4/5 - (1 stemmen)

The Reivers

Niveau:
Genre: picaresque novel
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694980603992", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000023485920","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Reivers%20%28ebook%29%2C%20William%20Faulkner","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Grandfather said:
This is the kind of a man Boon Hogganbeck was. Hung on the wall, it could have been his epitaph, like a Bertillon chart or a police poster; any cop in north Mississippi would have arrested him out of any crowd after merely reading the date.
It was Saturday morning, about ten oclock. We – your great-grandfather and I – were in the office, Father sitting at the desk totting up the money from the canvas sack and matching it against the list of freight bills which I had just collected around the Square; and I sitting in the chair against the wall waiting for noon when I would be paid my Saturday's (week's) wage of ten cents and we would go home and eat dinner and I would be free at last to overtake (it was May) the baseball game which had been running since breakfast without me: the idea (not mine: your great-grandfather's) being that even at eleven a man should already have behind him one year of paying for, assuming responsibility for, the space he occupied, the room he took up, in the world's (Jefferson, Mississippi's, anyway) economy. I would leave home with Father immediately after breakfast each Saturday morning, when all the other boys on the street were merely arming themselves with balls and bats and gloves – not to mention my three brothers, who, being younger and therefore smaller than I, were more fortunate, assuming this was Father's logic or premise: that since any adult man worth his salt could balance or stand off four children in economic occupancy, any one of the children, the largest certainly, would suffice to carry the burden of the requisite economic motions: in this case, making the rounds each Saturday morning with the bills for the boxes and cases of freight which our Negro drivers had picked up at the depot during the week and delivered to the back doors of the grocery and hardware and farmers' supply stores, and bring the canvas sack back to the livery stable for Father to count and balance it, then sit in the office for the rest of the morning ostensibly to answer the telephone – this for the sum of ten cents a week, which it was assumed I would live inside of.

© Vintage, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Lucius Priest is een keurige jongen van elf jaar die bij zijn ouders, broertjes en grootouders woont. Hij doet eigenlijk alles wat hij zou moeten doen. Behalve op de dag dat zijn ouders en grootouders naar een begrafenis gaan …
Het is 1905. De opa van Lucius is één van de twee (aanzienlijke) families van het stadje Jefferson in Mississippi die een auto bezit. Die auto staat eigenlijk altijd alleen maar in de garage, de opa rijdt er niet mee en de chauffeur/koetsier Boon Hogganbeck mag er alleen maar naar kijken en hem zo nu en dan poetsen. Dus wanneer de opa een dag of vier weg moet vanwege een begrafenis, ziet Boon zijn kans schoon. Hij haalt Lucius over om met hem mee te gaan: op reis naar de grote, wereldse stad Memphis (Tennessee). Maar wanneer ze een paar uren onderweg zijn, ontdekken ze een derde reiziger: Ned McCaslin, de zwarte bediende van de familie Priest. Die wil ook wel eens naar de zondige stad – om daar de hoertjes te bezoeken, bijvoorbeeld …
Als ze na veel tegenslagen in Memphis aankomen, blijken hen nog meer problemen te wachten te staan. Boon en Lucius logeren in een bordeel, Boon wordt verliefd op een hoertje en Ned komt met een paard aanlopen. Het blijkt dat Ned de auto van ‘Boss’ Priest geruild heeft voor een paard. Een renpaard, dat wel. Tenminste, dat zeggen ze …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Faulkner

Jaar van uitgave:
1962

Aantal pagina's:
305

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1900-1910

Plaats van handeling:
USA, Mississippi en Tennessee

Bijzonderheden:
Een roman in 12 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Remmen los in Mississippi’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Reivers’ is de laatste roman die William Faulkner schreef. Hij gaat voor een deel over Faulkners denkbeeldige Noord-Mississippi: Yoknapatawpha County. Maar ook gaat het over de meest mondaine stad in de wijde omgeving: Memphis, Tennessee. Het centrum van de zonde …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Reivers’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel moet je wennen aan de vertelstijl van Mr. Faulkner: van de hak op de tak met veel weglatingen. En ook zijn spelling is uniek: apostroffen gebruikt hij niet, dubbele ontkenningen en vloek- en scheldwoorden des te meer.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Reivers’ zijn soms lastig. William Faulkner gebruikt heel veel, vaak ongebruikelijke, woorden en soms onverwachte combinaties. De taal is altijd origineel, maar zelden gemakkelijk. Er wordt regelmatig gevloekt en gescholden. Verder laat Faulkner zijn zwarte hoofdpersonen praten als weinig ontwikkelde mensen: met veel dubbele ontkenningen, veel omissies, veel herhalingen en veel scheldwoorden.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn soms lang. Er zijn veel – en vaak zeer humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Reivers’ is vaak moeilijk.
Het verhaal is geweldig humoristisch. Maar je moet wel heel goed opletten wanneer je het leest: de ik-verteller laat veel weg en hij komt pas later op bepaalde zaken terug.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Reivers’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Reivers’ is duidelijk een verhaal dat verteld wordt door een oudere man. Hij kruipt in de huid van het elfjarige jongetje dat hij in 1905 was. Maar regelmatig spreekt hij als een volwassene – met moeilijke woorden en lange zinnen. Ook herstelt en onderbreekt hij zijn verhaal regelmatig (‘I, no, we’). Het lastigste is dat hij belangrijke feiten regelmatig weglaat: pas later weet je wat er werkelijk gebeurd is. Een soort cliffhanger in een interior monologue, zou je kunnen zeggen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Reivers’ is een verhaal met veel actie. De drie hoofdpersonen maken een spannende reis door een dunbevolkt gebied, ze logeren in een bordeel, ze ruilen een auto voor een gestolen paard en ze doen mee aan een paardenrace.


Tijd:

‘The Reivers’ speelt zich af in het jaar 1905. Het verhaal word meer dan zestig jaar later verteld door de (dan grootvader) Lucius Priest aan zijn kleinkinderen. Het verhaal duurt in totaal een dag of vijf.


Plaats:

De setting van ‘The Reivers’ is voor een deel het noorden van de Amerikaanse staat Mississippi, het gebied dat Faulkner heel goed kende. Hij noemde deze streek Yoknapatawpha, naar een oude Indiaanse naam.
Veel belangrijke scenes van deze roman spelen zich af in en om de stad Memphis, Tennessee, een stad die gezien werd door de simpele plattelandsmensen van Yoknapatawpha als het toppunt van verval en zedeloosheid – dé reden waarom Boon en Ned er naar toe willen gaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Reivers’: hoe zal het de drie ‘reivers’ vergaan tijdens hun illegale rit?


Verteller:

De roman ‘The Reivers’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Reivers’ zijn:
• Lucius Priest: een elfjarige jongen, de ik-verteller. Lucius is een keurige jongen die heel welopgevoed is: door zijn ouders, door zijn grootouders. Hij is dan ook een verademing in de platvloerse, corrupte wereld van Miss Reba’s ‘boarding house’. Lucius heeft een heel goed beeld van goed en kwaad – en dat beeld houdt hij ten allen tijde voor ogen. Als Lucius het verhaal vertelt is hij al opa – het verhaal gaat over gebeurtenissen van bijna zestig jaar eerder;
• Boon Hogganbeck: een werknemer van de familie (soms boer, dan weer monteur of koetsier). Hij is niet helemaal blank, maar ook niet echt Afro-Amerikaans; zelf claimt hij Indiaans bloed te hebben. Boon is al jaren in dienst van de rijkere families van Jefferson, de laatste tijd vooral bij de familie Priest;
• Ned McCaslin: de zwarte koetsier (en manus-van-alles) van de familie. Hij is getrouwd met Delphine, de kokkin van de familie. Ned is een Afro-Amerikaan, maar hij is ook een McCaslin – een kind van de plantage-eigenaar McCaslin (van wie ook Lucius afstamt) en een zwarte slavin.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Reivers’ zijn:
In Jefferson, Mississippi:
• Familie van Lucius: Grandfather (‘Boss’) Priest (bankier), Father Maury Priest (stalhouder), Mother Alison Priest, Grandmother Sarah Priest, de drie broertjes van Lucius, Aunt Callie, Cousin Louisa en haar familie (die op een boerderij wonen);
• Personeel van de Priests: Ludus (koetsier), Delphine (kokkin);
• Bewoners van het stadje: Gabe (smith), assistenten John Powell en Luster, Doctor Peabody, Judge Stevens, Mr. Wordwin (kassier in de bank), Colonel Sartoris (één van de aanzienlijke families uit het stadje), Mr. Rouncewell (eigenaar van het benzine- en oliebedrijf).
Onderweg naar Memphis:
• Miss Ballenbaugh: een dame die een herberg exploiteert, haar kok, Alice;
• Een man die met twee ezels gestrande reizigers helpt.
In Memphis en Parsham, Tennessee:
• Miss Reba: de houdster van een bordeel (‘boarding house’), een harde (maar rechtvaardige) dame;
• Minnie: de huishoudster van het bordeel. Haar grootste bezit is een gouden tand;
• Miss Corrie (‘Bee’, eigenlijk Everbe Corinthia): een knap hoertje. Zij is afkomstig van het platteland van Arkansas waar ze woonde bij een tante;
• Otis: de vijftienjarige neef van Miss Corrie, een vrijgevochten ventje met veel levenservaring. Hij logeert – tot ongenoegen van velen – een tijdje in het bordeel;
• Mr. Binford: de eigenaar van het bordeel;
• Sam Caldwell: de ‘brakeman’ van de trein die Memphis regelmatig aandoet;
• Uncle Parsham: een Afro-Amerikaanse kennis van Sam Caldwell, een boer;
• Lycurgus Hood: de kleinzoon van Uncle Parsham, zoon van diens dochter Mary;
• Butch: een deputy sheriff uit een naburig plaatsje, een vrouwonvriendelijke en nogal racistische kerel;
• McWillie: de jockey van de paarden van de plaatselijke landeigenaar, Colonel Linscomb;
• Bobo: een familielid van Ned (ook een McCaslin);
• Mr. Poleymus: de politieman van het dorpje Parsham;
• Colonel Linscomb: een van de voornaamste notabelen uit Parsham, een kennis van Grandfather Priest;
• Mr. Van Tosh: een kennis van Colonel Linscomb en Grandfather Priest.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Reivers’ is in 1969 verfilmd: een vrij avontuurlijke film met Steve McQueen in de hoofdrol. De film is in ieder geval veel avontuurlijker (en eendimensionaler) dan het ironische en meer literaire werk van Mr. Faulkner.


Overig:

De titel ‘The Reivers’ verwijst naar een vrij obscuur woord: ‘a reiver’ is een rover; ‘border reivers’ waren figuren die de Schots-Engelse grensovergangen onveilig maakten.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Faulkner.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Their Eyes Were Watching God van Zora Neale Hurston
Sula van Toni Morrison
Mr. Vertigo van Paul Auster


Citaat:
‘Maybe then you can steal a automobile and find somebody to buy it that wont worry you with a lot of how-come and who and why. But you cant now. So for a man that looked like I imagined he looked (I hadn’t never seen him yet) to travel around trying to sell a automobile quick and private, would be about as hard as selling a elephant quick and private. (p.292)

Vragen over het boek:

1. Waarom begint Lucius te vechten met Otis?
2. Waarom heeft Ned de auto eigenlijk ingeruild voor een paard?
3. Hoe wordt Lucius gestraft voor zijn wangedrag?
4. Wie vind je het meest positief uit dit verhaal komen: de blanke of de zwarte mensen? Geef twee voorbeelden waaruit dat blijkt.




^ Terug naar boven

Comments are closed.