The Nature of the Beast

Niveau:
Genre: growing up
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bol com verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

Oh, I remember the headlines, but they don’t tell the whole story – newspapers never do. They don’t know the half of it. Not one half! And even if they did, I reckon they wouldn’t care – nor about Dad or Chunder, or the trouble I’m in.
I’ll give them headlines! I’ll hammer them with headlines until I make this town squint! But I bet you a pound to a pinch of salt that they still won’t see the thread. No, they’ll not see that all these things are connected up, just like knots in a length of thread …
And here’s me, Bill Coward, Ned Coward’s son and Chunder’s grandson – nobody ... Nowt. And I’m the only one who really knows about the Beast. But they’ll never listen. Maybe you’ll not listen either, but I’m telling you it started on that cold January evening when Dad came home from work.

© HarperCollins, 1986.^ Terug naar boven

Algemeen

Bill woont alleen met zijn vader. Zijn moeder liet het gezin in de steek na de geboorte van Bill. Een paar huizen verder woont Chunder, de opa van Bill. De drie mannen wonen in een vrij arme arbeiderswijk aan de rand van een dorp, gelegen tussen de textielfabriek en de heuvels van Lancashire. Het leven is hard, maar de meeste mensen verdienen een goede boterham in de fabriek.
Maar dan gaat het op een dag mis. De vader en de opa van Bill worden tijdelijk naar huis gestuurd, net als de andere arbeiders. En een paar weken later sluit de fabriek definitief. De opa en vooral de vader van Bill proberen door acties de fabriek weer open te krijgen, maar dat wordt moeilijk.
Op school is Bill geen goede leerling; hij doet soms zijn huiswerk, hij spijbelt soms. Het liefst doet hij andere dingen – als het maar geen schoolzaken zijn.
Op een dag doemt er een ander probleem op. De kippen van Bills opa zijn allemaal doodgemaakt. Waarschijnlijk door een heel groot roofdier. En de weken daarna worden er meer kippen en schapen gedood. Veel mensen denken het dier gezien te hebben, maar niemand kan het bewijzen. De krant looft een beloning uit voor een duidelijke foto.
Een beloning … dat is net wat Bill goed gebruiken kan …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Janni Howker

Jaar van uitgave:
1985

Aantal pagina's:
158

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
GB, Lancashire, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 9 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘’.In het Nederlands heet het boek ‘De aard van het beest’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Nature of the Beast’ is een spannend verhaal over een jongen die het niet al te breed heeft. Er zijn (geld)problemen thuis, maar er zwerft ook nog ergens in de heuvels een groot roofdier rond.
Het verhaal is heel concreet en het is ook gevoelig, zonder dat het ooit sentimenteel wordt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Nature of the Beast’ moet je weten dat er in de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw heel veel fabrieken in Groot-Brittannië werden gesloten. Dat waren vaak kolen-, staal- en textielfabrieken. En de meeste van die fabrieken bevonden zich in het midden van Groot-Brittannië (een gebied dat The Midlands wordt genoemd): in graafschappen als Yorkshire, Lancashire en Derbyshire. Deze roman speelt zich af in Lancashire.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Nature of the Beast’ zijn op zich niet moeilijk, maar er wordt vaak in een noordelijk dialect gesproken. Zo zeggen de inwoners van Lancashire ‘nowt’ in plaats van ‘nothing’. Als je eenmaal gewend bent aan deze op het eerste gezicht vreemde woorden, zul je het verhaal zeker begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Nature of the Beast’ is soms moeilijk vanwege de afwijkende woorden. Maar verder is de taal toegankelijk. Het verhaal is spannend en soms ook wel ontroerend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Nature of the Beast’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Nature of the Beast’ is heel boeiend geschreven. Je merkt aan alles dat de auteur heel begaan is met het lot van de jonge Bill. Bill heeft het moeilijk in het leven, maar hij zeurt nooit ergens over.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Nature of the Beast’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie begint met de schermutselingen rond de fabriekssluiting. Maar al snel gaat het over ruzies van jongeren en (groot)ouders onderling. En tenslotte is er het agressieve roofdier dat de omgeving onveilig maakt.


Tijd:

‘The Nature of the Beast’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het is een tijd van fabriekssluitingen en grote werkloosheid in Groot-Brittannië.
Er zijn een paar flashbacks: die maken duidelijk wat er met de moeder van Bill gebeurd is.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Nature of the Beast’ is een dorp, gelegen tussen een textielfabriek en de heuvels van Lancashire. Het is een wilde natuur, met weinig huizen en veel heuvels, heidevelden en drassige gebieden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Nature of the Beast’: zal het Bill lukken om een zekere mate van geluk te bereiken (als het kan samen met zijn vader en opa)?


Verteller:

De roman ‘The Nature of the Beast’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Nature of the Beast’ zijn:
• Bill Coward: een jongen die samenwoont met zijn vader. Zijn moeder verdween toen hij nog een baby was. De leeftijd van Bill wordt niet gegeven, maar hij zal een jaar of dertien, veertien zijn;
• Ned Coward: de vader van Bill. Hij is fabrieksarbeider. Hij is een goede vader, maar hij drinkt behoorlijk en hij is zeer opvliegend;
• Charles Ernest (‘Chunder’) Coward: de opa van Bill, de vader van Ned. Ook hij werkt in de textielfabriek. Het schijnt dat de opvliegende Cowards zigeunerbloed in zich hebben, maar daar wil niemand van de Cowards over praten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Nature of the Beast’ zijn:
• Mick Dalton: de beste vriend van Bill, een buurjongen;
• Jim Dalton: de vader van Mick. Hij is een vertegenwoordiger van de vakbond bij de fabriek;
• Mrs Dalton: de moeder van Mick. Zij is een nette (en knappe) vrouw die een baan als onderwijzeres heeft;
• Mr Ogglethorpe (‘Oggy’): de klassenleraar van Bill, docent geschiedenis en Engels. Bill heeft een hekel aan school en aan leraren, maar met Oggy kan hij redelijk goed opschieten;
• ‘Twanger’ Dave Harrison: de docent wiskunde;
• Dorpsgenoten van Bill: Danny (eigenaar van de ‘chip shop’), Charlie Eccles;
• Mr Hamnet: de eigenaar van een winkel in vis- en jachtartikelen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Nature of the Beast’ is verfilmd.


Overig:

Het thema van ‘The Nature of the Beast’ is het leven op het geïndustrialiseerde platteland van Lancashire. Het is een gebied met een ruige natuur, maar alle mensen die er wonen lijken volledig afhankelijk te zijn van de grote industriële bedrijven (en hun bazen).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Janni Howker.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Granny Was a Buffer Girl van Berlie Doherty
• The Guilty Party van Joan Lingard
• Hunting the Cat van Keith Gray


Citaat:
Chunder was in at Number 17 but Dad wasn’t. As soon as I walked in the door the silky feeling came back, and the laughing went away. I asked so many whys and that many hows about the Mill closing that in the end Chunder lost his rag.
‘It’s just the nature of the bloody beast, Billy! It’s just the nature of the bloody beast!’ he yelled. (p.27)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft de moeder van Bill het gezin al zo lang geleden verlaten?
2. Waarom zijn de kippen van Chunder belangrijk voor het verhaal?
3. Welke rol speelt de vader van Mick in dit verhaal?
4. Was er volgens jou een echt ‘beast’? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.