3/5 - (1 stemmen)

The Rottweiler

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The jaguar stood in a corner of the shop between a statue of some minor Greek deity and a jardinière. Inez thought it said a lot about the world we lived in that to most people when you said 'jaguar' they took it to mean a car and not an animal. This one, black and about the size of a very large dog, had once been a jungle creature someone's grandfather, a big game hunter, had shot and had stuffed. The someone had brought it into the shop the day before and offered it to Inez at first for ten pounds, then for nothing. It was an embarrassment having it in the house, he said, worse than being seen in a fur coat.
Inez only took it to get rid of him. The jaguar's yellow glass eyes had seemed to look reproachfully at her. Sentimental nonsense, she said to herself. Who would buy it? She had thought it might seem more attractive at eight forty-five in the morning but it was just the same, its fur harsh to the touch, its limbs stiff and its expression baleful. She turned her back on it and in the little kitchen behind the shop put the kettle on for the tea she always made herself and always shared these days with Jeremy Quick from the top floor.
Punctual as ever, he tapped on the inside door, and came in as she carried the tray back into the shop. 'How are you today, Inez?'
He, and he alone, pronounced her name in the Spanish way, Eeneth, and he had told her the Spanish in Spain, but not in South America, pronounced it like that because one of their kings had had a lisp and they copied him out of deference. That sounded like an apocryphal story to her but she was too polite to say so. She handed him his teacup with a sweetener tablet in the spoon. He always walked about, carrying it.
'What on earth is that?'
She had known he would ask. 'A jaguar.'
'Will anyone buy it?'
'I expect it will join the ranks of the grey armchair and the Chelsea china clock that I'll be left with until I die.'

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2004

^ Terug naar boven

Algemeen

Inez Ferry is al een paar jaar weduwe. Zij is van haar eerste man gescheiden en haar tweede echtgenoot – van wie ze zielsveel hield – is aan een hartaanval overleden. Van het geld dat haar man als succesvol acteur verdiende kon ze een winkeltje kopen. Daar verkoopt ze antieke, maar niet heel kostbare, spulletjes. Ze woont boven de winkel die in Londen staat. De bovenverdieping heeft ze verhuurd – aan een keurige man (Jeremy Quick) die verloofd is, aan een Russische (?) vrouw, Ludmila Gogol, die een luidruchtige vriend (Freddy) heeft en aan Will Cobbett, een niet al te slimme, maar heel lieve jonge bouwvakker.
Het leven lijkt zijn gangetje te gaan. Maar dat is maar schijn. In de buurt worden kort achter elkaar drie moorden op jonge vrouwen gepleegd en een vierde jonge vrouw verdwijnt. Van elk slachtoffer verdwijnt een klein dingetje: een kettinkje, een aansteker. Het eerste slachtoffer is gebeten: vandaar dat de moordenaar ‘The Rottweiler’ wordt genoemd.
De bewoners van het pand van Inez houden het moordonderzoek in de gaten. Maar niet meer dan dat.
Totdat het kettinkje van een slachtoffer in de antiekzaak van Inez wordt gevonden. En dan wordt er ook nog ingebroken bij de kamerhuurders van Inez …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ruth Rendell

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
406

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 30 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Dubbelleven’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘The Rottweiler’ is opnieuw een heel spannend verhaal over geheimen, over een serie moorden en over een ongrijpbare moordenaar. Als je veel wilt weten over gewone (en ook soms ook wel ongewone) mensen in Londen die met moorden te maken krijgen, dan is deze whydunit waarschijnlijk een goede keuze voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘The Rottweiler’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Wel is het handig dat je er rekening mee houdt dat dit verhaal meer een whydunit dan een whodunit is: het gaat vooral om de redenen (motieven) waarom moorden gepleegd worden en niet om wie die moorden pleegde.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Rottweiler’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De alinea’s zijn van een normale lengte en ook de hoofdstukken zijn meestal niet heel lang (en ze worden soms door witregels onderbroken). Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Rottweiler’ is nergens echt moeilijk. Ruth Rendell weet hoe ze zonder specialistisch te worden, een spannend verhaal kan vertellen. Het verhaal verzandt nooit in moeilijk onderzoeken (forensisch of anderszins); het blijven altijd min of meer ‘gewone’ mensen die hier worden gevolgd.
Het verhaal is heel boeiend. De karakters zijn zo gewoon, dat ieder van hen de moordenaar had kunnen zijn. Maar wie het is …?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Rottweiler’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Al op een derde deel van het boek kunnen we lezen wie de moordenaar is. Dat zou het verhaal voor twee derde deel van de roman saai kunnen maken. Maar dat is niet het geval. We hebben namelijk geen enkel motief gekregen waarom die moorden gepleegd werden. Ook weten we niet waar, hoe en of de moordenaar gepakt zal worden. Dat maakt van ‘The Rottweiler’ tot een spannende whydunit.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘The Rottweiler’ is een verhaal met vrij veel actie. Veel actie vindt off-stage plaats; zo worden er moorden gepleegd op jonge vrouwen, maar daarover lezen en horen wij voor het eerst, wanneer de hoofdkarakters er ook over lezen in de krant of horen via de TV.


Tijd:

‘The Rottweiler’ speelt zich af in het jaar 2002. In de roman verwijst Jeremy Quick naar zijn 36-jarige verloofde, die in 1966 geboren werd.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld. Er is een heel enkele flashback – bijvoorbeeld wanneer de moordenaar aan zijn/haar eerste moord terugdenkt.


Plaats:

De setting van ‘The Rottweiler’ is de Britse hoofdstad Londen; voornamelijk het stadsdeel Paddington en een paar andere wijken in Noord-Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Rottweiler’: wie heeft de moorden op de jonge vrouwen op zijn/haar geweten en waarom zijn die moorden gepleegd?


Verteller:

De roman ‘The Rottweiler’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit meerdere perspectieven: soms vanuit dat van Inez, soms vanuit dat van Becky en soms vanuit dat van de moordenaar.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Rottweiler’ zijn:
• Inez Ferry: een 55-jarige weduwe. Ze is de eigenaar van een antiekhandel (‘Star Antiques’) waar van alles en nog wat verkocht wordt. Ze woont boven haar winkel in Londen (in het stadsdeel Paddington), de verdieping boven haar woning heeft ze verhuurd;
• Zeinab: de beeldschone werknemer van Inez. Zij verkoopt heel veel (misschien vooral dankzij haar schoonheid). Zij klaagt vaak over haar rijke, maar streng-Hindoestaanse ouders; ze is verloofd, maar ze heeft ook een andere (behoorlijk oude) vriend;
• Will Cobbett: een 18-jarige huurder van een kamer bij Inez. Hij is een zorgenkind met een beperkte intelligentie (‘special needs’), maar hij is een harde werker (als bouwvakker). Toen hij drie was verongelukte zijn moeder; zijn biologische vader bemoeide zich niet met hem – Will werd altijd geholpen door zijn tante Becky;
• Jeremy Quick: een 48-jarige huurder van een kamer bij Inez. Hij is een correcte, maar nogal afstandelijke man. Hij heeft een goede baan als computerdeskundige en hij brengt vrij veel tijd door bij zijn verloofde die elders in Londen woont. Zijn moeder woont in het noorden van Engeland;
• Ludmila: een huurder van een kamer bij Inez. Ludmila is Oost-Europees (Russisch), zegt ze. Zij werkt niet en ze brengt veel tijd door met haar vriend, die vrijwel permanent bij haar op de kamer woont;
• Becky Cobbett: de tante van Will. Zij heeft een goed baan en ze heeft Will heel zijn leven financieel gesteund. Maar hij mocht nooit bij haar wonen en daar voelt Becky zich nog altijd schuldig over. Elke week komt Will een keer bij haar eten;
• Freddy Perfect: de vriend van Ludmila. Hij is van Caribische afkomst en hij beziet het leven veelal van de zonnige kant.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Rottweiler’ zijn:
• Morton Phibling: een bewonderaar van Zeinab. Hij is iets boven de zestig. Hij verwent zijn grote liefde met dure cadeaus en sjieke etentjes en hij wil graag met haar trouwen;
• Detective Inspector Brian Crippen: de politieman die de moorden op de jonge vrouwen onderzoekt;
• Detective Sergeant Finlay Zulueta: de assistent van DI Crippen;
• DC Osnabrook, DC Jones: assistenten van DI Crippen;
• Keith Beatty: de baas van Will. Hij heeft een bouwbedrijfje;
• Kim Beatty: de zus van Keith. Zij is kapster;
• Mr Koury: een juwelier die naast Inez zijn winkel heeft;
• Anwar Ghosh: een vriend van Freddy. Hij heeft heel rijke en succesvolle ouders (van Indiase afkomst), maar hij weigert tot nu toe hard te studeren of te werken. Hij voorziet in zijn onderhoud met allerlei schimmige zaakjes;
• Keefer Latouche, Flint Edwards en Julitta O’Managhan: vrienden van Anwar;
• Algy Munro, Carmel, Bryn en Mrs Reem Sharif: de echtgenoot, kinderen en moeder van Suzanne;
• Arjuna, Uma en Nilima: zussen van Anwar Ghosh;
• Rowley Woodhouse: de verloofde van Zeinab.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Rottweiler’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘The Rottweiler’ is één van de vele standalone romans van Ms Rendell. Er komt wel politie voor in de roman, maar de detectives spelen slechts een bescheiden rol in het verhaal. De lezer weet veel eerder wie de moordenaar is dan de speurders.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ruth Rendell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Water’s Lovely van Ruth Rendell
The Wheatstone Pond van Robert Westall
Friday on My Mind van Nicci French


Citaat:
Being called ‘The Rottweiler’ by newspapers and, following their example, the public, made him angry. He had never bitten anyone. He doubted if he was physically capable of biting into human flesh, for this was touching of the worst kind. He would vomit before he did so. The idea of himself as a mad sadist who bit his victims was made worse by the fact that he hadn’t wanted to kill, he hadn’t meant to. Why had he? And an equally mystifying question, why had it happened to him so comparatively late in life? Why had ‘it’ waited until he was in his forties?
Until he knew the answers, he would go on, because knowing was the only way to stop. (p.138)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de politie speciaal geïnteresseerd in de antiekwinkel van Inez?
2. Waarom voelt Becky zich vaak schuldig tegenover Will?
3. Waarom zijn Anwar en zijn maatjes belangrijk voor de clou van het verhaal?
4. Waarom is de moordenaar geworden zoals hij is (tenminste, volgens hemzelf)?
^ Terug naar boven

Comments are closed.