Armpit, Butcher, the troll, the zombie;
• Vena the Raven-Haired (tegenwoordig Mrs McGarry geheten): een gevaarlijke dame op leeftijd.
De goden van Dunmanifestin:
• Blind Io: de hoofdgod;
• Offler the Crcodile-Headed: een belangrijke god – een mensachtig wezen met de kop van een krokodil;
• Fate: de god van het Lot (die wel eens vals speelt);
• The Lady: een mysterieuze, vrouwelijke god;
• The Almighty Nuggan: een nieuwere, ambitieuze god.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Last Hero’ is niet verfilmd.


Overig:

De fantasyroman ‘The Last Hero’ wijkt af van de andere Discworld-verhalen omdat het niet alleen dunner is qua pagina’s, maar vooral omdat op vrijwel ieder pagina een tekening van Paul Kidby staat. Het boek is een graphic novel: groot uitgevoerd, niet als paperback of pocket, maar als groot boek op bijna A4-formaat.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Night Watch van Terry Pratchett
His Dark Materials, Book I: Northern Lights (a.k.a. The Golden Compass) van Philip Pullman
The Lord of the Rings, Book III: The Return of the King van J.R.R. Tolkien


Citaat:
On the ‘Kite’, the situation was being ‘workshopped’. This is the means by which people who don’t know anything get together to pool their innocence.
‘Could we all hold our breaths for a quarter of the time?’ said Carrot.
‘No. breath doesn’t work like that, alas,’ said Leonard.
‘Perhaps we should all stop talking,’ said Rincewind.
‘Ook,’ said the Librarian, pointing to the fuzzy screen of the omniscope.
Someone was holding up another placard. The huge words could just be made out: THIS IS WHAT YOU DO. (pp.122-123)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de redenen dat Cohen the Barbarian de goden wil bezoeken?
2. Waarom heeft Lord Vetinari de voorbeeldige gevangene Leonard da Quirm nodig?
3. Waarom doet Rincewind mee aan deze risicovolle zoektocht?
4. Welke lessen zijn er te leren uit dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.