The Loved One

Niveau:
Genre: satire
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

All day the heat had been barely supportable but at evening a breeze arose in the west, blowing from the heart of the setting sun and from the ocean, which lay unseen, unheard behind the scrubby foot-hills. It shook the rusty fingers of palm-leaf and swelled the dry sounds of summer, the frog-voices, the grating cicadas, and the ever present pulse of music from the neighboring native huts.
In that kindly light the stained and blistered paint of the bungalow and the plot of weeds between the verandah and the dry water-hole lost their extreme shabbiness, and the two Englishmen, each in his rocking-chair, each with his whisky and soda and his outdated magazine, the counterparts of numberless fellow-countrymen exiled in the barbarous regions of the world, shared in the brief illusory rehabilitation.
‘Ambrose Abercrombie will be here shortly,’ said the elder. ‘I don’t know why. He left a message he would come. Find another glass, Dennis, if you can.’ Then he added more petulantly: ‘Kierkegaard, Kafka, Connolly, Compton Burnett, Sartre, ‘Scottie’ Wilson. Who are they? What do they want?’
‘I’ve heard of some of them. They were being talked about in London at the time I left.’
‘They talked of ‘Scottie’ Wilson?’
‘No. I don’t think so. Not of him.’
‘That’s ‘Scottie’ Wilson. Those drawings there. Do they make any sense to you?’
‘No.’

© Penguin Random House Company, 1951^ Terug naar boven

Algemeen

Als Dennis Barlow, een kersverse Engelse dichter, merkt dat zijn schrijftalenten in Hollywood minder worden gewaardeerd dan hij had gehoopt, neemt hij een bijzondere baan aan. Hij gaat werken bij Happier Hunting Ground, een bedrijf dat huisdieren na hun dood opvangt. Het bedrijf zorgt voor herdenkingskaarten, het mooi maken van het dierenlijf, de begrafenis of crematie, het psychisch begeleiden van de nabestaanden. Dennis vindt het een mooie baan: het betaalt goed en hij doet iets goeds voor de mensen (de ‘baasjes’).
Als Sir Francis (‘Frank’) Hinsley merkt dat hij na 35 jaar trouwe dienst aan de kant geschoven is door de filmmaatschappij waaraan hij zijn beste jaren heeft gegeven, is dat een beslissing waar hij slecht mee uit de voeten kan.
Bij het regelen van de teraardebestelling van zijn vriend komt Dennis terecht bij de deftige buurman van Happier Hunting Ground, Whispering Glades. Dit is een bedrijf dat alles regelt voor iedereen, voor of na de dood. ‘The Loved One’ kan hier worden mooi gemaakt, opgemaakt, gekapt en gepedicuurd, gebalsemd, gecremeerd of begraven, net als de andere ‘loved ones’, in een bij het werk of bij de hobby's passende omgeving. Dennis kijkt in Whispering Glades Memorial Park zijn ogen uit. Maar hij kijkt zijn ogen nog iets verder uit, wanneer hij de gepassioneerde schoonheidsspecialiste Aimée ziet, de jongedame die ‘the loved ones’ met liefde verzorgt. Net als haar meerdere, Mr Joyboy. Dennis zal zijn best gaan doen om haar hart te veroveren.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Evelyn Waugh

Jaar van uitgave:
1948

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945–1950

Plaats van handeling:
USA, Californië, Los Angeles

Bijzonderheden:
Een roman in 10 ongenummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor het waarderen van de novelle ‘The Loved One’ moet je houden van satirische werken die qua taal wat verder van ons afstaan. Deze novelle is feller (en korter) dan de andere werken van Waugh, maar het is ook meer een farce en het ontbreekt aan echt mededogen met de karakters, zoals Waugh in andere, kritische werken wel heeft. Waugh hoort met deze korte roman thuis in de traditie van andere Engelse auteurs halverwege de twintigste eeuw, zoals Kingsley Amis, Angus Wilson en Iris Murdoch. Een deel van de satire is bij dit soort schrijvers niet meer actueel, maar in ‘The Loved One’ is de kritiek nog altijd begrijpelijk (en daardoor ook nog altijd humoristisch).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Loved One’ is het nodig dat de lezer zich een beeld kan vormen van Los Angeles en omgeving, en van de Amerikanen en de Engelsen die daar wonen. De stad is een aaneenschakeling van satellietsteden en in de meest sjieke daarvan speelt dit verhaal zich voornamelijk af: het gaat over Bel Air, Beverly Hills en Hollywood. Er wonen Amerikanen die zo veel geld hebben dat ze hun schoothondje ter aarde laten bestellen alsof het een rijke prins van koninklijke bloede betreft; er zijn Britten die zich zo vervelen dat hun leven een aaneenschakeling is van cricket spelen, whisky drinken en roddelen over andere Britten.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Loved One’ is een lastig te lezen verhaal. dat is met name in het begin het geval: in de eerste pagina’s schetst de auteur een aristocratische, archaïsche wereld van ex-patriates, Britten die in Los Angeles werken en wonen.
In de loop van het verhaal wordt de taal toegankelijker, vooral wanneer we de wat gewonere Dennis volgen bij zijn zoektocht naar een mooie begrafenis en een mooie dame.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘The Loved One’ is in het begin lastig, met ouderwetse woorden en vrij ontoegankelijke dialogen. Maar al snel wordt de taal begrijpelijker, vooral omdat de handelingen zich dan naar de Britten in de Amerikaanse maatschappij verplaatsen, en niet langer bij de arrogante Britten onderling.
Het onderwerp is zonder meer hilarisch te noemen: het gaat over begrafenisondernemingen die hun ‘loved ones’ met zeer veel liefde en uiterlijke schoonheid verzorgen (en vervolgens toch afvoeren). Het zijn Happier Hunting Ground voor allerhande huisdieren en Whispering Glades voor mensen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Loved One’ een roman met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

The Loved One  is qua taal vaak moeilijk en ouderwets, qua inhoud ironisch en soms ronduit hilarisch. Evelyn Waugh is bijzonder kritisch in deze novelle, zowel over Britse (nep)adel als over Britse (would be) kunstenaars, als over oppervlakkige en gevoelloze Amerikanen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Loved One’ is een boek met weinig actie. Er zijn veel gesprekken en het hoofdkarakter pendelt veel heen en weer tussen de Happier Hunting Ground, de woning van Sir Francis en Whispering Glades. De spanning zit met name in de venijnige dialogen en in de absurde – en vaak macabere – situaties in de beide begrafenisbedrijven.


Tijd:

The Loved One’ is een novelle die zich afspeelt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Veel Engelsen en Amerikanen hebben gevochten in Europa en Azië, maar voor de meeste van de karakters in ‘The Loved One’ is de oorlog een ver-van-hun-bed show.


Plaats:

The Loved One’ speelt zich volledig af in en om Los Angeles in Californië; vaak worden satellietsteden van L.A. genoemd, zoals Hollywood, Bel Air en Beverly Hills.


Verhaallijn:

‘The Loved One’ heeft een verhaallijn die zich centreert rond het karakter van Dennis Barlow. Barlow is een bescheiden dichter die is afgeknapt op het commerciële sfeertje van de filmindustrie in Hollywood. Ook met zijn ex-patriates in Los Angeles heeft hij niet zo veel op: het zijn vrijwel zonder uitzondering leeghoofden. Zijn baantje als lijkbezorger bij een dierenbegraafplaats/-crematorium schenkt hem de nodige bevrediging, tot afschuw van de ex-pats.
Er ontstaat een tweede verhaallijn rond Barlow wanneer hij de Amerikaanse Aiméé Thanatogenos ontmoet bij Whispering Glades. Aimée is ook een leeghoofd – maar wel een mooi leeghoofd.


Verteller:

‘The Loved One’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschrijft met ironie, maar ook vaak met venijnig sarcasme wat de wereld van Hollywood vlak na de Tweede Oorlog inhield voor een kleine groep gefortuneerde Britten: de sier maken met het posh accent, teren op een (al of niet terechte) adellijke titel, whisky drinken en rondhangen.
Maar ook neemt hij de Amerikanen in het decadente Californië op de hak: mensen die mekkeren als hun schoothondje het loodje legt, mensen die familieleden laten balsemen terwijl ze niet naar hen om keken toen ze nog leefden.
Kortom, de verteller schetst de leegheid van het bestaan in en om Los Angeles in de periode 1945-1950.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Loved One’ zijn:
• Dennis Barlow: een dichter die mislukte als scenarioschrijver in Hollywood. Hij wordt daarna begrafenisondernemer die dieren opruimt, begraaft of cremeert;
• Aimée Thanatogenos: een begrafenisonderneemster die de kapsels en make up van de overledenen verzorgt;
• Mr Joyboy: een begrafenisondernemer die de doden mooi maakt voor hun begrafenis of crematie.


Bijfiguren:

Er is een beperkt aantal bijfiguren in ‘The Loved One’. De belangrijkste daarvan zijn:
• Sir Ambrose Abercrombie: een Engelsman in L.A.; een gerenommeerd lid van de Engelse gemeenschap;
• Sir Francis Hinsley: een Engelse scenarioschrijver die in Hollywood werkt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Loved One’ is in 1965 verfilmd.


Overig:

‘The Loved One’ is de inspiratie geweest voor een aflevering van de Britse TV-serie ‘Doctor Who’. De singer-songwriter Tom Paxton baseerde zijn lied ‘Forest Lawn’ op ‘The Loved One’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Evelyn Waugh.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Our Man in Havana van Graham Greene
• Less Than Zero van Bret Easton Ellis
• Juliet, Naked van Nick Hornby


Citaat:
‘I presume the Loved One was Caucasian?’
‘No, why did you think that? He was purely English.’
‘English are purely Caucasian, Mr Barlow. This is a restricted park. The Dreamer has made that rule for the sake of the Waiting Ones. In their time of trial they prefer to be with their own people.’ (p.39)

Vragen over het boek:

1. Welke kritiek hebben de leden van de Britse cricketclub op respectievelijk Dennis Barlow en op Sir Francis Hinsley?
2. Analyseer de karakters van Dennis Barlow en van Aiméé Thanatogenos.
3. In welk opzicht is Mr Joyboy een karikatuur? In welk opzicht is hij dat juist niet?
4. ‘The Loved One’ kan gelezen worden als een satire. Een satire of wat en op wie?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply