3/5 - (1 stemmen)

The Pelican Brief

Niveau:
Genre: crime
Thema: politiek

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695064773680", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000491460","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Pelican%20Brief%20%28ebook%29%2C%20John%20Grisham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

He seemed incapable of creating such chaos, but much of what he saw below could be blamed on him. And that was fine. He was ninety-one, paralyzed, strapped in a wheelchair and hooked to oxygen. His second stroke seven years ago had almost finished him off, but Abraham Rosenberg was still alive and even with tubes in his nose his legal stick was bigger than the other eight. He was the only legend remaining on the Court, and the fact that he was still breathing irritated most of the mob below.
He sat in a small wheelchair in an office on the main floor of the Supreme Court Building. His feet touched the edge of the window, and he strained forward as the noise increased. He hated cops, but the sight of them standing in thick, neat lines was somewhat comforting. They stood straight and held ground as the mob of at least fifty thousand screamed for blood.
‘Biggest crowd ever!’ Rosenberg yelled at the window. He was almost deaf. Jason Kline, his senior law clerk, stood behind him. It was the first Monday in October, the opening day of the new term, and this had become a traditional celebration of the First Amendment. A glorious celebration. Rosenberg was thrilled. To him, freedom of speech meant freedom to riot.
‘Are the Indians out there?’ he asked loudly.
Jason Kline leaned closer to his right ear. ‘Yes!’
‘With war paint?’

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

Een oude, invalide rechter van de Hoge Raad, Justice Rosenberg, wordt vermoord. Het lijkt erop dat deze linkse jurist de haat van veel (mede)zuiderlingen heeft opgewekt. Zodanig dat men hem heeft laten vermoorden.
Elders, in Washington D.C., wordt de conservatieve Justice Jensen, ook een rechter van de Hoge Raad, vermoord in een bioscoop die pornofilms voor homoseksuelen vertoont. Blijkbaar had deze rechter ook veel mensen die hem haten: partijgenoten die zijn seksuele voorkeur niet pikken, of linkse radicalen die zijn behoudende denkbeelden niet accepteren?
De twee moorden lijken niets met elkaar te maken te hebben. Maar toch is er iemand die naar overeenkomsten zoekt. Een jonge, talentvolle rechtenstudente aan de universiteit van de zuidelijke stad Tulane, Darby Shaw, doet onderzoek naar de moorden. Na enig onderzoek schrijft ze een rapport, ‘a legal brief’, waarin ze aantoont dat er geen politieke of ideële motieven aan de moorden ten grondslag liggen, maar financiële. Iemand heeft in opdracht van een grote oliemagnaat, Victor Mattiece, de beide rechters vermoord. Mattiece wil met zijn bedrijf olie boren in de (beschermde) moerassen van de staat Louisiana.
Darby gaat verder op zoek, samen met haar professor, met een advocaat van de FBI, en later met een journalist van de Washington Post. Wat ze niet beseft, is dat er huurmoordenaars op haar en op haar medeonderzoekers worden afgestuurd: figuren die voor niets of niemand terugdeinzen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
436

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, het zuiden, vooral de staat Louisiana

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 45 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Achter gesloten deuren’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Pelican Brief’ is een mooi verhaal over goed en kwaad. Uiteraard winnen uiteindelijk de goeden, maar dat gaat wel ten koste van een flink aantal van die goeden …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Pelican Brief’ heb je weinig specialistische kennis nodig. Het verhaal gaat over het bedrijfsleven, de politiek, de advocatuur, de politie en de pers, maar het wordt nergens heel ingewikkeld. Grisham houdt je op de hoogte van alle informatie die je nodig hebt.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Pelican Brief’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Het verhaal is goed leesbaar en het is minder specialistisch dan sommige andere ‘advocatenthrillers’. Er zijn veel alinea’s en veel hoofdstukken. Ook heeft de roman veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘The Pelican Brief’ een prettig leesbaar boek. De taal is nergens echt moeilijk en het geheel wordt zelden erg specialistisch.
Ook het verhaal is boeiend en het wordt in een rap tempo verteld. Er zijn aanslagen, complotten, moorden en andere spannende gebeurtenissen die het verhaal soms keihard maken, maar die de roman ook heel spannend houden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Pelican Brief’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Pelican Brief’ is spannend geschreven, zoals lezers dat gewend zouden kunnen zijn na de eerste twee romans van Grisham. Grisham is deskundig, met name op het gebied van de rechtsspraak. Hij studeerde rechten en hij werkte enige tijd als advocaat. Maar in deze roman gaat het verhaal ook over de pers, de politiek en over het zakenleven.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Pelican Brief’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. De lezer volgt de naspeuringen van Darby als ze op zoek gaat naar de redenen voor de moorden op de beide rechters. Vanaf dat moment is het verhaal een opeenvolging van intriges, bedreigingen en moord(aanslag)en.


Tijd:

‘The Pelican Brief’ speelt zich af ergens af in de periode 1990-2000. Een specifiek jaar wordt niet vermeld; ook de namen van politici en van de president van de USA worden angstvallig vermeden. Verdere namen, situaties en bedrijven zijn uiteraard fictief.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘The Pelican Brief’ is het zuiden van de USA. En met ‘het zuiden’ wordt het historische zuiden bedoeld, dus eigenlijk alle staten ten zuiden van Washington D.C. Zo speelt een deel van het verhaal zich af rond de oliewinning in de staat Louisiana.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Pelican Brief’: wat is het gevolg van het onderzoekt dat Darby Shaw uitvoert met betrekking tot de moorden op de twee rechters?


Verteller:

De roman ‘The Pelican Brief’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Darby Shaw. Maar er zijn veel perspectiefwisselingen: soms wordt de actie bekeken vanuit andere karakters, zoals de rechter, de journalisten (met name Gray Grantham), de FBI (Gavin Verheek), de zakenmensen (Victor Mattiece) of de politiek (de president van de USA).




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Pelican Brief’ is:
• Darby Shaw: een rechtenstudente die de moorden op twee rechters onderzoekt; ze wordt daarbij geholpen door een aantal geheim agenten, advocaten en journalisten, maar dwarsgezeten door een groter aantal personen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Pelican Brief’ zijn:
• Justice Rosenberg: een rechter van de Hoge Raad (een liberaal);
• Justice Jensen: een rechter van de Hoge Raad (een conservatief);
• Victor Mattiece: een oliemagnaat;
• Thomas Callahan: een hoogleraar recht, de minnaar van Darby;
• Gavin Verheek: een advocaat van de FBI;
• Gray Grantham: een journalist van de Washington Post;
• Fletcher Coal: de hoofdredacteur (en baas) van Gray, de ‘chief of staff’ van de Washington Post;
• Denton Voyles: het hoofd van de FBI;
• Verscheidene politici uit Washington D.C., waaronder de President van de USA.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Pelican Brief’ is in 1993 door Alan J. Pakula verfilmd met in de hoofdrollen Julia Roberts en Denzel Washington.


Overig:

‘The Pelican Brief’ is een misdaadroman. Ditmaal is het minder een roman over de advocatuur als zodanig (zoals de vorige roman van Grisham, The Firm), maar eveneens een verhaal over het bedrijfsleven en over zaken die met politiek te maken hebben.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Client van John Grisham
After Dark van Phillip M. Margolin
• By the Light of the Moon van Dean Koontz


Citaat:
Brim, Stearns and Kidlow had a hundred and ninety lawyers, according to the latest edition of the Martindale-Hubbell Legal Directory. And White and Blazevich had four hundred and twelve, so hopefully Garcia was only one of a possible six hundred and two. But if Mattiece used other D.C. firms, the number would be higher and they didn’t have a chance. (p.280)

Vragen over het boek:

1. Waarom heet het boek ‘The Pelican Brief’? Vind je dit een goede titel? Waarom vind je dat?
2. Welke rol speelt Thomas Callahan in het verhaal?
3. De politiek is nauw verweven met de zakenwereld in dit verhaal. Geef hier een drietal voorbeelden van.
4. Welke voor- of nadelen ondervindt Darby Shaw van haar bemoeienissen met ‘The Pelican Brief’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.