3/5 - (1 stemmen)

The Rainmaker

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695064995989", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30007570","familyId":"30007570","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"De%20rainmaker%2C%20John%20Grisham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

My decision to become a lawyer was irrevocably sealed when I realized my father hated the legal profession. I was a young teenager, clumsy, embarrassed by my awkwardness, frustrated with life, horrified of puberty, about to be shipped off to a military school by my father for insubordination. He was an ex-Marine who believed boys should live by the crack of the whip. I’d developed a quick tongue and an aversion to discipline, and his solution was simply to send me away. It was years before I forgave him.
He was also an industrial engineer who worked seventy hours a week for a company that made, among many other items, ladders. Because by their very nature ladders are dangerous devices, his company became a frequent target of lawsuits. And because he handled design, my father was the favorite choice to speak for the company in depositions and trials. I can’t say that I blame him for hating lawyers, but I grew to admire them because they made his life so miserable. He’d spend eight hours haggling with them, then hit the martinis as soon as he walked in the door. No hellos. No hugs. No dinner. Just an hour or so of continuous bitching while he slugged down four martinis then passed out in his battered recliner. One trial lasted three weeks, and when it ended with a large verdict against the company my mother called a doctor and they hid him in a hospital for a month.
The company later went broke, and of course all blame was directed at the lawyers. Not once did I hear any talk that maybe a trace of mismanagement could in any way have contributed to the bankruptcy.

^ Terug naar boven

Algemeen

Rudy Baylor is een bijna afgestudeerde rechtenstudent, een advocaat. Voordat hij zijn bul krijgt, slaagt hij erin een baan als advocaat te krijgen. Maar helaas verliest hij de baan wanneer het advocatenbureau waar hij werkt wordt overgenomen door een groter. Rudy heeft nu geen baan en hij is ook nog niet afgestudeerd.
Via mensen in de bar waar hij parttime werkt, komt hij in contact met J. Lyman ‘Bruiser’ Stone, een beetje een louche type dat zich bezighoudt met rechtszaken die met de gezondheidszorg te maken hebben (zoals levensverzekeringszaken in verband met ernstig zieke patiënten). Via dit bureau leert Rudy de verzekeringsman Deck Shifflet kennen, een sluwe onderhandelaar die altijd allerlei mazen in de wet weet te vinden.
Rudy krijgt twee zaken in zijn portefeuille. Allereerst is daar de bejaarde, rijke en zeer slimme Miss Birdie, een weduwe die haar testament wil veranderen. Rudy merkt dat het goed is om van deze wijze dame van alles en nog wat te leren. Verder krijgt hij de zaak van de ouders van Donny Ray Black onder ogen, een ernstig zieke leukemiepatiënt. Het is een zaak waar een luchtje aan zit omdat de verzekering niet bereid lijkt een cent uit te keren aan de familie wanneer Donny Ray zou komen te overlijden. Rudy doet zijn best voor beide zaken.
Maar dan ontmoet hij Kelly Riker, een mooie en jonge vrouw die in het ziekenhuis beland is omdat ze door haar man in elkaar is geslagen.
Nu hij met zo veel mensen en met zo veel zaken te maken heeft, realiseert Rudy dat hij zelf keuzes tussen goed en kwaad zal moeten maken, tussen eerlijkheid en rijkdom, tussen geld en liefde.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
598

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Tennessee, met name de stad Memphis

Bijzonderheden:
Een advocatenroman in 53 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De rainmaker’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Rainmaker’ gaat net als de meeste romans van Grisham over recht en onrecht. De hoofdpersoon is opnieuw een jonge advocaat. Maar ditmaal is het iemand die werkzaam is voor bureaus die processen voeren in verband met de gezondheidszorg. Het gaat hierbij om claims, om rechtszaken die in het uiterste geval te maken hebben met leven en dood van ernstig zieke patiënten. Het is zeker geen luchtig onderwerp, maar het zijn ook beslist geen fictieve onderwerpen in deze fictie.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Rainmaker’ heb je weinig specifieke kennis nodig. John Grisham legt zoals gebruikelijk heel veel uit. Dat doet hij uiteraard over de juridische kanten van het verhaal – Grisham studeerde rechten en hij werkte een aantal jaren als advocaat – maar in deze roman vertelt hij ook veel over rechtszaken die met de gezondheid te maken hebben: claims van ernstig zieken patiënten, processen tegen verzekeringsbedrijven die hun plichten niet nakomen, falende medische organisaties. Altijd zeer actuele onderwerpen (helaas).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Rainmaker’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. Grisham gebruikt de nodige vaktaal (het jargon van de rechtbank en van de medische zorg), maar hij legt alles duidelijk uit.
De alinea’s zijn over het algemeen kort en de roman heeft veel hoofdstukken. Er zijn veel dialogen die het verhaal verlevendigen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘The Rainmaker’ is heel goed te volgen voor een B2-lezer. Vakjargon zit er wel in, maar dat wordt altijd meer dan voldoende door de schrijver toegelicht.
Het onderwerp is zoals we dat van Grisham kennen: goed en kwaad in de juridische wereld. Ditmaal gaat het over processen en claims in de medische wereld.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Rainmaker’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Rainmaker’ is de zesde roman van Grisham. Hij is geschreven volgens een principe dat zeer succesvol is gebleken: een jonge advocaat moet zich staande zien te houden tussen min of meer betrouwbare juristen. In deze roman balanceert de hoofdpersoon zelf op het randje van wat toelaatbaar en niet toelaatbaar is: hij werkt voor louche bureaus waarvoor hij vreemde zaakjes moet afhandelen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Rainmaker’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie vindt veel plaats in advocatenbureaus en in rechtszalen. Maar wanneer Rudy met echt gewelddadige types in aanraking komt  – zoals de agressieve Cliff Riker – wordt de actie echt fysiek (en zeer bedreigend voor Rudy).


Tijd:

De roman ‘The Rainmaker’ speelt zich af in de jaren ’90 van de twintigste eeuw. Het verhaal speelt over een periode van een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld. De advocaat Rudy Baylor vertelt zijn verhaal in de tegenwoordige tijd, wat de roman levendig houdt omdat de lezer dicht op de huid van Rudy en zijn vrienden en vijanden blijft.


Plaats:

De setting van ‘The Rainmaker’ is voornamelijk de zuidelijke staat Tennessee. Veel episodes spelen zich af in de stad Memphis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Rainmaker’: hoe kan Rudy zijn integriteit bewaren en gelijktijdig werken in het beroep waarvoor hij is opgeleid: het nobele beroep van advocaat?


Verteller:

De roman ‘The Rainmaker’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Deze verteller spreekt de hele roman in de tegenwoordige tijd.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Rainmaker’ is:
• Rudy Baylor: een pas afgestudeerde advocaat. Hij raakt zijn nieuwe baan kwijt door een fusie van advocatenbureaus en komt dan in dienst bij een bureau dat rechtszaken met betrekking tot de gezondheidszorg en verzekeringen voert.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Rainmaker’ zijn:
• Booker Kane: een vriend van Rudy van de rechtenstudie;
• Miss ‘Birdie’ Birdsong: een ongeveer 80-jarige cliënte van Rudy;
• ‘Prince’ Thomas: de eigenaar van de bar in Memphis waar Rudy parttime werkt;
• J. Lyman ‘Bruiser’ Stone: een advocaat die geld probeert te verdienen aan de ambulancediensten van de stad;
• Deck Shifflet: een verzekeringsmanagent die zich voordoet als jurist;
• Leo F. Drummond: een ervaren maar keiharde advocaat;
• Donny Ray Black: een leukemiepatiënt voor wie Rudy een proces wil voeren;
• Dot en Buddy Black: een arm echtpaar, de ouders van Donny Ray;
• Kelly Riker: een jonge vrouw die door haar man mishandeld wordt;
• Cliff Riker: de gewelddadige echtgenoot van Kelly.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Rainmaker’ is in 1997 verfilmd door Francis Ford Coppola. De hoofdrollen werden gespeeld door Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Jon Voight en Danny Glover.


Overig:

De roman ‘The Rainmaker’ is de zesde roman van John Grisham. Opnieuw is het een verhaal over de wereld van advocaten, rechters en een jury. Het verhaal wordt verteld door een ik-verteller die vrijwel het gehele verhaal in de tegenwoordige tijd vertelt.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Finder van Colin Harrison
• Bloodstream van Tess Gerritsen
• Hold Tight van Harlan Coben


Citaat:
Greed is a funny thing. I have a job starting July 1 with Brodnax and Speer, a stuffy little sweatshop of a firm with fifteen lawyers who do little else but represent insurance companies in litigation. It was not the job I wanted, but as things developed Brodnax and Speer extended an offer of employment when all others failed to do so. I figure I’ll put in a few years, learn the ropes and move on to something better.
Wouldn’t those fellows at Brodnax and Speer be impressed if I walked in the first day and brought with me a client worth at least twenty million? I’d be an instant rainmaker, a bright young star with a golden touch. I might even ask for a larger office. (p.12)

Vragen over het boek:

1. Welke invloed heeft Miss Birdie op Rudy Baylor (en daarmee op het verloop van het verhaal)?
2. Welke personen hebben een positieve invloed op de beslissingen van Rudy?
3. De intriges met de Rikers zijn een soort subplot in het verhaal. Waarom zijn deze karakters toch heel belangrijk voor de ontwikkeling van de plot?
4. Welke indruk krijg je als lezer van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en van de advocatuur die zich daarmee bemoeit?




^ Terug naar boven

Comments are closed.