3/5 - (1 stemmen)

The Poseidon Adventure

Niveau:
Genre: adventure
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

At seven o'clock, the morning of the 26th of December, the S.S. Poseidon, 81,000 tons, homeward bound for Lisbon after a month-long Christmas cruise to African and South American ports, suddenly found herself in the midst of an unaccountable swell, 400 miles south-west of the Azores, and began to roll like a pig.
The ‘Poseidon’, formerly the R.M.S. ‘Atlantis’, the first of the giant transatlantic liners to become out-moded, sold and converted to a combination of cargo and cruise trade, entered the area with her fuel tanks two-thirds empty and no water ballast replacement. The curiously long, low waves she was encountering came at intervals just too far apart to be caught by the lagging synchronization of her out-of-date and partially damaged stabilizers. Thus, she reeled drunkenly from side to side with the result that the motion combined with the hangover from the practically all-night, gala Christmas party and dance made the bulk of her five hundred odd, one-class Travel Consortium Limited passengers miserably and uncompromisingly ill.

© Dell Publishing Co., Inc., 1969.

^ Terug naar boven

Algemeen

Het luxe cruiseschip SS ‘Poseidon’ maakt haar eerste reis over de oceaan, van Lissabon naar havensteden in Afrika en Zuid-Amerika en weer terug. Aan boord bevinden zich zeer uiteenlopende gasten: een dominee, een zakenman, winkeliers en renteniers, jonge en oude mensen, stoere mensen en bangeriken.
Dat laatste wordt duidelijk wanneer er een ramp gebeurt: er vindt een (onderzeese) aardbeving plaats en het schip kapseist. Het enorme gevaarte komt ondersteboven in het water van de Atlantische Oceaan te liggen. Het licht valt uit, er vallen gewonden en doden en er breekt algemene paniek uit.
Gelukkig zijn er ook enkele opvarenden die hun verstand erbij houden. Een grote groep besluit bij elkaar te blijven in de grote eetzaal totdat er redding komt. Maar de dominee, Reverend Frank ‘Buzz’ Scott, heeft een ander plan. Hij meent dat het mogelijk moet zijn om naar boven te klimmen in het schip, op weg naar de kiel (dus eigenlijk omlaag in het schip, op weg naar de kiel). De tocht zal ongetwijfeld heel zwaar zijn. Immers, buizen en leidingen liggen nu niet langs het plafond maar op de grond, trappen moeten ondersteboven worden beklommen. Als de kiel bereikt wordt, zul je gemakkelijker klopsignalen naar buiten kunnen geven die door mogelijke redders buiten op eventuele reddingsschepen gehoord kunnen worden.
Een groep gaat met Scott de klim aan, op weg naar de kiel. Een barre tocht door een hels gebied waar dood en verderf (in allerlei gedaanten) op de loer liggen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Paul Gallico

Jaar van uitgave:
1969

Aantal pagina's:
312

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
De zee, de Atlantische Oceaan

Bijzonderheden:
Een thriller in 25 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De laatste trip van de Poseidon’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van een spannend avonturenboek houdt dat zich op zee afspeelt dan is ‘The Poseidon Adventure’ een mooi boek voor jou. Het gaat over overleven, maar ook over lafheid en heldendom, over liefde en geweld. Het lijkt een sensationeel avontuur, maar zoiets zou zo maar in werkelijkheid kunnen gebeuren (en het is misschien al eens gebeurd …).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Poseidon Adventure’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Maar je moet wel een groot voorstellingsvermogen hebben: als een groot schip kapseist krijg je een heel vreemde situatie. Onder is boven en boven is onder; de kiel is de bovenkant, het dek ligt helemaal onder water; trappen hangen verkeerd om, water- en elektriciteitsleidingen liggen op de vloer en de vloer is het plafond. Kortom, een zeer moeilijke situatie; vooral wanneer je naar boven (= beneden) wilt reizen …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Poseidon Adventure’ zijn goed te begrijpen, maar het verhaal is natuurlijk al wat ouder (1969); daarom is de taal soms wat ingewikkeld en misschien zelfs enigszins omslachtig. De alinea’s zijn soms lang; vooral in het begin van de roman wanneer er nog van alles en nog wat wordt uitgelegd.
De hoofdstukken zijn niet echt lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Poseidon Adventure’ is behoorlijk goed te volgen, maar omdat het verhaal al wat ouder is, is het soms lastig te lezen.
Het verhaal blijft echter buitengewoon spannend. Het is een heel origineel idee: als een schip kapseist bevindt zich alles – maar dan ook echt alles – op dat schip andersom. Dus dat geldt voor leidingen, maar ook voor trappen, deuren, bars, kranen, enzovoort. Als daarbij dan ook nog het licht is uitgevallen, begrijp je dat een tocht door zo’n schip ongelooflijk moeilijk is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Poseidon Adventure’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Poseidon Adventure’ is heel spannend geschreven. Paul Gallico is een ras verteller en dat blijkt ook uit deze roman. Het boek was zo spannend en origineel dat het tweemaal verfilmd werd. Gallico gebruikt veel cliffhangers; dit is een spannend verhaal met onverwachte (en soms ook zeer schokkende) gebeurtenissen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Poseidon Adventure’ is een verhaal met zeer veel actie. Als lezer rol je van het ene avontuur in het andere. Elk nieuw vertrek onderweg zorgt voor de nodige problemen. Daarnaast zijn de verschillende karakters zodanig, dat er allerlei onverwachte dingen gebeuren.


Tijd:

De roman ‘The Poseidon Adventure’ speelt zich af ergens in jaren 1960-1970. Een jaar wordt niet genoemd.
Het verhaal ontwikkelt zich over een periode van een paar dagen en het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Poseidon Adventure’ is een cruiseschip op de Atlantische Oceaan. Dit schip is gekapseisd en daardoor zijn alle voorwerpen op het schip omgekeerd: wat los stond, ligt nu her en der verspreid, wat vast zat aan het plafond zit nu vast aan de ‘vloer’. Verhoudingen zijn veranderd tussen rijk en arm, tussen passagier en bemanningslid en stoere kerels blijken lafaards te worden, terwijl bange meisjes zich plotseling heel stoer gedragen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Poseidon Adventure’: hoe kunnen de mensen overleven die zich op het cruiseschip bevinden?


Verteller:

De roman ‘The Poseidon Adventure’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Poseidon Adventure’ zijn:
• Frank (‘Buzz’) Scott: een dominee. Hij is een zeer gelovige, maar daarnaast ook een zeer sportieve man (een oud-atleet);
• Mike Rogo: een detective van de New York Police Department (NYPD);
• Emmanuel (‘Manny’) Rosen: een gepensioneerde winkelier van joodse afkomst, een kennis van Rogo;
• Belle Rosen: de echtgenote van Manny. Zij was ooit een zwemkampioene;
• Susan Shelby: een 17-jarige middelbare scholiere;
• Miss Mary Kinsdale: een boekhouder van een Engelse bank.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Poseidon Adventure’ zijn:
• Linda Rogo: de echtgenote van Mike, een voormalige (onsuccesvolle) actrice;
• Richard (‘Dick’) Shelby: een directeur van een autofabriek uit Detroit;
• Jane Shelby: de echtgenote van Richard;
• Robin Shelby: de 10-jarige zoon van de Shelby’s;
• Tony (‘The Beamer’) Bates: een (alcoholische) beurshandelaar;
• Hubert (‘Hubie’) Muller: een rijke nietsnut;
• Nona (‘Nonnie’) Parry: een danseres uit het cabaret van de cruiser;
• James Martin: een zakenman uit een stad in Illinois;
• Pamela Reid: een niet al te rijk meisje, verliefd op ‘The Beamer’;
• Mrs. Wilma Lewis: een weduwe; ze heeft een verhouding met James Martin;
• Bemanningsleden van de ‘Poseidon’:
• Dr. Caravello: de scheepsarts;
• Acre, Peters, Williams: stewards;
• Mr. Kyrenos: de derde machinist;
• Herbert, Pappas: matrozen;
• Kemal: een machinist;
• Marie: de scheepskapster.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Poseidon Adventure’ is meerdere keren verfilmd, onder andere met titels als ‘The Poseidon Adventure’ en ‘Poseidon’. Later schreef Gallico een vervolg dat ook werd verfilmd, ‘Beyond the Poseidon Adventure’. De verfilmingen zijn vaak zeer spectaculair, maar – zoals heel vaak geldt ook hier: het boek is echt beter …


Overig:

Het idee voor de roman ‘The Poseidon Adventure’ ontstond toen Paul Gallico een scheepsramp meemaakte. Hij zag hoe het schip waarop hij zich bevond langzamerhand in de oceaan wegzonk. Gelukkig liep dit allemaal goed af, maar het ongeluk gaf Mr Gallico wel de inspiratie om door te denken over wat er zou kunnen gebeuren wanneer een schip kapseist, ondersteboven naar de bodem zinkt en dat er dan veel mensen zijn die moeten proberen door het schip naar boven (= beneden) te klimmen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Gallico.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket van Edgar Allan Poe
• Cell van Stephen King
• The Taking van Dean Koontz


Citaat:
Scott had to raise his voice still higher in pitch to make himself heard. ‘Eater of babies!’ he shrieked. ‘Butcher of women! Slaughterer of men! You’ve already had the boy and the girl. What is it you want – another sacrifice? More blood? Another life?’
Over all the terrifying sounds of the ship’s struggle rose the cry torn from Miss Kinsdale, ‘Dr. Scott! No, please!’ For of them all she was the only one who foresaw what he was going to do. (p.235)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Scott en geef aan in hoeverre zijn karakter verandert in de loop van het verhaal.
2. Hoe is de relatie tussen Manny en Belle Rosen? Waaruit blijkt dat?
3. Wat gebeurt er met Susan Shelby en hoe gaat ze hier mee om?
4. Als er een boodschap in deze avonturenroman zit, welke zou dat dan kunnen zijn? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.