2/5 - (2 stemmen)

The Road

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691226825751", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000387249","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Road%20%28ebook%29%2C%20Cormac%20McCarthy","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

When he woke in the woods in the dark and the cold of the night he'd reach out to touch the child sleeping beside him. Nights dark beyond darkness and the days more gray each one than what had gone before. Like the onset of some cold glaucoma dimming away the world. His hand rose and fell softly with each precious breath. He pushed away the plastic tarpaulin and raised himself in the stinking robes and blankets and looked toward the east for any light but there was none. In the dream from which he'd wakened he had wandered in a cave where the child led him by the hand. Their light playing over the wet flowstone walls. Like pilgrims in a fable swallowed up and lost among the inward parts of some granitic beast. Deep stone flues where the water dripped and sang. Tolling in the silence the minutes of the earth and the hours and the days of it and the years without cease. Until they stood in a great stone room where lay a black and ancient lake. And on the far shore a creature that raised its dripping mouth from the rimstone pool and stared into the light with eyes dead white and sightless as the eggs of spiders. It swung its head low over the water as if to take the scent of what it could not see. Crouching there pale and naked and translucent, its alabaster bones cast up in shadow on the rocks behind it. Its bowels, its beating heart. The brain that pulsed in a dull glass bell. It swung its head from side to side and then gave out a low moan and turned and lurched away and loped soundlessly into the dark.

© Penguin Random House Company / Alfred A. Knopf, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Een man en zijn zoontje trekken door een wereld die door een enorme ramp is verwoest. Er zijn bijna geen overlevenden meer en de natuur is vernield. De vader en zoon zijn constant op zoek naar eten en naar onderdak in leegstaande huizen en gebouwen en in kale bossen. De weinige mensen die nog leven zijn niet te vertrouwen en de vader en zoon leven in constante angst om aangevallen te worden. In erbarmelijke omstandigheden zijn ze op weg naar het zuiden van het land in de hoop daar misschien een nieuw leven op te kunnen bouwen. Hopelijk zal het leven ergens aan de oceaan iets draaglijker zijn. Het is de vraag of dit zal lukken.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Cormac McCarthy

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
307

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de toekomst

Plaats van handeling:
Ergens in de Verenigde Staten, in een gebied niet al te ver bij de kust vandaan

Bijzonderheden:
Er zijn geen hoofdstukken in dit boek en de dialogen zijn zeer minimalistisch.
In het Nederlands heet het boek ‘De weg’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Road’ gaat in feite over het goede en het kwade in de mens en hoe deze kwaliteiten in extreme situaties naar boven komen. Er komen scenes in dit boek voor die heel gewelddadig zijn en de troosteloosheid van de situatie komt ook duidelijk naar voren. Daar moet je als lezer wel tegen kunnen. Gelukkig zitten er soms ook momenten in de roman die hoop bieden op een betere, nieuwe toekomst.


WAT MOET JE WETEN?

Veel schrijvers, zoals George Orwell, Aldous Huxley, Dean Koontz of Stephen King, maken zich in veel van hun werken zorgen over waar het naar toe zal gaan  met de wereld. Daarom schrijven ze verhalen over werelden waarin het helemaal niet goed gaat of helemaal verkeerd afloopt met de mensheid. Het is een waarschuwing voor de lezer: laat het niet zover komen. En als lezer stel je jezelf de vraag: hoe zou ik me gedragen als ik in deze situatie terecht zou komen?




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en zinnen zijn niet moeilijk te lezen. De dialogen zijn kort en bondig en zijn, ondanks het ontbreken van aanhalingstekens, goed te volgen. Het mooie van de taal in dit boek is dat deze ondanks de korte zinnen vaak heel veel lading heeft. De volgende dialoog tussen vader en zoon is daar een voorbeeld van. De zoon stelt vragen aan zijn vader:

Did you have any friends?
Yes, I did.
Lots of them?
Yes.
Do you remember them?
Yes. I remember them.
What happened to them?
They died.
All of them?
Yes. All of them.
Do you miss them?
Yes. I do.
Where are we going?
We’re going south.
Okay. (pp. 50-51)


DE TAAL EN HET VERHAAL

Ondanks dat de taal niet moeilijk is zijn er elementen in het verhaal die je dwingen om door te denken. Dit verhaal gaat eigenlijk over de strijd tussen menselijke intuïtie en morele waarden. Wat moet je als mens doen om te overleven? Het gaat om de survival of the fittest en die strijd kan heel gruwelijk zijn, zoals de vader en zoon ontdekken. Zo gemakkelijk als de taal lijkt, zo diep zijn de morele dilemma’s die in dit boek worden aangesproken. Terwijl je dit verhaal zou kunnen lezen als een spannend avontuur kun je gelijktijdig ook geraakt worden door de thema’s die tijdens de gebeurtenissen in de roman worden aangeroerd.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Road’ een roman met een literair niveau C5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van McCarthy zou kunnen worden omschreven als minimalistisch. De paragrafen zijn kort en hij gebruikt bijna geen interpunctie. Ook zijn er weinig personages in dit boek en zelfs de hoofdpersonen hebben geen naam. McCarthy schrijft zijn dialogen zonder aanhalingstekens en hij gebruikt ook veel samenvoegingen waar in het Engels eigenlijk een apostrof (‘) zouden moeten worden gebruikt, hij schrijft bijvoorbeeld vaak ‘didnt’ waar eigenlijk ‘didn’t’ zou moeten worden geschreven. De Amerikaanse schrijver William Faulkner schreef vaak ook op deze manier. Maar soms gebruikt McCarthy de apostrof juist weer wel. Het lijkt erop dat de schrijver de desolaatheid van de minimalistische omgeving ook wil laten zien in het taalgebruik van het geringe aantal personages in dit verhaal.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Dit verhaal zit vol actie. Doordat de vader en zoon steeds op zoek zijn naar eten en onderdak en zich steeds weer in veiligheid moeten stellen zit je als lezer steeds op het puntje van je stoel en je vraagt je telkens af waar die twee nu weer terecht zullen komen.


Tijd:

Het is onduidelijk voor de lezer in welke tijd dit verhaal zich afspeelt, voornamelijk omdat de hoofdpersonen het zelf ook niet weten:

He thought the month was October but he wasnt sure. He hadnt kept a calendar for years. (p. 2)

Het verhaal spelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld (hoewel ook dit element in het verhaal vaag wordt gehouden). Er zijn de nodige flashbacks waarin de vader terugdenkt aan vroeger, gelukkiger tijden.


Plaats:

Er worden geen plaatsnamen genoemd in dit boek maar er zijn aanwijzingen dat het verhaal zich ergens in de Verenigde Staten afspeelt:

These are our roads, the black lines on the map. The state roads.
Why are they state roads?
Because they used to belong to the states. What used to be called the states.
But there are no more states?
No.
What happened to them?
I dont know exactly. That’s a good question.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Road’: zullen de vader en zoon in deze uitzichtloze situatie overleven?


Verteller:

De roman ‘The Road’ wordt verteld vanuit het perspectief van de vader (in de derde persoon). De vader weet niet goed wat ervoor gezorgd heeft dat deze ramp heeft plaatsgevonden en als lezer kom je er ook niet achter. Doordat het verhaal is geschreven vanuit de beleving van de vader zijn we aangewezen op zijn kennis en bij hem ontbreekt het vaak aan informatie.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Road’ zijn:
• Een vader (niet bij naam genoemd): hij zorgt voor zijn zoon en hij beschermt hen beiden tegen allerlei gevaren op hun zoektocht naar een veilig onderdak;
• Een zoon (niet bij naam genoemd): hij zal ongeveer een jaar of tien oud zijn, een trouwhartige maar angstige jongen met een steevast vertrouwen in zijn vader.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Road’ zijn:
• mensen die de vader en zoon tegenkomen onderweg. Er is een man die zichzelf ‘Ely’ noemt en er zijn enkele anonieme ontmoetingen met vreemdelingen;
• (via flashbacks naar vroeger) de moeder van de jongen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Road’ is in 2009 verfilmd en deze verfilming won verscheidene prijzen. De hoofdrollen waren voor Viggo Mortensen (Man) en Kodi Smit-McPhee (Boy).


Overig:

De roman ‘The Road’ werd in 2007 onderscheiden met de Pulitzer Prize.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cormac McCarthy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
On the Beach van Nevil Shute
In the Country of Last Things van Paul Auster
Cell van Stephen King


Citaat:
He was beginning to think that death was finally upon them and that they should find some place to hide where they would not be found. There were times when he sat watching the boy sleep that he would begin to sob uncontrollably but it wasnt about death. He wasnt sure what it was about but he thought it was about beauty or about goodness. Things that he’d no longer any way to think about at all. They squatted in a bleak wood and drank ditchwater strained through a rag. He’d seen the boy in a dream laid out upon a coolingboard and woke in horror. What he could bear in the waking world he could not by night and he sat awake for fear the dream would return. (p.137)

Vragen over het boek:

1. Leg uit aan de hand van een drietal voorbeelden hoe de relatie is tussen de vader en zijn zoon.
2. Wat is er gebeurd met de moeder van de jongen? Wat vind je van de manier waarop zij zich gedroeg tegenover haar echtgenoot en zoon?
3. Eigenlijk gaat dit boek over het goede en kwade in de mens. Geef een tweetal voorbeelden van zowel het goede als het kwade zoals je dat tegenkomt in deze roman.
4. Welke ramp heeft er volgens jou plaatsgevonden en door wie/wat is deze veroorzaakt? Noem een drietal gebeurtenissen die je mening onderbouwen.




^ Terug naar boven

Comments are closed.