The Secret in the Farmhouse

Niveau:
Genre: adventure
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Hey, Dan, watch out! Alex has got her camera out again!’ laughed Matt.
‘Oh, Alex, how many photographs of us do you need?’ asked Dan.
‘My phone can take photos too, you know,’ teased Matt. He held up his phone to takes some photos. ‘I’m going to take a photo of this bag … oh, and the seat, Hannah’s nose, my knee and you, Alex. Come on, smile for the camera. You can do it. Nice smile for the camera, Alex!’
Alex poked her tongue out at Matt. She didn’t mind him teasing her. He was a good friend.

© Hueber Verlag Gmbh, 2017^ Terug naar boven

Algemeen

Vier vrienden (Dan, Alex, Matt en Hannah) gaan met hun klas op schoolkamp. Ze logeren bij een groot landhuis dat tegenwoordig een museum is, Mayfield House. Het huis werd (onder andere) bewoond door een adellijk echtpaar. De vrouw, Lady Mary, viel ooit van de trap af en overleed. Misschien heeft haar man, Lord Langford, haar wel geduwd. Hoe het ook zij, het schijnt dat Lady Mary nog door het landhuis spookt …
Maar de scholieren hebben weinig tijd voor spookverhalen. Ze moeten projecten doen en werkstukken maken, speurtochten lopen en de omgeving verkennen.
Alex vindt het prachtig: ze maakt overal foto’s van. Maar Dan is er niet zo bij met zijn gedachten. Hij denkt veel aan thuis: zijn vader woont sinds kort niet meer bij hen in huis. En nu wordt Dan ook nog verdacht van winkeldiefstal …
Toch vergeten de vrienden even hun hobby’s en hun zorgen: ze ontdekken namelijk allerlei dure spulletjes in een oude boerderij. Hoe komen die spullen daar …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Paula Smith

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
50

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
UK, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 6 getitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Secret in the Farmhouse’ is een spannende jeugdroman over een schoolreis. Een klas gaat een week op schoolkamp en vier vrienden ontdekken een diefstal – waar ze eerst niets over durven zeggen. Als je houdt van een verhaal over misdaad, over vriendschap en over een schoolreis dan is dit verhaal een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Secret in the Farmhouse’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Eén van de hoofdpersonen is een jongen met een geheim – een geheim dat je pas laat te weten komt. Dat maakt het verhaal extra spannend. De roman gaat ook (voor een klein deel) over pesten.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Secret in the Farmhouse’ zijn echt niet moeilijk. De alinea’s en de zinnen zijn over het algemeen heel kort. Het boek telt zes hoofdstukken. Er zijn heel veel dialogen die het verhaal gemakkelijk te lezen maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Secret in the Farmhouse’ is heel goed te begrijpen.
Het verhaal is dat ook. Het gaat over een schoolkamp, over vriendschap en over gestolen spulletjes. Als je dan ook nog bedenkt dat de verkeerde persoon verdacht wordt, dat er jongeren ontvoerd worden en dat er een achtervolging in het verhaal zit, dan weet jij wel wat voor soort verhaal dit is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Secret in the Farmhouse’ een boek met een literair niveau A 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘The Secret in the Farmhouse’ is spannend geschreven. In elk hoofdstuk gebeurt er wel iets onverwachts en als lezer vraag je jezelf telkens af wat er precies met die Dan aan de hand is.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Secret in the Farmhouse’ is een verhaal met veel actie. Die actie begint al snel wanneer de vier vrienden in een verlaten boerderij allerlei gestolen spulletjes ontdekken.


Tijd:

‘The Secret in the Farmhouse’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal duurt in totaal een paar dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Secret in the Farmhouse’ is het platteland van Engeland. De scholieren logeren in een gebouwtje bij een groot landhuis, ze doen speurtochten in de omgeving en ze verkennen een verlaten boerderij.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Secret in the Farmhouse’: zal het de vier vrienden lukken om de dieven te ontmaskeren (zonder dat ze daarbij zelf gevaar lopen)?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Secret in the Farmhouse’ heeft een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Secret in the Farmhouse’ zijn:
Vier vrienden:
• Dan: een jongen die het moeilijk heeft. Zijn ouders zijn kort geleden gescheiden. Nu woont hij samen met zijn moeder en zijn zusje. Vlak vóór het schoolkamp is Dan betrapt op winkeldiefstal. Zijn docenten houden hem daarom goed in de gaten;
• Alex Collins: een meid die altijd foto’s maakt;
• Matt: een vriend;
• Hannah: een vriendin.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Secret in the Farmhouse’ zijn:
• Ethan: een klasgenoot, nogal een pestkop;
• Chris en Simon: andere klasgenoten;
• Mr Jones en Mrs Turner: docenten die mee zijn op schoolkamp;
• Miss Holt, Mr Baker, Miss Patel en Sarah: werknemers van het museum van Mayfield House;
• Officer Bryant en Officer Howes: twee agenten die de diefstal onderzoeken;
• George Roberts, ‘Rover’ en twee andere mannen: kerels die met de diefstal te maken hebben.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Secret in the Farmhouse’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Secret in the Farmhouse’ is een spannend verhaal dat zich afspeelt op het Britse platteland. Het zou overal in Groot-Brittannië kunnen zijn.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paula Smith.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Five Have a Wonderful Time van Enid Blyton
The Alati Collection van Pauline O’Carolan
The Cave of the Jaguar van Sue Murray


Citaat:
The four men carried the boxes outside. When they had finished, Rover came back to the boys. He untied them from the front of the tractor and then untied their feet. He pulled them up roughly. Then he re-tied their hands tightly behind their backs. He pushed them out of the barn and round to the front of the house. The back doors of the van were open. He pushed the boys into the van.
‘Now you sit there nice and quietly,’ he said. ‘We’re going for a little fun ride.’ (pp.42-43)

Vragen over het boek:

1. Wat doen de vrienden van Dan om hem te helpen tegen de pesterijen van Ethan?
2. Wat heeft Dan eigenlijk verkeerd gedaan?
3. Is het slim dat de vrienden de politie in het begin niet inschakelen? Waarom vind je dat?
4. Wat heeft de boerderij (‘the farmhouse’) met het landhuis (‘the stately home’) te maken?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply